Ingeborg Podcasts
-
Maria Bouroncles första bok handlade om hennes mormors syster Ingeborgs öde. Nu är hon aktuell med en bok om samma familj, med ett krigsbarn i huvudrollen.
-
Tidningen Imago handlar om kultur som skapas av personer med funktionsnedsättning. Stor risk för översvämningar i helgen. Ingeborg på Gotland får lära sig hur hon kan hålla kontakten digitalt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Vi knackar på i lyssnarnas vardag, bland middagar, vinterbad och avloppsrör. Dessutom har vi bjudit in konstnären Linda Spåman för att föreviga kvällens samtal.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ett nyfiket och underhållande aktualitetsprogram med lyssnaren i fokus.
Linda Spåman illustrerar kvällens program och lyssnarnas samtal, så småningom kommer det växa fram till Kvällspassets egna lyssnartavla.
Lyssnaren Tuva berättar om sina hästar och deras julkalendrar, Olivia rapporterar direkt från vinterbadet, Anders har åkt till Varberg med några avloppsrör och Ingeborg äter middag med Maffe, Nisse och Gunnar.
I extramaterialet passar vi på att låta Linda Spåman spå Kvällspasset.
-
Hör legenden om Ragnar Lodbrok: Odens osårbare vikingakrigare som korsade haven och spred skräck över hela Norden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Legenden om Ragnar Lodbrok: Odens krigare
Ragnar Lodbrok är i färd att gifta sig med kungadottern Ingeborg, när Kråka kommer med en profetia. Kråka säger att Ragnars öde är att följa henne och deras son, Sigurd. Men Ragnar vägrar att tro henne.
Vikingar är en dramatiserad podd om de viktigaste och mäktigaste personerna under vikingatiden. Vissa av dem har bara funnits i vikingarnas egna legender medan andra har levt i verkligheten och format historien. Vikingar är en podd i nio delar av Sveriges Radio och började sändas 2022.Berättare: Gustaf Skarsgård
I rollen som Ragnar: Mattias Silvell, skådespelare
Kompositör: Matti Bye
Vinjett/ledmotiv: Matti Bye/El Perro del Mar
I redaktionen:Emelie Rosenqvist, regi och manusbearbetning
Lollo Collmar, manus
David Rune, producent, ljuddesign och manusbearbetning
Mathilda von Essen, regi och manusbearbetning
Ludvig Jansson, tekniker
Erika Strand-Berglund, programkoordinator
Fredrik Nilsson, slutmix
Ulla Svensson, exekutiv producent
Caroline Pouron, initiativ och idé
Vikingar är producerat av Sveriges Radio med stöd av NRK, DR, RUV och Nordvision. Formatet är skapat och utvecklat av Ulla Svensson, Emelie Rosenqvist, Mathilda von Essen och David Rune. -
Vinnaren av elitstyrkans hemligheter, Stephanie Pizzignacco gästar podcasten och berättar om känslan att inte ha kontroll, hur vi kan bemöta våra största utmaningar och rädslor i livet samt vikten av ett bra självförtroende och en god självkänsla.
Stephanie har svårt för kyla och utsattes för extrema påfrestningar både psykiskt och fysiskt under sin tid där hon vann elitstyrkans hemligheter. Vid sin sida i det kalla vattnet så hade hon Ingeborg och hon berättar om sin tacksamhet för den hjälp som fanns där.
I det här podcastavsnittet berättar hon om rädslan att misslyckas, vad mental styrka är och hur man kan leva fullt ut genom att utgå från sitt eget liv, sätta sina egna mål och jobba på sin attityd. Hon lyfter även skillnaden på person och prestation där den personliga utvecklingen spelar in.
Det är ett inspirerande, motiverande och tankeväckande podcastavsnitt och jag vill tacka Stephanie för allt hon delat i dessa två avsnitt, och även tacka dig som följer podden.
För dig som är ny här så får du mer än gärna följa, gilla och dela podden vidare till andra för att hjälpa mig att göra den synlig för andra. Återkoppla gärna om dina tankar till mig eller Stephanie.
Stort tack och god lyssning alla medvetna själar!
