Avsnitt
-
BOPOLPODDEN | Den nya Utfallsfonden vill investera i lösningar på sociala samhällsproblem och bidra till att bland annat minska hemlösheten. Möt Jenny Carenco, en av grundarna till fonden, i ett samtal om hur de ska lyckas lösa sociala samhällsutmaningar genom att investera i projekt som får betalt först då de kan visa på resultat.
Samtalet kommenteras av Lennart Weiss. Programledare Anna Bellman. -
VECKANS AKTUELLT | Regeringen måste agera nu: SCB:s nya statistik visar att vi har en pågående bostadsbyggnadskrasch – men läget är mycket än värre än statistiken visar. Samtidigt lägger bostadskrisen krokben för möjligheterna att rekrytera, både för privata och offentliga aktörer – vilket påverkar hela samhället, menar vår expertkommentator Lennart Weiss, som också menar att investeringsstödet fungerade som byggpolitik, men det hade inte den träffsäkerhet som hade varit önskvärd. Kritiken mot Riksbanken är befogad – och det verkar som att Erik Thedéen tar intryck. Programledare: Anna Bellman.
-
Saknas det avsnitt?
-
BOPOLPODDEN | För några år sedan forskade hon på det svenska hyressystemet och tyckte då att fastighetsägare borde stämma staten för att få ordning på marknaden. I dag är hon bolagsjurist på fastighetsbolaget Heba och har många gånger blivit förvånad över hur bland annat hyresförhandlingarna går till i verkligheten. Möt Haymanot Wachtmeister i ett samtal om hyressättningssystemet, varför Sverige ligger efter andra länder i Europa och vilken politik hon vill se för att hjälpa de mest utsatta. Samtalet kommenteras av Kent Persson. Programledare: Anna Bellman
-
VECKANS AKTUELLT | Vad säger Sjunde AP-fondens jätteaffär om läget på den svenska fastighetsmarknaden? Hör vår nya expertkommentator Viktor Mandel kommentera fastighetsvärderingar, turbulensen i SBB, marknadsläget och bostadsminister Andreas Carlsons förslag om att det ska bli möjligt att omvandla hyresrätter till ägarlägenheter. När det gäller hyresförhandlingarna tror Viktor Mandel, tvärt emot Hyresgästföreningen, att de snarare blir ännu svårare nästa år.
-
Einar Mattsson är urtypen för det långsiktiga försiktiga familjeföretaget. Samtidigt ligger bolaget i framkant när det kommer till nya lösningar – som bolagets unika hyressättning som verkar ”utanför” det vanliga systemet. Möt Einars dotterson, koncernchefen Stefan Ränk, i ett samtal om kontraproduktiva hyressättningssystem, uppmärksammade vräkningsfall och konsten att styra ett 90 år gammalt bolag in i framtiden. Anna Bellman programleder och Kent Persson kommenterar.
-
Förslaget om utökat rotavdrag är en bra konjunkturåtgärd som regeringen borde införa redan i höstbudgeten. Regeringen bör också samla bygg- och bostadsbranschen för att få en fördjupad krisinsikt, menar vår expertkommentator Kent Persson, som även tycker att EU måste tänka om kring energirenoveringarna – vi måste ställa om men resurserna bör sättas in där de gör mest nytta. Programledare: Anna Bellman.
-
BOPOLPODDEN | Systemet med tomträtter borde göras om i grunden – det skapades i början av 1900-talet och är inte anpassat efter dagens verklighet. Det menar Bostadsrätternas vd Ulrika Blomqvist i ett samtal om det tuffa läget för många bostadsrättsföreningar. Samtalet kommenteras av Lennart Weiss, som menar att ideologin i det här fallet får stå tillbaka för den kommunala ekonomin. Programledare: Anna Bellman.
-
Hyresgästföreningen har vissa poänger i sin nya rapport ”Miljonärsprogrammet” men ideologiska övertoner skuggar syftet. BIDs fyller en viktig funktion för ökad trygghet, men än viktigare att politiken ser sin roll för att möta utmaningarna. Socialdemokraterna gör fel analys men hamnar ändå på rätt slutsats när det gäller startlånen, konstaterar vår expertkommentator Lennart Weiss, som även kommenterar ”bostadspolitikens tragedi just nu” – och får ”dramatisk huvudvärk” av hur bostadsfrågan hanteras i Göteborg. Programledare: Anna Bellman.
-
Nyligen släppte Veidekke sin hittills dystraste rapport om bostadsbyggandet. Lennart Weiss spår sju svåra år och efterlyser ett flertal krisåtgärder från politikerna. Här ger Weiss och Boverkets analytiker Hans-Åke Palmgren sin bild av nuläget – och Weiss ger ett medskick som kanske kan leda till förbättrad statistik framöver. Programledare: Anna Bellman.
-
Riksbanken tar i för mycket. Sernekeaffären kan vara en början på en rad strukturaffärer, tror vår expertkommentator Kent Persson, som även kommenterar nya Svenska Coliveförbundet, debatten om byggkrav för studentbostäder och Haymanot Wachtmeisters tankar om hyressättningen, med en mer uppdelad marknad. Programledare: Anna Bellman.
-
BOPOLPODDEN | De hyreshöjningar som gjorts kompenserar inte för de kraftigt ökade kostnaderna. Trianon är ett av flera bolag i Malmö som har påkallat en ny hyresförhandling för att höja hyrorna ytterligare nu i juli. Hör vd:n och storägaren Olof Andersson i ett samtal om hans entreprenörsresa – från grönsakshandlare till fastighetsmiljardär – hyresförhandlingssystemet, varför han tror på trepartsöverenskommelsen och vikten av att jobba aktivt med social hållbarhet. Samtalet kommenteras av Lennart Weiss. Programledare: Anna Bellman.
