Spelade
-
9 maj. Varför har Vänsterpartiet så grasserande problem med antisemitism? Varför kan vi inte låta bli att förnedra oss själva med nya digitala system? Och varför är lyssneläsning svenskans mest nervprövande ord? Tove Lifvendahl, Mattias Svensson och Paulina Neuding har svaren, Andreas Ericson ställer frågorna.
-
När ska Centerledaren Anna-Karin Hatt bekänna färg. Och hur ska partiledaren Nooshi Dadgostar hantera Vänsterpartiets interna kris.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vänsterpartiet skakas av turbulenta interna bråk. Det efter att riksdagsledamoten Lorena Delgado Varas delat en bild i sociala medier som enligt Judiska centralrådet var ”djupt antisemitisk”. Partiledningen har uppmanat Delgado Varas att lämna sina politiska uppdrag, samtidigt får hon stöd av flera V-profiler. Vad innebär detta för partiet, och vad gör det med Magdalena Anderssons regeringsunderlag?
Anna-Karin Hatt hann knappt börja som C-ledare innan hon gjorde sin första partiledardebatt. Hur går det för henne i den nya rollen och vem vill hon egentligen sitta i regering med.
Medverkande: Helena Gissén, Ekots inrikespolitiska kommentator, och Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator på SVT.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Mattias Dellert -
Migrationsfrågan har blivit mindre intressant för väljarna. Vad gör det med ett parti som bildats på sin invandringskritik? Efter migrationen söker Sverigedemokraterna nya konflikter, och sneglar då på klimatet.
Samtidigt pyr det ett missnöje i Jimmie Åkessons parti över hur regeringssamarbetet går. -
Anna-Karin Hatt var partiledardebattens debutant – och mittpunkt. Men kan nostalgi göra Centerpartiet heta igen?
I studion: Filippa Rogvall, Anette Holmqvist och Viktor Barth-Kron. -
Antalet skjutningar minskar, polis och åklagare har fått skarpare verktyg och USA har infört stenhårda ekonomiska sanktioner mot vårt våldsammaste kriminella nätverk Foxtrot och dess ledare Rawa Majid. Samtidigt kommer dock nya rapporter om hur de kriminella nätverken äter sig allt djupare in i samhällskroppen. Så hur är egentligen läget i gangstervåldets Sverige våren 2025? Är den omtalade vändningen i sikte, eller är den i själva verket mer avlägsen än någonsin? Med åklagare Lisa dos Santos, före detta brottsutredaren Luay Mohageb och terrorforskaren Magnus Ranstorp. Programledare: Magnus Thorén.
-
Extra långt specialavsnitt om fängslade journalisten Joakim Medin och om Turkiets allt hårdare tag mot journalistiken och pressfriheten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Joakim Medin står åtalad för att ha förolämpat president Recep Tayyip Erdoğan, för att vara medlem i den väpnade terrorklassade organisationen PKK och för att ha spridit terroristpropaganda. Bevisen mot honom är hans journalistik.
I onsdags hölls den första rättegången mot honom för åtalspunkten om förolämpning av president Recep Tayyip Erdoğan. Han blev då fälld och dömd till 11 månaders fängelse vilket omvandlades till villkorlig dom. Det innebär att han inte behöver sitta i fängelse för den delen av åtalet. På plats under rättegången i Turkiet var flera svenska medier, men den redaktion Medin själv jobbar för: ETC, har blivit avrådda från att åka dit. Så hur bevakar man en rättegång i Turkiet, där ens egen medarbetare står åtalad, från Stockholm?
”Turkiet är som ett museum för pressfrihetsöverträdelser”, säger Özgür Öğret, frilansjournalist och organisationen Comittee to protect journalists representant i Turkiet. Vi har pratat med honom om hur pressfriheten mår i Turkiet.
Joakim Medins fall kan tolkas som en ny nivå av inskränkningar i pressfriheten i Turkiet.
En nivå som överraskat och chockat. Men han är långt i från den första utländska journalisten som hamnat i trångmål där. Den danska frilansjournalisten Sultan Coban arbetade under åtta år med Istanbul som sin hemmabas - åtta år där förutsättningarna för journalistiken blev dramatiskt sämre, och som slutade med en terrordom för henne.Det kanske mest välkända fallet av frihetsberövade svenska journalister är när Martin Schibbye och Johan Persson greps och fängslades under 438 dagar i Etiopien. Vi har träffat Martin Schibbye på Blankspot.
