Avsnitt

 • Miljonbedrägeriet mannen som svarade på ett nigeriabrev handlar om ett av Sveriges största bedrägerier. Alla avsnitt finns nu i Sveriges Radio Play.

  Allt börjar med att Magnus Gruvén svarar på ett bluffmejl från en kvinna som kallar sig för Mrs William. Hon skriver att han ska få ärva nästan hundra miljoner kronor. Inom kort kommer Magnus förlora allt han äger och dömas till fängelse. Vi försöker förstå hur allt hänger ihop. Hela serien finns redan nu, unikt, i appen Sveriges Radio Play.

 • Från 2019. En sommardag 2015 åker en 36-årig man till Ikea. Han går till köksredskapen och river ut knivar ur förpackningarna. Två oskyldiga människor dödas och morden används i invandringsdebatten.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  En mamma och hennes vuxne son knivmördas den här sommardagen inne på Ikea. De råkar befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. I förhör erkänner 36-åringen att han dödat två helt oskyldiga personer. Och enligt vittnesuppgifter skrattar gärningsmannen när han river ut knivar ur förpackningarna. Knivar som senare används som mordvapen.

  Brottet sammanfaller med flyktingkrisen 2015 och får ett stort symbolvärde, då gärningsmannen är asylsökande och fallet blir ett slagträ i den politiska debatten om integration och invandring.

  En dokumentär av: Matilda Blom och Ivan Solander.

  Producent: Jon Jordås.

  Dokumentären är producerad 2019.

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • Nazister marscherar med facklor och rasistiska slagord genom Charlottesville 2017. I ledet går svenske Patrik, antirasist och infiltratör. Den helgen sker ett högerextremt attentat i den lilla staden.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Patrik Hermansson infiltrerar alt right-rörelsen i England och 2017 åker han tillsammans med brittiska högerextremister till Charlottesville, Virginia, i USA. Tillsammans med amerikanska högerextremister samlas de under parollen ”Unite the right”.

  Bakgrunden till att de samlas just där och då, är en namninsamling för att ta bort en staty i Charlottesville som föreställer sydstatsgeneralen Robert E Lee.

  Initiativet som lett till att staden valt att ta bort den och andra liknande statyer av vita sydstatsgeneraler kommer från den då 15-åriga afroamerikanska studenten Zyahna Bryant. Namninsamlingen blir startpunkten för en debatt om den amerikanska historien. En växande högerextrem rörelse ser nedmonteringen av statyerna som en symbol för att det som de kallar den vita rasen håller på att bli utplånad.

  Den 12 augusti 2017 marscherar nazister, ku klux klan och högerextremister genom Charlottesville och skanderar rasistiska slagord. Plötsligt får de veta att deras demonstrationstillstånd har dragits tillbaka. Det jublas i de antifascistiska leden och den svenske infiltratören Patrik Hermansson känner också att han kan andas ut. Samtidigt kör en bil i hög hastighet rakt mot de motdemonstranter som samlats på gatorna.  Medverkande:

  Patrik Hermansson, infiltratör och antirasist.

  Emily Goscinski, dataforskare och aktivist.

  Evan McLaren, före detta alt-right aktivist, nu avradikaliserad.

  Fernando Arias, reporter, Sveriges Radio.

  En dokumentär av: Simon Moser.

  Producent: Sigge Dabrowski.

  Exekutiv producent: Tove Palén.

  Dokumentären är producerad 2024.

 • Från 2017. En serie mystiska dödsfall börjar drabba unga elitorienterare. Plötsligt slutar till synes friska idrottares hjärtan att slå.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  P3 Dokumentär berättar historien om TWAR, mikroorganismen som stämplade en hel idrott.

  Flera svenska elitorienterare faller ihop och dör under början av 1990-talet. Ingen vet varför. Och när landslagsorienteraren Melker Karlssons hjärta plötsligt slutar att slå ställs orienterarförbundet inför ett tufft beslut. Ska man ställa in tävlingssäsongen 1993 och därmed stoppa ett landslag i absoluta världstoppen från att ta medaljer på VM?

