Anna Bellman Podcasts
-
BOPOLPODDEN | Det är tufft för många bostadsutvecklare nu. Obos koncernchef Daniel Kjørberg Siraj är kritisk till att politiken inte har tagit några stora beslut på många år för att underlätta bostadsbyggande och till att kommunerna har för mycket att säga till om. Möt honom i ett samtal som också berör det stora varsel som Obos lagt, bolagets samhällsengagemang och varför de fortsätter att sponsra idrott och kultur. Samtalet spelades in under konferensen Bopol Live, med Anna Bellman som programledare och Stefan Attefall som sidekick. Samtalet kommenteras här i Bopolpodden av Kent Persson.
-
Anebyhus företagsrekonstruktion visar att krisen för småhustillverkarna bara har börjat. Viss uppgång i januari för bostadspriserna – men långt till ett verkligt trendbrott.
Annika Winsths skarpa kritik är helt befogad: Riksbanken har satt sig i ett svårt dilemma – försvara kronkursen eller sänka bostadsmarknaden. Förslaget om att kunna vräka familjer till kriminella behöver tänkas igenom.
Obligationsmarknaden förefaller ha tinat något men fortfarande återstår många frågetecken kring högt belånade fastighetsbolag och deras finansiella situation, menar expertkommentator Lennart Weiss.
Programledare: Anna Bellman -
En ny rapport om segregationen visar att ett breddat bostadsutbud är en av de absolut viktigaste nycklarna för att lösa problematiken i utsatta områden. Obos lärarindex visar på vikten av att startlåneförslaget genomförs. Antalet byggstarterna sjunker kraftigt – men troligen är Byggfaktas siffror ändå för positiva, menar vår expertkommentator Stefan Attefall som också betonar den komplexa situation som hyresförhandlingarna är inne i. Programledare: Anna Bellman
-
Vi kan tycka att vi är i en exceptionell tid med historiskt höga huspriser. Men om vi ser flera hundra år tillbaka i tiden är den kraftiga prisuppgången på fastigheter i Sverige sedan 1990-talet långt ifrån unik. Hör ett samtal med universitetslektor Bo Franzén som är en av författarna till boken ”Banking, Bonds, National Wealth and Stockholm House Prices 1420-2020”, om att det alltid krävts stort kapital för att kunna bo i Stockholm, att det var först med miljonprogrammet som boendestandarden höjdes och att vi kan lära av historien – men vi kan inte förutse allt.
Samtalet kommenteras av Kent Persson. Programledare: Anna Bellman. -
Ingen ljusning på marknaden under detta år – de reformer som politiken signalerat om räcker inte, utan det krävs andra åtgärder. Frågan om att marknadshyror ska rädda bostadsbristen är politiskt död under överskådlig tid. Professor Hasslers förslag på annuitetslån är spännande och skulle sänka trösklarna att ta sig in på det ägda boendet, menar vår expertkommentator Kent Persson. Programledare: Anna Bellman.
-
Hälften av LO:s medlemmar bor i småhus men fler än så vill göra det. LO-ekonomen Peter Gerlach gästar 2023 års första Bopolpodden och ger sin syn på bostads-, ränte- och byggpolitiken där han ser ett tufft år framåt. Han efterlyser ett omarbetat investeringsstöd och statliga lån för hyresrättsbyggnation och tycker absolut att det borde ställas högre krav på kommunerna, som inte tar sitt bostadsförsörjningsansvar i dag. Programledare: Anna Bellman
-
Regeringens stopp av det statliga fastighetsbolaget var väntat – utredningen borde aldrig ha tillsatts. Boverkets nya prognos över minskat bostadsbyggande bekräftar vad branschen har sagt. HSB:s färska studie visar att det är ungdomarna – och även arbetsmarknaden – som drabbas när bostadsbyggandet minskar. SBAB:s Robert Boije och Sten Hansen tillför mycket viktig information och ger argument för att det är dags att upphöra med räntehöjningarna, menar expertkommentator Lennart Weiss. Programledare: Anna Bellman.
-
I årets sista Bopolpodd samlas hela bostadspolitik.se:s redaktion och ger sin syn på det minst sagt omvälvande året, med krig, börsfall, avstannat bostadsbyggande och kraftigt höjda räntor.
