Avsnitt

 • Sommaren 2018 rasar de mest omfattande skogsbränderna i modern tid i Sverige. Bränderna hotar samhällen. Magnus fastnar mitt i eldhavet och från en camping kämpar Marco för att rädda sitt livsverk.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  För många är det den bästa semestern i deras liv. Sol, bad och höga temperaturer. Dag för dag, vecka efter vecka. Inget regn.

  Men eldnings- och grillförbud viskar snart om faror som lurar runt hörnet. Och när åskan slår ner är det början på flera veckor av intensiv bekämpning av svårsläckta bränder.

  Snart går brandmän på knäna när naturens enorma krafter drar fram. Varje förändring av vindens riktning kan vara förödande. Varje timme hotar en ny brand att uppstå.

  Största internationella räddningsaktionen i EU:s historia

  Bränderna i Dalarna, Gävleborg och Jämtland skakar Sverige och blottar brister i den svenska beredskapen i kampen mot skogsbränder.

  När allt är som mörkast aktiveras de europeiska räddningstjänsterna och koordineras i den dittills största internationella släckningsaktionen i Europeisk historia.

  Medverkande:

  Magnus Stenmo, bandvagnsförare som fastnade i skogen

  Marco Hassoldt, campingägare

  Gunnar Fredriksson, skogsägare och chef för lokala brandvärnet i Kårböle

  Anna-Karin Fredriksson, evakuerad

  Johan Jansson, deltidsbrandman som letade efter Magnus i skogen

  Johan Szymanski, räddningsledare och brandchef i Dalarna

  Kenneth Eriksson, räddningsledare i Ljusdal

  Lisa Linder Lindberg, reporter P4 Dalarna

  Patrik Perbeck, biträdande chef för avdelningen för räddningstjänst och olycksförebyggande på MSB

  En dokumentär av: Niklas Jonsson

  Producent: Viktor Papini

  Dokumentären är producerad 2024

 • Från 2010. Brittiska fallskärmsjägare skjuter ihjäl 13 människor under en fredlig demonstration i Nordirland. Efter 40 år av sorg och ilska, kommer sanningen om Bloody Sunday fram.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  ”Blodiga söndagen” var den dödligaste skottlossningen under den tre decennier långa och blodiga konflikten.

  Yngst bland de döda var Michael Kelly, som just fyllt 17. I dokumentären möter vi Michaels storebror John, som vigt sitt liv åt att kämpa för upprättelse för sin lillebror och de andra som dödades.

  – Jag sa åt Michael att vara försiktig. Det var sista gången jag såg honom i livet, säger storebrodern John Kelly i dokumentären.

  Konflikten i Nordirland krävde tusentals liv

  Medverkar gör också medborgarrättskämpen Eamonn McCann och den tidigare IRA-medlemmen Gerry McCartney. De var alla där den januarisöndagen, och de vägrar glömma.

  Omkring 3 700 människor miste livet i den drygt 30 år långa våldsamma perioden, som brukar kallas kallad ”The Troubles”.

  En dokumentär av: Thella Johnson.

  Dokumentären är producerad 2010.

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • 2008 börjar det komma in anmälningar om våld från krogvakter på två nattklubbar. Polisen lägger ner anmälningarna i samma takt som de kommer in. Tills en poliskommissarie tittar närmare på fallen.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Under två år vittnar fler och fler kroggäster om hur de blir neddragna till ett rum i källaren där de handfängslas och blir misshandlade av nattklubbarnas ordningsvakter.

  Ordningsvakterna misshandlade kroggäster i Göteborg

  Patrik får sina ledband i armbågen sönderslitna av vakterna på en krog i Göteborg. Och Axel blir sparkad på när han ligger med handfängsel på det hårda betonggolvet.

  Trots att det kommer in flera anmälningar i månaden så gör inte polisen någonting- tills kommissarie May Lindgren börjar jobba med krogvåldet och på egen hand lägger ett pussel och ser ett mönster.

  Medverkande

  Axel Svensson, blev misshandlad av vakterna.

  Patrik, blev misshandlad av vakterna.

  Johan Wehle, blev misshandlad av vakterna.

  “Robin”, jobbade som vakt på Push och Nivå delar av tiden.

  May Lindgren, fd poliskommissarie.

  Ann-Sofie Prahl, åklagare.

  En dokumentär av: Malin Marcko.

  Producent: Tove Palén.

  Dokumentären är producerad 2024

 • Från 2017. Grungebandet Pearl Jam är huvudakt på Roskildefestivalen år 2000. Ca 50 000 människor trängs framför scenen när konserten måste avbrytas, men det är för sent.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  En av alla Roskildebesökare är 20-årige Carl-Johan Gustafsson, som åkt på sitt livs första festival för att se sina stora idoler i Pearl Jam. Publiken närmast orangea scenen, står tätt, tätt. Armar som höjts upp i luften blir kvar där, de går inte att få ner igen. Fler och fler crowdsurfar mot scendiket för att ta sig ut. 

  Nio festivalbesökare dör under konsert med Pearl Jam

  Till slut faller en stor grupp människor, de trasslar in sig i varandra och kommer inte upp. Längre bak i publiken fortsätter folk att pressa på framåt. De har ingen aning om att det ligger folk och kämpar för sina liv på marken några meter längre fram. Nio personer, mellan 17 och 26 år gamla, går inte att rädda, en av dem är Carl-Johan. 

  I P3 Dokumentär om dödstragedin på Roskildefestivalen hör du bland andra Patrick Alvarsson som åkte till festivalen med sin bästa vän Carl-Johan, och Birgitta Gustafsson, som förlorade sin son i olyckan.

  Medverkande:

  Birgitta Gustafsson, mamma till Carl-Johan.

  Patrick Alvarsson, Carl-Johans bästa vän.

  Daniel Mossberg, festivalbesökare och Pearl Jam-fan.

  Peter Kjaer Mackie Jensen, vakt som jobbade under Pearl Jam konserten.

  Ansvariga på Roskildefestivalen mfl.

  En dokumentär av: Karin Hållsten.

  Producent: Ulrika Lindqvist.

  Dokumentären är producerad 2017.

 • Under en av världens största havskappseglingar bryter en kraftig storm ut. Storbritanniens största räddningsinsats sen andra världskriget drar igång men 19 liv går inte att rädda i de höga vågorna.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  På den brittiska ön Isle of Wight är det folkfest i hamnen. Över tusen deltagare gör sig redo för den prestigefulla havskapplöpningen Fastnet Race.

  De 300 båtarna ska segla från Storbritanniens södra kust, runda fyrtornet Fastnet Rock på Irlands sydspets för att gå i mål i Plymouth i södra England.

  Det är augusti 1979 och solen skiner när startskottet ekar över engelska kanalen och glada i hågen ger sig britten Nick Ward, svensken Nils Jirsell, den amerikanske mediemogulen Ted Turner och de andra tävlande iväg. Vad ingen av dem vet är att racet snart ska förvandlas till en mardröm. 

  19 människor mister livet i stormen

  Under tävlingens tredje dygn överraskas besättningarna av ett oväder som ingen förutsett. Flera hundra deltagare kämpar för sina liv när vågor som är över 10 meter höga slår emot dem. Många båtar välter runt i mörkret och utan GPS eller tillförlitlig radiokommunikation söker helikopterpiloterna av ett område större än hela Danmark. 

  Samtidigt väntar 12-årige William på att hans pappa ska komma i mål.

  Medverkande: 

  Nick Ward, brittisk deltagare på Grimalkin.

  Nils Jirsell, svensk deltagare på Skidbladner.

  Klabbe Nylöf, svensk seglare.

  Jerry Grayson, helikopterpilot.

  Peter Harrison, ytbärgare.

  William Le Fevre, son till en deltagare på Adriane.

