Grain Podcasts

  • Sedan ChatGPT lanserades i slutet av 2022 har det hänt otroligt mycket inom AI. Och jag har medvetet väntat att ta upp det i podden för det går så snabbt.

    Men nu går det inte att vänta längre och jag vill lära mig mer om hur det kommer att påverka marknadsföring så att vi tillsammans kan ligga i framkant av utvecklingen. Så jag bjöd in Arash Gilan igen.

    Men den här gången för att prata AI.

    Något han experimenterar mycket med och som han skriver en hel del om. Arash har också följt utvecklingen av AI och maskininlärning under många år.

    Det här avsnittet är för dig som dels vill få en bättre förståelse kring hur AI kan komma att påverka marknadsföring som disciplin och bransch. Samt vad det kan betyda för marknadsförare, marknadsavdelningar och byråer.

    Om gästen
    Arash Gilan är vd och medgrundare till byrån Viva Media som kombinerar mediaköp, reklam och varumärke samt performance. Han är även författare och har skrivit tre böcker. Get Digital or Die Trying, Apparnas Planet och En Djävel på e-handel.

    Arash har studerat AI och skriver löpande artiklar och krönikor om AI och marknadsföring på Breakit. Han har dessutom ett nyhetsbrev där han varje vecka delar med sig av det viktigaste inom AI.

    Som om det inte vore nog så driver han också VD-podden och är en populär föreläsare.

    Om avsnittet
    Arash och jag pratar i avsnittet om hur AI kommer att påverka oss marknadsförare och hur vi arbetar med marknadsföring. Bland annat vilka områden inom marknadsföring som han ser kommer att påverkas mest och vad många marknadsförare missar kring AI.

    Samt varför Arash ser AI mer som elektricitet snarare än en teknik.

    Du får dessutom höra om:

    7 sätt som AI kommer hjälpa oss att bli smartare
    Konkreta exempel på hur Viva Media använder AI
    Hur våra roller som marknadsförare kan förändras
    Vilka kompetenser som kommer att påverkas mest
    Vad han menar med att AI kan bli som snabbmat

    Och hur du som marknadsförare verkligen kan anamma AI. Plus en massa mer…

    Arash levererar också ett helt gäng med spaningar.

    Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. Efter länkarna finns också tidsstämplar så att du enkelt kan hitta olika sektioner i intervjun.

    Länkar
    Arash Gilan på LinkedIn
    Viva Media (webbsida)
    VD-Podden (podcast)
    Apple Podcasts / Spotify

    Get Digital or Die Trying av Arash Gilan, Jonas Hammarberg (bok)
    Adlibris / Bokus

    Apparnas planet: människans roll i en digital värld av Arash Gilan, Jonas Hammarberg (bok)
    Adlibris / Bokus

    En djävel på e-handel av Arash Gilan, Nic Staeger(bok)
    Adlibris / Bokus

    Arashs artiklar och krönikor om AI på Breakit (artiklar)

    AI – Från dröm till verklighet (whitepaper)

    AI inom marknadsföring med Arash Gilan och Sara Öhman (webinar)

    AI med Arash (nyhetsbrev)

    The Rundown (nyhetsbrev)

    The Marketing AI Show (podcast)
    Apple Podcasts / Spotify

    Marketing Against The Grain (podcast)
    Apple Podcasts / Spotify

    AI ger oss innovation med superkrafter. Vad vi kan förvänta oss 2023 och framåt - Judith Wolst (artikel)

    I lost everything that made me love my job through Midjourney over night - Reddit (artikel)

    Verktyg
    ChatGPT
    Midjourney
    Adobe Firely
    Dall-E 2

    Tidigare avsnitt med Arash
    Digitalisering: Arash Gilan #22
    Generalist vs Specialist: Så väljer du väg som marknadsförare #96

    Tidsstämplar
    [2:56] Om varför marknadsföring är ett av de områden som tidigt påverkas av utvecklingen inom AI. Och vi pratar en del om Google.

    [7:11] Vad Arash tycker att marknadsförare missar kring AI och vad det innebär för marknadsföring.

    [9:16] Vilka områden inom marknadsföring han ser kommer påverkas mest och varför. Och varför det är viktigt att anamma AI snabbt.

    [16:02] Om data, attribution och ekonometri samt AI kommer att kunna hjälpa oss med det. Vi kommer att bli datadrivna på riktigt.

    [21:01] Tar upp konkreta exempel på hur man använder olika AI-verktyg på Viva Media.

    [23:24] Etik,

  • KVADRUPEL BROUHAHA! David är först i ETW att kvadrupeldramma, veckans ord är HSV – Hot spirit vapour och vi ramlar djupt ner i kolonnpannan på jakt efter sanningen. Eller nåt. Mer ordning på whiskysamlingen med app, veckans destilleri är Kinclaith och ni är de första som får höra om Peat & PX Project 1 och 2. Tack, King Leif.Vad var det i glaset? Mathias hade en Hazelburn 10, en buteljerad sådär runt 2014 kanske så säg den här: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/76424/hazelburn-10-year-oldJeroen njöt av en Caol ila 12 från Meadowside blending (mer kända som The Maltman) på 53,7%, denna:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/164329/caol-ila-2007-mblCaol ila har tydligen just öppnat sitt nya visitor centre, i augusti iår: https://www.thespiritsbusiness.com/2022/08/caol-ila-opens-multi-million-pound-visitor-centre/…vilket de firade med specialsläpp:https://www.dramface.com/news/caol-ila-distillery-visitor-experience-14-years-oldSe också här:https://www.diageo.com/en/careers/distillery-visitor-experiences/caol-ila-visitor-centreDavid kvadrupeldrammade minsann M&H, även kända som Milk & Honey Distillery. Inte exakt de fyra som just släppts på Systembolaget genom Selected Malts, men nästan: https://www.systembolaget.se/sortiment/?q=milk%20and%20honeyhttps://mh-distillery.com/Milk and Honey, Hallelujah:https://www.youtube.com/watch?v=rrKiqcvKzFAVeckans ord: HSVLite mer om kolonndestillering pratade vi om i avsnitt 39 faktiskt:https://www.entreawhisky.se/39Annars är detta de tre bästa texterna om kontinuerlig destillering David har läst, tyvärr alla i böcker som inte är nedladdningsbara för kreti och pleti: Campbell, Iain, ”Grain whisky distillation”, i Inge Russell, red., Whisky: Technology, production and marketing ([London]: Academic Press, 2003), s. 179–206.Murray, Douglas, ”Grain whisky distillation”, i Inge Russell & Graham Stewart, red. Whisky: Technology, production and marketing, 2 uppl. (Oxford: Academic Press, 2014), s. 179–198.Panek, R. J. & J. H. Brown, ”Continuous distillation”, i J. R. Piggott, R. Sharp & R. E. B. Duncan, red., The science and technology of whiskies (Harlow: Longman Scientific & Technical, 1989), s. 150–181.De där galna fotona David mindes var inte från Cambus utan från Port Dundas låg förut uppe på den där fotografens blogg men numera är hela bloggen nedlagd tyvärr. Bilderna måste nu sökas genom wayback machine:http://catchingphotons.co.uk/blog/industrial/port-dundas-distillery/http://catchingphotons.co.uk/blog/industrial/port-dundas-distillery-part-ii/Hålla ordning på samlingen, del IIWhizzky:https://www.whizzky.net/Drammer:https://drammer.com/whiskybase:https://www.whiskybase.com/Veckans destilleri: KinclaithYou’ve been in the farmer Maggot’s crops! https://www.youtube.com/watch?v=Zdc3AXbf5PUThe hidden five: 1) Ben Wyvis (1965–1976) inom graindestilleriet Invergordon; 2) Glen Flagler, (1965–1985), inom graindestilleriet Garnheath; 3) Inverleven, (1938–1991), inom graindestilleriet Dumbarton; 4) Killyloch, (1965–någon gång under tidigt 1970-tal), liksom Glen Flagler ”gömt” i Garnheath och det destilleri med mest tveksam status av de fem – en del räknar det som ett eget destilleri, en del räknar ihop det med Glen Flagler; slutligen 5) Kinclaith (1957–1975) inom graindestilleriet Strathclyde.https://www.malt-whisky-madness.com/maltmadness/whisky/kinclaith.htmlhttps://scotchwhisky.com/whiskypedia/2054/kinclaith/https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/details/kinclaith.html