-
Bostadsbyggandet går mot sju svåra år. I budgeten fanns – som väntat – inte mycket hjälp. Befogat att Andreas Carlson kallas till civilutskottet, men han kan inte ställas till svars efter sex månader, menar vår expertkommentator Lennart Weiss, som även uttalar sig i positiva ordalag om Botello-entreprenörerna, tycker att Utfallsfonden är en intressant idé, och är övertygad om att Riksbanken gör fel i nästa vecka. Programledare: Anna Bellman.
-
Hyreshöjningarna räcker inte – kvaliteten på bostäder och bostadsmiljöerna kommer att urholkas, menar Viktor Mandel, vd på Sveafastigheter och ordförande för Bopol AB där Bopolpodden och Bostadspolitik.se ingår. Hör ett samtal där han berättar varför de är engagerade i bostadspolitiken, varför han vill ha en fri hyresmarknad och vad kommunerna kan göra för en bostadsmarknad som fungerar – inte bara när det är högkonjunktur. Han kommenterar även frågan om en särnotering.
Samtalet kommenteras av Kent Persson som förtydligar vilka stora konsekvenser de låga hyreshöjningarna kan leda till. Programledare: Anna Bellman -
VECKANS AKTUELLT | Att kalla till nya hyresförhandlingar efter ett halvår är inte något brott mot praxis.
Hyresgästföreningens förslag om en hyresakut behövs inte, förstärk istället befintliga system. Ett system som däremot borde arbetas bort är bostadsrättsföreningar med tomträtt, menar vår expertkommentator Kent Persson som även tycker att det är bekymmersamt att regeringen skrotar utredningen om fri hyressättning i nyproduktion. Programledare: Anna Bellman -
”Det är mindre konflikter i svensk politik än på länge, så nu går det att göra finanspolitiska åtgärder utan att det blir så många tokigheter”. Han har över tre decenniers erfarenhet som prognosmakare, Håkan Frisén, avgående prognoschef på SEB. I Bopolpodden ger han sin syn på lågkonjunkturen, vad som borde hanterats annorlunda när krisen slog till och varför bostadsområdet har så stor påverkan på svensk ekonomi. Stefan Attefall gör sitt sista inlägg som expertkommentator och han menar att mjuka rörelser är vad penningpolitiken borde ägna sig åt. Programledare: Anna Bellman
-
Konjunkturinstitutet och Finansinspektionen har kommit med nya prognoser som visar att lågkonjunkturen håller i sig länge. Det spända ekonomiska läget gör att regeringen behöver ta sig upp ur myndigheternas knän och istället stå på egna ben – för nu behövs politiska åtgärder när det gäller startlån, lättnader i kreditrestriktioner och presumtionshyror. Och Sverige har som vanligt gått in med för ambitiösa ambitioner i EU-kommissionens bevarandelag, menar vår expertkommentator Stefan Attefall – som nu gör sitt sista Veckans aktuellt. Programledare: Anna Bellman
-
Om vi slutar subventionera de rikas boenden och inför fri hyressättning på hyresmarknaden så kommer vi få en bostadsmarknad som fungerar. Fredrik Kopsch, chefsekonom på Timbro, är tydlig i sin kritik mot hyresregleringen men också mot att kommunerna inte tar sitt bostadsförsörjningsansvar och att politiken allt för mycket domineras av särintressen. Möt honom i ett samtal om den nya boken ”Allt du behöver veta om bostadspolitik”, om hur han hanterar kritiken på Twitter och varför han precis extrajobbat som cykelbud på Foodora. Lennart Weiss kommenterar och Anna Bellman programleder.
-
Rättvist Byggande uttrycker sig dramatiskt men de har inte fel – det är inte bara bland de utländska aktörerna det finns problem med byggkriminalitet. Kommunerna måste arbeta mer med planberedskapen nu under nedgången och Arturo Arques argumenterar märkligt mot startlånen, tycker Stefan Attefall som även välkomnar översynen kring byggkrav för studentbostäder – men det är ett känsligt område. Programledare: Nicklas Tollesson.
-
Att många av årets hyresförhandlingar har gått till Hyresmarknadskommittén; beror det på att trepartsöverenskommelsen lanserades under ett skitår eller är det ett bevis på en mindre lyckad överenskommelse? Och hur skulle ett bättre system se ut? Det finns ett konkret förslag.
Möt två erfarna vd:ar för allmännyttiga bolag – Stångåstadens Fredrik Törnqvist och Örebrobostäders Ulf Rohlén – i ett samtal om årets hyresförhandlingar och konsekvenserna av dem. Samtalet kommenteras av Kent Persson. Programledare: Anna Bellman. -
VECKANS AKTUELLT | Läget på nyproduktionsmarknaden kommer att bli ännu värre – vi är bara i början av början av problemen. Lagstiftningen om vräkning av hyresgäster med kriminella barn handlar inte om föräldraansvar utan om att en uppdaterad lagstiftning ska göra det möjligt att hantera kriminalitet i våra bostadsområden. Att många hyresförhandlingar har gått vidare till Hyresmarknadskommittén är ett bevis på att trepartsöverenskommelsen inte fungerar, menar vår expertkommentator Kent Persson. Programledare: Anna Bellman.
- Visa fler