John R. Piggott & Graeme D. Richardson Podcasts
-
TILLBAKA MED AGENT COLD FINGER! Detta avsnitt är lyssnarnas! Fantastiska frågor som stöts, blöts och besvaras. Gör bra, ung whisky gammal whisky ointressant? Varför säljer mörk whisky bättre? Kan man rädda fat vars alkoholhalt sjunkit under 40 %? Rejält med julrim – äntligen – och svaret på hur man uttalar Hakushu. Dessutom veckans destilleri: Saburomaru. HAI!Retsina finns det tydligen mer än en av på Bolaget numera:https://www.systembolaget.se/sortiment/?q=retsinaVad var det i glaset?Jeroen körde på ”Tea time treat”, en Craigellachie från SMWS: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/73769/craigellachie-2003-smws-4468Mathias fortsatte peta i sig Davidsamples, denna gång en Hazelburn 12 YO, typ denna kanske:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/206411/hazelburn-12-year-oldDavid hade Bushmills 10 YO, en jättebra standardvirre:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/bushmills-single-malt-49901/Betyder mörk färg mycket smak?Loch Dhu, en horribel whisky: http://tjederswhisky.se/loch-dhu/Det där med slaving effect tas upp bland annat här:Lee, K.-Y. Monica, Alistair Paterson, John R. Piggott & Graeme D. Richardson, ”Origins of flavour in whiskies and a revised flavour wheel: a review”, Journal of The Institute of Brewing 107, nr. 5 (2001), s. 287–313:https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.2001.tb00099.xUng bra whisky kontra gammalEn ganska generell reflektion om detta kan man hitta här:https://blog.thewhiskyexchange.com/2017/05/is-older-whisky-better/Davids provning av vällagrad Mortlach från SMWS: https://tjederswhisky.se/en-galen-mortlachkkvintett/Och så Hakushu – igen…tack som alltid Martin! Julerim!Kurt Olsson: https://www.svtplay.se/kurt-olssons-julkalenderFår sprit som glidit under 40% användas för att blanda till whisky…?Jepp!Det där med cold fingering skriver cirka ingen om; Dr. Whisky skrev tydligen 2013 att han skulle komma att skriva om cold fingering, men inte gjorde han det när det väl kom till kritan: http://drwhisky.blogspot.com/2013/01/still-relevant.htmlVeckans destilleri: SaburomaruHemsida: https://wakatsuru.co.jp/saburomaru/Här lite kort om deras formgjutna kopparpannor:https://www.nomunication.jp/2019/06/17/wakatsuru-saburomaru-unveils-worlds-first-cast-pot-still/Stefan van Euycken om Saburomaru:https://whiskymag.com/story/2-new-beginningsSe även här:https://www.japan-craft-spirits.com/saburomaru-distillery/details-of-saburomaru-distillery/
Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960 -
Hjulen på bussen snurrar runt, runt, runt. Idag vrider vi oss runt vår egen axel och snackar runt hjul, närmare bestämt whiskyhjul -- Smarta hjälpmedel för att sätta smaknoter och doftintryck. Ännu mera kul, men inte hjul, är vår lilla påhälsning på destilleriet Ailsa bay. Häng med!Vad var det i glaset?Mathias dubbeldrammade en Benromach 10 YO 100° Proof (inte just nu på Bolaget, en bra whisky!) och en Johnnie Walker Black:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/johnnie-walker-8849201/Jeroen körde med Cutty Sark Prohibition:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/cutty-sark-8537001/David hade denna bra Old Pulteney:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/192858/old-pulteney-2004…som förresten fortfarande finns att köpa för €185 från La maison du whisky:https://www.whisky.fr/en/old-pulteney-17-ans-2004-conquete-60263.htmlLyssnarfrågaDet där med temperaturer på whisky och hur det påverkar har beforskats mycket. Se till exempel:Jack, Frances, ”Development of guidelines for the preparation and handling of sensory samples in the Scotch whisky industry”, Journal of the Institute of Brewing 109, nr. 2 (2003), s. 