landets Podcasts

  • Landets största bolag inom personlig assistans kan behöva stänga verksamheten efter ett myndighetsbeslut. Bolagets värde har halverats på börsen. Men fler bolag är under lupp när vård och omsorgsbranschen granskas allt hårdare.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Programledare:
    Victor Jensen

    Röster och medverkande i programmet
    Anna-Karin Sivberg, reporter, Ekot
    Mårten Blix, forskare, Näringslivets forskningsinstitut Ratio
    Johanna Rastad, vd Humana
    Mats Fagerlund, branschexpert, konsult- och revisionsbolaget Grant Thornton
    Olle Elfgren, Karlstad

    Producent:
    Olof Wijnbladh

    Tekniker:
    Lotta Linde-Rahr

    [email protected]

  • Jan Moström, vd för LKAB, säger att det krävs en helt annat politisk styrning om den gröna omställningen ska bli möjlig, dagens energipolitik räcker inte för att få fram de enorma mängder grön el som krävs.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det största projektet i den gröna omställningen i norra Sverige är HYBRIT, ett samarbetet mellan statliga gruvbolaget LKAB, stålbolaget SSAB och energibolaget Vattenfall som ska ersätta kol med vätgas i stålproduktionen. På så sätt ska en av landets största källor till klimatutsläpp nästan helt försvinna. Men bara HYBRIT kommer att kräva lika mycket el som halva Sveriges nuvarande förbrukning. Jan Moström säger att det krävs en helt annan politisk styrning för att få upp elproduktionen så att att den fossilfria och konkurrenskraftiga elen ska räcka – både till de nya industrierna i norra Sverige, och till övrigt näringsliv och till svenska hushåll.

    – Ska vi genomföra den gröna omställningen, jag säger ska vi, så kommer vi ju ersätta enorma mängder olja, kol och gas med elektricitet och jag tror att det har vi inte riktigt tagit till oss, vilka enorma mängder elektricitet vi behöver, det ska till ett rejält medvetenhetsskifte och förstå att vi kommer att behöva producera enorma mängder elektricitet med vind och kärnkraft och solkraft, säger Jan Moström.   

    De nya industrierna i norra Sverige kommer de närmsta åren behöva el från tusentals nya vindkraftverk, men Jan Moström säger att alla fossilfria kraftslag kommer att behövas. Den nya regeringen och Sverigedemokraterna har presenterat flera satsningar på kärnkraft och samtidigt klargjort att vindkraft inte ska subventioneras. Jan Moström tycker inte att den energipolitik som finns på plats inte räcker:

    – Jag är ganska övertygad om att den inte räcker, säger Jan Moström.

    Är regeringens politik för ny vindkraft tillräcklig?

    – Det är svårt att säga att den är tillräcklig, jag skulle vilja omformulera det och säga att jag skulle gärna se absolut större prioritet och fokus på hur ska vi överhuvudtaget kunna producera konkurrenskraftig el under en väldigt lång period. Jag tror att vi behöver ha en sammanhållen politik, blocköverskridande. Den här typen av beslut går inte att omformuleras var fjärde år, säger Moström.  

    Hur viktig är det med den där långsiktig blocköverskridande överenskommelse?

    – Jag skulle säga att det är förmodligen en av de viktigaste frågorna som vi i modern tid har att ta ställning till, säger Jan Moström.

    Ny kärnkraft i anslutning till Hybrit

    Också ny kärnkraft kan vara aktuell, Jan Moström öppnar för att bygga små modulära kärnkraftverk vid LKAB:s anläggningar, när den tekniken finns på plats.

    – Vi jobbar också och börjar se hur och under vilka förutsättningar kärnkraft kan vara konkurrenskraftig, alltså SMR:er.

    Skulle ni vilja se någon sådan vid någon av era anläggningar, om det blir tillåtet att bygga på på andra platser än idag? 

    – Förutsatt att den är konkurrenskraftig och att vi får tillstånd. 

    Sällsynta jordartsmetaller och fosfor

    LKAB håller också på att utveckla teknik för att kunna utvinna sällsynta jordartsmetaller och fosfor ur gruvavfall från järnmalmsbrytning. Den gröna omställningen har kraftigt ökat efterfrågan av metaller som ingår i elmotorer, vindkraftsverk och batterier. Idag importeras det mesta från tex Kina. Jan Moström säger att han hoppas att LKAB i framtiden ska kunna leverera både sällsynta jordartsmetaller och stora mängder fosfor som behövs för att framställa konstgödsel till jordbruket.

    Gäst: Jan Moström, LKAB:s vd
    Programledare: Johar Bendjelloul
    Kommentar: Marie-Louise Kristola, klimatkorrespondent
    Producent: Maja Lagercrantz
    Tekniker: Jakob Lalér


  • Siri Thunström från Norrköping är en blyg, ordentlig och arbetslös ungmö som anses ha svaga nerver. Tills i 40-årsåldern, då hon plötsligt verkar personlighetsförändras och börjar göra spektakulära aktieaffärer. Hon blir stenrik och flyttar in i en lyxsvit på Grand Hotell. Men snart visar det sig att Stockholms nya börsdrottning är en av landets största ekobrottslingar någonsin.