Centrum för totalförsvar Podcasts
-
Hotet mot Sveriges elsystem har ökat. Spionage, sabotage, cyberattacker. För den som vill orsaka skada finns en bred verktygslåda.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Elnätet har sällan varit en sådan snackis som i vinter. Energisystemet är pressat, elen dyr och det kommer varningar om elransonering.
Svenska kraftnät, som ansvarar för transmissionsnätet, eller stamnätet, har de senaste åren sett ett ökat hot från främmande makt. Det främsta hotet mot elnätet är underrrättelseverksamhet, spionage.
Det handlar om kartläggning, att hitta brister som gör att man kan störa elnätet, i politiska eller militära syften.
Cyberattack mot elnätetEnergi-terrorister, kriminella eller underrättelseofficerare, alla kan tänkas slå mot elsystemet på olika sätt. Det går att kapa ström genom cyberattacker på distans, att sabotera ledningar med vapenkraft eller att skaffa sig en roll på insidan av systemet.
Nord Stream-sabotaget, anfallen mot elnätet i Ukraina är exempel på hur energin har blivit en del av den moderna krigföringen och det är något vi får räkna med att se mer av framöver, tror försvarsanalytiker.
Medverkande:
Erik Nordman, avdelningschef för säkerhet och beredskap vid Svenska kraftnät
Henrik Häggström, biträdande chef vid Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet på Försvarshögskolan.
Jan Thörnqvist, viceamiral och tidigare insatschef vid Försvarsmakten.
Simin Nadjm-Tehrani, professor i datavetenskap vid Linköpings universitet.
Oscar Almén, Kina-analytiker och forskare vid Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI.
Programledare: Bo Torbjörn Ek och Ulrika Bergqvist
Producent: Karin Hållsten
Tekniker: Mats Jonsson
Ljud från Sveriges Radio, CNN
-
Kriget har kommit till Europa. I skuggan av krisen i Ukraina växer oron även här. Kommer det hända något fruktansvärt i Sverige också? Och hur bör chefer och ledare i så fall förbereda sig?
I Chefakademin Talks ger flera experter på krisledarskap sin syn på saken, i ett samtal med Chefakademins vd Cissi Elwin.”Det är helt okej att visa känslor, stå inför medarbetarna och gråta. Men man måste kliva fram som chef”, säger Jan Eldeblad, som är överstelöjtnant för Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet på Försvarshögskolan och som har både nationell och internationell erfarenhet från att leda i kris.
”Vi var förvarnade om att något kunde hända och hade förberett olika scenarion kring bland annat evakuering, planer som också kom till användning. Samtidigt var det sig svårt att få med sig alla. Vissa medarbetare ville inte alls preppa inför en situation som fram till krigsutbrottet kunde kännas fullständigt osannolik”, säger Andreas Flodström, som är vd på it-bolaget Beetroot med över 600 medarbetare i Ukraina.
Han ger i podden Chefakademin Talks sin lägesbild och delar med sig av sina erfarenheter av att plötsligt vara chef för medarbetare som är mitt uppe i ett krig.Aurora Sparre som är ledarskapskonsult, bland annat för Chefakademins ledarskapsprogram, lyfter fram vad chefer och team behöver jobba med redan nu, för att stå starka i kris.
“Det handlar bland annat om att bygga psykologisk trygghet, där folk känner trygghet inför varandra, vågar ta initiativ och kliva fram.”