Intresset från svensk media och svenska organisationer att följa rättegången på plats var stort. Två som befann sig i rättssalen var Johan Taubert, VD på Tidningsutgivarna TU och Samar Hadrous, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent. VI har pratat med dem efter rättegången.
Reportrar: Erik Petersson, Martina Pierrou och Freddi Ramel
-
Johan Pehrson har kastat in handduken, vad händer med Liberalerna nu? Och väljer Socialdemokraterna att gå vänster ut?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Varför lämnade Johan Pehrson jobbet som Liberalernas partiledare och vem vågar ta stafettpinnen efter honom? Samtidigt verkar Socialdemokraterna må bra och partiet står inför en händelserik vår. Det många undrar är om partiet ska göra en vänstergir, Helena Gissén och Fredrik Furtenbach har olika svar på den frågan.
Medverkande: Fredrik Furtenbach och Helena Gissén, Ekots inrikespolitiska kommentatorer.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Mattias Dellert -
30 april. Ledarredaktionen sammanfattar det senaste inom politiken. Vem är redaktionens favorit till att ta över Liberalerna? Avgjorde Trump valet i Kanada? Och vem har störst erfarenhet från 1 maj-tåg? Mattias Svensson, Peter Wennblad och Tove Lifvendahl står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
-
Specialavsnitt! Tema: Johan Pehrsons avgång. Vad har hänt – egentligen? Vem tar över? Och vilken väg ska partiet välja nu? Med Susanna Kierkegaard, Jonna Sima, Anders Lindberg och Ulrica Schenström.
-
Paulina Neuding är en svensk journalist och jurist. Hon har tidigare varit chefredaktör för magasinet Neo och Kvartal, samt webbtidningen Bulletin. Idag är hon verksam på Svenska Dagbladets ledarsida.
OBS. Hela avsnittet är 2 tim 59 min långt. Vill du få tillgång till alla hela avsnitt? Bli medlem på Sista Måltiden.
Som medlem får du tillgång till alla nya och gamla avsnitt i sin helhet och utan reklam. Lyssna i valfri podcast-app, inklusive Spotify. Enkelt att komma igång. Ingen bindningstid. Tryck här för att bli medlem eller gå in på https://sistamaltiden.se.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad handlar mångkultur-bråket med Jimmie Åkesson om egentligen? Och hur går det med paradigmskiftet? Migrationsminister Johan Forssell (M) gästar Viktor Barth-Kron i Expressens poddstudio.
-
Jimmie Åkesson om likheten mellan SD:s ideologi och Trumps, om varför han vill banta myndigheter och så kommenterar han för första gången partiets valanalys efter EU-valet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I maj har Jimmie Åkesson varit partiledare för Sverigedemokraterna i 20 år. Under de senaste månaderna har världspolitiken präglats av Donald Trump och USA:s nya utrikespolitik som förändrat världsordningen. Jimmie Åkesson säger så här om Trumps återkomst till Vita huset:
”Det är klart att det samlade intrycket av det Trump har åstadkommit hittills under de här månaderna är väl inte så positivt, vare sig för Sverige eller för Europa eller för världen i stort för den delen. Det som möjligen skulle kunna ses som positivt mitt i allt kaos är väl att han har fått Europa att förstå att vi faktiskt måste rusta upp vår egen försvarsförmåga. Det är väl den positiva effekt som man kan se, men annars är det ju mestadels negativt”, säger Jimmie Åkesson.
Hårdare migrationspolitik, strängare straff och mindre klimatpolitik är frågor som förenar Trumps och Sverigedemokraternas väljare. Men Jimmie Åkesson säger att det är svårt att jämföra svensk och amerikansk politik:
”Det är klart att vi har mer gemensamt med det republikanska partiet i USA än vad vi har med Demokraterna. Men det handlar ju om att vi har också en konservativ utgångspunkt. Sen är vi ju ett socialkonservativt parti, och det är väl ett begrepp som är ganska, ja, en ideologisk utgångspunkt som är ganska begränsad i ett land som USA, tänker jag”, säger Jimmie Åkesson.
