Yukiko Duke Podcasts
-
2021 års nobelpristagare i litteratur Abdulrazak Gurnha beskrivs som en tillgänglig och medkännande författare. Men vad döljer sig under hans skenbart tydliga prosa? Vilka förväntningar om språk och nationsbyggen frångår han i sina verk? Och genom vilka små medel kan smältdegen av olika kulturer komma till uttryck i hans romaner? Lyssna på drömtrion Yukiko Duke(kulturjournalist), Erik Falk (litteraturforskare) och Helena Hansson(Gurnahs översättare) samtala om Gurnahs sällsamma författarskap i Rum för översättnings senaste poddavsnitt.
-
Hör Yukiko Duke samtala med vinnarna av Augustpriset 2021!
-
Hur inspirerar man unga till läsning? Och hur närmar man sig brännande frågor utan att skriva folk på näsan? Per Nilsson är en av Sveriges mest omtyckta, lästa och kritikerhyllade författare. Här möter han Yukiko Duke i ett samtal om sitt författarskap. Om hur önskan efter gemenskap kunde ge makten åt ondskan i 30-talets Tyskland. Och om vad är det som händer i hans hemstad Sölvesborg där Sverigedemokraterna förändrar samhället.
-
Den 8 augusti 1945 släpper USA atombomben över Nagasaki. Tiotusentals civila dör och stora delar av staden förstörs. Men planen var egentligen en annan, om inte vädret kommit emellan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Historiska väder ställer vi oss frågan om – och i så fall hur – väderleken har påverkat vår historia.
Historiska väder leds av Cecilia Düringer, till vardags programledare för podden P3 Historia. I det här avsnittet gästas hon av Yukiko Duke, journalist specialiserad på Japan.
Redaktionen består i övrigt av:
David Rune, producent
Elina Perdahl, researcher och manusarbete
Julia Öjbrandt, slutmixHistoriska väder görs av Munck för Sveriges Radio.
-
Biblioteket med KlassikerrummetHistorien är full av misstag, meningslösa attentat och illa skötta krig. Varför är det svårt att handla rätt moraliskt och politiskt när vi befinner oss mitt i ett komplicerat historiskt skeende? Vi diskuterar frågan utifrån två nya böcker om andra världskriget. Yukiko Duke har skrivit om kriget sett ur Japans perspektiv och Ann-Marie Ljungberg har skildrat attentatet mot Norrskensflamman i en ny roman. Klassikerrummet diskuterar Boccacios Decamerone. De livsbejakande, äventyrliga och ofta våldsamma historierna i boken skrevs ner på italienska i en tid då latinet var lärdomens språk. Författaren syfte var att underhålla damer av god familj, men succén sprängde både köns- och bördsgränserna. Mattias Berg, Maarja Talgre och Claire Wikholm har läst en prisbelönt svensk nyöversättning av boken.