Disa Podcasts
-
Disa arbetar med sexualupplysning, fertilitetsförståelse, hon föreläser och mycket mer. Hon har dessutom en fantastisk kanal på boon.tv/wahini där man hittar massor av material inom hälsa, läkning mm. Det här avsnittet handlar om cellförändringar, hur man upptäcker att man har det, hur det behandlas av vården och hur man kan tänka och göra om man inte vill konicera (operera). Avsnittet är fullspäckat med information, forskning, tankar och diskussion om just cellförändringar och HPV: varför och hur man får det och mycket mer. Kunskap och tips kring östrogendominans, ägglossning, gyn-besök, kost, livsstilshälsa, läkning generellt och mycket mer utlovas.
Och ta del av Disas egen resa från högsta graden cellförändringar till helt frisk!
Disa Mineur som är kunskapsbanken i avsnittet hittar ni här:
https://boon.tv/wahinihttps://www.wahini.se/Instagram: @hormonhexanFacebook: Cellförändringar- läka naturligt
Vi vill också tipsa om:
Dr Nicolas Le Roy (finns på youtube bland annat) som bland annat skrivit boken Painting a target on HPVDenell Randall: https://cervicalwellness.com/Gynboken vi pratar om: Obstretik och Gynekologi av bla. Kristina Gemzel Danielsson -
Då kör vi ett till mkt informativt avsnitt tillsammans med Disa Mineur (Hormonhexan på instagram) och den här gången djupdyker vi i ämnet PMS/PMDS.
Disa förklarar dels vad det är, men kommer också med andra perspektiv på PMS och PMDS och berättar hur man kan komma till bukt med de värsta symptomen.
Detta är sista avsnittet för säsongen och vi avslutar också vårat långa och trevliga samarbete med Upgrit. Därför är det koden HHJUL20 med 20% rabatt som gäller fram tills 31/12. Passa på att handla innan dess!
Som vanligt kan ni också kontakta oss på instagram eller facebook eller maila på [email protected] om ni har några frågor.
-
Disa Mineur, sexualhälsorådgivare och hälsocoach, är tillbaka i podden!
Den här gången med två avsnitt där vi tar upp ämnen kopplade till kvinnohälsa – något vi på Hälsohormoner verkligen brinner för!I den första intervjun med Disa är det PCO & PCOS som är i fokus! OBS: Innan ni lyssnar är det jättebra att ha med sig vår första intervju med Disa – avsnitt 87 om Fertilitetsförståelse, så in och lyssna om ni missat den!
Vad är egentligen PCO & PCOS? Vad är skillnaden på dem, vad krävs för att få en diagnos (och är det alltid rätt diagnos?), och hur ”löser” vården den här problematiken? Vad finns det för orsaker till de här symtomen (som oregelbunden cykel eller utebliven ägglossning, förhöjda androgener där kanske acne och ökad kroppsbehåring blir följden, polycystiska ovarier m.m.)? Och såklart – hur kan vi med hjälp av åtgärder inom kost, rörelse, sömn, och stresshantering påverka både vår risk för att få PCO/PCOS, men också faktiskt bli av med de symtom du har?
Vi pratar om blodsockerreglering, p-pillers påverkan, att äta olika tider på dygnet, jordning, magproblem och inflammation, koffein, träning och hunger under menscykel
-
I dagens avsnitt har vi med oss Disa Mineur som är utbildad Holistic Reproductive Health Practitioner och en av grundarna till Nordic Union for Fertility Awareness. I avsnittet djupdyker vi i en dimension kopplat till kvinnohälsa som vi inte pratat om tidigare, nämligen konceptet jordning som handlar om hudkontakt med naturens element.
Vi kommer in på:
– Vad innebär jordning och vad har det med kroppens elektroner att göra?
– Vad finns det för koppling mellan jordning, hormoner och fertilitet?
– Vad innebär kopplingen mellan kortisol och progesteron och hur kan jordning spela in här?
– Enkla tips på hur man kan jorda sig i vardagen
– Tips för att stärka sin fertilitet (och därmed sin hälsa)
Samlad forskning på jordning: https://earthinginstitute.net/research/. Produkterna Disa nämnde i podden hittar ni på nedan länk. Använd rabattkoden “LILIAN10” för 10% rabatt. https://www.earthingrevolution.co.uk/LILIAN.
Dagens podcastavsnitt är i samarbete med SYD som producerar ekologiska mensskydd. Uppge koden WOMENSYNC för att få två produkter gratis när du handlar hos dem. www.talkaboutsyd.com.