Flera Sverigedemokrater, inklusive Jimmie Åkesson, har uttryckt att Sverige borde inspireras av DOGE, Trumps effektiviseringsgrupp som leds av Elon Musk och som skurit ner i amerikanska myndigheter och sagt upp tjänstemän som inte är lojala med Trump. Tidningen ETC har rapporterat att sverigedemokraten Björn Söder har går runt med en lista på vilka tjänstemän i regeringskansliet som skrivit under ett visst upprop.
Tycker Åkesson att det är ett problem att svenska tjänstemän har politiska åsikter eller är engagerade i politiska partier?
”Nej, det måste inte vara ett problem så länge det inte går ut över det arbete som de ska utföra eftersom deras arbete är i demokratins tjänst. De är demokratins och därmed folkets förlängda arm. Det som de arbetar med är ett uttryck för den demokratiska viljan, den demokratiska vilja som uttrycks i demokratiska val. Det är deras uppdrag och kan man inte acceptera det, då kan man inte arbeta på de arbeten som de här människorna har”, säger Jimmie Åkesson.
Vill kunna utvisa utan rättslig prövningJimmie Åkesson vill att regeringen själv ska få rätt att utvisa utlänningar som ”skadar rikets intressen”, alltså inte bara personer som hotar rikets säkerhet. Han och partiets migrationspolitiska talesperson hänvisar till en utlänningslag som fanns i Sverige mellan 1914 och 1976.
Enligt internationell rätt ska personer som utvisas ha rätt att överklaga och få beslutet prövat i en domstol, men Jimmie Åkesson tycker inte att det behövs någon rättslig prövning:
”Det är ju en grundsyn där jag tror att både du och jag och säkert också hela det vänsterliberala etablissemanget skiljer oss åt. Det vill säga att jag tycker inte att det är en mänsklig rättighet att vara i Sverige. Som utlänning i Sverige så är din rättsstatus ganska begränsad i min värld. Särskilt när det gäller rätten att vara i Sverige. Den är på våra villkor. Om jag säger till någon, eller jag, om den svenska staten säger till en utlänning i Sverige att du får inte vara här längre, då är det bara för den personen att acceptera det, enligt min uppfattning”, säger Jimmie Åkesson
Ny attack mot TV4:s granskningEU-valet förra året var det första valet där Sverigedemokraterna backade, från 15 till 13 procent. Nyligen kom partiets valanalys. Där står att en orsak var att partiet inte längre fick några missnöjesröster eftersom partiet nu ingår i regeringsunderlaget: ”För första gången någonsin röstade ingen på Sverigedemokraterna för att protestera mot en sittande regering”. En annan slutsats är att partiets attacker mot medier inte hade någon mobiliserande effekt på väljarna.
Bakgrunden är att TV4:s Kalla Fakta en tid före EU-valet avslöjade Sverigedemokraternas anonyma konton som styrdes från kommunikationsavdelningen. Då gick Jimmie Åkesson till attack mot TV4 och kallade den journalistiska granskningen för en ”inhemsk påverkanskampanj”. Detta kan, enligt valanalysen, ha skadat förtroendet för enskilda partiföreträdare. Men i Ekots lördagsintervju går Jimmie Åkesson till hård attack mot TV4 igen.
”Man sa alltså att man skulle avslöja hur Sverigedemokraterna systematiskt ägnar sig åt hat och hot och desinformation på internet. Det lyckades man alltså inte avslöja. Men däremot så dramatiserade man de här inslagen på ett sätt som den värsta propagandaministern i Nazityskland skulle nog vara stolt över det här propagandamästerverket.”
Vadå, förlåt, du jämför nu TV4 med nazismen eller vadå?
”Nej, men alltså alla propagandister i världshistorien då, skulle nog vara väldigt stolta över och avundsjuka på det propagandistiska mästerverket som Kalla Fakta lyckades.”
Men förlåt, det här är inte journalistik menar du utan det är någonting helt annat?
”Nej, det är propaganda, hundra procent. Alltså man lyckades inte avslöja det man ville och då behövde man förstärka det på olika sätt. Man intervjuar en fiktiv person iklädd rånarluva i ett mörkt parkeringshus, till exempel, utan något som helst syfte egentligen.”
Ni har ju anonyma konton, ni har en organiserad verksamhet som styr innehållet på de här hemliga kontona, de här personerna kallade det själva för en trollfabrik. Ser du några problem i att du som politiker svärtar ner förtroendet för fria medier som lyfter fram det här?
