Kollins Podcasts
-
FILL KOLLINS ÅTERUPPSTÅNDEN! Dessutom tipsar han om några riktigt bra rökare. Vi hoppar bryskt över ung, fjösen whisky och dyker ned i gammal skön, karismatisk, mångfacetterad whisky. Dessutom ett filmtips! Fast inte för David. High Coast Atmosfär:https://tjederswhisky.se/high-coast-atmosfar/https://highcoastwhisky.se/produkter/atmosfar-sas-exclusive-no-1/Glenburgie 15 YO som David jublade över:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/glenburgie-91101/Vad var det i glaset?Mathias körde med Caol ila 12 YO:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/caol-ila-37701/David körde trippelt och hemskt: Big Boss, Royal Stag och Royal Challenge. Någon gång framöver blir det smaknoter…hugaligen…Jeroen körde Blind Seal, den svenska ryewhiskeyn:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/blind-seal-5583102/Sex destillerier på g i Campbeltown!Lyssna på One Nation Under Whiskys extrashow Extra! Extra! Extra!, säsong 3 episod 11, ”Catching up on a variety of news stories”:https://onenationunderwhisky.com/extraextras3/The return of Fill Kollins!Smögen 90° Proof:https://tjederswhisky.se/smogen-imponerar-igen/666 bagis på Bolaget:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/smogen-90-proof-3728402/De elektriska kossorna…https://whiskybase.com/search?q=electric+cooVilka filmer fattar ni att det är…?Väsenserien från Grythyttan (Bergslagens) kan ni kolla på här:https://whiskybase.com/search?q=väsen…och de i serien Norse Saga:https://whiskybase.com/search?q=norse+sagaBokserien Pax:https://www.bonniercarlsen.se/pax/Det här med gammal whiskyDet finns mycket att länka i den här omfattande debatten, men se till exempel här:https://blog.thewhiskyexchange.com/2017/05/is-older-whisky-better/https://liquorlaboratory.com/does-whiskey-get-better-with-age/https://www.masterofmalt.com/blog/post/does-very-old-whisky-taste-better.aspxhttps://whiskymag.com/story/older-and-betterHashibashi, för de av er som inte hängde med på den referensen:https://www.youtube.com/watch?v=1cCJvKXoOREHär ett exempel på hur det kan bli med refillfat och lång tids lagring: fem Mortlach med rätt hög ålder:https://tjederswhisky.se/en-galen-mortlachkkvintett/Old Pulteney 1983 som buteljerades 2017, löjligt bra whisky:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/101926/old-pulteney-1983Ett exempel på jättebra åldrad rökig whisky:http://tjederswhisky.se/caol-ila-30-yo-special-releases-2014/Filmtips: The Amber Light!https://www.amberlightfilm.com/Trailer:https://www.youtube.com/watch?v=sl7023x2PAMHär finns den på Netflix:https://www.netflix.com/se/title/81467171Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960
-
Vi inleder avsnitt 89 med ett korkat tilltag, får lite lyssnarfeedback, svarar på en fråga och hälsar på hos Cooley. Sen undrar ni alla hur vi kopplar ihop en tecknad kanin/hare med veckans ord, eller hur? Lyssna vidare så klarnar allt, förutom vem Fill Kollins är... Nu kör vi!KorkbrottGruppen I wish screwcaps were more posh than corks vill vi tipsa om:https://www.facebook.com/groups/101684892845Mathusöppnare heter tydligen bladöppnare och Mathus är ett märke, bra att ha. Se till exempel här:https://www.cervera.se/produkt/peugeot-mathus-bladoppnare-svartVad är det i glaset?Mathias lyckades till sist få peta i sig Cinco av High Coast:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/150066/high-coast-cincoDavid njöt av denna från Whiskybroker:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/144659/craigellachie-2007-whbJeroen smuttade på den häringa från samma destilleri:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/177615/craigellachie-12-year-old-caDavid hade faktiskt provat just den på sin blogg och älskade den såhär mycket:https://tjederswhisky.se/sla-min-stjart-och-kalla-mig-judy/Det här med att bara prova whisky från ett enda sampleDetta var ju svårt att hitta några vettiga länkar på men vi tog ju upp Serge Valentins whiskyfun i alla fall:http://whiskyfun.com/Batcher av whisky, märkningar, dateringarHar man onödigt mycket pengar och vill lära sig identifiera olika flaskor kan man också köpa Emmanuel Drons sindyra Collecting Scotch whisky. Där ligger fokus mer entydigt på flaskor från förr, inte modern whisky:https://www.collectingscotchwhisky.com/En del om sådana här koder med fokus på Ardbeg kan man lära sig här:http://www.ardbegproject.com/codes.shtmlVeckans destilleri – CooleyHemsida för varumärket Kilbeggan:https://www.kilbegganwhiskey.com/our-process/Hemsida för varumärket Connemara:https://www.connemarawhiskey.com/Se också här:https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/details/cooley.htmlHelt okej info på wikipedia:https://en.wikipedia.org/wiki/CooleyDistillery
Veckans ord: thumperI denna era när vi på ETW månne irriteras en skvätt över att våra barn inleder cirka alla konversationer med ”Det finns en video på youtube…” passar vi på att säga: det finns en video på youtube. Denna är från La maison du whisky där det hela förklaras snabbt och effektivt:https://www.youtube.com/watch?v=otVmk8QaqEFör en lite längre och bredare video där thumper dyker upp som en av många saker som ska förklaras, kolla här:https://www.youtube.com/watch?v=rRx1bfpdz6ESedan är grundregeln att man alltid ska lyssna på Chuck Cowdery:http://chuckcowdery.blogspot.com/2012/04/double-your-pleasure.htmlTony Acklands text ”Distilling designs for thumpers, doublers & slobber boxes” från 2012 har tagits bort från sajten där den fanns (homedistiller.org), men tacka vet vi underbara wayback machine som har kvar den:https://web.archive.org/web/20120212112537/https://homedistiller.org/equip/designs/thumperDen är faktiskt bättre än den här som också innehåller en och annan nyttighet:https://www.alcademics.com/2013/07/how-column-distillation-works-bourbon-edition.htmlOch så finns det ju alltså Stampe:https://disney.fandom.com/wiki/ThumperNotera att om man har extern värmekälla mer i stil med en spritpanna heter en sådan istället doubler på jänkarspråk. Mer om amerikanska produktionstermer får ni förstås från vårt avsnitt där vi pratade med Dr. Pat Heist:https://www.entreawhisky.se/78Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky