Fredrik Pålsson Podcasts
-
För första gången på 75 år har en ny bostadssocial utredning presenterats. Men begreppet social housing är fortfarande tabu i Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Senast vi hade någon typ av social housing i Sverige var barnrikehusen på 30-talet. Experimentet avslutades 1947 eftersom familjerna som bodde i husen bedömdes bli stigmatiserade. Än i dag är social housing närmast tabubelagt i den politiska diskussionen, trots att det finns i många europeiska länder.
Bostadsforskaren Anna Granath Hansson berättar hur konceptet fungerar i Europa och vilka för- och nackdelar som finns.
Vi hör före detta hemlösa Mia som bor i en försökslägenhet på ett så kallat ”socialt kontrakt” och vad bostaden betyder för henne.
I studion möts Jakob Olofsgård, bostadspolitisk talesperson för Liberalerna, och Mikael Eskilandersson, civilpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, för en diskussion om huruvida vi borde ha en social bostadssektor i Sverige.
Programledare: Fredrik Pålsson
Reporter: Olivia Bons
Producent: Matias Rankinen
Ljuddesign: Julia Öjbrandt -
Programmet som jämför då med nu i den svenska bostadspolitiken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Mellan 1998 och 2002 skedde en rad ombildningar av kommunala hyreshus till bostadsrätter. Den så kallade stopplagen försvårade såna försäljningar, men avskaffades 2007. Sen dess har det varit fritt fram.
I dag får kommunerna själva bestämma om de ska ha en allmännytta – och de som väljer att ha en ska bedriva den enligt affärsmässiga principer. Vad innebär det för kommunernas roll i bostadspolitiken?
Vi hör Martin Grander, forskare vid Malmö universitet och författare till boken ”Allmännyttan och ojämlikheten”, berätta om konsekvenser av politiska beslut på 90-talet.
Robert Wenglén, moderat kommunalråd i Lomma, berättar varför hans kommun inte har någon allmännytta. Katrin Stjernfeldt Jammeh, socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö, ger sin bild av hur allmännyttan är ett viktigt verktyg för staden.
I studion möts Johan Löfstrand, bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna och Viktor Wärnick, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna, för diskussion om hur kommunerna bör hantera allmännyttan.
Programledare: Fredrik Pålsson
Reporter: Olivia Bons
Producent: Matias Rankinen
Ljuddesign: Julia Öjbrandt -
Bostaden räknas till en av de mänskliga rättigheterna men har också i allt större grad blivit investeringsobjekt. Det gäller även hyresrätterna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sedan allbolagen trädde i kraft år 2011 ska den svenska allmännyttan bedrivas enligt det som kallas “affärsmässiga principer”. Plötsligt skulle även kommunala bolag kalkylera utefter en logik som härstammar från den finansiella världen.
Företagsekonomen Stig Westerdahl, som skrivit boken “Det självspelande pianot: kalkylerna och kapitalet som skapar Sveriges bostadskris” menar att affärsmässig allmännytta skadar byggandet av hyresrätter i Sverige.
Fastighetsvärderaren Peter tar oss med ut på ett uppdrag i Malmö och berättar vad han tittar på när bostäder ska byggas.
I studion möts Johan Löfstrand, bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna och Viktor Wärnick, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna, för diskussion om hur Allbolagen påverkar hyresrätterna.
Programledare: Fredrik Pålsson
Reporter: Olivia Bons
Producent: Matias Rankinen
Ljuddesign: Julia Öjbrandt -
I juni 2021 uppstod för ett ögonblick en tydlig skiljelinje i den svenska bostadspolitiken när regeringen Löfven föll på frågan om fri hyressättning i nyproduktion.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redan 1991 lovade regeringen Bildt att liberalisera bostadsmarknaden och beskrev det svenska hyressättningssystemet som en planekonomisk rest. I dag har vi kvar bruksvärdessystemet och inget parti säger att de vill ha marknadshyror i hela beståndet.
Fastighetsekonomen Fredrik Kopsch är kanske landet mesta förespråkare för marknadshyror och berättar om hur han tror att det skulle mildra bostadsbristen.
I reportaget hör vi boende i Malmös miljonprogramsområden Lindängen och Lindeborg – två platser som skulle kunna påverkas helt olika av ett systemskifte.
I studion möts Ola Johansson, bostadspolitisk talesperson för Centerpartiet och Momodou Malcolm Jallow, bostadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, för en diskussion nästan ett år efter att deras motsatta ståndpunkter ledde till regeringens fall.
Programledare: Fredrik Pålsson
Reporter: Olivia Bons
Producent: Matias Rankinen
Ljuddesign: Julia Öjbrandt -
I Sverige finns ett mål om att det inte ska vara mer fördelaktigt att bo i vare sig hyresrätt, bostadsrätt eller villa.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det torra begreppet kallas "neutralitet mellan upplåtelseformerna" och presenterades av dåvarande bostadsministern Ingvar Carlsson år 1974.
I dag har bostadsrättsinnehavare tjänat miljoner på sitt boende – medan den som bor i hyresrätt ofta betalar mer varje månad än den som äger sin lägenhet.
Carina Listerborn, professor i stadsbyggnad vid Malmö Universitet, berättar om hyresrättens ställning i dag.
Vi får höra hemma hos-reportage från såväl Möllevången som lyxlägenheterna i Turning Torso i Malmö.
I studion möts Larry Söder, bostadspolitisk talesperson för Kristdemokraterna och Emma Hult, bostadspolitisk talesperson för Miljöpartiet, för ett samtal om vem som egentligen ska bo i hyresrätt.
Programledare: Fredrik Pålsson
Reporter: Olivia Bons
Producent: Matias Rankinen
Ljuddesign: Julia Öjbrandt -
Diskussioner kring kvalitet är sällan konstruktiva. Så uttryckte sig kulturutredningens ordförande Ewa Swartz Grimaldi, när hon förklarade varför de inte vill behålla kvalitet som ett mål för kulturpolitiken. Ändå finns det en rad yrkesmänniskor som är utlämnade till detta diffusa begrepp när de fattar sina beslut. Recensenter. Teaterchefer. Tjänstemännen på kulturförvaltningarna. Producenterna och inköparna. I K1 vänder sig Fredrik Pålsson till dem för att undersöka om de har något vettigt svar på vad kvalitet egentligen är, och hur den i så fall kan bedömas. På vägen hör vi också om en föreställning av hög kvalitet som producerats på Teaterhögskolan i Malmö, och som handlar om teaterchefer som hävdar att jämställdhetsmål är ett hot mot kvaliteten på våra svenska teatrar.