Spelade
-
Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa om hur Sverige kan möta nya handelstullar från Donald Trump och om regeringens omläggning av biståndspolitiken. Hur blir den bättre med mindre pengar?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
USA har valt en president som säger att han älskar tullar. Donald Trump har gått till val med ett löfte om att införa tullar mot Europa på 10-20 procent. Enligt Benjamin Dousa förbereder sig regeringen på flera scenarier.
– Det värsta scenariot är ju att det blir ett storskaligt handelskrig som får WTO i gungning. Då kan det få dramatiska effekter på svenskt och europeisk BNP, säger Benjamin Dousa.
Enligt Kommerskollegium kan svensk export till USA att minska med 16 procent om Trump gör verklighet av sitt vallöfte om tullar. Benjamin Dousa säger i Ekots lördagsintervju att frågan om motåtgärder är ”för tidigt väckt” och att eventuella svar på nya amerikanska tullar måste koordineras inom EU. I veckan möttes de europeiska handelsministrarna i Bryssel.
– Ingen av oss handelsministerkollegor vill införa tullar mot USA. Tvärtom, vi vill ju förstärka samarbetet med USA och vi går in med det här i en positiv anda.
Som ett led i att minska beroendet av USA förhandlar EU just nu om ett handelsavtal med Mercosur-länderna i Latinamerika. EU-länderna är oense om avtalet, bland annat Frankrike håller emot. Men Benjamin Dousa är förhoppningsfull om att ändå kunna driva på och få till ett avtal innan nästa sommar.
– Jag bedömer att det finns ett stöd i EU för det. Det här är viktigt för Sverige.
Svarar på kritik om minskat biståndRegeringen går nu fram med vad man själv beskriver som den största omläggningen av svensk biståndspolitik sedan 1970-talet. Budgetramen minskas från 56 till 53 miljarder per år från och med 2026 och regeringen överger det 1-procentsmål som i decennier varit vägledande för Sverige. Biståndsorganisationer är mycket kritiska och talar om en ”nedmontering” av det svenska biståndet med förödande konsekvenser för de som nu blir utan.
– Världens behov är nästan till oändliga. Men vi måste prioritera och vi måste hålla hårt i skattebetalarnas pengar.
Benjamin Dousa anser att det svenska biståndet varit ineffektivt. Ministerns budskap är att man ”måste vattna där det växer” och att styrningen måste bli tydligare.
Gäst: Benjamin Dousa (M), bistånds- och utrikeshandelsminister
Programledare: Mattias Rensmo
Kommentar: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator Ekot
Tekniker: Joachim Persson
Producent: Therese RosenvingeIntervjun spelades in fredagen den 22 november.
-
22 november. Ledarredaktionen sammanfattar veckan. Vad betyder de ryska hoten? Vad skriver Socialdemokraterna i sitt nya partiprogram? Och vad bråkar de egentligen om i Centerpartiet? Mattias Svensson, Paula Röttorp och Tove Lifvendahl står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
-
Kommer Muharrem Demirok stå pall när det stormar på toppen och har avskaffandet av monarkin blivit socialdemokraternas snuttefilt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Turbulensen är stor inom Centerpartiet efter att Muharrem Demirok närmat sig Magdalena Andersson. Har han fått ett omöjligt uppdrag att ena vänster- och högerkrafter inom riksdagens främsta mittenparti?
”Pang på rödbetan” - så beskrivs socialdemokraternas nya partiprogram, där partiet gör en helomvändning i frågor som migration och kriminalitet.Avsnittet spelades in på morgonen torsdag den 21 november.
Medverkande: Helena Gissén och Fredrik Furtenbach, inrikespolitiska kommentatorer på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Linda Aktén
-
I det här avsnittet lyssnar vi till vad poliserna som var i tjänst under mordnatten har att säga om kvällen och sin insats. Här hör ni bland annat om en polismans felparkerade bil, och samma persons uppkastning som noga refererats i SVT...
Av och med Tobias Henricsson/PRS Media.
Dagens huvudsakliga källa är Palmemordsarkivet.se.
