Avsnitt

 • Från 2011. Det har nu gått 30 år sedan folkmordet i Rwanda började. Under loppet av 100 dagar, mördades över 800 000 människor i ett land mindre än Småland.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Mördandet skedde alla tider på dygnet. Lärare dödade elever, elever dödade lärare. Grannar dödade grannar. Släktingar dödade släktingar.

  Vad som hände i Rwanda var inte ett spontant hänsynslöst stamkrig, utan ett resultat av djupa historiska rötter, år av planerande och kliniskt utfört arbete från en regim vars främsta mål var att härska och förinta.

  Världssamfundet, med FN i spetsen, vars specifika syfte var att se till att ett folkmord aldrig mer upprepades, vände Rwanda ryggen.

  – Det var det svåraste och mest plågsamma uppdrag jag har haft som politiker och upplevt som människa, säger en självrannsakande Ingvar Carlsson, före detta statsminister och ordförande i FN:s sanningskommission om folkmordet.

  P3 dokumentär om “Folkmordet i Rwanda” är berättelsen om hundra dagar i helvetet, en av de mörkaste och mest brutala tragedierna i vår tid.

  Medverkande:

  Ingvar Carlsson: fd statsminister.

  Finn Nordgren: fd journalist.

  Dag Bohlin: pingstmissionär i huvudstaden Kigali.

  Yvonne: överlevde som 14-åring.

  Anne Kubai: docent som intervjuat förövare.

  En dokumentär av: David Mehr.

  Exekutiv producent: Amanda Rydman.

  Dokumentären är producerad 2011.

 • En festkväll år 2016 på gayklubben Pulse förvandlas till en blodig massaker när en 29-årig man plötsligt börjar skjuta mitt på dansgolvet. 50 personer dödas inne på klubben.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  29-åriga Omar Mateen sitter i en anonym hyrbil som åker runt på Orlandos gator. Han rekar olika ställen och folksamlingar som kan bli hans måltavla.

  I hyrbilen har han med sig ett halvautomatiskt gevär och i bakluckan ligger en pistol. Omar börjar ”downtown clubs Orlando”. Men när Omar kör till en klubb han hittar möts han av vakter. Han kör vidare och hittar till sitt slutliga mål. Klubben Pulse.

  Här inne står 20-åriga Patience Murray och dansar med sina vänner, lyckligt ovetandes om att den här kvällen snart kommer likna en krigszon.

  – Literally sitting in your own blood, sitting in other peoples blood and seeing people dying around you, säger Patience

  Skjutningen inne på nattklubben Pulse är den då dödligaste skjutningen i USA.

  Medverkande:

  Orlando Torres, överlevare.

  Johan Hilton, journalist och författare bakom boken ”Vi är Orlando: en amerikansk strategi”.

  Mohammad Malik, bekant till förövaren Omar Mateen.

  Patience Murray, överlevare.

  Palmira Koukkari Mbenga, journalist på plats.

  En dokumentär av: Simon Sarnecki.

  Producent: Jon Jordås / produktionsbolaget Filt.

  Exekutiv producent: Hanna Frelin / SR.

  Dokumentären gjordes år 2024.

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • Från 2017. Bakom varsin dator i Mariestad och Eskilstuna bygger två män upp en droghandel. De blir Sveriges största säljare på darknet. En flickvän kommer spela en viktig roll.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Männen bakom den dolda droghandeln kallar sig för JW och Tomas.

  För P3 Dokumentär berättar ”Tomas” för första gången om hur de byggde upp sin olagliga verksamhet. Allt sker på den del av internet där man kan agera anonymt i skydd av krypterade nätverk. Narkotikan smugglas in från utlandet och flyttas mellan olika platser i landet.

  Sommaren 2015 flyttar JW ihop med en kvinna. De lever ett dubbelliv i småstaden Mariestad och inte ens deras närmaste vet vad som händer innanför lägenhetens väggar.

  ”JW” är bra på datorer och ”Tomas” vet hur man får tag i droger.

  - Vid löning kunde vi dra in 200-300 000 kronor, pengar var inga bekymmer man hade det jävligt bra. Det var som ett företag fast ett olagligt företag, säger ”Tomas” som intervjuas inne på Kumlaanstalten.

  - De som sitter i toppen på något så här stort ser ju till att skydda sig själva så det känns orimligt att man ska kunna hitta dem, säger en av polisens utredare.

  Kvinnans pappa berättar om ett av hennes svåraste beslut och en dåvarande chef om ett samtal som får avgörande konsekvenser.

  En dokumentär av: Pernilla Wadebäck

  Producent: Rosa Fernandez

  Dokumentären producerades år 2017.

 • När OJ Simpsons exfru hittas mördad utanför sitt hem i Los Angeles blir fotbollsstjärnan snabbt misstänkt. Frågan om hans skuld splittrar amerikanerna och eldar på debatten om systematisk rasism.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  På gången som leder upp till huset i det annars lugna området Brentwood i Los Angeles ligger en död kvinna i en stor blodpöl. I närheten ligger också en man, knivhuggen till döds. Kvinnan är exfrun till en av USAs största sportstjärnor - James Orenthal Simpson.

  När polisen genast börjar misstänka ex-maken OJ för mordet tror de att han frivilligt ska låta sig gripas. Men OJ dyker aldrig upp och istället börjar en intensiv biljakt i krypande fart. Längs med Los Angeles vägar går stadsborna ut med stora skyltar som visar stöd för superstjärnan.

  Året är 1994 och rättegången mot OJ Simpson hamnar mitt i en brinnande konflikt mellan den svarta befolkningen i LA och polisen som anklagas för systematisk rasism. Mordfallet och rättegången splittrar det amerikanska folket i två läger - de som tror att polisen planterat bevis och de som är övertygade om att OJ begått mordet.

  Medverkande:

  Dave Gascon, polis i Los Angeles (LAPD).

  Jim Newton, journalist verksam i Los Angeles.

  Martin Gelin, journalist och författare av boken ”Den vita stormen: Rasismens historia och USA:s fall”.

  Zoey Tur, tidigare Bob och helikopterreporter i Los Angeles.

  Shawn Holley, advokat i OJ Simpsons försvarsteam.

  En dokumentär av: Anna Gjöres.

  Producent: Hanna Frelin.

  Publicerad år 2024.

 • Från 2010. Det här är historien om Nelson Mandela och motståndsrörelsen ANCs kamp mot apartheid som ledde till att Sydafrika blev demokratiskt.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Apartheidregimen införde ett omfattande system av så kallade raslagar och målet var ”rasåtskillnad”. De vita hade makten och friheten och de svarta var förtryckta. En svart fick inte gå in genom samma dörr som en vit eller sitta på samma parkbänk. Skyltarna där det stod Whites Only fanns överallt. Regimen hade en stark militärmakt och var en hård polisstat. Apartheidtiden kantades av massakrer, raskravaller, avrättningar och massdemonstrationer. Nelson Mandelas kamp för frihet i motståndsrörelsen ANC var lång och dramatisk.

  I dokumentären intervjuas bland andra Ahmed Kathrada, som suttit i fängelse med Mandela i 27 år och varit hans följeslagare i kampen sen 40-talet, Dave Steward, president de Klerks statssekreterare, Archie Whitehead, som blev ANC-aktivist på 70-talet, Auburn Daniels, aktivist på 80-talet och Ingvar Carlsson.

  Producent: Daniel Värjö

  Dokumentären är producerat 2010.

 • När svenske Janne Braunisch ger sig ut på sin stora vandring i Colombias djungel har han bara sandaler på fötterna. Förutom snårig mark, farliga djur och regn i mängder så finns här beväpnade grupper.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  ”I will probably arrive there tomorrow or the day after tomorrow but it might take some time. Miss you!” Så står det i mejlet Shiwen Gao får från sin man. Shiwen vet att Janne inte kommer att kunna höra av sig på ett tag när han väl går in i den stora djungeln i västra Colombia. Men när det gått en månad sedan han sist hörde av sig blir hon orolig. Hur långt från civilisationen befinner han sig? Och varför hör han inte av sig som han ska?

  Året är 2013 när den svenska 26-åringen Jan Philip Braunisch påbörjar sin stora äventyrsresa i Colombias djungel. Han har en lätt packning och som alltid sina sandaler på fötterna. Det sista han gör är att skriva ett inlägg på sin blogg.

  Colombia är mitt uppe i ytterligare en fredsprocess mellan regeringen och den beryktade FARC-gerillan. I en fredsprocess är det vanligt att våldet till en början ökar och området kring Darién-gapet, där Janne nu ska vandra, är extra utsatt. Men det kommer dröja länge innan Shiwen förstår exakt vad som hänt hennes man...

  Medverkande:

  Shiwen Gao, Jannes fru.

  Steve Hide, boende i Bogota som hjälper Shiwen i jakten på sin man.

  Erik Aas, vän till Janne.

  Jonas Karlsson, vän till Janne.

  Milosz Kusz, Fd. FN-medarbetare i Bogota.

  Marie Andersson de Frutos, Fd. svensk ambassadör i Bogota.

  Inläsningarna av Jannes blogg gjordes av Love Lyssarides.

  En dokumentär av: Teres Hallman.

  Producent: Hanna Frelin.

  Programmet producerades år 2024.

 • Från 2020. I mars 1995 blir Tokyos tunnelbana platsen för den största terrorattacken i Japans historia. I hopp om att starta ett tredje världskrig, sprider en domedagssekt ut nervgasen sarin.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Samtidigt som hundratusentals tunnelbanependlare stressar i morgonrusningen sitter fem män från domedagssekten Aum Shinrikyo på olika tunnelbanetåg redo att genomföra attacken.

  Plötsligt börjar passagerares ögon rinna, någon får svårt att andas och en annan förlorar medvetandet. På några minuter förvandlats en vanlig morgon i Tokyos tunnelbana till en plats mer lik en krigszon.

  Domedagssekten Aum Shinrikyo har i hemlighet spridit det kemiska vapnet saringas i hjärtat av centrala Tokyo och på varje perrong längs fem tunnelbanelinjer ligger människor skadade och döda.

  Och ingen förstår varför.

  Medverkande:

  Atsushi Sakahara, överlevde sarinattacken.

  Shizue Takahashi, änka till offer i sarinattacken.

  Akitoshi Hirosue, Fd medlem i sekten AUM Shinrikyo.

  Taro Takimoto, Advokat och överlevare i sarinattack.

  Shinichi Ishumatsu, Läkare på S:t Lukes Hospital, Tokyo.

  Anthony Tu, Professor i biokemi och molekulär bilologi på Colorado State University.

  Kimaki Nishida, Professor i psykologi på Rissho University Tokyo.

  Ian Reader, Pensionerad professor och författare i japanska och religösa studier.

  Rösterna som översatts från japanska lästes in av Tomoki Ikoma, Satoko Tomita och Ian MacDougall. Den svenska berättarrösten är gjord av Jon Jordås.

  En dokumentär av: Andreas Ståhl.

  Producent: David Mehr.

  Dokumentären är producerad 2020.

 • Det börjar som en kärlekshistoria men slutar i ett blodbad. Efter flera år av rättstvister mellan Gunnar och Cecilia eskalerar allt under en pågående förhandling i tingsrätten.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  När Greger är 10-år följer han med sin mormor Cecilia Ekestang till Hälsingland. Hon har hittat ett torp och vill att Greger ska få fina somrar och kunna lämna den dåliga luften i Stockholm på 60-talet.

  Väl på plats i den lilla byn Vannsätter träffar Cecilia grannen Gunnar Bengtsson. De inleder en relation. Men Greger hör hur grannar i byn börjar viska om att Cecilia är ute efter Gunnars tillhörigheter. Och snart ska allt urarta.

  Efter ett bråk över några frimärken tar relationen slut och det omaka paret ska under flera års tid befinna sig i en snårig och allt annat än vänskaplig rättsprocess.

  En process som kommer att kulminera under en förhandling i tingshuset i Söderhamn och bli till ett av Sveriges värsta massmord.

  Men historien är långt i från slut när krutröken lagt sig i lokalerna.

  Medverkande:

  Lisbeth Karlsson, jobbade på Tingshuset

  Ingrid Andersson, jobbade på Tingshuset

  Greger Björkegren, anhörig till mordoffret Cecilia Ekestang

  Frasse Berg, anhörig till Gunnar Bengtsson

  Sven-Erik Östlund, granne till Gunnar Bengtsson

  Sten Sundqvist, fd Polis i Söderhamn

  Tord Tallmarker, fd Polis i Söderhamn

  Curt Risell, journalist

  Jan Fagerström, anhörig till mordoffret Olof Fagerström

  En dokumentär av: Niklas Söderqvist.