  De oförklarliga och plötsliga dödsfallen splittrar forskningsvärlden.

  – Det blev ju då många gånger så att man kände, "här luktar det pengar" och att man ville dra in lite grann av de här forskningsmedlen till sina egna verksamheter. Snarare än att de kanske direkt skulle kunna hjälpa till så mycket med själva problemet, säger Åke Jakobsson, dåvarande ordförande i Svenska Orienteringsförbundet.

  Hör flera orienterare och anhöriga berätta om hur de upplevde händelserna som kom att sammanfattas som ”Orienteringsdöden”.

  Medverkande:

  Åke Jakobsson: Före detta ordförande i Svenska Orienteringsförbundet.

  Göran Friman: Professor

  Lars Wesslén: Forskare

  En dokumentär av: Anton Berg.

  Dokumentären är producerad 2017.

 • När tre åttaåringar hittas mördade i ett dike i West Memphis pekas tre udda tonåringar ut som mördare. De misstänks ha offrat barnen i en satanistisk ritual men säger själva att de är oskyldiga.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Den 6 Maj 1993 görs en hemsk upptäckt i den lilla staden West Memphis i Arkansas, USA. Tre döda pojkar hittas i en skogsdunge, nedsänkta i ett lerigt dike. De är nakna och har bundits med sina skosnören. Polisen står snart handfallen inför de fasansfulla barnamorden. Men snart börjar det gå rykten i staden – rykten om satanistiska ritualer och människooffer.

  Rykten leder snart polisen till tre pojkar som sticker ut. De anses annorlunda för att de klär sig svart och gillar hårdrock. I en tid då rädslan för satanism är utbredd, framför allt i det amerikanska bibelbältet, förstår killarna att de är helt försvarslösa inför rättsväsendets framfart.

  Det här är början på något som med åren kommer att bli känt som en av USA:s värsta rättsskandaler, och sätta ljus på ett mörkt kapitel i vår moderna historia – åttiotalets satanistpanik.

  För första gången berättar en av de utpekade killarna, Jason Baldwin, i en svensk dokumentär om händelsen som förändrade hans och många andras liv i den lilla staden West Memphis i USA år 1993.

   

  Medverkande:

   

  Jason Baldwin – En av de utpekade gärningsmännen

  Mara Leveritt – Författare och grävande journalist

  Dan Stidham – Domare och dåvarande försvarsadvokat

  Fredrik Gregorius – Lektor i religionshistoria vid Linköpings universitet

   

  En dokumentär av: Kajsa Linderoth

  Producent: Tove Friman Leffler, Podlit

  Exekutiv producent: Viktor Papini

   

  Producerad år 2024

 • Från 2011. Det har nu gått 30 år sedan folkmordet i Rwanda började. Under loppet av 100 dagar, mördades över 800 000 människor i ett land mindre än Småland.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Mördandet skedde alla tider på dygnet. Lärare dödade elever, elever dödade lärare. Grannar dödade grannar. Släktingar dödade släktingar.

  Vad som hände i Rwanda var inte ett spontant hänsynslöst stamkrig, utan ett resultat av djupa historiska rötter, år av planerande och kliniskt utfört arbete från en regim vars främsta mål var att härska och förinta.

  Världssamfundet, med FN i spetsen, vars specifika syfte var att se till att ett folkmord aldrig mer upprepades, vände Rwanda ryggen.

  – Det var det svåraste och mest plågsamma uppdrag jag har haft som politiker och upplevt som människa, säger en självrannsakande Ingvar Carlsson, före detta statsminister och ordförande i FN:s sanningskommission om folkmordet.

  P3 dokumentär om “Folkmordet i Rwanda” är berättelsen om hundra dagar i helvetet, en av de mörkaste och mest brutala tragedierna i vår tid.

  Medverkande:

  Ingvar Carlsson: fd statsminister.

  Finn Nordgren: fd journalist.

