Advokatsamfundets Podcasts
-
Under året har flera advokater tvingats slå sig ned - inte på sina vanliga platser i tingsrätterna - utan på de åtalades plats, misstänkta för olika brott. I lagens namn handlar den här veckan om uteslutna advokater och advokatetik.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I höstas släppte Stockholmspolisens underrättelseenhet en rapport om kriminella nätverk inom den organiserade brottsligheten i regionen. Under rubriken övergripande trender och fenomen nämner polisen "Advokater" som en punkt.
“Information från både Encrochat och andra krypterade chattar pekar på att fenomenet med brottmålsadvokater som missbrukar det förtroende de ges av lagstiftningen mer vida spritt än tidigare känt. Att kriminella nätverk nyttjar olika former av juridiska experter som möjliggörare är välkänt, men för de rättsvårdande myndigheterna innebär det ett stort hot som måste behandlas extra varsamt”.
Hittills i år har tre advokater uteslutits av Advokatsamfundets disciplinnämnd. Dessutom har två advokater nyligen dömts för grova brott och beslut från Advokatsamfundets disciplinnämnd har ännu inte meddelats.
I lagens namn tittar i dag närmare på det senaste årets uteslutningar, men också frågan om höga kostnadsräkningar och substitution.
I programmet hör du advokater, åklagare, Domstolsverket och Advokatsamfundets generalsekreterare kommentera läget just nu och vilka åtgärder som samfundet kan vidta i framtiden.
UPPDATERING: I avsnittet berättar vi om rättegången mot de före detta advokaterna som i kommunikation via Encrochat kallats "Kungen" och "Prinsen". Den 12 juli 2022 dömdes båda till fleråriga fängelsestraff av av Södertörns tingsrätt.
"Kungen" dömdes till sex års fängelse för förberedelse till mord. Han friades från åtalspunkterna medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och skyddande av brottsling, grovt brott.
"Prinsen" dömdes till fyra års fängelse för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och brott mot yppandeförbud. Han frias från åtalspunkten om skyddande av brottsling, grovt brott.
Programledare: Martin Wicklin.
Reporter: Susanna Hestréus.
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist.
Producent: Linus Lindahl. -
Hur är det ställt med advokatetiken bland Sveriges advokater?
Är det ett utökat problem att brottmålsadvokater hjälper till att begå brott?
Vad gör disciplinnämnden åt advokater som inte följer advokatetiken och hur arbetar disciplinnämnden egentligen?Medverkar i avsnittet gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, brottmålsadvokat Henrik Olsson Lilja samt advokat Bo Ahlenius, med lång erfarenhet av arbetet i disciplinnämnden, och den tidigare offentlige representanten i disciplinnämnden Lotty Nordling.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se
-
Hur får vi fler unga advokater att vilja ta sig an ledarrollen på advokatbyrå?
Hur ska fler unga vilja stanna kvar på byrå och bli delägare?
Vad efterfrågar unga advokater i dag av sin arbetsgivare?
Och hur gör man för att stärka, coacha och entusiasmera andra?Hör mer om det och det nystartade mentorskapsprogrammet MOA, Mötesplats – om och för – advokater.
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, advokaterna Jan Dernestam, Magdalena Persson och Rebecka Riismark.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se -
Har medier börjat granska advokater tuffare än tidigare? Är granskningen för närgången och kritisk, eller rimlig och relevant? När finns det skäl nog för namnpubliceringar i medier? Och varför utövas tillsyn över advokater av den egna kåren?
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, advokaterna Johan Eriksson och Peter Danowsky, Medieombudsmannen Caspar Opitz och Lasse Wierup, journalist på Dagens Industri.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se -
Skyddas barn av LVU-lagstiftningen? Var går gränserna för att motivera att barn tvångsomhändertas? Vad har barn och föräldrar för rättssäkerhet i de här processerna? Om det handlar det här avsnittet som också tar upp varför LVU-lagstiftningen är så omdiskuterad just nu.
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, Ulla-Bella af Klercker, advokat och specialiserad inom LVU, Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt och föreståndare för Barnrättscentrum samt Tommy Lundström, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se -
Vad säger advokater, Migrationsverket och Amnesty om svensk migrationsrätt? Hur krockar advokatetiken med Migrationsverkets instruktioner? Stämmer det att advokater tvingas att arbeta gratis och har Migrationsverket en svart lista över de som missköter uppdraget?
Avsnittet tar också upp händelseutvecklingen i Ukraina.
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, advokaterna Emilie Hillert och Sait Umdi, Anna Lindblad, biträdande rättschef på Migrationsverket och Madelaine Seidlitz, senior juridisk rådgivare med ansvar för flykting- migration- och folkrättsfrågor på Amnesty.Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se -
Är svenska advokater nedtonade i sin retorik och vad beror det i så fall på? Vad finns det för knep att ta till för att trollbinda sina åhörare och vinna gehör genom att göra framställningen aptitlig? Och går det att värja sig mot känslomässiga argument i rättssalen?