  Christian Schaumloffel, deltagare på danska båten Tai Fat.

  En dokumentär av: David Ohlsson.

  Producenter: Anna Johansson och Lars Truedsson, Tredje Statsmakten.

  Exekutiv producent: Rosa Fernández, Sveriges Radio.

  Dokumentären är producerad 2024.

 • Från 2017. En svensk kvinna döms för ett dubbelmord i USA och snart kommer hon att bli en av Sveriges mest kända brottslingar, någonsin.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  En vårdag 1981 har 27-åriga Annika Östberg och hennes pojkvän, Bob Cox, stämt träff med en restaurangägare för att sälja vidare ett parti kött. Det blir ingen affär - Bob skjuter restaurangägaren och paret bestämmer sig för att fly landet. Men i stället för att ta sig över gränsen möter de trafikpolisen Richard Helbush. Ett möte som kommer att få en dödlig utgång.

  Livstids fängelse för Annika Östberg

  Paret häktas och blir placerade på death row, avdelningen för intagna som ska avrättas. Enligt mordutredningen är det pojkvännen, Bob Cox, som håller i vapnet vid båda skjutningarna. Men i domen konstateras att morden skett i samförstånd med Annika Östberg. Hon erkänner dubbelmord och döms till livstids fängelse.

  Många engagerar sig i Annikas öde som utlandsfånge. Vissa medier driver frågan om att hon bör överföras till svenskt fängelse. Skolklasser skriver brev till Kaliforniens guvernör. Samtidigt riktas kritik mot engagemanget – varför visa sympati för en dömd dubbelmördare?

  P3 Dokumentär berättar om mordnatten i Lakeport med hjälp av unika polisradioinspelningar och originalintervjuer.

  Medverkande:

  Annika Östberg, dömd för medverkan till dubbelmord.

  Don Anderson, polisen som var med på den intensiva biljakten som slutade med att Annika greps.

  Mary, Annikas vän från fängelsetiden.

  En dokumentär av: Martin Ezpeleta.

  Producenter: Ylva Lindgren och Magnus Arvidson.

  Dokumentären är producerad 2017.

 • Under några febriga veckor 1968 organiserar sig ett 100-tal unga vänsterextremister i hemliga celler i Stockholm och Uppsala. Målet är att genomföra en väpnad revolution i Sverige.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Inspirationen kommer från Maos kommunistiska Kina där allt som anses borgerligt skall rensas ut. Medlemmarna bryter kontakten med sina familjer, barn separeras från sina föräldrar och rebeller som inte lever upp till de strikta reglerna fängslas.

  Kommunister som skulle göra revolution

  Channa, Kenneth, Gittan och Hans är studenter som söker sig till rebellrörelsen med drömmar om att göra världen bättre. Under loppet av några månader radikaliseras de och blir extremister beredda att ta till våld för sin politiska övertygelse. Rebellrörelsen styrs av den så kallade centralkommittén och medlemmarna kontrolleras genom förnedring och sadism. Den väpnade terror de är redo att ta till för att göra revolution riktas istället in mot dem själva.

  Medverkande:

  Channa Bankier: var med i rebellrörelsen.

  Gittan Jönsson: var med i rebellrörelsen.

  Kenneth Wadström: var med i rebellrörelsen.

  Hans Seyler: var med i rebellrörelsen.

  Hanna Sahlberg: fd. Kinakorrespondent, Sveriges Radio.

  En dokumentär av: Lovisa Haag.

  Producent: Tove Palén.

  Dokumentären är producerad 2024.

 • Från 2019. En buss med svenska skolbarn kör längs en krokig väg i norska Måbødalen när bromsarna slutar fungera. 16 personer dör i en av de allvarligaste trafikolyckorna i Norden.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Det är sensommar 1988 och en skolklass från Stockholmsförorten Kista är på väg till norska Bergen, där de tillsammans med några föräldrar ska resa med båt till Shetlandsöarna. Men på väg nedför fjället slutar bromsarna på bussen att verka och med en hög hastighet kraschar fordonet in i en bergvägg.

  Tolv barn och fyra vuxna dör i en av de allvarligaste trafikolyckorna med svenskar inblandade, någonsin.

  Nu ställer sig alla frågan: Hur kunde olyckan ske?

  Barbro förlorade son och make

  Barbro Byström miste sin son Alexander och sin man Kenth i bussolyckan i Måbødalen. Kenth var den som körde bussen. För P3 Dokumentär berättar nu Barbro om dödskraschen på det norska fjället och om hur haverikommissionens rapport splittrade de anhöriga.

  En dokumentär av: Sindre Leganger.

  Producent: Jon Jordås.

  Dokumentären är producerad 2019.

 • Magnus Gruvén svarar på ett mejl och snart kommer hela hans värld att rasa samman. Ett av de största bedrägerierna i Sverige tar sin början. Avsnitt 1: Mejlet från Mrs William.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Sommaren 2016 får Magnus ett mejl från en kvinna som han inte känner. Hon presenterar sig som Mrs Chelsea William och skriver att Magnus ska få ärva nästan hundra miljoner kronor när hon dör.

  När han svarar på mejlet dras han in i ett av de största bedrägerierna mot en enskild person, i Sverige. Snart sitter han på flyget till Bryssel där han ska få se en väska full med dollarsedlar.

  När reportrarna Emilio Di Stefano och Dick Andersson tar kontakt med Magnus sitter han i fängelse i Spanien. De vill ta reda på hur han hamnat där och hur allt hänger ihop.

  Det här är en P3 Dokumentärserie i tre delar. Del två och tre finns exklusivt i Sveriges Radio Play.

  Medverkande:

  Magnus Gruvén, IT-konsult i datasäkerhetsbranschen och huvudperson i denna berättelse.

  Britt Eurén, Magnus exfru och bästa vän.

  Elin Eurén, Magnus och Britts äldsta dotter.

  Sarah Eurén, Magnus och Britts yngsta dotter.

  Kenneth Lewis, Magnus vän och advokat.

  ”Börje”, Magnus granne som lånar ut pengar.

  Hans Brun, fd strategisk analytiker på polisens nationella bedrägericentrum.

  Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericentrum.

   

  En dokumentärserie av: Emilio Di Stefano, Dick Andersson och Ida Lundqvist.

  Producenter: Rosa Fernández och Tove Palén.

  Serien är producerad 2024.

 • Från 2019. En sommardag 2015 åker en 36-årig man till Ikea. Han går till köksredskapen och river ut knivar ur förpackningarna. Två oskyldiga människor dödas och morden används i invandringsdebatten.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  En mamma och hennes vuxne son knivmördas den här sommardagen inne på Ikea. De råkar befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. I förhör erkänner 36-åringen att han dödat två helt oskyldiga personer. Och enligt vittnesuppgifter skrattar gärningsmannen när han river ut knivar ur förpackningarna. Knivar som senare används som mordvapen.

  Brottet sammanfaller med flyktingkrisen 2015 och får ett stort symbolvärde, då gärningsmannen är asylsökande och fallet blir ett slagträ i den politiska debatten om integration och invandring.

  En dokumentär av: Matilda Blom och Ivan Solander.

  Producent: Jon Jordås.

  Dokumentären är producerad 2019.

 • Nazister marscherar med facklor och rasistiska slagord genom Charlottesville 2017. I ledet går svenske Patrik, antirasist och infiltratör. Den helgen sker ett högerextremt attentat i den lilla staden.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Patrik Hermansson infiltrerar alt right-rörelsen i England och 2017 åker han tillsammans med brittiska högerextremister till Charlottesville, Virginia, i USA. Tillsammans med amerikanska högerextremister samlas de under parollen ”Unite the right”.

  Bakgrunden till att de samlas just där och då, är en namninsamling för att ta bort en staty i Charlottesville som föreställer sydstatsgeneralen Robert E Lee.

