Khashayar Farmanbar Podcasts
-
Om hur Sverige hamnade i skenande elpriser, ansträngda elsystem och om omöjliga löften om snabb förändring.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Mats bor i Enviken i nordöstra Dalarna. I vintras fick han och hans familj en chock när elräkningen kom. Trots att han gör allt för att minska energikostnader – de eldar med pellets, har sjövärme och solceller – så blev decemberräkningen på 17 000 kr, fyra gånger så mycket som december förra året.
– Hade jag inte haft extrajobb nu, då hade det inte gått, säger Mats.
Regeringens förklaring på prisökningen: "Putin-priser"Strax efter Rysslands invasion av Ukraina lanserar Regeringen ett nytt begrepp som förklaring till energipriserna: Putin-priser.
Men det finns fler faktorer. Elsystemexperten Maja Lundbäck:
–Man har lagt ner planerbar produktion i södra Sverige. Vi pratar inte bara kärnkraftsanläggningar utan även kraftvärmeverk.
Planerbar elproduktion har minskat2015 höjde regeringen effektskatten på kärnkraft. Det bidrog till att fyra kärnkraftsreaktorer lade ner, nu senast två reaktorer på Ringhals som togs ur bruk 2019 respektive nyårsafton 2020.
Enligt en rapport från forskningsorganisationen Energiforsk, skulle elpriserna i höstas varit mellan 30 och 45 procent lägre om Ringhals nedlagda reaktorer fortsatt producera el, allt annat lika.
De höga elpriserna beror alltså inte bara på Putins Ryssland utan är också ett resultat av att Sverige, i takt med att planerbar elproduktion har tagits bort, blivit alltmer påverkade av elmarknaden på kontinenten.
– Vi blir ju mer och mer känsliga för variationer av kol-, olja- och gaspriserna för att vi måste importera, säger Maja Lundbäck.
Effektskatt påverkade avvecklingsbeslut av kärnkraftVattenfalls Torbjörn Wahlborg uttalade sig i SVT förra året om beslutet att stänga Ringhals 1 och 2.
”Beslutet var Vattenfalls, men jag kan också konstatera, hade vi inte haft effektskatten som vi hade 2015 så hade vi inte tagit det beslutet.”
Men energiminister Khashayar Farmanbar menar idag att beslutet inte hade med skatter eller politik att göra.
– Det är inte den bilden jag har. Men det är en bild som jag fått att det är ett kommersiellt beslut baserat på att det inte fanns lönsamhet i att uppgradera.
Varför tror du han säger så? Det här var ju en intervju förra året?
– Jag vet inte varför han säger det. Han har säkert sina skäl.
Men ni kan inte ha rätt båda två menar jag?
– Man kan ha olika bild av verkligheten också.
Omöjliga löften om havsbaserad vindkraftEnergiministern har flera gånger sagt i medierna att svenskarna inom två år kommer att märka skillnad i elpriser, när Svenska Kraftnät förbättrar elöverföringen eller när vi bygger vindkraftverk till havs. Från P4 Extra i januari:
– Bygger vi vindkraftverk till havs så pratar vi om ett antal år, ett eller två år, säger Farmanbar.
Men Svenska Kraftnät skriver att det inte kommer finnas några vindkraftverk på havet inom två år, utan först framåt 2030. Lina Kinning på branschorganisationen Svensk Vindenergi säger samma sak.
– Ja, förutsatt att tillstånden kommer på plats så kan vi se de första havsbaserade vindkraftparkerna i Sverige från och med 2028 och framåt.
-
Netflix tappar och plötsligt pratar alla om streamingkrigets kulmen. Men hur ser det ut i svensk kontext? Olle Lidbom har gått igenom samtliga stora svenska leverantörer, deras bokslut och prenumernanter. Vi tittar på det blödande Cmore, växande Viaplay och flera mindre små aktörer som tillkommit. Och så ser vi ett mönster på en mättnad mainstream-marknad, som lämnat plats för nischade aktörer? Dessutom publicerar Emanuel ljud från intervjun med Digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar om hur Sverige plötsligt kan tillåta censur. En uppföljning på vårt avsnitt om den unika statliga censur av ryska statsmedier. Med Olle Lidbom och Emanuel Karlsten, hjälp oss finansiera podden på patreon.com/mediepodden
-
Detta avsnitt gästas av Per Callenberg, statssekreterare hos energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar, och det blir en spännande och tänkvärd podd om framtidens energisystem, klimatpolitik och mycket mer! Vi får höra om Pers tidiga engagemang inom Socialdemokraterna och hans tankar kring det självklara i att man såklart ska vara med och påverka och aktivt delta i samhällets förändringsarbete, hur han tjatade sig in på Vattenfall och vägen in i klimat- och energipolitiken. Det spekuleras och diskuteras om vad som behöver ändras i energipolitiken, effektfrågan, elpriser, skogen, den nordiska och europeiska energisamarbetet och hur politiken borde ägna sig åt att skapa ett balanserat kraftsystem i stället för att debattera enskilda kraftslag. Såklart kommer vi in på beredskapsfrågan och hur beredda är Sverige egentligen på en kris? Det blir reflektioner kring den nya CCS-industri som håller på att växa fram, vilken ger nya möjligheter för Sverige, pengar att tjäna – och såklart klimatvinster för Sverige.
Men vilka tre saker är nu viktigast för att Sverige ska bli klimatpositivt till 2045?
En sak kan vi vara säkra på - det kommer hända mycket framöver!
Trevlig lyssning!
-
Priserna på el, bensin och diesel har ökat kraftigt i vinter. Hur mycket ska regeringen kompensera konsumenterna? Och varför stoppar inte Sverige import av rysk olja med tanke på kriget i Ukraina?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gäst: Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister
Kommentar: Björn Sandén, professor i innovation och hållbarhet på Chalmers
Programledare: Mikael Kulle
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Susanne Martinsson -
Hur ska vi få bukt med de skenade el-priserna? Vad krävs för att företagare ska lyckas med den gröna omställningen? Och hur är det att som företagare engagera sig politiskt? Det och mycket mer ska vi ta reda på i veckans avsnitt av Företagarpodden.
För andra gången i Företagarpoddens historia välkomnar vi en minister till studion när Günther Mårder får besök av Khashayar Farmanbar, som sedan den 30 november 2021 är energi- och digitaliseringsminister i Magdalena Anderssons regering. Under tio år drev han IT-bolaget Agency 9 i Luleå och var 2013–21 oppositionspolitiker i Nacka kommun. Somliga kanske även känner igen honom som vigselförrättare i tv.
Ingen har väl undkommit stigande el-räkningar den senaste tiden samtidigt som företagares elförbrukning stiger kraftigt när omställningen till fossilfria bränslen tar fart. Vilka möjligheter och utmaningar skapar detta? Och hur kan företagare leda utvecklingen åt rätt håll?
Khashayar Farmanbar berättar även om nakenchocken när han kom till Sverige från Iran. Och Günther tvingas be om ursäkt. Lyssna nu!
Lyssna på podden i Spotify, Apple Podcasts eller titta på inspelningen i Företagarnas Youtube-kanal! youtube.com/watch?v=nehrJ3i977I