IF Metall Podcasts
-
Förbundsordförande för IF Metall Marie Nilsson är gäst och pratar om hur hennes fackförbund kan påverka miljön, jobben och företags konkurrenskraft. Vi kommer in på förändringbenägenhet, överföringskapacitet och kompetensfrågan. Industrin är helt enkelt lösningen på energiproblemet, säger Marie Nilsson.
-
I detta avsnitt så får ni bli folkbildade om folkbildning. Ni får följa med Sebastian och Jim ner till Viskadalens folkhögskola där de båda befinner sig och genomför IF Metall Göteborgs Skolinformation för Gymnasieelever.
Dagen gäst är Magnus Linder, Rektor på Viskadalens folkhögskola.
Dock tyvärr så är ljudet inte helt 100% denna gång men maila till podden på [email protected]. Så kommer Isak att hantera era känslor kring detta. Trotts att det var Sebastian som inte gjorde rätt från start som man brukar säga.
Saker som avhandlas: Hur låter barn som skriker i bakgrunden? Varför bildades folkhögskolor i Sverige? Vad är poängen med folkbildning? Varför skall man söka sig till folkhögskola om man vill klara gymmasie betygen?
Saker som inte tas upp: hur man växlar stereoljud till mono? Hur man ställer in mickar i början av ett avsnitt? Hur man justerar ljudnivå och noicegate vid redigering
Häng med och bli folkbildade om folkbildning!
Klippning och text: Sebastian Borssén...
Nu kan även ni bli medlemmar i Fack You Podcast Arbetarkulturella Förening!
Medlemskapet gäller i 1 år och du kan själv välja din medlemsavgift (ex: 500, 100, 200 eller helt valfri summa).
Swisha ditt namn till nummer 123 09 084 26
Gilla dela och följ oss på sociala medier:
https://www.facebook.com/fackyoupodcast
http://instagram.com/fackyoupodcast
Länkar:https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/foraldraledighetslag-1995584_sfs-1995-584Ljud och musik:Introlåt: The WTF Singalong - Melody Sheep
-
Åsiktskorridoren av och med Ulrica Schenström, Anders Lindberg, Jonna Sima och Ingvar Persson
-
Marie Nilsson är ordförande i IF Metall och hon vill sätta industrin på kartan. Det är en växande bransch och du har garanterat jobb efter utbildning. Det är ett positivt läge för Sveriges industrier. ”Prova gärna ett industrijobb. Där ligger framtiden och du blir en del av att förändra planeten.”, säger Marie. Lyssna på ett inspirerande avsnitt om industrins möjligheter.
-
För drygt 20 år sen var industrin först ut med att införa deltidspensions-systemet på den svenska arbetsmarknaden. Därefter har flera avtalsområden tagit efter, till exempel tjänstemannasektorn där modellen kallas flexpension.
Blev effekterna de önskade? Har modellen skapat andra positiva effekter och kanske också någon oönskad? IF Metalls vice ordförande, Tomas With, berättar i minPensionsPodden. -
Regionalisering, hårdare konkurrens och ökad protektionism – men också ett starkare fokus på hållbarhet. Är det så världen kommer att se ut efter pandemin? Och vad händer med jobben?
I Global Podd 75 spanar vi mot framtiden tillsammmans med Lena Sellgren på Business Sweden och Aleksandar Zuza på IF Metall.
Många spådde att pandemin skulle leda till ett totalt kaos i världsekonomin, men så tycks inte ha skett. Även om pandemin lett till ökad fattigdom i många delar av världen så har återhämtningen gått snabbare än vad många förväntat sig. Och för svensk industri går det fantastiskt bra – inte minst tack vare den fortsatta digitaliseringen och satsningar på ny, miljövänlig teknik. Samtidigt ökar klyftorna också i skatteparadiset Sverige. Det var länge sedan som det lönade sig att arbeta.
Den globala trenden mot ökad regionalisering fortsätter och mycket talar för att protektionismen kommer att växa sig än starkare de närmaste åren i takt med att konflikten mellan USA och Kina växer.
Vad innebär den ökade polariseringen för världsekonomin? Vilken roll spelar EU? Vem får behålla arbetet – och var finns de framtida jobben?
Medverkande:
Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden. Aleksandar Zuza, utredare på IF Metall.Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
-
Den 20 oktober sa alla 14 fackförbund som ingår i LO ett enat nej till överenskommelsen om arbetsrätten mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Men i början av december bröt IF Metall och Kommunal mot LO:s beslut att säga nej. Detta har öppnat en djup spricka inom LO - som även kan få politiska konsekvenser för Socialdemokraterna i valet 2022.
Mer detaljer om överenskommelsen: https://arbetartidningen.se/2020/12/17/lo-forbunden-splittrade-i-forsvaret-av-anstallningstryggheten/
Swisha ett bidrag till podden på 123 504 71 05! -
2005 ansöker ett företag om få bryta kalk på Gotland, men platsen är känd för sin unika natur. Jobb och skatteintäkter ställs mot skyddet av sällsynta arter. Plötsligt står hela miljöbalken på spel.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Demonstrationer bryter ut och Ojnareskogen blir en konflikt på riksnivå. På Gotland slutar folk att hälsa på varandra, och det blir den största miljöstriden i Sverige på 30 år.
Medverkande:
Ditte Green-Petersen, fältbiolog och miljöaktivist.
Olof Söderdahl och Kristina Bohman Söderdahl, grundare av föreningen Bevara Ojnareskogen.
Lars Brane, fd anställd på företaget Nordkalk och klubbordförande IF Metall.
Fredrik Johnsson, dialogpolis.
Lisa Wanneby, miljöaktivist, miljöpartist och ordförande i Urbergsgruppen.
Åsa Romson (MP), fd miljöminister.
Simon Haikola, forskare vid Linköpings universitet.
En dokumentär av: Daniel Värjö.Producent: Ida Lundqvist.
Ansvarig utgivare: Hanna Toll.
Programmet är gjort 2019.
-
Ett samtal mellan Anders Ferbe, ordförande för fackförbundet IF Metall, och Christer Isaksson, journalist och bokredaktör, om hur vi lyfter gymnasieskolans yrkesutbildningar och arbetsmarknadens behov i framtiden.
Anders Ferbe säger att vi har fem år på oss att lyfta yrkesutbildningarna, annars klarar vi inte framtidens kompetensförsörjning. Det behövs också ett bättre samarbete mellan näringsliv och skola, exempelvis som de teknikcollege, menar Anders Ferbe.