Hulda Podcasts
-
Nu är det dags för Nära Mat podden att utvecklas vidare! I tre år har programledaren Hulda Wirsén åkt runt i Norrbotten och träffat producenter, kockar och matkreatörer. I det här avsnittet sammanfattar Hulda de här åren och diskuterar varför arbetet med Nära Mat är så viktigt i den hållbara omställningen. Hulda kommer också själv att gå vidare till nya utmaningar och just nu (december 2022) är Länsstyrelsen på jakt efter en ny samordnare för Nära Mat. - Jag hoppas såklart att de gröna näringarna får en stark tillväxt framöver och att vi också få fler företag i Norrbotten, säger Hulda i detta avslutande avsnitt av Nära Mat podden i dess nuvarande form. Hulda berättar också om både sin egen och poddens framtid.
-
Gäst i poddens 8:e avsnitt är Hulda Andersson född -76. Hulda är modejournalist och stylist, och känd från SVT/Go’kvälls "Gör om mig-program". Ända sedan barnsben har hon älskat kläder, och hennes klädstil är både uttrycksfull och färgstark. Som stylist hjälper hon kunder att hitta sin klädglädje, och hennes signum har blivit just färgstark styling.
Efter många år av smärta och svårigheter att få en diagnos fick Hulda sin endometrios-diagnos som 31-åring. Hon har skrivit boken ”Endometrios: mensvärken från helvetet”, som utkom 2017, för att sprida kunskap om sjukdomen, så att andra kvinnor förhoppningsvis kan få hjälp tidigare än vad hon fick.
Kanske är det då inte så konstigt att färg blivit så viktigt för henne, och att det också format hennes stil. Hulda säger själv att hon blir glad av färg, att hon behöver den injektionen. Att färg kan ge kraft, lugna, respektive pigga upp hävdar också forskare, och s.k. dopamine dressing är ett välkänt begrepp i modesammanhang.
Hör Hulda i ett samtal om kläders inverkan på oss människor, om färgglädje och klädglädje, om vikten av att tänka självständigt, lyssna inåt och att shoppa ensam, om svarta byxor … och om hennes kärlek till kimonos!
⭐ Se bilder på Hulda i olika outfits genom livet på @intebaraklader på facebook och instagram.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt träffar vi Jessica Skogö som berättar hur sorg och hoppfullhet kan hänga ihop, och om hur hon som mamma bearbetar, hanterar och upplever livet tillsammans med sin familj, där en av sönerna har Duchennes muskeldystrofi. Bland annat förklarar Jessica vad hon menar med att hon på sätt och vis är lyckligare nu än innan hon fick kännedom om sonens sjukdom, även om det är svårt. Vi möter också Hulda Björk Svansdottír från Island, som delar med sig av sin energi och kärlek för att sprida kännedom om Duchennes muskeldystrofi i sociala medier via ”Friday fun – Dancing for Duchenne”. Vill ni höra mer om Hulda kan ni också lyssna till avsnitt 8 i den engelska poddserien Take on Duchenne.
Detta podcastavsnitt spelas in i samband med World Duchenne Awareness Day (WDAD) som inträffar den 7 september varje år. I år är temat Kvinnor och Duchennes muskeldystrofi.
SE-DMD-0310 -
Menna och Janica ska tala on energier men hittar sig i en diskussion om pengar. Vad skulle du göra med 10 miljoner euro? Menna tror att hon har mistat en kund pga sin positiva livssyn. Janica berättar högst oväntade nyheter om Hulda hurdana kriterier hon har för en bil. Tror ni att färgen spelar någon roll? Menna har varit till Tammerfors och Kikkailee på alla fyra och känner sig pinsam men varför? Janica har spelat Escaperoom med familjen. Dessutom blir det tal om Elon Musk, SpaceX och The Kardashians.
-
Menna och Janica ska tala on energier men hittar sig i en diskussion om pengar. Vad skulle du göra med 10 miljoner euro? Menna tror att hon har mistat en kund pga sin positiva livssyn. Janica berättar högst oväntade nyheter om Hulda hurdana kriterier hon har för en bil. Tror ni att färgen spelar någon roll? Menna har varit till Tammerfors och Kikkailee på alla fyra och känner sig pinsam men varför? Janica har spelat Escaperoom med familjen. Dessutom blir det tal om Elon Musk, SpaceX och The Kardashians.