114–119:https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/j.2050-0416.2003.tb00139.xDavids artikel om Mattias Klassons experiment med Bowmore Laimrig:https://scotchwhisky.com/magazine/features/18126/how-do-storage-conditions-affect-whisky/Här orden om den vidrigaste som David försökte minnas: ”On the nose, panellists found notes of bad grappa, glue and slightly rotting lemon; even gasoline and dirty laundry were mentioned. On the palate, a terrible bitterness, warm plastic and strange, aggressive spices.All panellists concurred that this whisky was basically undrinkable. On the never-ending finish, described as ’especially repulsive’ by one panellist, there was burnt plastic, fiery spices and soap.”Jättegott huh?Veckans ord: WhiskyhjulDavid läste Peter Høegs Fröken Smillas känsla för snö 1992 när den kom ut och har inte läst den sedan dess. Här är första meningen: ”Det är extremt kallt, minus arton grader, och det snöar, och på det språk som inte längre är mitt är snön qanik, stora, nästan tyngdlösa kristaller som faller i staplar och täcker marken med ett lager pulvriserad vit frost.”Är Davids hjärna normal? Tydligen inte. OK åter till whisky!Här finns det massor av litteratur och bra texter, men se till exempel:Broom, Dave, ”Is it time to reinvent the flavour wheel?”, 30/8 2017:https://scotchwhisky.com/magazine/from-the-editors/15840/is-it-time-to-reinvent-the-flavour-wheel/Lee, K.-Y. Monica, Alistair Paterson, John R. Piggott & Graeme D. Richardson, ”Origins of flavour in whiskies and a revised flavour wheel: a review”, Journal of The Institute of Brewing 107, nr. 5 (2001), s. 287–313: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.2001.tb00099.xMarcotte, Eric, ”Early attempts at flavour classification”, odaterad men senast 2016: https://whiskyanalysis.com/index.php/background/early-attempts-at-flavour-classification/Newton, Mark, ”Whisky flavour wheels and colour charts”, 10/9 2015:https://malt-review.com/2015/09/10/whisky-flavour-wheels-and-colour-charts/Strengell, Teemu, ”Flavour wheels”, 11/7 2011:http://whiskyscience.blogspot.se/2011/07/flavour-wheels.htmlHorst Luening skriver här mer om det närbesläktade men inte likadana spindeldiagram än whiskyhjul, men också värt att läsa:https://www.whisky.com/information/knowledge/tasting/tasting/the-nosing-wheel.htmlOch vi pratade faktiskt också väldigt kort om whiskyhjul redan i avsnitt 58, kolla här bara:https://www.entreawhisky.se/58Whisky Magazine:https://whiskymag.com/story/tasting-wheelScotch whisky research institutes hjul finns på sid 8 i den här pamfletten:https://www.scotch-whisky.org.uk/media/1714/swa-tasting-toolkit_2020.pdfDet där med catty förresten… Vi ger er ett citat från Gregory H. Millers bok Whisky Science (2019): ”The low-threshold catty defect 4-mercapto-4-methyl-2-pentanone is rapidly formed by interaction of mesityl oxide with hydrogen sulfide.” Mkay?Veckans destilleri: Ailsa bayHemsida:https://www.ailsabay.com/Kolla också här:https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1805/ailsa-bay/http://tjederswhisky.se/ailsa-bay/De finns på bolaget i detta nu:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/ailsa-bay-1125501/Här provar Whisky weekly en Ailsa bay:https://whiskyweekly.se/whisky-weekly-9-balvenie-glenfiddich-och-ailsa-bay/371/
Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960
-
Folk som fejkar flaskor och splittar fat – Ut genom fönstret med dem! Hur skiljer sig smaksinnet mellan två personer? Humanisten David tar på sig naturvetarkepsen och avslöjar smakfakta. Kininvie är absolut inte veckans destilleri, men vi berättar om när det fick kallas destilleri officiellt. Veckans officiella destilleri är ju såklart Yasato. Eller Jaså du, som Sura gubben kallar det.