Om det handlar det här avsnittet av Advokatsamfundspodden.
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, advokat Henrik Olsson Lilja, chefsrådman och domare Sofia Jungstedt, retorikexpert Per Furumo och Lisa Flower, lektor i sociologi.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se -
Varför bör man anlita en advokat i ärenden som rör familjerätt? Och hur hanterar man som advokat föräldrar som bråkar om vårdnaden av barnen, eller syskon som ärver och samtidigt avskyr varandra? Och stämmer det att rikast vinner tvister? Om det handlar det här avsnittet av Advokatsamfundspodden.
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, advokat Börje Samuelsson, disciplinnämndens ordförande och advokat Cecilia Runesson, specialiserad inom familjerätt
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se -
En repressiv kriminalpolitik – är det effektivt för att minska brottslighet? Fördummar politiker väljarna genom att föreslå enkla mätbara lösningar som strängare straff? Och är det så att politiker och debattörer tenderar att springa åt samma håll?
Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, Jenny Madestam, docent i statsvetenskap och lektor i ledarskap vid Försvarshögskolan och Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi kommenterar debatten om kriminalpolitik med justitieministern och riksdagspartiernas rättspolitiska talespersoner som hölls i samband med Advokatdagarna.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se -
Ska Polisen kunna avlyssna och läsa personers mejl utan att det finns misstanke om brott?
Riskerar vi att närma oss ett övervakningssamhälle?
Hur ska Polisen råda bot på gängkriminaliteten och hindra brott innan de begås?
Och är det i själva verket så att omfattningen av gängkriminalitet är uppblåst av politiker och media?Om det handlar det nya avsnittet av Advokatsamfundspodden.
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, advokat Thomas Olsson, riksåklagare Petra Lundh och Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.www.advokatsamfundet.se
-
Hur är det egentligen att arbeta med affärsjuridik? Hur gör byråerna för att attrahera unga talanger och – framför allt – vad är det som lockar unga biträdande jurister till en byrå? Fler frågor som diskuteras är hur fler kvinnor ska bli delägare och vad det beror på att statistiken ser ut som den gör i dag. Medverkar gör Advokatsamfundets styrelseordförande Eva-Maj Mühlenbock, generalsekreterare Mia Edwall Insulander, advokaterna Åsa Erlandsson och Maria-Pia Hope samt Vendela Nilert, biträdande jurist.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se -
Rättssäkerhet står i fokus utifrån den lagstiftning som föreslås för effektiv brottsbekämpning. Vilka rättssäkerhetsproblem kan uppstå med kronvittnen?
Det handlar också om rättssäkerhet kontra snabba lagändringar och kampanjer i sociala medier som folkdomstolar.
Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare advokat Mia Edwall Insulander, justitieråd Stefan Johansson, Dennis Martinsson, lektor i rättsvetenskap, Eva Thunegard, chefsåklagare samt generalsekreterarna för de nordiska samfunden; Niko Jakobsson, Finland, Merete Smith, Norge, Andrew Hjuler Crichton, Danmark och Ingimar Ingason, Island.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se
-
Hur är det att arbeta som försvarsadvokat? Och hur är det att företräda de som misstänks för grova brott? Det är exempel på frågor som stöts och blöts i det här poddavsnittet.
Debatten om en polarisering mellan försvaret och åklagarsidan och varför advokater sätter in en kollega i sitt ställe – det är fler ämnen på agendan.Medverkar gör Advokatsamfundets generalsekreterare advokat Mia Edwall Insulander, advokaterna Frida Wallin och Johan Eriksson samt kammaråklagare Zilla Hirsch.
Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se
-
FÖRFATTARE, JOURNALIST, 45 år. Född i Göteborg, bosatt i Stockholm. Sommarvärd 2018.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Citatet ”En kvinna som vill ligger inte still!” ur journalisten och författaren Katarina Wennstams Sommarprogram fick vingar och har använts många gånger sedan dess, i minst i anslutning till den nya samtyckeslagen som kom i höstas. I sitt Vinterprat fortsätter Katarina Wennstam att prata om skillnaden mellan önskat och oönskat sex.
Katarina Wennstam utmanar oss att ifrågasätta varför det fortfarande är så att unga kvinnors sexualitet betraktas och beskrivs på ett helt annat sätt än unga mäns. Hon utmanar också sina egna och vår samtids fördomar om hur våldtäkter går till och hur våldtäktsmän ser ut. Att exempelvis de allra flesta kvinnor som blivit våldtagna inte har synliga skador, och att den vrångbilden ibland gjort att våldtagna kvinnor trott att det inte är någon idé att polisanmäla eller att söka vård.