-
I avsnitt 34 uppdaterar Angelica och Hanna vad som hänt sedan sist. Angelica har gjort en magnetkameraundersökning (MR) över buk och snart också lever för att undersöka om endometriosen spridit sig i kroppen. Hanna har haft mens och kräkts under lektionstid. Och så hälsar Hulda Andersson på i studion i egenskap av endometriosdrabbad men också författare av endometriosbibeln, boken, Endometrios - Mensvärken från helvetet. Det snackas att stå ut, att leva i en glaskupa, att skapa strategier för att överleva smärtor, spruckna cystor, total hysterektomi och vad man kan göra om man en dag då man inte kan göra någonting alls. Det är ett väldigt fint samtal mellan tre kvinnor som alla har den kroniska smärtsjukdomen endometrios.
Om du vill veta vad endometrios är rekommenderas du att lyssna på avsnitt 2 innan du lyssnar på detta avsnitt.
Huldas bok Endometriosen - Mensvärken från helvetet finns att låna på bibliotek och kan köpas direkt av Hulda. Du hittar henne på instagram under namnet huldaandersson.
_________________
Kontakt: [email protected]
Instagram: underlivetpodd
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hulda Lind Jóhannsdóttir är hennes namn! Möt vulkanen från Island. Hulda har alltid haft VÄLDIGT starka armar, lite premiärnerver på det och dålig finmotorik - då slutar det på akuten för motspelaren. Nej, Farmarlaget är inte en bondeförening, utan kanske t.o.m Dramatens flaggskepp. Vi pratar Island, dikterna, sångerna, stoltheten över kulturarvet och att isländska män är bättre i sängen. Vilka roller får vi utifrån vårt utseende? Kan korta, mulliga kvinnor inte gestalta kärlek? Vi snackar kroppsnormer, för små kostymer och att kroppar på scen signalerar något. Vi ser ljuset där framme och gud ske pris för stendildon!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Idag har vi kommit till punkt 3 på checklistan. Nu ska vi se om vi har en normal frekvens och rytm. Det är så väldigt lätt att lära sig att se om frekvensen på ett EKG är normal att man ibland nästan är på väg direkt in på nästa punkt på listan. Men för att dina kollegor ska ta dig på allvar så är det viktigt att vara effektiv och exakt på denna punkten.
Frekvensen kan man räkna i vilken avledning man vill, men det är smart att välja en med tydliga QRS komplex. För att se frekvensen snabbt bör du strunta i att räkna med tidsintervaller, det blir bara kaos - om du inte råkar vara professor i matematik och ha en hög stresstålighet. Det enklaste och bästa sättet att mäta frekvensen på är att räkna antal stora rutor mellan de spetsiga topparna på QRS.
I skandinavien är de flesta eniga om att en frekvens på 50-100 slag/minut är att räkna som normalt. I USA är det tradition att säga 60-100 slag/minut. Om du använder den amerikanska nedre gränsen i Sverige så kommer du att märka att många friska och vältränade människor hamnar utanför normalområdet. Därför är det bäst att använda 50-100.
Men kom ihåg: För gamla skröpliga tant Hulda på 90 år, kan en puls på 52 vara tecken på sjukdom.
Så hur går du från rutor till normal frekvens?
- Vid en pappershastighet på 25 mm/sekund är allt mellan 3-6 stora rutor mellan QRS normalt.
- Vid en pappershastighet på 50 mm/sekund är allt mellan 6-12 stora rutor mellan QRS normalt.
Som du kan se på bilden ovan så kan du också använda en enkel tabell för att konvertera till rätt frekvens. Om du ska lära dig något i livet utantill så är denna tabell högt upp på listan tillsammans med din älskades födelsedag.
Du kan också se ett enkelt sätt att se rytmen ovan, om du är osäker på om den är normal.
Allt innehåll är gratis på medeasy.se (även EKG-kursen) fram till den 15e augusti!
Gå in på medeasy.se och kom ut som en EKG expert!