Bokmässa Podcasts
-
Avsnitt 159:
Nobelpriset i litteratur i all ära, men hur förbereder sig ett förlag innan blixten slår ner? Vi frågade Ordfronts förlagschef Pelle Andersson som hade gjort sin hemläxa och var beredda på allt. Nåja, nästan allt.
Och så noterar vi att förlaget Fri tanke fick dubbel utdelning under Nobelveckan.
I Sverige är Storytel lika med den ofta kritiserade ersättningedmodellen ”revenue share”, i Frankrike har de samma modell som Bookbeat och i USA säljer de ljudböcker styckvis. Varje marknad har sina krav eller regelverk, samtidigt finns det små regelbrytare överallt.
Är Spotify framtiden för ljudböcker? Inte om ni frågar förläggaren och journalisten. Och att döma av deras ersättning till förlag och författare och deras förståelse av marknaden verkar de ha långt fram till att spela en viktig roll på ljudboksmarknaden.
Ytterligare några tankar om nästa års Bokmässa – mer rockstjärnor och skådespelare, mer folk som drar brett med besökare – frågan är mer genomtänkt än vad det först kan verka. Åtminstone när vi pratar med en förläggare som vet vad han pratar om.
00 23 – Hur ett förlag förbereder sig på ett Nobelpris i litteratur
09 05 – Små nedslag i ljudboksvärlden
13 34 – Spotify, nej tack
19 29 – Folklighet och elitism, en perfekt bokmässemix -
Förläggaren har en viss erfarenhet av att lansera författare som skriver under pseudonym och tillskriver ljudbokens framgångar det faktum att det är lättare idag än innan ljudboken slog igenom.
I sin nya roman tackar författaren Alex Schulman DN:s biträdande kulturchef Åsa Beckman för hjälpen med språket. Sällsynt dåligt omdöme av Beckman enligt journalisten som förvånas över vilka regler som gäller på DN kultur. Förläggaren är mindre upprörd, mindre förvånad. Mer cynisk?
När vi är överens i ett ämne blir det sällan bra radio. Men den här gången är det för viktigt för att inte lägga sig i debatten om kulturjournalisterna agerade mer som aktivister än journalister i valrörelsen i sin iver att bekämpa SD. Men åtminstone journalisten ser flera strukturella problem i botten.
Ack vad minnet kan vara förrädiskt. Vi trodde vi mindes detaljer från gamla bokmässor men så fel vi hade. En lyssnare, och tidigare en central spelare i bokbranschen, ger oss något att fundera på. Se det som ett inlägg i en pågående debatt.
00 20 – Hur svårt är det att lansera en författare som skriver under annat namn?
06 04 – Har DN Kultur några gränser när det gäller samarbete med författare?
09 16 – Kulturjournalister som hejaklacksledare för alla som hatar SD
16 20 – Visst var bokmässan galnare och mer omskriven förr? -
Avsnitt 156:
Vi börjar med ett ämne där vi inte är riktigt överens. Fungerar det att ha karantän på e-böcker? Förläggaren är mer än skeptisk medan journalisten tycker det låter förnuftigt.
Göteborgs-Posten lyfter fram ett projekt ”Den lyssnande kritiken” som analyserar och prövar hur framtidens ljudbokrecensioner kan komma att se ut. Ett bra första steg och början på en nödvändig debatt där branschen bör gå in och lägga sig i.
Bokmässan är på g och vi kommer att vara där, både på scen och med vår bevakning. Här släpper vi lite tankar inför...
Slutligen ett samtal med Stephen Kings översättare till svenska framför alla andra, John-Henri Holmberg. Eftersom John-Henri inte följer vindarna så bränner det till ibland.
00 37 – Karantän på e-böcker
06 05 – Test av ljudboksrecensioner
12 46 – Om årets Bokmässa
18 03 – Vad tänker man på när man översätter Stephen King?