  Dag Bohlin: pingstmissionär i huvudstaden Kigali.

  Yvonne: överlevde som 14-åring.

  Anne Kubai: docent som intervjuat förövare.

  En dokumentär av: David Mehr.

  Exekutiv producent: Amanda Rydman.

  Dokumentären är producerad 2011.

 • En festkväll år 2016 på gayklubben Pulse förvandlas till en blodig massaker när en 29-årig man plötsligt börjar skjuta mitt på dansgolvet. 50 personer dödas inne på klubben.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  29-åriga Omar Mateen sitter i en anonym hyrbil som åker runt på Orlandos gator. Han rekar olika ställen och folksamlingar som kan bli hans måltavla.

  I hyrbilen har han med sig ett halvautomatiskt gevär och i bakluckan ligger en pistol. Omar börjar ”downtown clubs Orlando”. Men när Omar kör till en klubb han hittar möts han av vakter. Han kör vidare och hittar till sitt slutliga mål. Klubben Pulse.

  Här inne står 20-åriga Patience Murray och dansar med sina vänner, lyckligt ovetandes om att den här kvällen snart kommer likna en krigszon.

  – Literally sitting in your own blood, sitting in other peoples blood and seeing people dying around you, säger Patience

  Skjutningen inne på nattklubben Pulse är den då dödligaste skjutningen i USA.

  Medverkande:

  Orlando Torres, överlevare.

  Johan Hilton, journalist och författare bakom boken ”Vi är Orlando: en amerikansk strategi”.

  Mohammad Malik, bekant till förövaren Omar Mateen.

  Patience Murray, överlevare.

  Palmira Koukkari Mbenga, journalist på plats.

  En dokumentär av: Simon Sarnecki.

  Producent: Jon Jordås / produktionsbolaget Filt.

  Exekutiv producent: Hanna Frelin / SR.

  Dokumentären gjordes år 2024.

 • Från 2017. Bakom varsin dator i Mariestad och Eskilstuna bygger två män upp en droghandel. De blir Sveriges största säljare på darknet. En flickvän kommer spela en viktig roll.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Männen bakom den dolda droghandeln kallar sig för JW och Tomas.

  För P3 Dokumentär berättar ”Tomas” för första gången om hur de byggde upp sin olagliga verksamhet. Allt sker på den del av internet där man kan agera anonymt i skydd av krypterade nätverk. Narkotikan smugglas in från utlandet och flyttas mellan olika platser i landet.

  Sommaren 2015 flyttar JW ihop med en kvinna. De lever ett dubbelliv i småstaden Mariestad och inte ens deras närmaste vet vad som händer innanför lägenhetens väggar.

  ”JW” är bra på datorer och ”Tomas” vet hur man får tag i droger.

  - Vid löning kunde vi dra in 200-300 000 kronor, pengar var inga bekymmer man hade det jävligt bra. Det var som ett företag fast ett olagligt företag, säger ”Tomas” som intervjuas inne på Kumlaanstalten.

  - De som sitter i toppen på något så här stort ser ju till att skydda sig själva så det känns orimligt att man ska kunna hitta dem, säger en av polisens utredare.

  Kvinnans pappa berättar om ett av hennes svåraste beslut och en dåvarande chef om ett samtal som får avgörande konsekvenser.

  En dokumentär av: Pernilla Wadebäck

  Producent: Rosa Fernandez

  Dokumentären producerades år 2017.

 • När OJ Simpsons exfru hittas mördad utanför sitt hem i Los Angeles blir fotbollsstjärnan snabbt misstänkt. Frågan om hans skuld splittrar amerikanerna och eldar på debatten om systematisk rasism.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  På gången som leder upp till huset i det annars lugna området Brentwood i Los Angeles ligger en död kvinna i en stor blodpöl. I närheten ligger också en man, knivhuggen till döds. Kvinnan är exfrun till en av USAs största sportstjärnor - James Orenthal Simpson.

