Kulturarvsakademin Podcasts
-
Lisa Haeger möter Anita Synnestvedt ochdiskuterar mat, kulturarv och traditioner och varför detta är något som beröross alla.
Anita Synnestvedt är arkeolog vid Institutionenför historiska studier och koordinator för Kulturarvsakademin, Göteborguniversitet. Anita är en av projektledarna för projektet #matarv och en av redaktörerna för boken Matarv: berättelser om matsom kulturarv, utgiven av Carlssonsförlag 2021.
Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv
-
Lisa Haeger möter Maria Bodin ochdiskuterar havets outnyttjade möjligheter som skafferi. Vad finns det förgodsaker i våra hav som vi inte använder? Kan man äta vad som helst av tång,alger och småkrabbor?
Maria Bodin är projektledare förforskningsprojektet Scary Seafood, Göteborgs universitet.
https://www.gu.se/forskning/scary-seafood
App: Livet i havet (fri att ladda ner påappställen)
Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv
-
Lisa Haeger möter Maria Persson ochdiskuterar kriser och krishantering genom historien. Vad har vi ätit och vadhar vi blivit utan i kristider? Hurskall vi tänka om krisen kommer?
Maria Persson är arkeolog och kulturarvsforskarevid Institutionen för historiska studier, Göteborg universitet. Hon harstuderat mat och mattraditioner i Sverige i tider av kris.
Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv
-
Lisa Haeger möter Christine Caux Gustafsson, Malin Broby och Lisa Sputnes Mouwitz och diskuterar mattraditioner och matminnen isvenska hushåll och sjukhus genom tiderna. Vad kan museimagasinen berätta omsvenska mattraditioner, patienters sjukhusmåltider och storkok?
Christine Caux Gustafsson (antikvarie) och Malin Broby (museipedagog)arbetar på Mölndals stadsmuseum, bland annat med utställningen Mat i nöd ochlust. Lisa SputnesMouwitz är chef för Medicinhistoriska museet i Göteborg och de har allastuderat matarv kopplat till sina museers samlingar.
Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv
Utställningen Mat i nöd och lust: https://www.molndal.se/molndals-stadsmuseum/arkiv/pa-gang/evenemang/2020-02-08-mat---i-nod-och-lust....
-
Lisa Haeger möter Jenny Högström Berntson ochdiskuterar det nya heta internetfenomenet Mukbang. Vad är detta för trend, vadlockar tittare och vad har detta med kulturarv att göra?
Jenny Högström Berntson är verksam vid Centrumför kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet, och har studeratMukbangfenomet på Youtube och Instagram.
Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv
-
Lisa Haeger möter Cecilia Magnusson Sporre och Hillevi Prell och diskuterar skolmaten som ett viktigt svensktkulturarv. Vad har älskats och hatats, vad är det som är så speciellt medsvensk skolmat?
Cecilia Magnusson Sporre och HilleviPrell är verksamma vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, Göteborgs universitet, och harstuderat svenska skolmatstraditioner.
Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv