Bahnhof Podcasts
-
I dagens program fortsätter vi analysera rapporter, Skanska, Humana, G5. Fler intervjuer i programmet. Bland annat med Ambea och Bahnhof. Med oss fortsatt är DI:s analytiker Ulf Petersson. Programledare är Emelie Lundgren och Madeleine Lundberg.
-
Är homosexualitet en permanent läggning, eller är homosex en handling? Frågar man Michel Foucault så är det åtminstone en sentida uppfinning att kategorisera människor utifrån sexuell läggning som något beständigt. Innan det sena 1800-talet fanns det människor som ägnade sig åt sex med människor av samma kön, men det ansågs inte som en egen kategori av människor. Är det ett framsteg att vi i dag delar upp människor i enlighet med deras sexuella preferenser?
Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Sedan det sena 1800-talet har mycket hänt på den sexuella fronten. I ett kapitel i den nya antologin Radikalism och avantgarde : Sverige 1947-1967 (Timbro) beskriver Oscar Swartz hur oerhört snabbt förändringen gick i och med den sexuella revolutionen på 60-talet. Och därefter har det fortsatt på samma vis.
Men även de sexuella minoriteterna förändras. Den stora kampen handlade från början om homosexuella, i dag har det vuxit till paraplybegreppet HBTQIA+. Får alla plats? Och varför är det viktigare för vissa än andra att definiera sig med sin sexuella läggning? Och varför är homosexuella män så överrepresenterade i kulturen, både nu och tidigare? Och vad är drag queens för kulturfenomen?
Med mig för att diskutera detta har jag två gäster. Torbjörn Elensky är författare, kulturskribent och dramatiker (och redaktör till ovanstående antologi). Oscar Swartz är IT-entrepenör och samhällsdebattör, grundade Bahnhof 1994, och var även med och grundade tidningen QX.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribeHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ända sedan Jon Karlung klev in som vid på internetoperatören Bahnhof för 24 år sedan har tagit stark ställning för rätten till digital anonymitet. Kanske ännu mer aktuellt i dag än då. Trots det har debatten klingat av men Jon ger inte upp kampen. I det här avsnittet berättar han bland annat om:
...varför Bahnhof just nu rear ut bredbandsutrustning från Huawei.
...utvecklingen av fake news och hur han testade begreppet redan 1997 genom en snillrik kupp där han lurade världspressen att Kambodjas diktator Pol Pot fått asyl i Sverige.
...hur han sakta men säkert lyckats bygga upp Bahnhof till ett miljardföretag.
...vikten att alltid vara en outsider och försvara privatpersoners digitala integritet.
...hur dagens streamingtjänster utvecklats till ett stort problem för användarna och hur det kan utvecklas till en ny fildelningstrid.
...sina digitala verktyg i vardagen.
...övervakningshoten från Kina och USA.
...hur Bahnog är på väg att förvandlas från webbhotell till en egen molnleverantör (med garanterad datalagring i Sverige).
...varför han inte ser något bra med en framtid dominerad av digitala möten.
...varför han bara anställer teknisk personal som har en huministisk touch.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
EU-parlamentet har precis röstat igenom det så kallade copyrightdirektivet som bland annat reglerar digitala upphovsrättsfrågor. Men direktivet har fått hård kritik från flera håll. Vad innebär det egentligen. Vi pratar med Jon Karlung, VD för Bahnhof som i många år arbetat för att lyfta frågor om integritet online.
Become a member at https://plus.acast.com/s/alltduvelatveta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.