Barbro Westerholm Podcasts
-
Mer än var fjärde väljare är över 65 år men bara 4 procent av riksdagen är seniorer. Varför är makten ungdomsfixerad och vad kan man göra åt det? I programmet hör vi Barbro Westerholm, som satt i riksdagen tills hon var 89 år, berätta om ålderism inom politiken.
-
Äldre får mer sällan nya och effektiva läkemedel. Äldre kvinnor är särskilt drabbade. Är det här en systematisk diskriminering och hur kan vi i så fall komma till rätta med det?
I avsnitt 35 av Sjukvårdspodden pratar Jonas Edström och Linda Avander om ojämlikheter inom vården som grundar sig på ålder. Medverkande är Thony Björk, apotekare och sakkunnig i läkemedelsfrågor på Sveriges Pensionsärsförbund, Janette Olsson (s), regionråd i opposition och ledamot i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Susanne Rolfner Suvanto, sjuksköterska och tidigare utredare för nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen samt Barbro Westerholm, riksdagsledamot för Liberalerna.
-
Avsnittet om livet som årsrik med Barbro Westerholm och Minds Johanna Nordin, där vi pratar om allt ifrån diskriminering och ensamhet till möjligheter och att ta tillvara sina inneboende resurser.
-
I denna veckans radiosändning bjuds det på intervju med självaste Barbro Westerholm. 1979 var hon den som klev ut på Socialstyrelsens trappa och lovade att avskriva homosexualitet som en psykisk sjukdom. Bland mycket annat är hon riksdagsledamot för Liberalerna, och i år har hon suttit i riksdagen i hela 27 år! Vi snackar vad som hänt, vad som sker just nu och lite om vad framtiden har att erbjuda. Missa inte!
(Värt att tillägga: avsnittet spelades innan Nyamko Sabuni avgick)Medverkande: Sara Rydberg, Richard Wahlström & Barbro Westerholm
-
FN har antagit en ny resolution. Den syftar till att förbättra situationen för de 300 miljoner människor världen över som lever med eller är anhöriga till någon med ett sällsynt hälsotillstånd. Resolutionen fokuserar på att säkerställa ett stärkt hälso- och sjukvårdssystem och implementeringen av nationella strategier för området. I avsnitt 34 av Sjukvårdspodden pratar Jonas Edström och Beata Ferencz om vad som behöver hända för att de med ett sällsynt hälsotillstånd ska få en bättre situation, både i Sverige och i världen. Medverkande är Anders Olauson, ordförande för Ågrenska, Acko Ankarberg, riksdagsledamot för Kristdemokraterna, Helene Cederroth, ordförande för Willefonden och Barbro Westerholm riksdagsledamot för Liberalerna.
-
Veckans gäst är Barbro Westerholm, Hon var år 1979 den första kvinna som intog posten som generaldirektör för Socialstyrelsen där hon bland annat drev igenom att homosexualitet inte skulle klassas som en psykisk sjukdom. Och med sina 88 år är hon Sveriges mest årsrika riksdagsledamot.
Det här är en kvinna som verkligen kämpat för kvinnor på så många olika sätt, som banat väg för andra och inte låtit sig stoppas. På söndag släpps ett avsnitt om hennes resa, och hur hon fått igenom de viktiga saker hon fått. Barbro tog mig verkligen med storm, för människor som henne ger mig gåshud. Riktiga eldsjälar som ihärdigt kämpar för mänskliga rättigheter, ihärdigt och med totalt fokus på förändring.
Avsnittet sponsras av: Exsitec AB
Klippning och jingel: Ludvig Gawell -
Veckans gäst är Barbro Westerholm, Hon var år 1979 den första kvinna som intog posten som generaldirektör för Socialstyrelsen där hon bland annat drev igenom att homosexualitet inte skulle klassas som en psykisk sjukdom. Och med sina 89 år är hon Sveriges mest åldersrika riksdagsledamot.