Och vad har vi att vänta oss framåt? Här är medskicken till regeringen och bostadssektorn.
Programledare: Anna Bellman. -
Att Cementa får förlängt tillstånd var viktigt för branschen och en framgång för Byggföretagens opinionsbildning. Det politiska spelet om amorteringspausen visar att FI fortsätter att driva politikerna framför sig. Förslaget om hybrid markupplåtelse är konstruktivt men skapar andra problem. Fastighetsägare måste ges rätt att avhysa kriminella element, i annat fall skapas en frizon för kriminalitet menar vår expertkommentator Lennart Weiss. Programledare: Anna Bellman
-
Den etniska segregationen kommer vi att få leva med länge. Vad man borde fokusera på i utsatta områden är att etablera och förstärka en skötsamhetsnorm och här kan bostadsbolagen spela en nyckelroll i rollen som ”credible enforcer”.
Möt professor Peter Esaiasson i ett något dystert samtal om de stora svårigheterna med att förbättra de utsatta områdena.
Samtalet kommenteras av Kent Persson. Programledare: Anna Bellman. -
I dag tar det i snitt fem år från att en planprocess inleds till dess att ett första spadtag kan tas, vilket bromsar upp bostadsbyggandet och påverkar hela samhällsutvecklingen. Det vill initiativet Bygg i tid ändra på. Möt initiativets ordförande Nancy Mattsson i ett samtal om deras förslag på reformagenda för att snabba upp tiden från idé till bygglov, men också ett samtal om att mycket handlar om kultur och ledarskap hos berörda aktörer eftersom vissa kommuner visar att det kan gå snabbt.
Samtalet kommenteras av Stefan Attefall som menar att bostadsministern borde ta en heldag med initiativets experter för att lära sig och se vad som borde göras framåt
Programledare: Anna Bellman -
Hur kan vi lyfta utsatta områden där det finns många olika aktörer involverade? Stärkt platssamverkan eller BID – Business Improvement Districts – har diskuterats länge, finns på många håll i landet och nämns också i regeringens Tidö-avtal. Är det här framtidens sätt för att lyfta våra utsatta områden och ett sätt vi också borde lagstifta om?
Hör BID-samordnare Helena Holmberg i ett engagerat samtal om BID-utveckling, om fastighetsägarnas stora ansvar och det konkreta exemplet Gamlestaden, stadsdelen i Göteborg ”som Gud och Göran Johansson glömde”, men som nu har lyfts ordentligt. Samtalet kommenteras av Kent Persson, som tror på samverkan – men inte på lagstiftning. Programledare: Anna Bellman -
Räntebeskedet var väntat – men riskerar ändå att kasta Sverige in i en djup kris. Bostadsbyggandet sjunker, men än så länge syns inte tvärstoppet i SCB:s siffror. Årets första hyresöverenskommelse är en taktisk triumf från Hyresgästföreningen. Hyreshöjningarna kommer landa strax under fem procent, bedömer expertkommentator Stefan Attefall, som även menar att även om markpriserna faller kan kommunerna göra mer för att hålla uppe byggandet. Programledare: Anna Bellman
-
Vi kommer inte se någon finanskris eller total kollaps av det finansiella systemet. Bankerna är i grunden mer robusta idag och vi vet hur vi ska hantera den här typen av situationer. Det menar John Hassler, professor i nationalekonomi, som ger en optimistisk syn på läget, även om vi kommer att se en större nedgång innan det vänder.
Samtalet kommenteras av Lennart Weiss som uttrycker en svartare bild av det han kallar en tyst byggkrasch och en oro över sitt eget partis agerande. Programledare: Anna Bellman -
Väntat att den nya budgeten skulle innehålla få bostadspolitiska besked, men en politisk konflikt kan segla upp mellan eget ägande och hyresrätt.
Märkligt agerande av Roger Akelius i media, det verkar som att han vill snacka ner kursen för att köpa mer, tror vår expertkommentator Stefan Attefall som välkomnar nytt hyrköpsupplägg och hyllar initiativet Bygg i tid: ”En bra handbok som bostadsministern kan beta av, punkt efter punkt.” Programledare: Anna Bellman. - Visa fler