Juridiska institutionen Podcasts
-
Från Almedalen 4 juli 2022
Rätten att ta del av allmänna handlingar är grundlagsskyddad och en viktig demokratisk princip. Hur kan principen värnas och stå stark även i kristid?
Medverkande: Erika Wiman Snäll, journalist och ordförande Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp, Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare Sörmlands Media, Tove Carlén, moderator Journalistförbundet, Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt Juridiska institutionen, Uppsala Universitet
-
I detta avsnitt samtalar JP om det nya barnfridsbrottet med Ann Lundgren, universitetsadjunkt på Juridiska institutionen och polisutbildningen vid Umeå universitet, samt tidigare beslutsfattare på Brottsoffermyndigheten. Tidigare har barn som bevittnat brott mellan närstående haft rätt till brottsskadeersättning. Bevittnandet har också kunnat beaktas vid straffmätningen. Numera är det genom barnfridsbrottet i sig straffbart att låta ett barn bevittna brott mellan närstående. Vem är egentligen närstående till barnet? Vad innebär det att bevittna ett brott? Dessa frågor och mycket mer diskuteras i avsnittet som producerats av Erik Berglund från Umeåredaktionen.
-
Om Shariarättens rötter och hur systemet lever sida vid sida med sekulär rätt här i Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När man talar om sharia tänker många på de hårda straffen och reglerna i länder som Afghanistan, Iran och Saudiarabien. Men sharia handlar också om det som kallas för familjerätt och berör också många muslimer i väst.
Vi besöker Svenska Fatwarådet i Malmö som vägleder muslimer i Sverige.Hör bland Susanne Olsson, professor i religionshistoria vid Stockholms universitet,
Imamen Saeed Azam på Svenska Fatwarådet,
Mosa Sayed, Juridiska institutionen vid Uppsala universitet,
Per Bauhn, professor i praktisk filosofi vid Linnéuniversitetet och
Sabina Landstedt, stödsamordnare hos Glöm aldrig Pela och Fadime.Programledare: Åsa Furuhagen
Producent: Anders Diamant
Reporter: Edgar Mannheimer