Det här är en kvinna som verkligen kämpat för kvinnor på så många olika sätt, som banat väg för andra och inte låtit sig stoppas. På söndag släpps ett avsnitt om hennes resa, och hur hon fått igenom de viktiga saker hon fått. Barbro tog mig verkligen med storm, för människor som henne ger mig gåshud. Riktiga eldsjälar som ihärdigt kämpar för mänskliga rättigheter, ihärdigt och med totalt fokus på förändring.
Men hur hittar man motivationen att inte ge upp när det känns som att förändringen är väldigt långt bort?
Ja, det ska ni få tips på nu!Avsnittet sponsras av: Exsitec AB
Klippning och jingel: Ludvig Gawell -
Navid pratar med riksdagsledamoten (L) och läkaren Barbro Westerholm, läkaren och debattören Kajsa Dovstad samt ledarskribenten och opinionsredaktören på tidningen Dagen Elisabeth Sandlund. De pratar om vem som bestämmer när en människas liv tar slut, hur samtalet om dödshjälp förs i Sverige och globalt, argument för och emot dödshjälp, hur en utredning om legalisering av dödshjälp skulle kunna formuleras i Sverige, hur synen på dödshjälp hänger ihop med dina personliga erfarenheter, politik och religion och hur läkarkåren förhåller sig till frågan.Avsnittet publiceras fritt för alla i sin helhet.Vill du ta del av mer information kring dödshjälp besök https://www.hurkanvi.se/179-hur-kan-vi-prata-om-dodshjalp-barbro-westerholm-elisabeth-sandlund-och-kajsa-dovstad/För att fortsätta samtalet, gå med i gruppen "Hur kan vi? - Eftersnack" på Facebook:https://www.facebook.com/groups/hurkanvi Alla avsnitt av podden och kontaktuppgifter hittar du på https://www.hurkanvi.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Barbro Westerholm behöver egentligen ingen närmare presentation. Det skulle inte heller rymmas på det här utrymmet. Sveriges äldsta riksdagsledamot. Om varför hon inte valt ett pensionärsliv, vad det är som driver henne, varför hon inte vill bli återvald i höst och vilka nya uppdrag hon kan tänka sig.
-
I det tredje avsnittet av Medicinrättspodden har vi bjudit in Barbro Westerholm; riksdagsledamot (L) och tidigare generaldirektör på Socialstyrelsen. Vi samtalar om uttrycket årsrika, hennes brinnande engagemang för utsatta grupper samt det historiska momentet år 1979 då hon var med och tog bort klassificeringen av homosexualitet som psykisk sjukdom. Barbro Westerholm berättar även om ett tillfälle i Grekland då hon åkte zipline och hennes årliga motionerande för att hjälpa barn och ungdomar i sekter. Välkomna!
En podd av Institutet för Medicinsk Rätt
Producerad av Alva Jofred och Linnéa Axén
Design Linnéa Axén
Foto Lovisa Axén
www.imrab.se -
Vi kan aldrig sluta strida!
Från p-pillrets 60-tal till dagens förlossningskris. Det blir ett spännande samtal med stort kvinnohistoriskt perspektiv när jämlikhetspionjären Barbro Westerholm och överläkaren Helena Kopp Kallner möts i ett engagerat samtal om kvinnors rätt till sina egna kroppar.
Visste ni att kvinnor fick köpa p-piller svart i Kungsträdgården i Stockholm? Jodå, och Barbro Westerholm var en av dem som var med och drev igenom att kvinnor skulle kunna få det på recept. I podden “Alexandra - nära ditt hjärta” möter hon lika engagerade överläkaren Helena Kopp Kallner, känd för sitt engagemang i preventivmedels- och abortfrågor. Samtalet leds som vanligt av 1,6miljonerklubbens ordförande Alexandra Charles och journalisten Pamela Andersson.
-Motståndet från mina manliga chefer var stort, berättar läkaren Barbro Westerholm som då arbetade på medicinalstyrelsen.