- När man vet detta så är gestaltningen av våldtäkt på film inte bara överdriven utan direkt skadlig, eftersom det påverkar både de utsatta och det allmänna rättsmedvetandet i synen på vad våldtäktsoffren har varit med om.
För som Katarina Wennstam än en gång konstaterar:
- Efter alla vittnesmålen under #Metoo, men även utifrån olika nationella och internationella undersökningar om hur många kvinnor som någon gång under sitt liv utsätts för sexuellt våld, sexuella trakasserier eller hot om våld man kan man verkligen säga att alla känner ett våldtäktsoffer. Men ingen verkar känna en våldtäktsman.
Katarina Wennstam ger också den som tycker det är svårt att förstå den nya samtyckeslagen en lektion genom en översättning av den lilla Youtubefilmen ”A cup of tea”.
- För mig handlar det om att kampen mot sexuella övergrepp måste gå hand i hand med kampen för kvinnans rätt till sin lust och sin egen sexualitet. Att vilja få stopp på våldtäkterna är en sida av saken. Men det handlar också om att påminna framför allt tjejer om vilken fantastisk gåva sexualiteten är, och hur mycket roligt man kan ha med lusten genom livet.
Här är videon om "A cup of tea" på youtube som Katarina Wennstam nämner i sitt Vinterprogram: https://www.youtube.com/watch?v=oQbei5JGiT8
Om Katarina WennstamSkriver och debatterar om mäns våld mot kvinnor och kvinnors rätt till sin sexualitet. Ny medarbetare på Expressens kultursidor. Debuten, debattboken Flickan och skulden nominerades till Augustpriset och belönades med Advokatsamfundets Stora Journalistpris samt Vilhelm Moberg-stipendiet. Fick nyligen jämställdhetsbyrån Klara K:s uthållighetspris.
Arbetade under tio år som kriminalreporter på SVT. Romandebuterade med boken Smuts och har därefter gett ut flera spänningsromaner med utsatta kvinnor i fokus, bland annat Alfahannen, Skymningsflickan och Gänget.
Aktuell med en diskussionsbok om jämlikhet, Har du ingen humor?
En mening från Sommarprogrammet 2018 spreds som en löpeld i sociala medier och har citerats flitigt i samband med den nya samtyckeslagen: ”En kvinna som vill ligger inte still”.
Producent: Erika Strand Berglund
-
FÖRFATTARE, JOURNALIST, 44 år. Född i Göteborg, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Författaren Katarina Wennstam tar i sitt Sommar i P1 oss med på en resa genom hopp och förtvivlan, genom framsteg och bakslag. ”Jag vill berätta för er varför jag tycker att jag måste fortsätta bråka om kvinnors rättigheter. Och varför du också borde göra det.”
Det har gått 15 år sedan Katarina Wennstam sa upp sig från sitt jobb som reporter på SVT för att skriva den hyllade och uppmärksammade boken ”Flickan och skulden – en bok om samhällets syn på våldtäkt”. Men än idag, säger hon i sitt Sommarprat: ”finns skuldbeläggandet av tjejers sexuella historia kvar.”
Det är i en rättssal dit hon är skickad för att rapportera om ännu en gruppvåldtäkt som en vrede väcks i henne. Hon inser att det är kvinnan som har blivit våldtagen, hon som har blivit utsatt för brott, som ändå är den som får bära skulden. Som får höra att det är ”hon har lockat killarna att göra så här mot henne. Att hade det inte varit för hennes klädsel, hennes sätt att dansa eller att hon var så full… ja, då hade det där aldrig hänt.” Medan killarna som står åtalade ändå inte riktigt hålls ansvariga för vad de har gjort. ”Det är då jag bestämmer mig för att ägna mitt liv åt att få människor att verkligen fatta hur sjukt det är att en tjej får skulden för något som en man har utsatt henne för.”
Programmet ger en genomlysning av frågor som rör mäns våld mot kvinnor och kvinnors rätt till sin sexualitet. Katarina Wennstam pratar om #metoo och om vikten av att bli trodd. Om hur båda könen står som vinnare om alla engagerar sig för att göra upp med de unkna föreställningar vi har om kåta kvinnor och om män som säger att de ”trodde att hon ville, trots att hon bara låg där.”
Om Katarina WennstamSkriver och debatterar om mäns våld mot kvinnor och kvinnors rätt till sin sexualitet. Debuten, debattboken Flickan och skulden: en bok om samhällets syn på våldtäkt nominerades till Augustpriset och belönades med Advokatsamfundets Stora Journalistpris samt Vilhelm Moberg-stipendiet.
Arbetade under tio år som kriminalreporter på SVT. Romandebuterade med boken Smuts och har därefter gett ut flera spänningsromaner med utsatta kvinnor i fokus, bland annat Alfahannen, Skymningsflickan och Gänget.
Har varit intresserad av brott och straff ända sedan farmor Majken brukade natta henne med hjälp av polisradion.
Producent: Erika Strand-Berglund