  Producent: Peter Gropman, Iris Media

  Exekutiv producent: Viktor Papini.

  Dokumentären är producerad 2024.

 • Berättelserna om Sherlock Holmes är de mest tryckta och översatta i världen efter Bibeln.

  Hör om varför Hasse Aro, programledare för Efterlyst, alltid fascinerats av Sherlock Holmes och hur han ser att polisutredare använder sig av den fiktiva detektivens metoder vid riktiga mordfall. Programledare: Emelie Rosenqvist.

 • Från 2020. I juli 1995 sker ett folkmord i Srebrenica. Över 7000 bosnienmuslimska pojkar och män avrättas - trots att FN lovat att skydda staden.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Det här är berättelsen om det som händer i Srebrenica under Bosnienkriget 1992-1995. Tio tusentals bosnienmuslimer flyr ner till dalen där Srebrenica ligger och staden förvandlas till ett enormt flyktingläger. Området är omringat av bosnienserber och det pågår en humanitär katastrof med akut matbrist.

  När FN 1993 lovar att skydda staden väcks ett hopp, men det är ett löfte som FN inte kommer att hålla. Under några dagar i juli 1995 avrättas mellan 7000 och 8000 försvarslösa pojkar och män.

  2004 slår en krigsförbrytartribunal fast att massakern var ett folkmord på bosnienmuslimer, ett försök att utrota dem och minnet av dem. 25 år efter massakern har alla offer ännu inte hittats och identifierats.

  Medverkande:

  Admir Buljubasic: överlevde massakern.

  Nedzad Avdic: överlevde massakern.

  Teufika Sabanovic: flykting och anhörig till offer i massakern.

  Anne Mulder: tidigare FN-soldat för den holländska bataljonen Dutchbat.

  Sanimir Resic: historiker och docent i Europastudier vid Lunds universitet.

  Carl Bildt: tidigare medlare i bosnienkriget för EU och EU:s Höga Representant i Bosnien-Hercegovina.

  En dokumentär av: Martina Pierrou.

  Producent: Ida Lundqvist.

  Dokumentären är producerad 2020.

 • 15-årige Martin Krossnes ringer polisen från en kiosk. En vuxen man försöker locka med honom till ett hotell. Det blir startskottet på en internationell pedofilutredning.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  När polisen i Bergen börjar kartlägga mannen upptäcker de att han själv är polis. Han visar sig ha övergreppsbilder på barn på sin dator. Och han visar sig även vara nyckeln till ett internationellt pedofilnätverk som utnyttjar barn över hela världen.

  Medverkande

  Martin Krossnes, som först larmade polisen.

  Knut Grini, polis i Bergen.

  Bent Raknes, polischef i Bergen.

  Maurizio Gatti, polisintendent, Milano.

  Catherine Connell, agent, FBI.

  En dokumentär av: Joanna Górecka.

  Producent: Jon Jordås / produktionsbolaget Filt.

  Exekutiv producent: Markus Alfredsson / SR.

 • Från 2020. Ebola är ett av världens mest dödliga virus, men utbrotten är oftast begränsade till isolerade platser. Mardrömmen blir verklighet när smittan når större städer i Västafrika år 2014.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  När blödarfebern ebola bryter ut i Liberias huvudstad Monrovia stundar en katastrof. Dödligheten är så hög att majoriteten av de smittade inte överlever. Sjukvården har inte tid eller kapacitet att ta hand om alla som blir sjuka. Skräcken att sjukdomen ska spridas utanför de drabbade områdena växer hos omvärlden.

  Medverkande:
  Olive Melissa Horace, svensk-liberian som var i Liberia under utbrottet.
  Stefan Liljegren, katastrofkoordinator.
  Bo Niklasson, virusexpert, fd. professor på Smittskyddsinstitutet.
  Anders Tegnell, statsepidemiolog.
  Adaora Okoli, ebolasmittad läkare i Nigeria.
  Johan von Schreeb, katastrofläkare.
  Helena Nordenstedt, läkare och frivillig.
  Agneta Rosling, änka till Hans Rosling.

  En dokumentär av: Gustav Asplund / Produktionsbolaget Filt.

  Exekutiv producent: Jon Jordås.

  Dokumentären är producerad 2020.

