Läkarförbundet Podcasts
-
Med en bakgrund från såväl Riksdagen, Praktikertjänst och Läkarförbundet och idag en central roll hos Humana rör vi oss mellan omsorgen och hälso- och sjukvården med stort fokus på kvalitet, sociala utfallskontrakt, Valencias sjukvårdssystem, nationell LOV och en hel massa annat!
-
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid, Sara Kinberg och Kodjo Akolor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Många läkare vittnar om dålig arbetsmiljö i en stor enkät av Läkarförbundet. Av de 16 000 som svarat på enkäten tycker var femte att arbetsmiljön är så pass dålig att de överväger att byta yrke. Bland unga läkare har osäkra anställningar dessutom lett till att få vågar larma om problem, enligt Sveriges yngre läkares förening.
Sen pratar vi om att FN:s rapport om uigurernas förhållanden i Xinjiang-provinsen till slut har släppts, efter flera kinesiska försök att stoppa den. FN menar att de fått in trovärdiga vittnesmål, som gör tydliggör att Kina allvarligt kränker uigurers mänskliga rättigheter. Kina förnekar dock allt detta och har släppt en 121 sidor lång motrapport.
-
Bonusavsnitt från Almedalen. Lyssna på när experter från lika delar av vårdsystemet dyker ner i ämnet Tillgänglighet inom vården.
Runt bordet sitter:
Lars Rocksén, Första vice ordförande, Läkarförbundet
Anna-Karin Edstedt Bonamy, VD, Doctrin
Lars Råden, Ordförande Hälso- och sjukvårdsnämndens avtalsutskott
Victoria Bohlin, VD/affärsområdeschef Specialistklinikerna, Capio
Madelene Meramveliotaki, vice ordförande Vårdförbundet och röntgensjuksköterska
Catharina Barkman, Senior Rådgivare, Forum for Health Policy
Marcus Boström, Styrelseordförande, Vården.se
Moderator Stefan Szugalski, PhD/Marknadschef Vården.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet träffar vi Sofia Rydgren Stale som är ordförande i Läkarförbundet och Eva Nordlund som är ordförande svenska barnmorskeförbundet. De berättar om bakgrundet till uppropet #vårdavården och om vårdpersonalens arbetssituation. Hur ser det ut med väntetider för patienter? Och vad behövs egentligen för bättre arbetsvillkor?
Programledare: Staffan Gustavsson
Redaktör: Anna Hegestrand
Redigering: Elin Sjödén
Följ Vården.se på Facebook på @varden.se
Läs mer om Vården.se på https://www.varden.se/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
”Att ta ansvar för den situation som vi är i nu och för framtida studenter och vår arbetsmiljö - därför är jag engagerad i facket.” Anja Basic och Robert Lilford, studentordförande i Vårdförbundet respektive Läkarförbundet samtalar om kvalitet i utbildningen, tillgång till praktik och om man får den kunskap som krävs för att klara ansvaret i yrket i framtiden.
-
Ska vi värna om den egna, fria viljan och tillåta dödshjälp eller beakta risken med att livet för människor med svåra och obotliga sjukdomar riskerar att värderas lägre om dödshjälp blir en möjlighet i Sverige? Diskussionen har återigen blivit aktuell och åsikterna är fortfarande många och starka, men tonläget verkar ha mjuknat.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I januari publicerade Björn Natthiko Lindeblad ett inlägg på sociala medier, där han berättade att han gått ur tiden och att han fått hjälp att dö. Debatten lät inte vänta på sig.
Argumenten mot handlar om rädslan för ett sluttande plan, alltså att allt fler med tiden skulle ha rätt till dödshjälp, Neuroförbundet lyfter fram oron för att man skulle sluta forska på t.ex ALS-patienter om alternativet med dödshjälp skulle finnas. Från Läkarförbundets sida är ett huvudbry i dag vem som skulle utföra dödshjälpen.
Men faktum är att det verkar ha skett en förskjutning i attityder hos framförallt läkare gentemot dödshjälp under de senaste åren. I en undersökning gjord år 2020 var en större andel läkare positiva till dödshjälp än när en liknande undersökning gjordes 2007. Läkaren PC Jersild, som är för införandet av dödshjälp i Sverige upplever att debatten blivit mjukare.
– Jag tycker att Läkarförbundet har mjuknat, de var väldigt hårda motståndare fram tills för några år sedan. Det känns överhuvudtaget som att det blivit lättare att prata om de här frågorna, säger han.
Gäster i programmet: PC Jersild, läkare och författare, Torsten Mossberg, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, Lise Lidbäck, ordförande i Neuroförbundet, Anna Lindblad, etikforskare vid Karolinska institutet och Staffan Bergström, läkare.
Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.
Här under listar vi tre organisationer där du kan få hjälp om du mår dåligt.
Självmordslinjen - Mind för psykisk hälsa
Telefon: 90101
Chatt: chat.mind.se
Mejl: [email protected]De har öppet dygnet runt, varje dag. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.
SPES - Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd
SPES telefonjour: 020 – 18 18 00, alla dagar 19.00 – 22.00
Erbjuder även samtalsträffar, mm. Mer info på spes.se
1177 - Vårdguiden
Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning.
Telefon: 1177
Webb: www.1177.se