Björn Rosengren Podcasts
-
Varför har man inte en reservröst i valet? Är 349 lagom många riksdagsledamöter? Eller är det för många? Och varför har vi politiska vildar? Det är ett par av lyssnarfrågorna som besvaras i detta avsnitt av Fråga politiken i P1.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under två fredagar har du chansen att ställa din fråga om politik till P1:s expertpanel. I det andra avsnittet består panelen av Björn Rosengren, socialdemokrat och tidigare näringsminister, Mikael Odenberg, moderat och tidigare försvarsminister, samt statsvetaren Jan Teorell.
Programledare är Monica Saarinen och Tomas Ramberg.
Avsnittet sändes i P1 18.05-18.55 27 maj 2022.
Producent: Magnus Westberg
-
I mitten av 90 talet sprider sig en skräck genom landet. P-piller som äts av tusentals kvinnor pekas ut som orsaken till blodproppar och till och med dödsfall bland unga kvinnor i Sverige.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Samtidigt som svarta tidningsrubriker berättar om fler och fler kvinnor som fått livshotade blodproppar så svarar läkare att det inte finns någon anledning till oro.
May får en dag ont i bröstet och är inom några timmar nära att dö. Det ska visa sig att tre blodproppar satt sig i hennes lungor och May ska snart börja ana att det är hennes p-piller som är orsaken till propparna. Hon ringer Aftonbladet för att berätta vad hon varit med om. Det ska bli startskottet till en av 90 talets stora debatter om den infekterade frågan, är p-piller farliga eller inte?
Medverkande:
May Andersson - drabbad av blodpropp.
Linda Luchterhand - drabbad av blodpropp.
Lena Marions - docent i gynekologi och obstetrik.
Marc Bygdeman - Professor emeritus i gynekologi och obstetrik.
Claes Salomonsson - fd journalist på Aftonbladet.
Camilla Gast - jurist.
Björn Rosengren - jurist.En dokumentär av: Olivia Sandell.
Producent: Roger Dackegård / Produktionsbolaget Filt.
Exekutiv producent: Jon Jordås.
Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren.
År: 2020.
-
F.d. vd, 73 år. Född i Luleå, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Det blev en väldig uppståndelse efter att Scanias förre vd, Leif Östling, uttalade de orden i svt och han fick lämna posten som ordförande för Svenskt Näringsliv. I sitt Sommarprogram utvecklar Leif Östling sina tankar kring vad vi borde få för skattepengarna. Dessutom berättar han hur det gick till i kulisserna när Volvo försökte köpa Scania.
"Utan att vi i ledningen eller styrelsen visste något, la dom i princip ett bud på Scania. Det kablades ut på lastbilsutställningen i Bryssel. När pressdagen började kom några journalister fram. De ville ha mina kommentarer till budet. Jag stod mållös, jag visste ju ingenting."
I programmet redogör Leif Östling också för ett vad om en flaska whiskey med dåvarande industriministern Björn Rosengren, hur hans första erfarenheter av ledarskap är från föreningslivet i Luleå där han växte upp och hur ett besök på en av Toyotas bilfabriker i USA inspirerade till en ny företagskultur hos den svenska lastbilstillverkaren.
"Vi gapade av förvåning, förstod inte alls vad vi såg, men resultatet var ju fantastiskt."
Leif Östling var VD för Scania i många år. Han har dessutom suttit i Volkswagens koncernledning, i styrelsen för SKF och är hedersdoktor vid Kungliga Tekniska högskolan och Luleå universitet.
Om Leif ÖstlingFramgångsrik och frispråkig företagsledare. Kommentaren ”Vad fan får jag för pengarna?” i Uppdrag granskning om skattepolitiken ledde till avgången som ordförande i Svenskt Näringsliv. Uppskattad vd för Scania i många år. Har suttit i Volkswagens koncernledning och i styrelsen för SKF och riskkapitalbolaget EQT.
Är för ökad privatisering och har kallat Socialdemokraternas styre en socialistisk modell med planekonomi. Har hotats av högerextremister för åsikten att invandrare är en ryggrad i svensk ekonomi. Hedersdoktor vid Kungliga Tekniska högskolan och vid Luleå universitet. Har fått Ingenjörsvetenskapsakademiens stora guldmedalj.
Producent: Mia Odabas