Finansinspektionen Podcasts
-
Sverige har den högsta inflationen på många år samtidigt som ekonomin krymper. Hur ska den nye Riksbankschefen få ner inflationen utan att knäcka hushåll och företag?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Erik Thedéen blev chef över Riksbanken vid årsskiftet, i ett läge med både höga räntor och negativ tillväxt. Sedan i maj i fjol har Riksbanken höjt styrräntan från 0 till 3 procentenheter. Målet med höjningarna är att få ner inflationen, som idag ligger på 9,3 procent, till Riksbankens mål på 2 procent.
Vid Erik Thedéens första räntebesked i februari höjdes styrräntan med 0,5 procentenheter, från 2,5 till 3 procent. Han aviserade då en ny höjning på 0,25 eller 0,5 procentenheter i april. Sedan dess har den underliggande inflationen stigit mer än förväntat, både i Sverige och i Euro-området. Men Erik Thedéen säger att aprilprognosen fortfarande står sig.
– Den förväntan står sig väl ganska väl. Den är ju lite allmänt hållen då, men att det blir en höjning och att det blir 25 eller 50. Det sade jag då och det säger jag nu, säger Erik Thedéen.
Riksbanken har fått kritik både från bedömare som menar att de kraftiga räntehöjningarna riskerar att slå ut hushåll och företag och att Riksbanken därför inte bör höja mer – och från de som tvärtom menar att Riksbanken borde höja snabbare för att få ner inflationen. Erik Thedéen säger att de gör en samlad bedömning av olika faktorer och att bedömningen just nu inte motiverar någon kursändring.
– Inflationen är så mycket över målet och indikatorerna för svensk ekonomi än så länge är inte så dramatiskt negativa så att det skulle ändra de prognoserna vi har för styrränteförändringar, säger Erik Thedéen.
Riksbankschefen menar att inflationen är så spridd i ekonomin att det motiverar fortsatt höjda räntor.
– Det är inte bara att köttet gått upp eller mjölkpriserna gått upp, utan det är brett i stort sett överallt. Och det här gör ju också att uppgången i någon mening är svårare att bromsa. Så kraften i den här uppgången har förvånat Riksbanken och har förvånat all världens centralbanker.
Två procents inflation till årsskiftetIdag ligger inflationen (KPIF) på 9,3 procent. Erik Thedéen säger att han tror att den kommer att sjunka snabbt under året.
– Vi spår ju en ganska kraftig nedgång i inflationen, så vi tror ju att den börjar närma sig två procent redan till årsskiftet. Tittar du på KPIF, alltså det som inkluderar även energi, då är den nere på två procent redan till årsskiftet, enligt vår prognos, som är osäker. Tittar vi på den exklusive energi tar det nåt halvår till. Så det är en kraftig nedgång vi ser framför oss.
"Farlig kombination"Svenska hushåll är högt belånade jämfört med hushåll i andra länder. Erik Thedéen tycker att människor ska dra lärdom av det senaste årets dramatiska händelser som lett till snabbt höjda räntor. Att ha hög belåningsgrad på sin bostad och rörlig ränta är en farlig kombination i ett sånt läge, tycker han.
– Jag tror att vi behöver ha en ordentlig diskussion om skuldsättning och räntebindning och vad vi ska göra mer för att få en sund utveckling framåt, säger Erik Thedéen.
Erik Thedéen blev riksbankschef vid årsskiftet, han var dessförinnan generaldirektör på Finansinspektionen. Han intervjuades i sin dåvarande roll i Ekots lördagsintervju i höstas.
Gäst: Erik Thedéen, riksbankschef
Programledare: Katarina von Arndt
Kommentar: Kristian Åström, Ekots ekonomikommentator
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Victor UbeiraIntervjun spelades in fredag den 3 mars kl 10.15. Intervjun är inte redigerad.