”Fast man lyfte inte fram det, man låtsades att man lyfte fram det fast man egentligen... Man berättade en helt annan historia, man motiverade det med att man sen hittade ett antal anonyma, mer eller mindre ska jag säga, anonyma konton på TikTok som ägnade sig åt humor. Man kan tycka att det var fel, jag tycker själv att det är en gråzon, absolut. Vi har, jag vill säga det, vi har inga anonyma konton längre, vare sig på TikTok eller andra sociala medier. Vi har inte för avsikt att starta några nya sådana konton heller. Därför att det är en gråzon, jag tycker att det är en onödig debatt. Då är det bättre att vi inte ägnar oss åt det.”
Gäst: Jimmie Åkesson, partiledare Sverigedemokraterna
Programledare: Katarina von Arndt
Kommentar: Fredrik Furtenbach
Teknik: Heinz Wennin
Producent: Maja LagercrantzIntervjun spelades in på förmiddagen fredag den 25 april 2025.
-
25 april. Ledarredaktionen sammanfattar veckan. Håller USA och Donald Trump på att svika Ukraina? Hur gick det med gårdsförsäljningen? Och vad är egentligen therianer för något? Mattias Svensson, Paulina Neuding och Tove Lifvendahl står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
-
24 april. En ny rapport visar att det finns tydliga kopplingar mellan personer som är aktiva i eller kopplade till gängbrottslighet och assistansbolag. Vad innebär det? Och hur hindrar vi att assistansmedel missbrukas? Andreas Ericson diskuterar med Hanne Kjöller, som bevakat frågan i många år.
-
En ny rapport från Försäkringskassan och Polisens nationella operativa avdelning, Noa, visar på hur klanerna och den organiserade kriminaliteten tagit sig djupt in i det svenska välfärdssystemet. Inte nog med att genom att bedra systemet lurar svenskarna på enorma summor, man driver dessutom och arbetar inom assistansbranschen i så hög utsträckning att samtliga av de […]
-
23 april. Donald Trump har hotat med att sparka centralbankschefen Jerome Powell, och finansmarknaderna har reagerat med panik. Vad vill egentligen Trump med penningpolitiken, och vad skulle hända om han fick sin vilja igenom? Finns det någon rimlig logik i hans vilja att snabbt sänka räntorna? Andreas Ericson diskuterar med nationalekonomerna Fredrik NG Andersson och Mattias Lundbäck.
-
I dagens avsnitt hör vi den sista delen av bussförarens vittnesmål. Därefter börjar vi på allvar titta på Krantz bok "Ett verkligt drama" som beskriver hur författaren upplevde dagarna, veckorna och månaderna efter mordet.
Av och med Tobias Henricsson/PRS Media.
Tack till lyssnaren Anders för lånet av "Ett verkligt drama"!
Sponsra Palmemordet på Patreon: https://www.patreon.com/palmemordet
Sponsra Palmemordet via Swish: 070-7715864 (märk insättningen "Palmemordet")
Kontakta Palmemordet: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
KD-ledaren Ebba Busch har suttit tio år på posten, SD-ledaren Jimmie Åkesson dubbelt så många. Hur har de jubilerande partiledarna påverkat svensk politik?
I dagens avsnitt pratar vi om hur stor nytta Busch och Åkesson dragit av varandra. Och så har båda anklagats för att vara populister, men stämmer det? -
Vi är återuppståndna efter påsken och redo för ännu en livestream. Som vanligt gör vi den tillsammans med chatten, men vi hoppas hinna med att prata om svenskarna i Gaza, om Påve Franciskus död, om Vita Husets nya hemsida om Covid och om hur fler hamnar hos Kronofogden för hemleveranspizza.
-
Martin Kinnunen är riksdagsledamot och Sverigedemokraternas miljöpolitiska talesperson.
OBS. Det här är inte hela avsnittet. Vill du få tillgång till alla hela avsnitt? Bli medlem på Sista Måltiden.
Som medlem får du tillgång till alla nya och gamla avsnitt i sin helhet och utan reklam. Lyssna i valfri podcast-app, inklusive Spotify. Enkelt att komma igång. Ingen bindningstid. Tryck här för att bli medlem eller gå in på https://sistamaltiden.se.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Visa fler