  Initiativet som lett till att staden valt att ta bort den och andra liknande statyer av vita sydstatsgeneraler kommer från den då 15-åriga afroamerikanska studenten Zyahna Bryant. Namninsamlingen blir startpunkten för en debatt om den amerikanska historien. En växande högerextrem rörelse ser nedmonteringen av statyerna som en symbol för att det som de kallar den vita rasen håller på att bli utplånad.

  Den 12 augusti 2017 marscherar nazister, ku klux klan och högerextremister genom Charlottesville och skanderar rasistiska slagord. Plötsligt får de veta att deras demonstrationstillstånd har dragits tillbaka. Det jublas i de antifascistiska leden och den svenske infiltratören Patrik Hermansson känner också att han kan andas ut. Samtidigt kör en bil i hög hastighet rakt mot de motdemonstranter som samlats på gatorna.  Medverkande:

  Patrik Hermansson, infiltratör och antirasist.

  Emily Gorcenski, dataforskare och aktivist.

  Evan McLaren, före detta alt-right aktivist, nu avradikaliserad.

  Fernando Arias, reporter, Sveriges Radio.

  En dokumentär av: Simon Moser.

  Producent: Sigge Dabrowski.

  Exekutiv producent: Tove Palén.

  Dokumentären är producerad 2024.

 • Från 2017. En serie mystiska dödsfall börjar drabba unga elitorienterare. Plötsligt slutar till synes friska idrottares hjärtan att slå.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  P3 Dokumentär berättar historien om TWAR, mikroorganismen som stämplade en hel idrott.

  Flera svenska elitorienterare faller ihop och dör under början av 1990-talet. Ingen vet varför. Och när landslagsorienteraren Melker Karlssons hjärta plötsligt slutar att slå ställs orienterarförbundet inför ett tufft beslut. Ska man ställa in tävlingssäsongen 1993 och därmed stoppa ett landslag i absoluta världstoppen från att ta medaljer på VM?

  De oförklarliga och plötsliga dödsfallen splittrar forskningsvärlden.

  – Det blev ju då många gånger så att man kände, "här luktar det pengar" och att man ville dra in lite grann av de här forskningsmedlen till sina egna verksamheter. Snarare än att de kanske direkt skulle kunna hjälpa till så mycket med själva problemet, säger Åke Jakobsson, dåvarande ordförande i Svenska Orienteringsförbundet.

  Hör flera orienterare och anhöriga berätta om hur de upplevde händelserna som kom att sammanfattas som ”Orienteringsdöden”.

  Medverkande:

  Åke Jakobsson: Före detta ordförande i Svenska Orienteringsförbundet.

  Göran Friman: Professor

  Lars Wesslén: Forskare

  En dokumentär av: Anton Berg.

  Dokumentären är producerad 2017.

 • När tre åttaåringar hittas mördade i ett dike i West Memphis pekas tre udda tonåringar ut som mördare. De misstänks ha offrat barnen i en satanistisk ritual men säger själva att de är oskyldiga.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Den 6 Maj 1993 görs en hemsk upptäckt i den lilla staden West Memphis i Arkansas, USA. Tre döda pojkar hittas i en skogsdunge, nedsänkta i ett lerigt dike. De är nakna och har bundits med sina skosnören. Polisen står snart handfallen inför de fasansfulla barnamorden. Men snart börjar det gå rykten i staden – rykten om satanistiska ritualer och människooffer.

  Rykten leder snart polisen till tre pojkar som sticker ut. De anses annorlunda för att de klär sig svart och gillar hårdrock. I en tid då rädslan för satanism är utbredd, framför allt i det amerikanska bibelbältet, förstår killarna att de är helt försvarslösa inför rättsväsendets framfart.

  Det här är början på något som med åren kommer att bli känt som en av USA:s värsta rättsskandaler, och sätta ljus på ett mörkt kapitel i vår moderna historia – åttiotalets satanistpanik.