    The Peat and PX Project I och IILite om oktavfat:https://whiskymag.com/story/the-little-cask-that-couldHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • LJUGER KARLN? David hasplar ur sig en referens till destilleriet Glen Flagler. Låter som Glen Whatnot eller vår favorit Kafloffenchoch. Lögn eller verklighet? För övrigt har vi tema grainwhisky – både produktion och smaken på äldre buteljeringar. Dessutom ordet hydrometer och en sväng förbi det saligen avsomnade Garnheath. I vårt fraggelberg.Vad var det i glaset?Den här podden är ju en skandal: kaffe och te så långt ögat nådde! Mer om det här med glasMarcus Kainen klev in med ett hissarglas och ett dissarglas. Dissen var Riedel Vinum:https://bagarenochkocken.se/dukade-bordet/dricksglas/cocktail-drinkglas/riedel-vinum-single-malt-whiskyglas-20-cl-2-pack/…och hissarglaset var Difference Mature Spirits från Orrefors:https://www.artglassvista.se/difference-mature-spiritsKom igen nu Orrefors och skicka lite gratisglas till oss på ETW!Allt man kan tänkas vilja veta om grainwhisky:Cambus 40 YO, en sanslöst bra whisky:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/87622/cambus-1975https://www.malts.com/en-gb/products/single-malt-whisky/cambus-40-year-oldProduktion av grainwhisky:https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/24527/how-are-bourbon-and-grain-whisky-different/https://www.whiskyinvestdirect.com/about-whisky/difference-malt-grain-whiskyhttps://en.wikipedia.org/wiki/Grain_whiskyPat Heist på En trea whisky:https://www.entreawhisky.se/78Och så nördlevel galore, denna historiska källa:https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.1965.tb02047.xGirvan är det cirka enda graindestilleriet med en egen core range:http://www.thegirvanpatentstill.com/Det här med vilka grödor som används:R. C. Agu, T. A. Bringhurst & J. M. Brosnan, ”Production of grain whisky and ethanol from wheat, maize and other cereals”, Journal of the Institute of Brewing 112 (2006), s. 314–323:https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/j.2050-0416.2006.tb00737.xCampbell, Iain, ”Grain whisky distillation”, i Inge Russell, red., Whisky: Technology, production and marketing ([London]: Academic Press, 2003), s. 179–206.Murray, Douglas, ”Grain whisky distillation”, i Inge Russell & Graham Stewart, red., Whisky: Technology, production and marketing, 2 uppl. (Oxford: Academic Press, 2014), s. 179–198.Det här med kolonnpannor:http://whiskyscience.blogspot.se/2013/08/history-of-column-still.htmlEtt exempel på hur galet industriellt det ser ut på graindestillerier förresten:http://catchingphotons.co.uk/blog/industrial/port-dundas-distillery/http://catchingphotons.co.uk/blog/industrial/port-dundas-distillery-part-ii/Veckans ord: hydrometerHär kan man läsa lite mer:https://www.whiskeystill.net/blogs/whiskey-still-co-blog/27486020-hydrometer-101Garnheathhttps://scotchwhisky.com/whiskypedia/2000/garnheath/Destilleriet låg ungefär här:

    Glen Flaglerhttps://www.thewhiskyexchange.com/p/2123/glen-flagler-8-year-old-bot1970sGlen Flagler var minsann lätt rökigt och inte orökigt, Jeroen! Kolla här bara:https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2034/glen-flagler/(Vi hade kunnat diskutera Killyloch och Islebrae men något ska vi väl ha kvar för framtiden.)Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky