Joachim Retzlaff Podcasts
-
Marinen fyller 500 år i år. Vi gästas av marinchefen Ewa Skoog Haslum för att prata om hur marinens roll ser ut i dagens säkerhetspolitiska läge. Vi djupdyker även i världens bästa tryckarlåt! Programledare: Thomas Nordegren. Bisittare: Louise Epstein.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Häromdagen kom nyheten att Gary Brooker, sångare i gruppen Procol Harum har avlidit. Bandet ligger bakom jättehiten "A Whiter Shade of Pale" som har tolkats i över tusen versioner. Men vad säger texten egentligen? Varför lyfte det aldrig riktigt för bandet efter låtsuccén? Vi pratar med Edith Söderström, producent på P2 och med Joachim Retzlaff som gjort en svensk version av låttexten.
Hur mår den svenska marinen idag?År 1522 köpte Gustav Vasa de första skeppen i Lübeck till vad som senare skulle bli den första svenska flottan. Hur har marinens roll förändrats sedan dess? Hur utformad är den idag? Hur såg livet ut på fartygen för 500 år sedan? Vi gästas av marinchefen konteramiral Ewa Skoog Haslum och Annasara Hammar, forskare och författare.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman
-
Vi tycks alla härstämma genetiskt från en kvinna som kanske levde för 200 000 år sedan. Diskussionen arv och miljö fortsätter i bokcirkelns del fem.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Genetiskt går det att spåra vår anmoder via energifabrikerna mitokondrie-DNA, som bara ärvs på mödernet. Den genetiska anmodern som författaren Siddhartha Mukherjee kallar Eva.
I debatten om arv och miljö håller bokcirkeldeltagaren och idehistorikern Petter Hellström med författaren om att det är dårarnas vapenvila, eftersom allt är så sammanflätat att ingen kan vinna.
Den andra bokcirkeldeltagare tillika genetiska vägledaren, Charlotta Ingvoldstad-Malmgren, lyfter fram att även om något statistiskt sätt är vanligast, så bör man vara vaksam på vad som kallas normalt.
Vi läser boken "Genen – en högst privat historia" av Siddhartha Mukherjee i översättning av Joachim Retzlaff.
Programmet är en repris från 23 juni.
Programledare Annika Östman
[email protected]Producent Camilla Widebeck
[email protected] -
Rosalind Franklin lyckades ta ett fotografi av molekylerna i DNA som inte ville sitta stilla vid porträttfotograferingen. Men hur gick det till när hennes manliga kollegor fick se bilden?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Vetenskapsradion Hälsas bokcirkel har vi nu kommit fram till tiden efter Andra Världskriget. Det börjar klarna att arvsmassan finns i DNA, men ingen vet hur byggstenarna ser ut. Men kristallografen Rosalind Franklin lyckas ta en bild i början av 50-talet. Senare är det andra som får dela på Nobelpriset för upptäckten av DNA.s uppbyggnad. Då är Rosalind Franklin död.
Vi läser ur boken ”Genen - en högst privat historia” av Siddhartha Mukherjee i översättning av Joachim Retzlaff. Dagens bokcirkeldeltagare i Uppsala är Mia Johansson-Soller, som är överläkare i klinisk genetik och verksamhetschef för klinisk genetik vid Karolinska universitetssjukhuset samt Petter Hellström idehistoriker vid Uppsala universitet med inriktning på vetenskapshistoria.
Programmet sändes första gången 29 april i år.
Programledare Annika Östman
[email protected]Producent: Camilla Widebeck
[email protected]