  För första gången berättar en av de utpekade killarna, Jason Baldwin, i en svensk dokumentär om händelsen som förändrade hans och många andras liv i den lilla staden West Memphis i USA år 1993.

   

  Medverkande:

   

  Jason Baldwin – En av de utpekade gärningsmännen

  Mara Leveritt – Författare och grävande journalist

  Dan Stidham – Domare och dåvarande försvarsadvokat

  Fredrik Gregorius – Lektor i religionshistoria vid Linköpings universitet

   

  En dokumentär av: Kajsa Linderoth

  Producent: Tove Friman Leffler, Podlit

  Exekutiv producent: Viktor Papini

   

  Producerad år 2024

 • Från 2011. Det har nu gått 30 år sedan folkmordet i Rwanda började. Under loppet av 100 dagar, mördades över 800 000 människor i ett land mindre än Småland.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Mördandet skedde alla tider på dygnet. Lärare dödade elever, elever dödade lärare. Grannar dödade grannar. Släktingar dödade släktingar.

  Vad som hände i Rwanda var inte ett spontant hänsynslöst stamkrig, utan ett resultat av djupa historiska rötter, år av planerande och kliniskt utfört arbete från en regim vars främsta mål var att härska och förinta.

  Världssamfundet, med FN i spetsen, vars specifika syfte var att se till att ett folkmord aldrig mer upprepades, vände Rwanda ryggen.

  – Det var det svåraste och mest plågsamma uppdrag jag har haft som politiker och upplevt som människa, säger en självrannsakande Ingvar Carlsson, före detta statsminister och ordförande i FN:s sanningskommission om folkmordet.

  P3 dokumentär om “Folkmordet i Rwanda” är berättelsen om hundra dagar i helvetet, en av de mörkaste och mest brutala tragedierna i vår tid.

  Medverkande:

  Ingvar Carlsson: fd statsminister.

  Finn Nordgren: fd journalist.

  Dag Bohlin: pingstmissionär i huvudstaden Kigali.

  Yvonne: överlevde som 14-åring.

  Anne Kubai: docent som intervjuat förövare.

  En dokumentär av: David Mehr.

  Exekutiv producent: Amanda Rydman.

  Dokumentären är producerad 2011.

 • En festkväll år 2016 på gayklubben Pulse förvandlas till en blodig massaker när en 29-årig man plötsligt börjar skjuta mitt på dansgolvet. 50 personer dödas inne på klubben.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  29-åriga Omar Mateen sitter i en anonym hyrbil som åker runt på Orlandos gator. Han rekar olika ställen och folksamlingar som kan bli hans måltavla.

  I hyrbilen har han med sig ett halvautomatiskt gevär och i bakluckan ligger en pistol. Omar börjar ”downtown clubs Orlando”. Men när Omar kör till en klubb han hittar möts han av vakter. Han kör vidare och hittar till sitt slutliga mål. Klubben Pulse.

  Här inne står 20-åriga Patience Murray och dansar med sina vänner, lyckligt ovetandes om att den här kvällen snart kommer likna en krigszon.

  – Literally sitting in your own blood, sitting in other peoples blood and seeing people dying around you, säger Patience

  Skjutningen inne på nattklubben Pulse är den då dödligaste skjutningen i USA.

  Medverkande:

  Orlando Torres, överlevare.

  Johan Hilton, journalist och författare bakom boken ”Vi är Orlando: en amerikansk strategi”.

  Mohammad Malik, bekant till förövaren Omar Mateen.

  Patience Murray, överlevare.

  Palmira Koukkari Mbenga, journalist på plats.

  En dokumentär av: Simon Sarnecki.

  Producent: Jon Jordås / produktionsbolaget Filt.

  Exekutiv producent: Hanna Frelin / SR.

  Dokumentären gjordes år 2024.

 • Från 2017. Bakom varsin dator i Mariestad och Eskilstuna bygger två män upp en droghandel. De blir Sveriges största säljare på darknet. En flickvän kommer spela en viktig roll.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Männen bakom den dolda droghandeln kallar sig för JW och Tomas.

  För P3 Dokumentär berättar ”Tomas” för första gången om hur de byggde upp sin olagliga verksamhet. Allt sker på den del av internet där man kan agera anonymt i skydd av krypterade nätverk. Narkotikan smugglas in från utlandet och flyttas mellan olika platser i landet.

  Sommaren 2015 flyttar JW ihop med en kvinna. De lever ett dubbelliv i småstaden Mariestad och inte ens deras närmaste vet vad som händer innanför lägenhetens väggar.

  ”JW” är bra på datorer och ”Tomas” vet hur man får tag i droger.

  - Vid löning kunde vi dra in 200-300 000 kronor, pengar var inga bekymmer man hade det jävligt bra. Det var som ett företag fast ett olagligt företag, säger ”Tomas” som intervjuas inne på Kumlaanstalten.

  - De som sitter i toppen på något så här stort ser ju till att skydda sig själva så det känns orimligt att man ska kunna hitta dem, säger en av polisens utredare.

  Kvinnans pappa berättar om ett av hennes svåraste beslut och en dåvarande chef om ett samtal som får avgörande konsekvenser.

  En dokumentär av: Pernilla Wadebäck

  Producent: Rosa Fernandez

  Dokumentären producerades år 2017.

 • När OJ Simpsons exfru hittas mördad utanför sitt hem i Los Angeles blir fotbollsstjärnan snabbt misstänkt. Frågan om hans skuld splittrar amerikanerna och eldar på debatten om systematisk rasism.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  På gången som leder upp till huset i det annars lugna området Brentwood i Los Angeles ligger en död kvinna i en stor blodpöl. I närheten ligger också en man, knivhuggen till döds. Kvinnan är exfrun till en av USAs största sportstjärnor - James Orenthal Simpson.

  När polisen genast börjar misstänka ex-maken OJ för mordet tror de att han frivilligt ska låta sig gripas. Men OJ dyker aldrig upp och istället börjar en intensiv biljakt i krypande fart. Längs med Los Angeles vägar går stadsborna ut med stora skyltar som visar stöd för superstjärnan.

  Året är 1994 och rättegången mot OJ Simpson hamnar mitt i en brinnande konflikt mellan den svarta befolkningen i LA och polisen som anklagas för systematisk rasism. Mordfallet och rättegången splittrar det amerikanska folket i två läger - de som tror att polisen planterat bevis och de som är övertygade om att OJ begått mordet.

  Medverkande:

  Dave Gascon, polis i Los Angeles (LAPD).

  Jim Newton, journalist verksam i Los Angeles.

  Martin Gelin, journalist och författare av boken ”Den vita stormen: Rasismens historia och USA:s fall”.

  Zoey Tur, tidigare Bob och helikopterreporter i Los Angeles.

  Shawn Holley, advokat i OJ Simpsons försvarsteam.

  En dokumentär av: Anna Gjöres.

  Producent: Hanna Frelin.

  Publicerad år 2024.

 • Från 2010. Det här är historien om Nelson Mandela och motståndsrörelsen ANCs kamp mot apartheid som ledde till att Sydafrika blev demokratiskt.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Apartheidregimen införde ett omfattande system av så kallade raslagar och målet var ”rasåtskillnad”. De vita hade makten och friheten och de svarta var förtryckta. En svart fick inte gå in genom samma dörr som en vit eller sitta på samma parkbänk. Skyltarna där det stod Whites Only fanns överallt. Regimen hade en stark militärmakt och var en hård polisstat. Apartheidtiden kantades av massakrer, raskravaller, avrättningar och massdemonstrationer. Nelson Mandelas kamp för frihet i motståndsrörelsen ANC var lång och dramatisk.

  I dokumentären intervjuas bland andra Ahmed Kathrada, som suttit i fängelse med Mandela i 27 år och varit hans följeslagare i kampen sen 40-talet, Dave Steward, president de Klerks statssekreterare, Archie Whitehead, som blev ANC-aktivist på 70-talet, Auburn Daniels, aktivist på 80-talet och Ingvar Carlsson.

  Producent: Daniel Värjö

  Dokumentären är producerat 2010.

 • När svenske Janne Braunisch ger sig ut på sin stora vandring i Colombias djungel har han bara sandaler på fötterna. Förutom snårig mark, farliga djur och regn i mängder så finns här beväpnade grupper.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  ”I will probably arrive there tomorrow or the day after tomorrow but it might take some time. Miss you!” Så står det i mejlet Shiwen Gao får från sin man. Shiwen vet att Janne inte kommer att kunna höra av sig på ett tag när han väl går in i den stora djungeln i västra Colombia. Men när det gått en månad sedan han sist hörde av sig blir hon orolig. Hur långt från civilisationen befinner han sig? Och varför hör han inte av sig som han ska?

  Året är 2013 när den svenska 26-åringen Jan Philip Braunisch påbörjar sin stora äventyrsresa i Colombias djungel. Han har en lätt packning och som alltid sina sandaler på fötterna. Det sista han gör är att skriva ett inlägg på sin blogg.

  Colombia är mitt uppe i ytterligare en fredsprocess mellan regeringen och den beryktade FARC-gerillan. I en fredsprocess är det vanligt att våldet till en början ökar och området kring Darién-gapet, där Janne nu ska vandra, är extra utsatt. Men det kommer dröja länge innan Shiwen förstår exakt vad som hänt hennes man...

  Medverkande:

  Shiwen Gao, Jannes fru.

  Steve Hide, boende i Bogota som hjälper Shiwen i jakten på sin man.

  Erik Aas, vän till Janne.

  Jonas Karlsson, vän till Janne.

  Milosz Kusz, Fd. FN-medarbetare i Bogota.

  Marie Andersson de Frutos, Fd. svensk ambassadör i Bogota.

  Inläsningarna av Jannes blogg gjordes av Love Lyssarides.

  En dokumentär av: Teres Hallman.

  Producent: Hanna Frelin.

  Programmet producerades år 2024.

 • Från 2020. I mars 1995 blir Tokyos tunnelbana platsen för den största terrorattacken i Japans historia. I hopp om att starta ett tredje världskrig, sprider en domedagssekt ut nervgasen sarin.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Samtidigt som hundratusentals tunnelbanependlare stressar i morgonrusningen sitter fem män från domedagssekten Aum Shinrikyo på olika tunnelbanetåg redo att genomföra attacken.

  Plötsligt börjar passagerares ögon rinna, någon får svårt att andas och en annan förlorar medvetandet. På några minuter förvandlats en vanlig morgon i Tokyos tunnelbana till en plats mer lik en krigszon.

  Domedagssekten Aum Shinrikyo har i hemlighet spridit det kemiska vapnet saringas i hjärtat av centrala Tokyo och på varje perrong längs fem tunnelbanelinjer ligger människor skadade och döda.

  Och ingen förstår varför.

  Medverkande:

  Atsushi Sakahara, överlevde sarinattacken.

  Shizue Takahashi, änka till offer i sarinattacken.

  Akitoshi Hirosue, Fd medlem i sekten AUM Shinrikyo.

  Taro Takimoto, Advokat och överlevare i sarinattack.

  Shinichi Ishumatsu, Läkare på S:t Lukes Hospital, Tokyo.

  Anthony Tu, Professor i biokemi och molekulär bilologi på Colorado State University.

  Kimaki Nishida, Professor i psykologi på Rissho University Tokyo.

  Ian Reader, Pensionerad professor och författare i japanska och religösa studier.

  Rösterna som översatts från japanska lästes in av Tomoki Ikoma, Satoko Tomita och Ian MacDougall. Den svenska berättarrösten är gjord av Jon Jordås.

  En dokumentär av: Andreas Ståhl.

  Producent: David Mehr.

  Dokumentären är producerad 2020.