  När polisen genast börjar misstänka ex-maken OJ för mordet tror de att han frivilligt ska låta sig gripas. Men OJ dyker aldrig upp och istället börjar en intensiv biljakt i krypande fart. Längs med Los Angeles vägar går stadsborna ut med stora skyltar som visar stöd för superstjärnan.

  Året är 1994 och rättegången mot OJ Simpson hamnar mitt i en brinnande konflikt mellan den svarta befolkningen i LA och polisen som anklagas för systematisk rasism. Mordfallet och rättegången splittrar det amerikanska folket i två läger - de som tror att polisen planterat bevis och de som är övertygade om att OJ begått mordet.

  Medverkande:

  Dave Gascon, polis i Los Angeles (LAPD).

  Jim Newton, journalist verksam i Los Angeles.

  Martin Gelin, journalist och författare av boken ”Den vita stormen: Rasismens historia och USA:s fall”.

  Zoey Tur, tidigare Bob och helikopterreporter i Los Angeles.

  Shawn Holley, advokat i OJ Simpsons försvarsteam.

  En dokumentär av: Anna Gjöres.

  Producent: Hanna Frelin.

  Publicerad år 2024.

 • Från 2010. Det här är historien om Nelson Mandela och motståndsrörelsen ANCs kamp mot apartheid som ledde till att Sydafrika blev demokratiskt.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Apartheidregimen införde ett omfattande system av så kallade raslagar och målet var ”rasåtskillnad”. De vita hade makten och friheten och de svarta var förtryckta. En svart fick inte gå in genom samma dörr som en vit eller sitta på samma parkbänk. Skyltarna där det stod Whites Only fanns överallt. Regimen hade en stark militärmakt och var en hård polisstat. Apartheidtiden kantades av massakrer, raskravaller, avrättningar och massdemonstrationer. Nelson Mandelas kamp för frihet i motståndsrörelsen ANC var lång och dramatisk.

  I dokumentären intervjuas bland andra Ahmed Kathrada, som suttit i fängelse med Mandela i 27 år och varit hans följeslagare i kampen sen 40-talet, Dave Steward, president de Klerks statssekreterare, Archie Whitehead, som blev ANC-aktivist på 70-talet, Auburn Daniels, aktivist på 80-talet och Ingvar Carlsson.

  Producent: Daniel Värjö

  Dokumentären är producerat 2010.

 • När svenske Janne Braunisch ger sig ut på sin stora vandring i Colombias djungel har han bara sandaler på fötterna. Förutom snårig mark, farliga djur och regn i mängder så finns här beväpnade grupper.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  ”I will probably arrive there tomorrow or the day after tomorrow but it might take some time. Miss you!” Så står det i mejlet Shiwen Gao får från sin man. Shiwen vet att Janne inte kommer att kunna höra av sig på ett tag när han väl går in i den stora djungeln i västra Colombia. Men när det gått en månad sedan han sist hörde av sig blir hon orolig. Hur långt från civilisationen befinner han sig? Och varför hör han inte av sig som han ska?

  Året är 2013 när den svenska 26-åringen Jan Philip Braunisch påbörjar sin stora äventyrsresa i Colombias djungel. Han har en lätt packning och som alltid sina sandaler på fötterna. Det sista han gör är att skriva ett inlägg på sin blogg.

  Colombia är mitt uppe i ytterligare en fredsprocess mellan regeringen och den beryktade FARC-gerillan. I en fredsprocess är det vanligt att våldet till en början ökar och området kring Darién-gapet, där Janne nu ska vandra, är extra utsatt. Men det kommer dröja länge innan Shiwen förstår exakt vad som hänt hennes man...

  Medverkande:

  Shiwen Gao, Jannes fru.

  Steve Hide, boende i Bogota som hjälper Shiwen i jakten på sin man.

  Erik Aas, vän till Janne.

  Jonas Karlsson, vän till Janne.

  Milosz Kusz, Fd. FN-medarbetare i Bogota.

  Marie Andersson de Frutos, Fd. svensk ambassadör i Bogota.