-
Fastighetsbranschen är räntekänslig och det har märkts det senaste året i både deras agerande och på deras värderingar. Men hur ser läget egentligen ut och vad kan vi vänta oss under 2023? Finansinspektionens seniora rådgivare Anders Kvist besöker podden för att diskutera detta viktiga och spännande ämne! Finansinspektionen släppte nyss sin rapport över Sveriges finansiella […]
-
Fastighetsbranschen och bolånetagare kan få det extra tufft framöver. De utgör också en risk för stabiliteten i det finansiella systemet enligt Finansinspektionen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Erika Mårtensson
Medverkande: Kristian Åström, ekonomikommentator och Philip Ramqvist, ekonomireporter -
Fastighetsbranschen och bolånetagare kan få det extra tufft framöver. De utgör också en risk för stabiliteten i det finansiella systemet enligt Finansinspektionen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Erika Mårtensson
Medverkande: Kristian Åström, ekonomikommentator och Philip Ramqvist, ekonomireporter -
Send us a text
I ett specialavsnitt hör vi Anders Kvist, senior rådgivare på Finansinspektionen och tidigare CFO på Kungsleden, diskutera huruvida fastighetssektorn kan utgöra en risk mot den finansiella stabiliteten i Sverige. Intervjun gjordes av Sverrir Thór som en del av Fråga Lous konferens Real Meetings Kontor den 13 oktober 2022.
Musik och redigering av Mats Ingemansson (Beppo Ljudproduktion).Vill du veta mer om Kvartalet?
www.fragalou.se/kvartalet/ -
Regeringsbildningen tar tid och ger förmodligen stort utrymme till Sverigedemokraterna. Finansinspektionen och Riksbanken håller hårt i kreditrestriktionerna i en tid när de borde släppa på dem. Viktigt att elprisstödet kommer på plats och kostnadsökningarna innebär att det blir tufft för Stockholmsområdet när det gäller att rekrytera till offentlig sektor, menar vår expertkommentator Kent Persson. Programledare: Anna Bellman.
-
M, SD, KD och L vill på olika sätt begränsa amorteringskraven så att hushåll inte ska behöva amortera lika mycket som idag. Men Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen tycker att det är en dålig idé.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Erik Thedéen har varit generaldirektör för Finansinspektionen i sju år och var med om att införa amorteringskrav i två steg. Amorteringskraven innebär att den som tar bolån på över 50 procent av bostadens värde måste amortera på lånen. Tanken med kraven är att hushåll inte ska ta för stora lån i förhållande till sin inkomst.
I augusti gav S-regeringen Finansinspektionen i uppdrag att utvärdera amorteringskraven. Bakgrunden till regeringsuppdraget är att stigande priser för el, mat, bensin och höjda räntor pressar många hushåll. Under pandemin pausades amorteringskraven tillfälligt. De fyra partier som förhandlar om ett regeringssamarbete har också uttryckt att de på olika sätt vill pausa eller lätta på amorteringskraven.
Finansinspektionen ska lämna sitt svar till regeringen nästa fredag, men redan nu säger Erik Thedéen i Ekots lördagsintervju att han inte tycker att regeringen ska ändra på amorteringskraven. Han menar att det skulle motverka Riksbankens försök att genom en stram penningpolitik få ner inflationen. Och vill man hjälpa de hushåll som drabbas värst av stigande priser och räntor så är sänkta amorteringskrav ingen träffsäker metod, enligt Erik Thedéen. "Det är bara hälften av hushållen som har bolån, och de har typiskt sett ganska goda inkomster. Så ska vi klara av de med lägst marginaler, då är det här en väldigt dålig åtgärd, då finns det många bättre åtgärder som finanspolitiken kan komma med", säger Erik Thedéen.
Han framhåller att de hushåll som inte klarar att amortera på grund av ändrade ekonomiska förutsättningar pga arbetslöshet, sjukdom – eller väldigt höga elräkningar – kan söka om undantag från amorteringskraven från sin bank.
Lågkonjunktur – och hög inflationBåde hushåll och företag pressas av stigande kostnader och av inbromsningen i ekonomin.
"Det här är ett väldigt bekymmersamt läge. Normalt sett när vi går in i en lågkonjunktur så går inflationen ner och penningpolitiken kan stimulera ekonomin. Det är inte det läge vi har nu utan nu stramar istället penningpolitiken åt för att få ner inflationen. Och samtidigt faller ekonomin.", säger Erik Thedéen.
Hur orolig är då Erik Thedéen för Sverige ekonomi? "Jag är vaksam, och kanske lite extra vaksam. När det rör sig såhär mycket på räntor, på inflation, på aktier och bostadspriser – då kan det hända olyckor. När det sker så här stora förändringar, då kan det uppstå saker som vi inte kan förutse.", säger Erik Thedéen.
De högt belånade kommersiella fastighetsbolagen som Finansinspektionen länge framhållit som en risk för den finansiella stabiliteten har på senare gått ner i värde. Men Thedéen ser inget hot just nu mot den finansiella stabiliteten eftersom bankerna är stabila.
