FN Podcasts
-
Världsorganisationen Förenta Nationerna, FN, har ett möte om att skydda jordens djur och växter. Nomie berättar om sitt liv för myndigheter och andra som bestämmer om hur man ska hjälpa ungdomar som behöver stöd.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
FÖRDJUPNINGSPODD: Johar Bendjelloul med gäster diskuterar hur mordet på Anna Lindh har påverkat Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Katarina Wennstam som kom med idén om ett drama om Anna Lindh, SR Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg och Jan Eliasson tidigare verksam som diplomat, politiker (S), utrikesminister samt vice generalsekreterare i FN.
Ljudteknik: Susanne Martinsson
Producent: Anna-Karin Ivarsson
Programledare: Johar Bendjelloul
Om Före-EfterFöre-Efter är Sveriges Radio Dramas ljuddramasatsning om historiska brytpunkter i Sverige, där samhället har gått från ett före till ett efter. Till varje ljuddrama släpps det även det samhällsjournalistiska fördjupningsprogrammet Före-Efterpodden med journalisten Johar Bendjelloul. Johar bjuder in gäster så som historiker, journalister, ögonvittnen och forskare för att diskutera hur varje historisk brytpunkt som gestaltas i ljuddramat har förändrat Sverige.
Programmets vinjett är komponerad av Före-Efters huvudkompositör: Jacob Mühlrad, i arrangemang av Petter Ekman och under ledning av konsertmästare Malin Broman i Sveriges Radios Symfoniorkester. Musiker: Malin Broman, Kristina Ebbersten, Emma Nyman, Fred Lindberg och Simon Crawford-Phillips. Musiktekniker: Erland von Heijne. Producent: Magnus Berg.
-
Inga-Britt Ahlenius har arbetat som budgetchef på finansdepartementet, generaldirektör för Riksrevisionsverket, chef för riksrevisionen i Kosovo och undergeneralsekreterare i FN. Inga-Britt fick i år också Helmer Fredrikssons pris för sitt arbete för minskat slöseri med skattepengar.
-
Viss vana vid kriser, krig och katastrofer har toppdiplomaten Jan Eliasson (och fd vice generalsekreterare i FN). När han nu gått igenom decennier av dagböcker börjar han ana vad som fungerat och inte. Och att den egna drivkraften varit att förverkliga det hans föräldrar aldrig fick chansen till. Johanna Stenius tipsar om presenter till studenten! Programledare Lisa Tallroth.
-
Polisförbundet kritiska till att betygskraven för att bli polis sänkts. Jan Eliasson, fd vice generalsekreterare för FN, är P4 Extra Gästen. Han ringde i kyrkklockorna när Paludan brände koranen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Erik Blix
Producent: Anna-Karin Gustafsson-Norén
Tekniker: Peter Lindqvist
Research: Thomas Björklund
Digital Redaktör: Kristian ErskogAnsvarig utgivare: Sabina Schatzl.
-
Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893
FN:s klimatkonferenser beskrivs ständigt som "sista chansen" att åstadkomma de förändringar som krävs för att leda till den varaktiga hållbarhet vi måste få till innan det är för sent att hålla havslinjen nere, och vi ska göra det med ett regelbaserat angreppssätt.
Samtidigt står finansmarknaderna nära rekordnivåer och det pratas om att vi är på väg att få genomleva ett nytt "glatt 20-tal", där vi nu ska få njuta högkonjunkturens frukter likt människor kunde göra för 100 år sedan.
Då slutade alltihop i en förödande spekulativ bubbla och den finansiella kollaps som banade väg för nazister, kommunister och totalt krig och en helt ny världsordning. Läget är sedan dess stabilare än någonsin, och det tycks finnas driv åt så väl marknadsliberalisering som åtstramningar för att tömma systemet på risk. Men de alltmer globala utmaningarna är minst lika stora, och alltmer gemensamma i en fragmanterad världsordning som nu slåss mot en hydra som närts av klimathotande koldioxid.
Är klimathydran lika besvärlig att tas med som i den grekiska myten, som väl få minns hur den slutar, och går den att betvinga med nutida regelbaserade förhållningssätt i ett FN bestående av representanter från så vitt skilda politiska system?
Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning. -
Diplomat, 56 år. Född i Uppåkra, bosatt i New York. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Diplomaten Olof Skoog berättar om turerna bakom kulisserna när Sverige fick en plats i säkerhetsrådet, och om ett liv med möten med de stora politiska ledarna.
Olof Skoog tar med lyssnaren till maktens interiörer, och konstaterar att diplomatlivet är fantastiskt på många sätt men att det inte är en lätt tillvaro för familjen som med jämna och korta mellanrum måste flytta och rycka upp rötterna.
Ett sådant tillfälle var när han erbjöds – och accepterade – uppdraget som Sveriges ambassadör i FN mars 2015. Därifrån kom han som EU-ambassadör i Indonesien, och dessförinnan en diplomatkarriär via bland annat Kuba, Österrike, USA och Colombia.
Ett drygt år senare, sommaren 2016, hölls omröstningen där FN:s 192 ambassadörer om vilka länder som skulle erbjudas plats i FN:s säkerhetsråd. Olof Skoog berättar om arbetet och alla kontakter med andra länder inför omröstningen, som slutade med att Sverige valdes in i säkerhetsrådet. Olof Skoog skildrar bland annat också turerna och spelet i säkerhetsrådet 2018 i arbetet för ett eldupphör i Syrien.
Om Olof SkoogSveriges FN-ambassadör i New York sedan 2015. Lyckades med uppdraget att få Sverige invalt i FN:s säkerhetsråd och satt periodvis som ordförande.
Försökte göra avtryck i Syrien och Jemen och ville skydda barnen från krig. Tog med sig stormaktsambassadörerna till skånska Backåkra för att förbättra stämningen och minska oenigheten.
Har bland annat arbetat i Havanna, Bogotá, Bryssel och Wien. Varit chef för UD:s politiska avdelning och ordförande för EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetsfrågor. Varit EU:s ambassadör i Indonesien och de nio andra länderna i ASEANsamarbetet.
Oroas över USA:s klimatpolitik och att det satsas på murar istället för internationellt samarbete.
Producent: Jon Jordås