Veckans andra sponsor är Källa som gör svenska, veganska och probiotiska kosttillskott. Sara har använt Relief för sin IBS och Susanna har använt Repair för stress. Uppge koden WOMENSYNC för 100 kr rabatt på www.kalla.com.
Avsnittet är även i samarbete med @inikasuperfoods . Med koden “WOMENSYNC20” får du 20 % på www.inikasuperfoods.com.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Skärmtid kan vara både ångestframkallande och underhållande. Men hur hittar man ett rimligt förhållande till tiden man spenderar på sin smartphone? Måste man kasta den åt sidan helt, eller finns det någon gyllene medelväg? Vi snackar med psykologen Siri Helle och våra panelmedlemmar Disa och Vanessa om hur skärmtiden påverkar vår fokus och energi.
-
30.000:- i lön och 4 veckors introduktion!Giriga studenter eller ansvarstagande medborgare med det fackliga löftet?Norge lockar med dubbla lönen, bemanningsbolagen rycker i dem och de ställer nu krav på villkoren i sektorn som de vill arbeta i.
- Vad är det för orimliga krav det ställt?
- Vad svarar det blågröna styret?
- Vem gör det kampen för? Skall verkligen en nyutbildad kunna komma in på en högre lön än kollegorna som arbetat i 20 år?
Vi har träffat Disa, Simon och Josefin som är 3 av de nästan 1000 sjuksköterskestudenterna som nu ställer krav till politikerna i region Västra Götaland. Ett riktigt gräsrotsinitiativ.
Följ ssk-studenterna på instagram: https://www.instagram.com/kravtillvgr/
Maila ssk-studenterna på: [email protected]
Nu kan även ni bli medlemmar i Fack You Podcast Arbetarkulturella Förening!
Medlemskapet gäller i 1 år och du kan själv välja din medlemsavgift (ex: 500, 100, 200 eller helt valfri summa).
Swisha ditt namn och e-postadress till nummer 123 09 084 26
Gilla dela och följ oss på sociala medier:
https://www.facebook.com/fackyoupodcast
http://instagram.com/fackyoupodcast
Ljud och musik:Introlåt: The WTF Singalong - Melody Sheep231258__soundeffects4you__audience-laughing (freesound.org)
-
I det 306:e avsnittet är saker och ting såväl tunga som normala. Det bjuds, inledningsvis, på resurser på Ukrainska, DISA, Yandex, studiebesök och nationella prov. I ett något spretigt tipssegement avhandlas Instagrams kronologiska flöde, GIFs-skaparens död, irrelevanta Google-sökningar, Printliminator och Nimos smarta glasögon. Huvuddelen av veckans avsnitt handlar dock om skolyrken de önskar fanns. Det kan röra sig om alltifrån lärarcaddies till personalrumsföreståndare. Som du kanske förstår är det mesta sig likt även denna vecka. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
-
Fler följare - fler problem? Vi pratar om pressen och stressen som kan komma av att få många följare online. Är det okej att ta en paus, eller kanske lägga av helt? I studion gästas Melody av youtubern Sara "Songbird" Linderholm som tog en två år lång paus från sin stora youtubekanal och började jobba på café istället. Vår reporter Sofia Pappa träffar 13-åriga Leah som fick 30k följare på TikTok när hon var 12 år, men som trots det raderade hela sitt konto. Panelen med Disa, Della och Simon berättar om pinsamma gamla inlägg och bilder de helst vill ska försvinna från internet för all framtid.
-
I Sverige är oron för ett tyskt angrepp stor år 1940. I den kontexten utspelar sig Kristin Fägerskjölds tredje roman, Svarta vingar, där förplägnadslottan Disa har huvudrollen. Disa jobbar på regementet i Strängnäs och där möter hon Betsy, som hon blir bästa vän med, och Ilse, som anländer från Tyskland med ett hemligt uppdrag. Boken innehåller både stark vänskap, dubbelliv och falskhet. Boken är också en resa genom en tid då lottor i hela landet gjorde stora insatser för att stödja försvaret.
Lästips hittar du på avsnittets webbsida
-
Vi får återigen ta del av Disa Mineurs kloka ord och otroliga kunskap. I det här avsnittet pratar vi om vellförändringar och HPV. Vad är det egentlien och vad är några riskfaktorer för att få HPV. Om man väl har fått det, vad kan man göra åt det? Vi pratar dels om hur det kan gå till i vården, men också om sånt man kan göra själv i förebyggande syfte och om du redan fått cellförändringar.
Vi vill lägga in en disclaimer att varken Disa eller vi som driver Hälsohormoner uppmuntrar till att inte gå till vården eller lyssna på vad de har att säga. Vi vill endast informera och sen låta er göra era egna informerade val.
Vi pratar även lite om snippsauna, hur man kan prata med sitt/sina barn om underlivet och sex och så pratar vi kost, sömn, stress och mycket, mycket mer.
Det är ett längre och mycket matnyttigt avsnitt som vi verkligen rekommenderar att ni lyssanr på.
Missa inte del 1 med Disa som var det föregående avsnittet, nr 87.Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
-
Äntligen får vi prata med Disa Mineur aka Wahini WIld Woman! Disa är sexualhälsorådgivare, lärare i fertilitetsförståelse, en av grundarna av Nordic Union for Fertility Awareness och har dessutom en bakgrund inom örtmedicin, shiatsuterapi och bioenergetics. Disa är också kunnig på så kallad snippsauna och är Vaginal Steam Facilitator och har även designat en ihopfällbar ångpall!
I det här avsnittet pratar vi fertilitetsförståelse, varför det är viktigt att veta mer än bara när du kommer att få mens, hur olika preventivmedel påverkar oss och miljön, klimakteriet, östrogendominans, stress, natural cycles och mycket mer.
Ett spännande avsnitt med mycket information!
Vill ni läsa mer om Disa kan ni hitta henne på instagram och facebook som @wahiniwildwoman och kolla in hennes hemsida https://www.wahini.se för massor av nyttig information.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
-
Personlighetstester är ifrågasatta efter avslöjandena kring boken Omgiven av idioter. Vi reder ut frågan om testernas vara eller inte vara med Brita Helleberg, psykolog.
Efter tidningen Filters grävande reportage i somras om författaren Thomas Erikson, mannen bakom storsäljande boktitlar som Omgiven av idioter, har det blivit tydligt att många populära personlighetstester som används i arbetslivet inte har den tyngd och forskningsbakgrund som de borde. I fokus för Filter-reportaget riktas strålkastaren mot just det test som kallas DISC/DISA och som många känner till som en färgkategorisering av personligheter.
Vi bestämde oss för att fråga psykologen Brita Helleberg, som jobbar med tester för urval och utveckling, hur man kan veta om ett personlighetstest är tillförlitligt eller inte. Och hur mycket kan det egentligen säga om oss?
Så kan du kontrollera ett test Hon berättar att det finns vetenskapliga sätt att utföra personlighetstester. Vill man själv kontrollera ett test kan man göra det hos Det Norske Veritas som ansvarar för att granska och certifiera arbetspsykologiska tester.
Dåliga tester förenklar och försämrar Vad finns det då för risker med att använda illa underbyggda tester? Framför allt kan de ge oss ett statiskt och låst sätt att se på oss själva och personer runt om oss. Har vi en gång bestämt oss för att någon är dominant eller undfallande, analytisk eller kreativ blir det lätt så att vi omedvetet förstärker och bekräftar den bilden, även om personen ifråga förstås är långt mer komplex och mångsidig än så. Vi går helt enkelt miste om att se varandra som de fullödiga och ibland motsägelsefulla personer vi är och framför allt kan vi gå miste om möjligheter att utveckla oss själva och andra.
Individen är inte allt Brita Helleberg säger också att det finns en risk med att fokusera för mycket på enskilda individers personlighet i arbetslivet. För att utveckla människor och grupper på en arbetsplats behöver vi ha fokus på målet för det vi gör och lyfta blicken till organisationen och sammanhangen kring oss. Många gånger kan det ge mer att fokusera på vad vi gör istället för på vilka vi är.
Lyft kompetensen och fråga alltid "varför?" Vi pratar också om hur tester kan hjälpa oss att undvika rekryteringsfällor. Sådana kan vara att vi tar den bekväma vägen och bara väljer människor som liknar oss själva eller att vi i missriktad välvilja väljer någon som är annorlunda bara "för att". Medan det egentligen naturligtvis borde vara kompetensen vi fokuserar på.
Till slut måste vi förstås som alltid ställa oss frågan "varför". Vad ska vi ha testerna och datan till?
Trevlig lyssning önskar vi och avslutar med länken till en serie reportage i DN om just personlighetstester som vi nämner i avsnittet.
Vår samarbetspartner Twitch Health har delat tankar om resultat från forskning på effekten av semester. Kanske behövs inte så lång ledighet som man kan tro för att få en ordentlig effekt på återhämtningen. Det har visat sig att fyra till sju dagar kan ge den största effekten. Läs mer här.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.