 • En av Sveriges mest kända kulturinstitutioner hamnar i en maktstrid som ska nå långt utanför Sveriges gränser. Det är 2018 och i stormens öga står Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  P3 Dokumentär är först med att läsa den dåvarande ständige sekreterarens hittills dolda dagböcker.

  Genom Sara Danius personliga anteckningar får vi följa med in till de stängda rummen och få en inblick i de hemliga samtal som hålls under krisen i Svenska Akademien. Hon skriver bland annat att kungen ber henne att avgå från posten som ständig sekreterare.

  Krisen i Svenska Akademien börjar 2017 när Dagens Nyheter publicerar en granskning där 18 kvinnor anklagar en känd kulturprofil med koppling till Svenska Akademien, för sexuella trakasserier och övergrepp. Han nekar men kommer senare att dömas för våldtäkt.  

  Carl-Henrik Heldin, före detta ordförande i Nobelstiftelsen.

  Björn Wiman, Kulturchef DN.

  Hugo Lindqvist, reporter DN.

  Katarina Wennstam, journalist och författare.

  ”Anna”, en av rösterna i DN:s granskning.

  Mats Malm, ständig sekreterare i Svenska Akademien.

  Eric Runesson, ledamot i Svenska Akademien.

  Niklas Svensson, reporter Expressen.


  En dokumentär av: Elinor Ahlborn.

  Producent: Lars Truedson.

  Exekutiv producent: Viktor Papini.

  Dokumentären är producerad 2024.

 • Från 2020. Teresa och Sofia växer upp under 70-talet i en familj där de blir agade som en del av uppfostran. Men en debatt om att förbjuda aga blossar upp efter att en treåring misshandlats till döds.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Teresa och Sofia får slag i ansiktet och i bakhuvudet, om de inte gör som de blir tillsagda. Deras mamma tycker att det är viktigt att de lär sig ha respekt för vuxna. Hon agar sina barn för att hon vill deras bästa, att de ska bli väluppfostrade.

  Men efter dödsmisshandeln av en treåring växer motståndet mot aga. Det finns inget uttryckligt förbud mot att slå barn i den svenska lagstiftningen. De har inte samma skydd som vuxna.

  Nu grundas föreningen BRIS, Barnens rätt i samhället. Genom en massiv påverkanskampanj jobbar de för att ändra vuxnas attityder till barnaga. Läkare, politiker och författare engagerar sig och under några år vänder svenska folket sin inställning till aga. Allt fler tycker att det är fel att slå barn i uppfostringssyfte.

  Politiker som vill ändra lagen möter motstånd, trots folkets ändrade attityder. En av förgrundsgestalterna är socialdemokraten Birgitta Dahl, men hon är nära att ge upp kampen för barns rättigheter. Hon får inte gehör för sina åsikter. Men 1979 kommer det in två förslag till riksdagen om ett förbud. Det blir upp till de folkvalda att fatta ett beslut.

  Medverkande:

  ”Teresa”, som blir agad när hon växer upp.

  ”Sofia”, Teresas storasyster som också blir agad.

  Teresas och Sofias mamma.

  Birgitta Dahl (S), tidigare riksdagspolitiker.

  Cecilia Modig, författare och socionom, som utrett förbudet mot barnaga för regeringen och Rädda barnen.

  Emma Kristensson Bennwik, barnrättsspecialist på BRIS, barnens rätt i samhället.

  En dokumentär av: Jonna Burén.

  Producent: Ida Lundqvist.

  Dokumentären är producerad 2020.

 • Hör Elinor Ahlborn från P3 Dokumentär berätta om hur hon fick tillgång till Sara Danius dagböcker och detaljerna om vad kungen ska ha sagt till henne när hon ledde Svenska Akademien.

  Vi på P3 Dokumentär vill tipsa om podden Dagens Eko som tar upp en stor nyhet varje vardagsmorgon. Med Robin Olin och Sveriges Radios skarpaste journalister.

 • I september 2013 seglar Greenpeace till Barents Hav för att försöka stoppa rysk oljeborrning i Arktis. Men Ryssland slår tillbaka miljöprotesten med en kraft som chockar omvärlden.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Civil olydnad är vardag för världens mest kända miljöorganisation. Planen är att klättra upp på den ryska oljeplattformen för att förhindra provborrningen efter arktisk olja. Men kustbevakningens motstånd är överraskande våldsamt och på aktionens andra dag stormas fartyget Arctic Sunrise av beväpnade agenter.