-Men i juni 1964 blev det tillåtet.
-P-pillret var en riktig gamechanger, håller Helena Kopp Kallner med om och fortsätter:
-Idag jobbar vi för att p-piller utan östrogen ska kunna säljas receptfritt!
Det blir ett engagerat samtal om hur viktigt det är att hålla historien levande.
-Rätt som är går det bakåt, titta på abortlagen i Polen, säger Helena Kopp Kallner. Förr var det svenskorna som åkte dit för att få hjälp, nu är det tvärtom. Det går aldrig att slå sig till ro.
Både Helena och Barbro berättar i podden att de tagit emot hot för sina åsikter.
-Men jag tänker fortsätta att stå på barrikaderna! säger Helena Kopp Kallner.
“Om att aldrig ge upp” heter lämpligt nog Barbro Westerholms nya bok. Under mer än fem decennier har hon påverkat och förändrat det svenska samhället i en mängd sociala frågor.
Idag slåss hon framför allt mot ålderismen, som enligt WHO är den svåraste formen av diskriminering att göra något åt.
-Sverige är tyvärr en av de mest fördomsfulla länderna när det gäller ålder, fastslår Barbro Westerholm, som också avslöjar att hon kommer att sluta i riksdagen för att satsa ännu mer tid på att lyfta fram vikten av att vara "årsrik".
Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
En av Sveriges mest kända artister, nu åker Lill Lindfors ut på turné. Robert Perlskog blandar gärna in kultur när han kommenterar sport i tv. Barbro Westerholm kämpar med glädje för de åldersrikas rättigheter. Till sist, juristen Robert Lindström svarar på lyssnarfrågor om livet och möjligheterna efter 60.
-
När de politiska partierna nu börjar planera för sina nomineringar inför nästa års val kommer inte Barbro Westerholms namn att finnas med. Efter 27 år riksdagen kommer den årsrikaste att tacka för sig. Men riksdagen främste kämpe mot ålderismen hoppas att någon annan tar vid.
– WHO säger att ålderismen är den svåraste av diskrimineringsformerna att göra något åt, trots att den kommer att drabba alla! Så det här borde egentligen vara en viktig fråga för ungdomsförbunden. För om dom gör rätt saker nu så kanske dom slipper att bli ålderristiskt behandlade när de blir 70, 80 år gamla, säger Barbro Westerholm och betonar vikten av att ta tillvara de årsrikas kunskaper och erfarenheter.
– Idag skulle jag vara en mycket kunnigare och bättre generaldirektör för Socialstyrelsen än vad jag var när jag blev det för 40 år sedan. Mycket kan man läsa i bok, papper och så men man måste leva sig till olika skeenden och problemlösningar
-
Petra Mede och hennes bisittare Andreas Lundstedt vill mata duvor när de blir till åren, men det verkar vara det värsta aktivitet man kan föreslå för någon som befinner sig i, eller över, pensionsåldern.
Barbro Westerholm, läkare och riksdagsledamot för Folkpartiet, men också den kvinna som under sin tid som generaldirektör för Socialstyrelsen drev igenom att homosexualitet inte längre skulle räknas som psykisk sjukdom, idag lotsar hon Petra i Petras visioner för livet som 80-åring. En som vågade prova något nytt när hon fyllt 80 är den nu 91-åriga Birgitta Granberg, hon ställde sig nämligen på scen för att tävla i poesi – poetry slam. Om man då inte vill ta det lugnt och njuta stillhet när vi blir årsrika, utan vill jobba, hur uppfattas man då? Det kommer tidningsdrottningen Amelia Adamo och discjockyen Big Brother Sydney Oneayemi berätta om.Idel åldersförebilder i dagens program, men Petras största idol bor i hennes trappuppgång – grannen Doris Aronson, 94 år, här får du tre av hennes livsråd.Producent: Tommie JönssonRedaktör: Maja ÅströmPublik- och webbredaktör: Ronnie Ritterland