Sponsra Palmemordet på Patreon: https://www.patreon.com/palmemordet
Sponsra Palmemordet via Swish: 070-7715864 (märk insättningen "Palmemordet")
Kontakta Palmemordet: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
19 november. I Göteborg har Palestinaaktivister tältat på Vasaplatsen i flera månader. Nu måste de enligt polisen flytta på sig, eftersom Axel Darvik från Liberalerna ansökt om att ha en allmän sammankomst på platsen. Nu gästar han Andreas Ericson och diskuterar rätten att demonstrera och dess gränser.
-
Uppgifter om revolt i Centerpartiet – kommer C-ledaren tvingas bort? Stram migrationspolitik och ner med monarkin: S presenterar nytt partiprogram. Klimatministern intervjuad om COP29. Och varför lämnar muslimer judoförening i Kristinehamn? Programledare: Magnus Thorén.
-
En ny reportagebok har lett till debatt. Det handlar om den grävande journalisten Jenny Strindlövs bok Romani kris - parallella rättegångar i Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Debatten som uppstått om boken handlar inte om det som författaren själv vill att debatten ska handla om. Nu har det uppstått en debatt även om det.
Reporter: Alexandra Sannemalm
Vi på Medierna rapporterar ju inte sällan om vetenskapliga studiers genomslag i medier. Allt som oftast handlar just vår rapportering om när studierna kanske inte riktigt håller måttet. Eller när medier fläskat på, plockat de häpnadsväckande russinen ur den annars rätt torra vetenskapskakan, och överdrivit vad studier kommit fram till.
Varför får vissa studier löpsedlar, maffiga rubriker och långa segment i tv-soffor och radiostudios - medan andra studier hamnar på redaktionernas gravplats för ointressanta uppslag och inte ens blir en ynka notis.
Så vi bestämde oss för att gå till botten med frågan: Vad är det som krävs av en studie för att få brett genomslag i de stora medierna? Och är det de viktigaste fynden som får mest utrymme? Erik Petersson har i veckan pratat med vetenskapsjournalister och forskare om vad den hemliga ingrediensen för medial succé egentligen är.
Reporter: Erik Peterson
Tänk dig en tv-debatt där partiledarna står uppradade i den blanka tv-studion. Kamerorna och strålkastarna är påslagna, programledaren hälsar välkomna för att sedan lämna studion. Helt utan att de debatterande politikerna har några rättesnören att förhålla sig till eller utvalda ämnen på agendan. Det här experimentet gjordes nyligen i Norges public servicekanal NRK:s debattprogram och resultatet blev inte helt väntat.
Reporter: Martina Pierrou
-
15 november. Ledarredaktionen sammanfattar veckans nyhetshändelser. Borde Nytorgsmannen fått längre straff? Är Mikael Wiehe en frihetshjälte? Och hur kommer Donald Trumps utnämningar påverka USA? Mattias Svensson, Peter Wennblad och Paula Röttorp står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
-
Ateisten och brittisk-pakistanske X-profilen Imtiaz Mahmood intervjuas av Magnus Thorén. Hans islamkritiska konto på plattformen X blev känt i Sverige över en natt när justitieutskottets ordförande Richard Jomshof i höstas delgavs misstanke om hets mot folkgrupp efter att ha delat vidare Mahmoods bilder. Hur ser han själv på den turbulens han bidrog till i svensk politik? Varför är han som före detta troende muslim så kritisk mot islam idag? Och vad är det han vill uppnå med alla grova skämt och religionskritiska satirbilder som han sprider till sina hundratusentals följare?
-
14 november. Regeringen avslog ansökan för havsbaserad vindkraft på grund av hänsyn till Försvarsmakten. Vilken framtid finns för vindkraft till havs? Maja Lundbäck, politisk sakkunnig på Regeringskansliet, Miriam Münnich Vass, Teknikföretagen, och Lars Andersson, Energiföretagen, diskuterar med Andreas Ericson.
-
Miljöpartiet går bra för första gången på länge. Är det för att de inte syns så mycket?
Medverkande: Filippa Rogvall, Anette Holmqvist & Viktor Barth-Kron -
This is a free preview of a paid episode. To hear more, visit www.enrakhoger.se
“Jag känner genuint medlidande med alla dessa svenska mediekonsumenter som på inget sätt förberetts av SVT och etablerad press på att det finns många helt normala människor som röstar republikanskt.”
Så skrev Henrik Jönsson – youtuber och samhällsdebattör – i en uppmärksammad debattartikel häromdagen. I dagens avsnitt …
-
13 november. Demonstrationerna och manifestationerna för Palestina har gradvist radikaliserats, och antisemitism och terrorromantik har blivit mer framträdande. Sofie Löwenmark från Stiftelsen Doku och Sofia Nerbrand, politisk redaktör på Kristianstadsbladet, diskuterar med Andreas Ericson.
-
I "Inuti Labyrinten" fick polisarbetet en del kritik, speciellt det som hände (eller inte hände) de första timmarna efter dådet. Men vad säger poliserna själva om detta? Det hör ni i dagens avsnitt.
Av och med Tobias Henricsson/PRS Media.
Dagens huvudsakliga källa är Palmemordsarkivet.se.
Sponsra Palmemordet på Patreon: https://www.patreon.com/palmemordet
Sponsra Palmemordet via Swish: 070-7715864 (märk insättningen "Palmemordet")
Kontakta Palmemordet: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I augusti 2024 publiceras Den sista boken om mordet på Olof Palme av journalisten Jon Jordås. Boken hävdar att den kastar nytt ljus över mordet och pekar ut aktiehandlaren Christer A som mördaren. Men är det verkligen ett nytt spår? Och hur starka är indicierna mot Christer A?
Medverkande: Christian Dahlman och Gunnar Wall
-
8 november. Konsekvenserna av valet i USA, Rasmus Paludans rätt att vara barnslig, och Försvarsmaktens nej till havsbaserad vindkraft. Det är frågorna för dagen när Tove Lifvendahl, Paulina Neuding, Peter Wennblad och Mattias Svensson sammanträder under Andreas Ericsons ledning.
-
6 november. USA:s näste president heter Donald Trump. Vad var det som avgjorde valet till hans fördel? Och vad kan vi förvänta oss av hans andra mandatperiod? Andreas Ericson diskuterar med Johan Anderberg, journalist och författare, Hans Bergström, docent i statsvetenskap och Janerik Larsson.
-
I det här sista avsnittet av tre berättar Gunnar Wall om sina slutsatser kring Jon Jordås bok. Dessutom diskuterar vi att lösa mord med hjälp av AI, samt vikten av ett alibi.
Medverkande
Gunnar Wall – journalist och författare inom ämnet Palmemordet
Tobias Henricsson – programledare'
Inspelning och klippning av Tobias Henricsson/PRS Media.
Besök Gunnar Walls blogg: https://gunnarwall.wordpress.com
Sponsra Palmemordet på Patreon: https://www.patreon.com/palmemordet
Sponsra Palmemordet via Swish: 070-7715864 (märk insättningen "Palmemordet")
Kontakta Palmemordet: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Inom Centerpartiet höjs röster för att samarbeta med Sverigedemokraterna. Kommer Muharrem Demirok våga sätta ned foten?
Medverkande: Filippa Rogvall, Viktor Barth-Kron & Tomas Nordenskiöld -
KLIMATMÅLEN har blivit ett slagträ i den politiska debatten – samtidigt går åsikterna om vad som faktiskt är effektiv klimatpolitik isär.
GÅR klimatmålen att genomföra i sin nuvarande form? Vad kommer de ekonomiska, sociala och politiska konsevenserna i så fall att bli?
Och vad händer med ett land som sätter utopistiska ideal före verklighetens förutsättningar?
Dessa frågor tar jag upp i veckans video “KLIMATMÅLEN ÄR OMÖJLIGA”.
💥 PRENUMERERA PÅ DEN NYA KANALEN “100%”:
https://www.youtube.com/@100_procent
💥 SE MIN NYA TALKSHOW “100%”:
https://100procentsajt.se/
STÖTTA MIN VIDEOPRODUKTION:
------------------------------------------------------
🥇 Stöd mig via Patreon:
https://www.patreon.com/HenrikJonsson
📞 Stöd mig via Swish: 123 168 90 66
🅿 Stöd mig via PayPal: [email protected]
🏦 Stöd mig via bankgiro: 5641 - 7744
PRENUMERERA PÅ MIN SUBSTACK:
💌 https://henrikjonsson.substack.com/
🇬🇧 English subs on Sundays
- Visa fler