  30 personer från 16 länder grips och förs till Murmansk där de anklagas för sjöröveri med hot om 15 års fängelse. En av dem är svensk-ryske Dima Litvinov. Det unika fallet förbluffar världsledare och rättsexperter. Nu är frågan hur långt Ryssland är villigt att gå för att visa miljöaktivisterna vem som bestämmer.

  Dima Litvinov, kampanjledare Greenpeace.

  Sini Saarela, protestklättrare Greenpeace.

  Peter Willcox, kapten Greenpeace.

  Per Enerud, journalist och Rysslandskännare.

  Sergey Golubok, människorättsadvokat.

  Said Mahmoudi, professor emeritus i internationell rätt vid Stockholms universitet.

  En dokumentär av: Robin Jonsson.

  Producent: Anna Johannessen.

  Exekutiv producent: Markus Alfredsson.

  Dokumentären är producerad 2024.

 • Från 2021. I över ett år har de 52 åttondeklassarna peppat inför skidresan. Men de kommer aldrig till Klövsjö. Tidigt på morgonen 2 april 2017 välter dubbeldäckaren på en smal väg i Härjedalen.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Det är tidigt på morgonen och två plusgrader. Hela natten har elever från Ängskolan i Marks kommun suttit på bussen, på väg till skidorten Klövsjö i Jämtland. En högtalare vandrar runt mellan sätena och Ed Sheeran går varm. De har nyss rastat och många byter platser med varandra när de kommer in i bussen igen. Det är bara några timmar kvar innan de är framme.

  På en raksträcka två mil utanför Sveg kör bussen av vägen och välter ner i det branta diket. Den kanar hundra meter innan den till slut stannar. En av de första ambulanssjuksköterskorna på platsen beskriver att det ser ut som en krigszon. Skadade ungdomar sitter och ligger vart han än vänder sig.

  Tre ungdomar mister livet i olyckan, och många skadas allvarligt. Men när polisen utreder vad som hänt hittar de varken några fel på bussen eller några problem på vägen.

  Medverkande:

  Isabella Johansson Covarrubias: Passagerare på olycksbussen.

  Stina Almqvist: Passagerare på olycksbussen.

  Ellen Persson: Passagerare på olycksbussen.

  Anki Olsson: Mamma till Evelina som var passagerare på olycksbussen.

  Anders Östling: Ambulanssjuksköterska.

  Magnus Brodén: Helikoptersjuksköterska.

  Mikael Bäckström: Kammaråklagare.

  Av: Maria Hansson Botin.

  Producent: Ida Lundqvist.

  Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl.

  Dokumentären är producerad 2021.

 • Med på resan över Atlanten finns samhällets rikaste personer och flera hundra emigranter. I 3e klass reser Agnes med sina två små döttrar. Hon hör skriken när 1500 människor dör i det iskalla havet.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Titanic var världens största passagerarfartyg och den toppmoderna atlantångaren påstods vara osänkbar. Majoriteten av passagerarna skulle flytta från Europa till USA för att skapa sig en ny framtid.

  I en av hytterna i tredje klass sitter det nygifta paret Gerda och Edvard Lindell och i en annan hytt långt ner i båten har den 24-åriga småbarnsmamman Agnes Sandström just fått sina två små barn, Margit och Beatrice att somna.

  På resan över Atlanten, när många ombord gått och lagt sig, passerar Titanic genom det som kallas Iceberg Valley. Där finns till och med fler isberg än vanligt, men kaptenen räknar med att utkiken ska upptäcka faror i tid. Klockan är 23.39 när varningen kommer: “isberg, rakt föröver”.

  I P3 Dokumentär om Titanic – det osänkbara skeppet, hör du den verkliga historien om världens mest kända förlisning.

   

  Medverkande: 

  Agnes, Margit och Beatrice Sandström, svenska passagerare.

  Agnes Sandström intervjuas av Per Fontander för Sveriges Radio.

  Beatrice Sandström och Margit Sandström i intervjuer från SVT.

  Frank Prentice, arbetare på Titanic i intervju från BBC Archives.

  Carl-Olof Janssons brev lästes in av Jonatan Loxdal.

