Östersjöns Podcasts

  • Det ser ut att bli fler kärnvapen i världen. Samtidigt som avtal sluts och uttalanden görs om att kärnvapen måste undvikas.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Krig och vapenskrammel kan man tycka att man fått nog av den här våren med Rysslands invasion av Ukraina. Nu verkar också trenden av minskade kärnvapen i världen brytas. Antalet kärnstridsspetsar kommer troligen att öka de närmaste 10 åren, enligt en ny rapport från det internationella fredsforskningsinstitutet, Sipri.

    Och risken finns att vi städar bort boplatser åt djur och insekter i vår nitiska städariver. Dessutom ska vi prata om kärleksnatten längs havets stränder – under tisdagens fullmåne var det dags för Östersjöns blåstång att föröka sig.

  • PREMIÄR för Vinden podcast! Detta avsnitt gästas av David Braf som reder ut vilken kust som är bäst för en svensk surfare. Finns det swell i Kattegatt? Var är Östersjöns kallaste spot? Och varför är kvantitet det nya kvalitet?
    Dessutom: en rafflande omgång av En gång/Alltid/Aldrig.

    Lyssna, dela – och glöm inte att följa Vinden VBG:
    @vindenvbg
    Facebook.com/vindenvbg

    www.VINDENVBG.se


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Sveriges överbefälhavare sedan fem år och ansvarig för landets säkerhet. Om det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde och om icke dömande ledarskap.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Det är hål i vingen

    - Det är många gånger som jag flugit ut över internationellt vatten, bort mot baltiska kusten och det som i dag är den ryska enklaven Kaliningrad, ensam i mitt flygplan. Det säger Överbefälhavare Micael Bydén i sitt Sommar.
    Han minns nattliga flygningar under kalla kriget när han var spaningspilot i en Viggen.

    - Hade det hänt något där, ovanför Östersjöns mörka, kalla vatten hade räddningen varit långt borta.

    Micael Bydén är Sveriges tolfte överbefälhavare och han sänder direkt från Radiohuset.
    Han minns när en flygtekniker ringde och sa ”Du måste komma, det är ett hål i vingen på flygplanet”.

    - Jag kände med fingrarna. Kanterna var vassa. ”Lukta”, sa teknikern. Barrträd, doft av terpentin.

    Micael Bydén säger att han och hans kollegor lärde sig mycket av hans misstag.

    - Vi flög nog alla lägre än vad som var nödvändigt, och tillåtet. Det hade kunnat gå illa den gången. För mig personligen och flygplanet. Det hade också kunnat drabba tredje person.

    Micael Bydén berättar att kring sekelskiftet - när neddragningarna i Försvarsmakten var som störst - funderade han på att lämna myndigheten. Han pratar också om sin uppväxt i Gnarp, om Karriären och familjen och om sin syn på ledarskap.

    - Min bestämda uppfattning är att alla vill göra ett bra jobb - alla vill lyckas. Med den insikten vet jag att en arbetsmiljö som präglas av en ”icke-dömande kultur” vinner i alla lägen.

    Några månader innan Metoo briserade 2017 fick han ett mejl från en ung kvinna som berättade om nedvärderande kommentarer och  sexuella anspelningar.

    - Det gör mig besviken och arg när jag då och då hör talas om fortsatta övertramp. Men, jag har inte gett upp och kommer aldrig att ge mig.

    När han sjöng med Fältartisterna under Prideparaden fanns det de som på fullt allvar tyckte att han skulle avgå för att han var alldeles för politiskt korrekt.

    - Kring de här frågorna tycker jag inte det är fel att vara PK. Tvärtom.

    Om Micael Bydén

    Överbefälhavare, 56 år. Född i Gnarp, bosatt i Södertälje. Debuterar som Sommarvärd.

    Fyrstjärnig general som varit flygvapenchef, flygattaché i Washington och regional stabschef för Isaf-styrkan i Afghanistan, bland mycket annat.

    Utbildad stridspilot med 1500 flygtimmar i bland annat Viggen. Flög en gång så lågt att hans Viggen-plan fick ett hål i ena vingen.

    Ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien och har fått en rad utmärkelser, både svenska och internationella.
    Är höjdrädd. Tycker själv att han aldrig varit bäst på något, mer än möjligen att stryka skjortor.

    Mitt program kommer handla om det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde, när jag kände att världen kom till Gnarp och varför ett icke dömande och lärande ledarskap gör att en organisation når som längst.

    Producent: Amanda Glans