För kontakt med Stephanie Pizzignacco:
https://www.instagram.com/stephaniepizzignacco/
För kontakt med Patrik Lexell och ett medvetet sinne:
https://www.ettmedvetetsinne.se/podcast/
https://www.instagram.com/ettmedvetetsinne/
-
Birger Jarl (1210-1266) blev aldrig kung, men är ändå en av Sveriges historias viktigaste personer. Hans väg till makten blev blodig. Samtidigt lade han grunden till Sverige som stat, skapade ett rättssamhälle, byggde borgar och städer.
Birger Magnusson var en hård maktspelare som efter att han dödat sina konkurrenter om makten lade grunden till den svenska statsbildningen och grundade Stockholm och ett stort antal städer. Två av sönerna blev kungar – Valdemar Birgersson och Magnus Ladulås.
I reprisen av det nymixade avsnitt 57 av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, som skrivit ett femtiotal böcker, både fack- och skönlitteratur.
Birger Jarl var född in i den mäktige Bjälboätten under en tid när lokala stormän styrde sina områden utan inblandning från statsmakten. Han blev kungens närmaste man under en tid som präglades av blodiga maktkamper mellan de ledande ätterna.
Birger Jarl gifte sig med kung Erik den läspe och haltes syster Ingeborg och blev kungens närmaste man – Birger Jarl. När kung Erik senare dog satte han sin son Valdemar på tronen som efterträddes av Birgers son Magnus Ladulås.
Före Birger Jarl gjorde lokala stormän och biskopar i princip vad de vill lokalt utan att statsmakten lade sig i, men Birger Magnusson lyckades etablera statsmaktens överhöghet över det lokala.
Han drev igenom rikstäckande lagstiftning om hemfrid, tingsfrid och kvinnofrid. Han etablerade de flesta av Sveriges äldre städer – däribland Stockholm. Birger Jarl byggde också ointagliga borgar som fick i betydelse i hundratals år.
Inledande musiken är Kyrie Eleison av The Tudor Consort som är släppt under Creative Commons, Attribution 3.0 International License.
Bild: Så här såg avbildningen av Birger Jarl ut i Stockholms Medeltidsmuseums utställning 2010. Arkeologen och skulptören Oscar Nilsson har med hjälp av kriminaltekniska metoder rekonstruerat jarlen Birger Magnussons ansikte utifrån osteologiska analyser och gipsavgjutning av kraniet. Rekonstruktionen av den medeltida statsmannen gjordes utifrån det kranium som ligger begravt i Varnhems kyrka och som med stor sannolikhet tillhört Birger Jarl. Foto: Wahlsten, Ray, Medeltidsmuseet.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ett mycket drömskt avsnitt som börjar med Ingeborg...
Bli medlem i Somna med Henrik PLUS här: https://plus.acast.com/s/somna-med-henrik.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
De sista kungarna i Bjälboätten avhandlas när vi i första hand tar oss an Magnus Eriksson och han regeringsperiod (1319-1364). Även drottning Ingeborg Håkansdotter, kungarna Erik Magnusson och Håkan Magnusson, freden i Nöteborg 1323, Blanka av Namur, digerdöden, Olov Svedlid, Richard Hobert och Mecklenburg nämns.
Några felaktigheter som vi vill rätta till. Ingeborg är kungamoder (inte drottningmoder), Erik Magnusson dog 1318 (inte 1319), Älvsborgs andra lösen betalades i riksdaler (inte mark).
Vill du stödja podden? Bli patreon
Instagram: @kungarochkrig
Twitter: @kungarochkrig
Facebook: Kungar och krig
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Yvonne Ihmels och Karsten Thurfjell försöker göra sig en bild av Ingeborg Bachmann, en av den österrikiska litteraturens stora gestalter, född i Klagenfurt 1926 och död i Rom 1973.
Ingeborg Bachmann anses allmänt som den stora förnyaren av den tyskspråkiga efterkrigslitteraturen. Redan i början av hennes karriär la sig recensenterna platta för henne, hon var en av få kvinnor i den legendariska Gruppe 47.Men Ingeborg Bachmanns storstilade planer på att skapa ett nytt litterärt storverk à la Balzac grusades av hennes alltför tidiga död i en tragisk brandolycka.Nobelpristagaren Günter Grass berättar om sin vänskap med Ingeborg Bachmann, likaså professorn i litteratur Sigrid Weigel och brodern Heinz Bachmann.Programmet är gjort av Yvonne Ihmels och Karsten Thurfjell - för att den ena inte kan få nog av Ingeborg Bachmanns texter och för att den andra inte kan sluta lyssna på hennes röst.