  Inläsningarna av Jannes blogg gjordes av Love Lyssarides.

  En dokumentär av: Teres Hallman.

  Producent: Hanna Frelin.

  Programmet producerades år 2024.

 • Från 2020. I mars 1995 blir Tokyos tunnelbana platsen för den största terrorattacken i Japans historia. I hopp om att starta ett tredje världskrig, sprider en domedagssekt ut nervgasen sarin.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Samtidigt som hundratusentals tunnelbanependlare stressar i morgonrusningen sitter fem män från domedagssekten Aum Shinrikyo på olika tunnelbanetåg redo att genomföra attacken.

  Plötsligt börjar passagerares ögon rinna, någon får svårt att andas och en annan förlorar medvetandet. På några minuter förvandlats en vanlig morgon i Tokyos tunnelbana till en plats mer lik en krigszon.

  Domedagssekten Aum Shinrikyo har i hemlighet spridit det kemiska vapnet saringas i hjärtat av centrala Tokyo och på varje perrong längs fem tunnelbanelinjer ligger människor skadade och döda.

  Och ingen förstår varför.

  Medverkande:

  Atsushi Sakahara, överlevde sarinattacken.

  Shizue Takahashi, änka till offer i sarinattacken.

  Akitoshi Hirosue, Fd medlem i sekten AUM Shinrikyo.

  Taro Takimoto, Advokat och överlevare i sarinattack.

  Shinichi Ishumatsu, Läkare på S:t Lukes Hospital, Tokyo.

  Anthony Tu, Professor i biokemi och molekulär bilologi på Colorado State University.

  Kimaki Nishida, Professor i psykologi på Rissho University Tokyo.

  Ian Reader, Pensionerad professor och författare i japanska och religösa studier.

  Rösterna som översatts från japanska lästes in av Tomoki Ikoma, Satoko Tomita och Ian MacDougall. Den svenska berättarrösten är gjord av Jon Jordås.

  En dokumentär av: Andreas Ståhl.

  Producent: David Mehr.

  Dokumentären är producerad 2020.

 • Det börjar som en kärlekshistoria men slutar i ett blodbad. Efter flera år av rättstvister mellan Gunnar och Cecilia eskalerar allt under en pågående förhandling i tingsrätten.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  När Greger är 10-år följer han med sin mormor Cecilia Ekestang till Hälsingland. Hon har hittat ett torp och vill att Greger ska få fina somrar och kunna lämna den dåliga luften i Stockholm på 60-talet.

  Väl på plats i den lilla byn Vannsätter träffar Cecilia grannen Gunnar Bengtsson. De inleder en relation. Men Greger hör hur grannar i byn börjar viska om att Cecilia är ute efter Gunnars tillhörigheter. Och snart ska allt urarta.

  Efter ett bråk över några frimärken tar relationen slut och det omaka paret ska under flera års tid befinna sig i en snårig och allt annat än vänskaplig rättsprocess.

  En process som kommer att kulminera under en förhandling i tingshuset i Söderhamn och bli till ett av Sveriges värsta massmord.

  Men historien är långt i från slut när krutröken lagt sig i lokalerna.

  Medverkande:

  Lisbeth Karlsson, jobbade på Tingshuset

  Ingrid Andersson, jobbade på Tingshuset

  Greger Björkegren, anhörig till mordoffret Cecilia Ekestang

  Frasse Berg, anhörig till Gunnar Bengtsson

  Sven-Erik Östlund, granne till Gunnar Bengtsson

  Sten Sundqvist, fd Polis i Söderhamn

  Tord Tallmarker, fd Polis i Söderhamn

  Curt Risell, journalist

  Jan Fagerström, anhörig till mordoffret Olof Fagerström

  En dokumentär av: Niklas Söderqvist.

  Producent: Peter Gropman, Iris Media

  Exekutiv producent: Viktor Papini.

  Dokumentären är producerad 2024.

 • Berättelserna om Sherlock Holmes är de mest tryckta och översatta i världen efter Bibeln.

  Hör om varför Hasse Aro, programledare för Efterlyst, alltid fascinerats av Sherlock Holmes och hur han ser att polisutredare använder sig av den fiktiva detektivens metoder vid riktiga mordfall. Programledare: Emelie Rosenqvist.

 • Från 2020. I juli 1995 sker ett folkmord i Srebrenica. Över 7000 bosnienmuslimska pojkar och män avrättas - trots att FN lovat att skydda staden.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Det här är berättelsen om det som händer i Srebrenica under Bosnienkriget 1992-1995. Tio tusentals bosnienmuslimer flyr ner till dalen där Srebrenica ligger och staden förvandlas till ett enormt flyktingläger. Området är omringat av bosnienserber och det pågår en humanitär katastrof med akut matbrist.

  När FN 1993 lovar att skydda staden väcks ett hopp, men det är ett löfte som FN inte kommer att hålla. Under några dagar i juli 1995 avrättas mellan 7000 och 8000 försvarslösa pojkar och män.

  2004 slår en krigsförbrytartribunal fast att massakern var ett folkmord på bosnienmuslimer, ett försök att utrota dem och minnet av dem. 25 år efter massakern har alla offer ännu inte hittats och identifierats.

  Medverkande:

  Admir Buljubasic: överlevde massakern.

  Nedzad Avdic: överlevde massakern.

  Teufika Sabanovic: flykting och anhörig till offer i massakern.

  Anne Mulder: tidigare FN-soldat för den holländska bataljonen Dutchbat.

  Sanimir Resic: historiker och docent i Europastudier vid Lunds universitet.

  Carl Bildt: tidigare medlare i bosnienkriget för EU och EU:s Höga Representant i Bosnien-Hercegovina.

  En dokumentär av: Martina Pierrou.

  Producent: Ida Lundqvist.

  Dokumentären är producerad 2020.

 • 15-årige Martin Krossnes ringer polisen från en kiosk. En vuxen man försöker locka med honom till ett hotell. Det blir startskottet på en internationell pedofilutredning.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  När polisen i Bergen börjar kartlägga mannen upptäcker de att han själv är polis. Han visar sig ha övergreppsbilder på barn på sin dator. Och han visar sig även vara nyckeln till ett internationellt pedofilnätverk som utnyttjar barn över hela världen.

  Medverkande

  Martin Krossnes, som först larmade polisen.

  Knut Grini, polis i Bergen.

  Bent Raknes, polischef i Bergen.

  Maurizio Gatti, polisintendent, Milano.

  Catherine Connell, agent, FBI.

  En dokumentär av: Joanna Górecka.

  Producent: Jon Jordås / produktionsbolaget Filt.

  Exekutiv producent: Markus Alfredsson / SR.

 • Från 2020. Ebola är ett av världens mest dödliga virus, men utbrotten är oftast begränsade till isolerade platser. Mardrömmen blir verklighet när smittan når större städer i Västafrika år 2014.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  När blödarfebern ebola bryter ut i Liberias huvudstad Monrovia stundar en katastrof. Dödligheten är så hög att majoriteten av de smittade inte överlever. Sjukvården har inte tid eller kapacitet att ta hand om alla som blir sjuka. Skräcken att sjukdomen ska spridas utanför de drabbade områdena växer hos omvärlden.

  Medverkande:
  Olive Melissa Horace, svensk-liberian som var i Liberia under utbrottet.
  Stefan Liljegren, katastrofkoordinator.
  Bo Niklasson, virusexpert, fd. professor på Smittskyddsinstitutet.
  Anders Tegnell, statsepidemiolog.
  Adaora Okoli, ebolasmittad läkare i Nigeria.
  Johan von Schreeb, katastrofläkare.
  Helena Nordenstedt, läkare och frivillig.
  Agneta Rosling, änka till Hans Rosling.

  En dokumentär av: Gustav Asplund / Produktionsbolaget Filt.

  Exekutiv producent: Jon Jordås.

  Dokumentären är producerad 2020.

 • En av Sveriges mest kända kulturinstitutioner hamnar i en maktstrid som ska nå långt utanför Sveriges gränser. Det är 2018 och i stormens öga står Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  P3 Dokumentär är först med att läsa den dåvarande ständige sekreterarens hittills dolda dagböcker.

  Genom Sara Danius personliga anteckningar får vi följa med in till de stängda rummen och få en inblick i de hemliga samtal som hålls under krisen i Svenska Akademien. Hon skriver bland annat att kungen ber henne att avgå från posten som ständig sekreterare.

  Krisen i Svenska Akademien börjar 2017 när Dagens Nyheter publicerar en granskning där 18 kvinnor anklagar en känd kulturprofil med koppling till Svenska Akademien, för sexuella trakasserier och övergrepp. Han nekar men kommer senare att dömas för våldtäkt.  

  Carl-Henrik Heldin, före detta ordförande i Nobelstiftelsen.

  Björn Wiman, Kulturchef DN.

  Hugo Lindqvist, reporter DN.

  Katarina Wennstam, journalist och författare.

  ”Anna”, en av rösterna i DN:s granskning.

  Mats Malm, ständig sekreterare i Svenska Akademien.

  Eric Runesson, ledamot i Svenska Akademien.

  Niklas Svensson, reporter Expressen.


  En dokumentär av: Elinor Ahlborn.

  Producent: Lars Truedson.

  Exekutiv producent: Viktor Papini.

  Dokumentären är producerad 2024.

 • Från 2020. Teresa och Sofia växer upp under 70-talet i en familj där de blir agade som en del av uppfostran. Men en debatt om att förbjuda aga blossar upp efter att en treåring misshandlats till döds.

  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Teresa och Sofia får slag i ansiktet och i bakhuvudet, om de inte gör som de blir tillsagda. Deras mamma tycker att det är viktigt att de lär sig ha respekt för vuxna. Hon agar sina barn för att hon vill deras bästa, att de ska bli väluppfostrade.

  Men efter dödsmisshandeln av en treåring växer motståndet mot aga. Det finns inget uttryckligt förbud mot att slå barn i den svenska lagstiftningen. De har inte samma skydd som vuxna.

  Nu grundas föreningen BRIS, Barnens rätt i samhället. Genom en massiv påverkanskampanj jobbar de för att ändra vuxnas attityder till barnaga. Läkare, politiker och författare engagerar sig och under några år vänder svenska folket sin inställning till aga. Allt fler tycker att det är fel att slå barn i uppfostringssyfte.

  Politiker som vill ändra lagen möter motstånd, trots folkets ändrade attityder. En av förgrundsgestalterna är socialdemokraten Birgitta Dahl, men hon är nära att ge upp kampen för barns rättigheter. Hon får inte gehör för sina åsikter. Men 1979 kommer det in två förslag till riksdagen om ett förbud. Det blir upp till de folkvalda att fatta ett beslut.

  Medverkande:

  ”Teresa”, som blir agad när hon växer upp.

  ”Sofia”, Teresas storasyster som också blir agad.

  Teresas och Sofias mamma.

  Birgitta Dahl (S), tidigare riksdagspolitiker.

  Cecilia Modig, författare och socionom, som utrett förbudet mot barnaga för regeringen och Rädda barnen.

  Emma Kristensson Bennwik, barnrättsspecialist på BRIS, barnens rätt i samhället.

  En dokumentär av: Jonna Burén.

  Producent: Ida Lundqvist.

  Dokumentären är producerad 2020.

 • Hör Elinor Ahlborn från P3 Dokumentär berätta om hur hon fick tillgång till Sara Danius dagböcker och detaljerna om vad kungen ska ha sagt till henne när hon ledde Svenska Akademien.

  Vi på P3 Dokumentär vill tipsa om podden Dagens Eko som tar upp en stor nyhet varje vardagsmorgon. Med Robin Olin och Sveriges Radios skarpaste journalister.