Dalsland Podcasts
-
I första avsnittet av TTELA krim fördjupar sig TTELA:s journalister i fallen med knarkodlare i Dalsland och om Bandidos aktivitet i vårt område. Dessutom handlar premiäravsnittet om videon på Tiktok som var förtal. Medverkande: TTELA:s journalister Daniel Gustafsson, Mari-Louise Melldahl och Emma-Karin Björk. Ansvarig utvigare: Fredrik Hofflander. Varannan måndag publiceras ett nytt avsnitt.
-
Warar iyo Barnaamijyo Af Soomali ah
Deeymaha lagu leeyahay dhallinyarada ayaa si xawli ah u sii kordhaya, iyada oo ah xaalad si aad ah ugu badan haweenka dhalinyarada ah.
Wiil dhallinyaraa ayaa booliisku qabteen ka dib dagaal gacan ka hadal ah oo ka dhacay guri ku yaal Dalsland. Booliiska ayaa xalay saqdii dhexe lagu soo wargeliyey dagaalka guriga ka socda, ka dib markii telefoon loo diray.
Caasimadda Soomaaliya ee Muqdisho ayuu ciidanka ammaanku kor u qaaday ilaalinta waddooyinka iyo suuqyada wixii ka dambeeyey dhacdooyinkii qaraxyada ee sabtidii ina dhaaftay, halkaas oo ey ku geeriyoodeen dad boqol kor u dhaaftay in ka badanna ey ku dhaawacmeen.
-
Vi letar mossor i Norra Båsane i Dalsland och hänger med klimatforskare i Tjeggelvas. Och säger hej till höstens flockar av sidensvansar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Så här års har löven ändrat färg, men där snön inte lagt sig lyser mossorna fortfarande gröna. Vi sänder från naturreservatet Norra Båsane i Dalsland - ett riktigt mecka för den mossintresserade. För hundra år sedan upptäckte lanthandlaren och amatörbiologen Sixten Bergström området och kallade det för "det förlovade bryologiska landet". Av landets dryga tusen mossarter finns över 300 här, allt från björnmossor och kammossor till rariteter som röd glansmossa, platt trollmossa och liten ärgmossa.
Utrustad med pannlampa dyker fältreporter Jonatan Martinsson ner i reservatets rika mossflora. Till sin hjälp i mossdjungeln har han Mattias Lindholm, mossvän och naturvårdschef på Västkuststiftelsen.
Hur reagerar en naturskog på klimatförändringar? Det forskas det på i Tjeggelvas naturreservat norr om Arjeplog. Vi följer med skogsekologen Lars Östlund och studenten Magda Fassl som borrar sig in i några av träden där för att få svar.
När det höstgråa sänker sig dyker de upp - sirrande, färgglada fåglar med tofsar på huvudet. Många! Vi tar Lotta Berg, ordförande för Birdlife Sverige, till hjälp för att lära känna sidensvansarna. Och i veckans kråkvinkel tar Helena Söderlundh tacksamt emot detta upplyftande hösttecken.
Vad är det för svarta fläckar på lönnlöven? Svampkännaren Patrik Björck förklarar - för det handlar om en slags svamp.
Och hur går det till när fågelungar ska lära sig att sjunga? David Wheatcroft från Stockholms universitet har tillsammans med kollegor studerat svartvita flugsnappare på flera håll i Europa och berättar om sina pinfärska forskningsresultat.
Programledare är Karin Gyllenklev.
-
Efter ett sommaruppehåll är det dags för säsongspremiär av musikpodden "1234! - En podd om första versen, sista refrängen och allt däremellan".
I dagens avsnitt flyttar poddgänget ut studion i Dalslands skogar, till Studio Ensamheten. Thomas, Tabbe & Johan har bjudit in två artister och låtskrivare som gäster. Kristoffer Hedberg och Lisa Wanloo delar med sig av tips och tricks och pratar låtskrivande och vad som inspirerat dem i deras artistskap.
Mattias är också tillbaka i "Vinylskrubben tipsar" med nytt tips från butikens skivbackar.
Johan har ryckt en skiva i sin samling som han tagit med till studion för att presentera i dagens "Rycket". Vilken skiva skiva blir det? Ingen vet, men med hjälp av dagens gäster slumpas en låt fram från skivan. Lyssna för att ta reda på vad det blir för låt.
Detta är versionen av podden med endast snacket. Om du lyssnar via Spotify så finns det också en version där man kan få låtarna varvat mellan samtalen i podden.
Här kan du lyssna på spellistan med bara låtarna från programmet på Spotify: https://open.spotify.com/playlist/7reOK3SXAqauFOPhi0xo6a?si=9d145b17baa64526&nd=1
Kolla även upp dessa länkar till låtar som inte finns på Spotify:
Aaron Carter - Crush on you https://www.youtube.com/watch?v=dyeH4mZ3bqM
Joni Michell - A case of you https://www.youtube.com/watch?v=0YuaZcylk_oHar du tips, frågor eller kommentarer till oss, maila gärna på: [email protected]
Följ oss på https://www.facebook.com/Musikpodd1234, https://www.instagram.com/musikpodd1234/, https://www.tiktok.com/@musikpodd1234 & https://www.youtube.com/channel/UCCVX77atg1UXmSunK5WmPhg
A splendid time is guaranteed for all!
-
Från sus och dus med karriär i Globala fashion världen till Skränna i Dalsland! Drömmen om konstnärslivet och landet blir till verklighet!
Hon är en konstnär från Göteborg numera bosatt i Skränna, Dalsland. Hennes konst är färgsprakande och full av starka kvinnor som inspirerar till att våga mera i livet. Hon berättar hur viktigt det är att Våga drömma stora drömmar och verkligen tänka om i vad som är möjligt, och hur det ofta är närmre än vad man själv tror.
Om Weronika
@weronikahagerling Instagram https://weronikahagerling.com/VM Podden Instagram och Facebook:
@vagamera @volition.studios #vågamera (tagga och inspirera varandra)För frågor eller tips på spännande framtida gäster till podden hör av dig till [email protected] eller PMa
Ses i Lurarna!
Benjamin & MicaelHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I avsnitt 6 besöker vi Elin, Agnes och de andra ungdomarna i Dalsland när vi tar oss an den svenska moderna klassikern Fucking Åmål. Håller den så här 24 år senare eller har den åldrats helt utan värdighet? Oavsett vilket så blir det en fin nostalgitripp.
Vidare på queer-temat så har Hille sett isländskt drama om oväntad kärlek efter passproblem i filmen And Breathe Normally. Krille har kollat på Flicka och hyacinter från 1950 och försöker förstå varför homosexualitet fortfarande får agera plot twist. Felix pratar om omvändelseläger på film efter att ha tittat på The Miseducation of Cameron Post.
-
I det här avsnittet, inspelat live i Åmål den 29 juli under Bokdagarna i Dalsland, pratar kvartetten om bokbranschen och dess mekanismer. Metaforerna skenar när vi åker på räkmackor genom olika dörrar, och diskuterar om det egentligen finns några genvägar in i litteraturen. Kanske räcker det att ha rätt kontakter, rätt personlighet och en osviklig talang?
-
BLI PATREON: https://www.patreon.com/varforpod
Suzanne Collins och Dalsland är CANCELLED.
Artwork: Ebba Bergkvist
Ljudproducent: Fabian Carlén -
Är det ok att hoppa av jobb och utbildning till förmån för sin hälsa? Att t.o.m byta stad? Hur viktigt är det att våga gå mot strömmen och följa sitt hjärta?
Om detta pratar Carro Anderberg och jag i dagens 11-kaffe. Carro berättar även om sina drömjobb som musiker och trädgårdsmästare och om hur hon och hennes man Emil vände en stor kris, och valde varandra igen!
Carro älskar blommor och musik, men avskyr etiketter och att bli placerad i fack. Hon triggas av "det där klarar du aldrig" och "det där får du INTE göra". Jag måste få vara Carro hela vägen!
-
Dalsland är Sveriges kanske mest underskattade landskap men det finns flera skäl till varför det kallas för Sverige i miniatyr. Här hittar vi slätter, sjö- och kanalsystem, fornlämningar, bergstoppar, en unik akvedukt med mera. Jag avslöjar också exakt hur många trafikljus det finns i hela landskapet.
Avsnittet är perfekt för dig som vill göra något speciellt av din semester i sommar. Mycket nöje!
-
Ny serie i podden! Detta är vårt första avsnitt om de svenska landskapen, där vi med tiden tänkte gå igenom alla 25. Först ut är Dalsland: "ett Sverige i miniatyr" och ett omtyckt turistmål, men även ett gränsland som har präglats av svensk-norska krig och utflyttning till Amerika. Vill du vara med och bidra till podden får du gärna stötta oss på Patreon: https://www.patreon.com/geografipodden
-
När Lisa Persdotter från Ånimskog i Dalsland födde sitt andra barn utom äktenskapet knöt hon in den lille pojken i en tygbit och grävde ner honom på gödselstacken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Detta avsnitt:Lisa föddes år 1800, och var dotter till knekten Per Eriksson och hans hustru Cajsa Larsdotter. Hon var 13 år när hon började tjäna som piga på större gårdar, och fram tills hon var 27 år såg hennes liv ut att vara ganska likt det som unga flickor från fattiga familjer levde.
Hennes sentida släkting Peter Bergting i Bromma har letat fram historien om Lisas liv.
Lisa Persdotter var fortfarande ogift när hon 27 år gammal fick en liten dotter som fick bo hemma hos sina morföräldrar medan Lisa tjänade sitt levebröd. När Lisa var 32 år blev hon åter gravid men dolde sin graviditet så gott hon kunde och födde i ensamhet en son som hon direkt efter födseln grävde ner i gödselstacken. Folket på gården hade dock fattat misstankar och lyckade få fram barnet och få liv i honom. Han döptes till Joakim och hamnade som fosterson på samma gård men dog efter bara ett år. Lisa sattes i fängelse och när hon återkom så hade hon ännu en son med sig Sven Fredrik. Men nu sa sockenstämman ifrån. Hon var inte välkommen dit mera.
Lisa gifte sig till slut med en soldat och de fick tillsammans två döttrar – en av dem är Peter Bergtings anmoder.
Lisas yngste son Sven Fredrik tog sig till Göteborg när han blev vuxen nog och hamnade snart på fel sida om lagen. Han blev yrkestjuv, hamnade gång på gång i fängelse där han slogs och bråkade, vilket gav honom påbackning på straffen. Till slut satt han av ett straff för fjärde resan stöld och han visste att om han fick ett straff till skulle det innebära en väldigt lång straffarbetsdom.
När Sven Fredrik kom ut efter sitt sista fängelsestraff verkar han ha fått hjälp att ta sig till Amerika. Peter Bergting har sökt och sökt men det sista spåret efter Sven Fredrik är en anteckning i emigrantregistret om att han gått ombord på ett fartyg till Amerika.
Margareta Nilars var tidigare arkivarie vid kommunarkivet i Åmål. Hon håller på att skriva rent alla sockenstämmoprotokoll från Åmål 1666 och framåt.
Margareta har sett att det var ganska vanligt att socknen förbjöd enskilda fattiga människor att flytta tillbaka till sin hemsocken om de varit bosatta på annan ort. Anledningen var att socknen inte ville belastas av fattigvårdsutgifter. Hon har också sett att det gjordes ordentliga utredningar och att det ofta uppstod brevväxling mellan socknar där de försökte övertyga varandra om att ta ansvar på den person det gällde.
Det hände också att enskilda bönder fick i uppdrag att skjutsa de oönskade personerna ut ur socknen och fick då en slant för det. Margareta har också sett att en del av de utslängda personerna smög sig hem igen.
Programmet är gjort av
Elisabeth Renström och Gunilla Nordlund
Uppläsare: Patrik Paulsson
[email protected] -
I säsongens tredje avsnitt av På spåret får vi anledning att återuppliva några suddiga minnen från städer båda sidor om Östersjön. Davids vinterdäck påminner om hur skört livet är och hur viktigt det är med en bra relation till bilverkstan. Fucking Åmål väcker 90-talsnostalgi. Och är inte orterna i Dalsland Sveriges mest underskattade? Hör också Arvids tips till Henrik Schyffert på en parkering på Öland i somras.
-
Varje dag i december fram till jul kommer det varje dagkomma ett avsnitt av podden med en saga. I år har kalendern dessutom ett tema,varje avsnitt utgår från ett av Sveriges 25 landskap, och sagan i avsnittet haren anknytning till landskapet.
Dagens landskap: Dalsland
Dagens landskapsdjur: Korp
Dagens landskapsblomma: Förgätmigej
Kända orter i landskapet: Åmål, Bengtsfors
Dagens saga: Furpan, hittad av mig i Folksagan i Sverige 2 –berättarna. Där uppges den vara upptecknad av August Bondesson, berättad avJohannes Glader ifrån Tomtemaden i Dalsland
-
Ett midsommaräventyr i kajakerna vid Tresticklans nationalpark i vackra Dalsland. Övernattning på tvånationsö. MTB i Kroppefjäll med mera.
Trevlig lyssning!
Här hittar du var du kan höra oss:
https://www.podpage.com/the-nationalparkspoddens-podcast/
- Visa fler