Riksbankschef efter nyårEfter årsskiftet tar Erik Thedéen över som riksbankschef efter Stefan Ingves. Vad tar han med sig in i den rollen?
Gäst: Erik Thedéen, generaldirektör Finansinspektionen
Kommentar: Kristian Åström, Ekots ekonomikommentator
Programledare: Cecilia Strömberg Wallin
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Elin Hagman -
Att regeringen ger Finansinspektionen i uppdrag att utvärdera konsekvenserna av de kritiserade kreditrestriktionerna är som att sätta vagnen framför hästen, menar vår expertkommentator Stefan Attefall, som också dömer ut Jagvillhabostad.nu:s granskning av partierna.
Cementkrisen kan vid årsskiftet kan leda till 160 000 förlorade jobb. Socialdemokraternas Johan Löfstrand anklagar moderatstyrda Stockholmskommuner för att bara bygga för välavlönade: Det är något som också kan gälla socialdemokratiskt styrda kommuner, menar Attefall. -
I veckans avsnitt gästas vi av Finansinspektionens biträdande generaldirektör Susanna Grufman. Hon berättar mer om vad myndigheten gör och vilka ansvarsområden de har. Vi pratar om historiska kriser, digitaliseringen av finanssektorn, cybersäkerhet, konsumentskydd, fondprovisioner, bolån och mycket mycket mer.
Delikat lyssning på dig,
Nicklas & Moa -
Finansinspektionen vill ha hårdare granskning av Bank-Id och rasen på börsen fortsätter. Ekonomiekot Idag med Olof Wijnbladh, Margareta Svensson och Matilda Kindström
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
BOPOLPODDEN | Finansinspektionen argumenterar alltför alarmistiskt och spekulativt utan tillräckligt underlag. Ingen tvekan om att ombildningarna i Allmännyttan till bostadsrätter på 90-talet skedde till underpriser, men debatten bortser ifrån att ombildningarna drevs utifrån effekter av hyressystemet. Prischocken i byggbranschen är problematisk och kommer med stor sannolikhet att påverka bostadsbyggandet. Billigare bostäder finns, men de betalas med längre restider vilket är mer en effekt av bostadspolitiken än pandemin, menar vår expertkommentator Lennart Weiss.
Programledare: Anna Bellman
Kontakta oss på:
[email protected]
www.bostadspolitik.se
www.facebook.com/bostadspolitik.se/ -
Ett starkt första kvartal för verkstadsföretaget Sandvik och Finansinspektionen oroas över att allt fler tar allt större lån för köp av nya bostäder.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare Margareta Svensson, reportrar Matilda Kindström och Isaac Turner.
-
I veckans avsnitt gästas vi av Jan Leopoldson och Jonas Myrdal från Ekobrottsmyndigheten. De berättar om vad myndigheten gör, vad begrepp såsom insiderbrott, obehörigt röjande av insiderinformation och marknadsmanipulation innebär samt vad man ska tänka på för att hålla sig på rätt sida om det legala rättesnöret. Ett fullmatat avsnitt som tar avstamp i finansvärldens skuggsida.
Lyssna in när Finansinspektionen gästade podden för ett antal år sedan och pratade om marknadsmanipulation https://soundcloud.com/avanzapodden/episod-61-vi-gastas-av-finansinspektionen-och-pratar-marknadsmanipulation
Delikat lyssning på dig,
Nicklas & Moa -
In this episode of Fintechpodden we have the pleasure of having Karl Broomé, MD at Freetrade joining us. Freetrade wants to put the equity market in your pocket. Building out the service together with its end-users, Freetrade now has over 1 million users in the UK and are now expanding towards new market. They just got a license from Finansinspektionen in Sweden which means they will soon launch in Sweden as well.
Listen in to learn more about the story behind Freetrade and what lies in the future.
Link to Freetrade: https://freetrade.io/se -
I detta avsnitt går Mattias och Erik igenom fem vanliga metoder hur kryptovaluta antingen direkt eller indirekt använts i brottsligt syfte. Pengatvätt, bedrägerier eller genom att locka med framgångsrika kändisar. Ja, när något blir populärt är det naturligt att det lockar mycket folk. Och när då även folk med inte allt för hederligt uppsåt ...
Men är det vilda western som gäller eller har Polisen och Finansinspektionen några verktyg? Jo det finns och det diskuteras i det 152:a avsnittet av iT-säkerhetspodden.
Show notes finns här:
https://www.itsakerhetspodden.se/152-hur-brottslingar-anvander-kryptovaluta/ - Visa fler