Vad var det i glaset då?
David pimplade denna Port Charlotte:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/96370/port-charlotte-12-year-old-meteorite
Ralfy själv pratar om den här:
https://www.youtube.com/watch?v=UHYH08t0ikU
Jeroen hade en Johnnie Walker Black label:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/johnnie-walker-8849201/
Mathias smuttade liksom halva whiskysverige senaste veckan på Finlaggan batch strength:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/finlaggan-batch-strength-islay-single-malt-51801/Herr Tjeders jublande noter över den whiskyn hittar ni här:https://tjederswhisky.se/finlaggan-torvbomben/
Här hittar ni lite mer om Finlaggan:
https://www.vintagemaltwhisky.com/Doft- och smaksinnets egenheter
Vi kan inte starkt nog rekommendera den här superintressanta artikeln, men snacka om rejäl nördnivå:
Reed, Danielle Renee & Antti Knaapila, ”Genetics of taste and smell: poisons and pleasures”, Progress in Molecular Biology and Translational Science 94 (2010), s. 213–240, tillgänglig till exempel här:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3342754/
Sedan finns Frances Jacks mycket intressanta kapitel ”Sensory analysis”, i Inge Russell & Graham Stewart, red., Whisky:
Technology, production and marketing, 2 uppl. (Oxford: Academic Press, 2014), s. 229–242.
Slutligen är denna artikel också den mycket intressant när det gäller inte minst vad som doftar vad i whisky:
Lee, K.-Y. Monica, Alistair Paterson, John R. Piggott & Graeme D. Richardson, ”Origins of flavour in whiskies and a revised flavour wheel: a review”, Journal of The Institute of Brewing 107, nr. 5 (2001), s. 287–313. Till exempel här:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.2001.tb00099.xNär Kininvie blev ett destilleri
Vi hade det som veckans destilleri här, för den som vill lyssna bakåt:
https://www.entreawhisky.se/47FejkflaskorDokumentären Sour grapes om vinfejkaren Rudy Kurniawan kan man se på Netflix. Mer om den här:
https://www.imdb.com/title/tt5728684/
https://en.wikipedia.org/wiki/SourGrapes(2016_film)
När det gäller fakes i whiskyvärlden kan man läsa Emmanuel Drons svindyra Collecting Scotch whisky för mycket hög nivå på informationen, annars bara som ett litet axplock detta:
https://scotchwhisky.com/magazine/in-depth/26048/fake-whisky-how-worried-should-we-be/
https://foodanddrink.scotsman.com/drink/635000-of-rare-whisky-exposed-as-fakes/
https://www.whiskyadvocate.com/spot-a-fake-whisky/
https://www.decanter.com/learn/how-to-spot-a-fake-whisky-445712/
https://www.rarewhisky101.com/insight/continued-proliferation-fakes
https://whiskyauctioneer.com/our-policy-fraudulent-whiskiesFör den nyfikne som bara ”Rådbråkning? Stegling? Kölhalning? Defenestrering?” gör vi det enkelt för oss och kör på på wikipedia:
https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A5dbr%C3%A5kning
Defenestrering. Av Maximilian Ornelas Solis, Public Domain, Länk
https://sv.wikipedia.org/wiki/Stegling
https://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6lhalning
https://sv.wikipedia.org/wiki/DefenestrationVeckans ord: splittat fat
Se mer här:
https://tjederswhisky.se/splittat-fat/Veckans destilleri: Yasato
Man ska alltid läsa Stefan Van Euycken:
https://whiskymag.com/story/the-new-fledgling
Och om man inte vill läsa honom kan man höra honom prata om Yasato här:
https://youtu.be/S7lyFBJ2fa0?t=2847
https://www.facebook.com/yasatodistillery/
Mer om Nukada än Yasato men kolla också här:
https://www.forbes.com/sites/georgekoutsakis/2019/09/30/whisky-watch-6-new-japanese-whisky-makers-to-keep-an-eye-on/?sh=55c72b091be5Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)