Göteborgs Tingsrätt Podcasts
-
Domen mot Estoniadykningen, Bulletin-VDn:s nya tidning och dissekering av riksdagspartiernas mediepolitik. Det är sånt vi hanterar i nya avsnittet av Publicistpodden.
I detta avsnittet, som spelades in på eftermiddagen måndagen 5 september, gästas podden av Helle Klein, chefredaktör och vd för Dagens Arbete och ordförande för Sveriges Tidskrifter, samt av Thomas Mattsson, senior advisor på Bonnier News och dessutom ordförande för Utgivarna.
I podden avhandlas följande:
Under måndag förmiddag kom besked om att de två män som genomförde dykningar vid Estonias vrak under arbetet med en dokumentärfilm 2019 fälls av Göteborgs tingsrätt för brott mot den speciella lagen om gravfrid vid Estonia.
Dykningarna gjordes med en robot och ledde som bekant till att Estoniakatastrofen utreds på nytt. Henrik Evertsson fick dessutom stora journalistpriset 2020 för denna granskning. Men nu är alltså han och ytterligare en person dömda, och vi diskuterar effekterna av domar mot journalister. Samma dag lanserades även den nya tidningen Nongrata som enligt uppgift ska bestå av en nyhetsredaktion, en ledarredaktion och en podcastavdelning. Vd och chefredaktör för den nya tidningen är Jannik Svensson, som kanske är mest känd för att ha varit vd för Bulletin när denna ökända publikation gick i konkurs i våras.
I samband med lanseringen berättar Svensson även för tidningen Journalisten att han nyligen utsatts för flera mordhot, varav åtminstone ett har en koppling till starten av den nya tidningen.
Ledarsidan i Nongrata beskrivs som ”oberoende banjohöger” och bland krönikörerna återfinns bland andra Paolo Roberto och den dömde trippelmördaren Ricard Nilsson, som också är delägare.
Och detta kan vi förstås inte låta bli att prata lite om. Vi återvänder också lite kort till turerna kring Arbetaren som seglade upp mitt under förra avsnittet. Men framför allt: Valdagen närmar sig som bekant och det är dags att även Publicistpodden tar sitt samhällsansvar. Åtminstone ur ett medieperspektiv. För kanske finns det någon bland väljarna som väljer parti utifrån deras mediepolitik? Finns det i så fall någon synlig skillnad mellan partierna? Tidningen Journalisten gjorde ett förtjänstfullt försök häromdagen att ställa den traditionella valenkäten till partierna just kring mediefrågorna. Och sedan tidigare finns en mycket informativ genomgång om partiernas åsikter i Sveriges Tidskrifters valmanifest. Men Jonas Nordling saknar någon kunnig som sätter svaren i en kontext och vänder sig därför till sina gäster. Hur skiljer sig svenska partiers mediepolitik från varandra i verkligheten?Och så blir det diskussion om den klassiska dilemmafrågan: Kan journalister, demokratins riddare, själva rösta?
God lyssning!
Frågor eller synpunkter?
Kontakta Jonas Nordling på [email protected] -
En ny svensk rymdlag har väldigt stor påverkan på alla som är engagerade i rymden, men vad innebär den konkret? För företagare inom rymdindustrin, teknikstudenter, forskare och rymdentusiaster med drömmar om Mars och gruvor på asteroider. Vi pratar med Sveriges nya rymdminister Anna Ekström om hur hon ser på sina nya uppgifter och den nya rymdlagen. Vi träffar Göran Lundahl, domare och lagman i Göteborgs tingsrätt och den som har lett arbetet med rymdlagsutredningen, och vi hör med Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman om vad hon tycker om det nya rymdlagsförslaget.
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
I maj 2020 skjuts 33-årige Leon ihjäl på öppen gata i Gamlestaden i Göteborg. 16 personer åtalas för inblandning i mordet och snart står det klart att dådet har kopplingar till en gängkonflikt som satt skräck i en hel stadsdel i nästan ett decennium.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Leon och Santa heter egentligen något annat.
Den 29 juli dömdes tretton av de sexton åtalade i Göteborgs tingsrätt. Tolv dömdes för medhjälp till mordet på mannen vi kallat Leon och förberedelse till mord på hans bror och två kusiner till bröderna. En av de åtalade dömdes för stämpling till mord på den mördade mannens bror. Fyra av de åtalade dömdes till livstids fängelse.
Tingsrätten ansåg att det inte gick att bevisa vem som faktiskt sköt mannen vi kallat Leon, och därför dömdes ingen för mord. Tre av de åtalade frikändes.Dokumentären gjordes i juni och juli 2021 av Elsa Henriksdotter.
Producent: Dennis Jörnmark.
Research: Elsa Henriksdotter och Thomas Björklund.I dokumentären medverkar:
Terje Carlsson, frilansjournalist/reporter P4 Göteborg.
Anna Bergkvist, polisens utredningsledareArkivljuden i dokumentären är hämtade från SVT Nyheter Väst, Aftonbladet, TV4 och Sveriges Radio.
Inläsningar: Hugo Hellman, Jonathan Berntsson, Daniel Ågren och Oscar Barragan.
Slutmix: Henrik Henriksson. -
Brodern Hakim åtalas i Göteborgs Tingsrätt för terroristbrott utförda i Syrien. Även lillasystern Sara har återvänt till Sverige, men hon har förändrats. Avsnitt 4: Terrorrättegången.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Sara klandrar sig själv för sin sons död och för att hon valde att åka till IS. Samtidigt pågår rättegången mot hennes storebror Hakim, han som en gång fick henne att intressera sig för jihad.
Saras nära vän Hanna försöker hjälpa sin vän som nu tar avstånd från IS.
Storasystern Yasmin försöker förstå hur hennes bror kunnat medverka till det brutala mord han nu står åtalad för...
En serie av: Karwan Faraj.
Producent: Rosa Fernandez.
Exekutiva producenter: Erik Hedtjärn och Jon Jordås.
Ljudtekniker: Ludvig Jansson.
Ansvarig utgivare: Silan Diljen.
Syskonen Yasmin, Hakim, Nadia och Sara heter egentligen nånting annat. Saras röst är utbytt och delar av intervjun har tidigare sänts i P1 dokumentär.
Arkivklippen kommer från Ekot, SVT, Al Jazeera, NBC, P4 Göteborg med flera.
Den här serien gjordes år 2019.