  Direktören Bruce Ismays förhör lästes in av Alex Maxia.

  Vittnesmål från skeppet Bremen lästes av Alice Edwards. 

  Claes-Göran Wetterholm, etnolog och författare till flera böcker om Titanic. 

  Jessica Sanders, VD för RMS Titanic Inc. 

  Arkivklipp från: Dokumentären Emigrantångaren Titanic, SVT, BBC, CNN, Expressen-TV och filmen Titanic.

  I dokumentären berättar vi även om Gerda och Edvard Lindell, Ida och Isidor Strauss och om direktören och kaptenen Edward Smith.

  En dokumentär av: Gustav Asplund.

  Producent: Jon Jordås.

  Exekutiv producent: Rosa Fernandez.

  Dokumentären är producerad 2023. 

 • Från 2019. Försvarsmaktens helikopter Helge 99 åker ut på en rutinövning. Åtta minuter efter start kraschar den i havet. Bara en av sju i besättningen överlever i den värsta militära olyckan på 35 år.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  18 november 2003 vaknar 19-åriga Jacob De Vries upp i vattnet. Hans senaste minne är att han sitter i helikoptern på väg ut mot en övning. Nu täcks vattenytan av flygbränsle och runt om honom ligger det vrakdelar från helikoptern han precis satt i.  150 meter bort ligger räddningsbåten Märta Collin som skulle öva mot helikoptern. Ombord finns sjöräddarna Christer Karlsson och Mikael Johansson.

  “Vi tror ju inte att det är sant förrän vi tänder strålkastaren på Märta Collin och bara ser massa vrakrester framför oss.”

  Larmsamtalen i dokumentären är citerade från Kalla fakta-dokumentären “Räddare i nöd”.

  Medverkande:


  Jacob De Vries, överlevande.
  Christer Karlsson, tidigare Sjöräddningssällskapet.
  Mikael Johansson, tidigare frivillig sjöräddare.
  Gun-Britt Waerneman, änka till Mikael Waerneman.
  Linn Waerneman, dotter till Mikael Waerneman.
  Lars Bertil Rystrand, tidigare navigatör.
  Monika Lindén, tidigare flygledare på Säve-basen.

  En dokumentär av: Alexandra Sannemalm.
  Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten Media.
  Exekutiv producent: Jon Jordås.
  Dokumentären är producerad 2019.

 • När gurun Bhagwan tar sina anhängare till en övergiven ranch i USA är visionerna om ett drömsamhälle stora. Flera svenskar åker dit. Men samhället kommer snart förgöra sig självt inifrån.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Målet i Bhagwans nybyggda stad Rajneeshpuram är att skapa en ny människa som lever i harmoni med sig själv och naturen. Här får de ett nytt namn, klär sig i solnedgångens färger och mediterar.

  Bhagwan förespråkar fritt sex och snart kommer ryktena om ”sexkulten” ikapp dem. Konflikten med lokalbefolkningen intensifieras och Bhagwans anhängare beväpnar sig. Ted Gärdestad rapporterar hem till sin flickvän - skådespelaren Ann Zacharias. Han berättar bland annat att de har rosaklädda poliser. 

  –Så tänker jag: ”Det här verkar ju inte klokt.” Och jag sade: ”Men, hur går det ihop? Är ni inte kärleksfulla mot varandra?”, säger Ann.

  Drömmen om samhället Rajneeshpuram går snart i kras. I P3 Dokumentär hör du en av huvudpersonerna - Jane Stork - berätta om när hon blev villig att döda för gurun Bhagwans skull. Och om Ted Gärdestad som aldrig blir densamma igen.

  Mår du dåligt? Hit kan du vända dig:

  I nödsituation – ring 112.
  Minds självmordslinje: 90 101. 
  Jourhavande Medmänniska: 08- 702 16 80 (öppen kl. 21-06).


  Medverkande:

  Jane Stork, ”sannyasin” - en av Bhagwans anhängare.

  Ann Zacharias, skådespelare och Ted Gärdestads flickvän på 80-talet.

  Vanya, ”sannyasin” - som åkte flera gånger till Oregon.

  Rick Ross, författare och grundare av Cult Education Institute.


  En dokumentär av: Ellen Hammarskiöld.

  Producent: Hanna Frelin.

  Dokumentären är producerad 2023.