Helena Holmberg Podcasts
-
Hur kan vi lyfta utsatta områden där det finns många olika aktörer involverade? Stärkt platssamverkan eller BID – Business Improvement Districts – har diskuterats länge, finns på många håll i landet och nämns också i regeringens Tidö-avtal. Är det här framtidens sätt för att lyfta våra utsatta områden och ett sätt vi också borde lagstifta om?
Hör BID-samordnare Helena Holmberg i ett engagerat samtal om BID-utveckling, om fastighetsägarnas stora ansvar och det konkreta exemplet Gamlestaden, stadsdelen i Göteborg ”som Gud och Göran Johansson glömde”, men som nu har lyfts ordentligt. Samtalet kommenteras av Kent Persson, som tror på samverkan – men inte på lagstiftning. Programledare: Anna Bellman -
I en stadsdel finns och verkar olika aktörer med olika ansvarsområden, kompetenser, kunskaper och resurser. En väg att samverka är genom ett så kallat BID, Business Improvement District.
Idén med BID Gamlestaden har varit att skapa förutsättningar att tillsammans hantera problem och förverkliga möjligheter i den långsiktiga stadsdelsutvecklingen. Vilka effekter har BID som samarbetsform haft för stadsutvecklingen i Gamlestaden?
BID Gamlestaden har funnits i cirka 20 år och är det äldsta BID influerade samarbetet i Sverige. Det är ett formaliserat samarbete mellan 50 fastighetsägare och 11 förvaltningar i Göteborgs kommun samt polismyndigheten.
Stadsarkitekt Björn Siesjö med gäster: Helena Holmberg, företrädare för BID Gamlestaden och Mattias Westblom, projektledare stadsbyggnadskontoret Göteborgs Stad. Båda har jobbat med utvecklingen av Gamlestaden i över 10 år.