Widar Andersson Podcasts
-
Under 90-talet skapade en ny stil inom modefotografi stora rubriker. Beniga modeller med blek hy, stripigt hår, utsmetat smink och butter uppsyn betraktades som solklara exempel på en missbrukarlook.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"Knarkare säljer parfym", löd en rubrik i Aftonbladet 1996. ”Det är skamligt”, kommenterade den socialdemokratiske riksdagsledamoten Widar Andersson. Det som rörde upp känslor var en reklamkampanj där, bland andra, det nya stjärnskottet Kate Moss syntes. Modellerna i kampanjen beskrevs som unga, bleka och hålögda.
Looken retade gallfeber på en opinion som började gasta om magra modeller, ätstörningar och glamorisering av drogmissbruk. Frågor ställdes om varför modevärlden skulle hylla drogmissbrukare? Heroinister! Drevet gick och luften gick så småningom ur looken.
Men i början av november i år skrev tabloidtidningen New York Post en artikel med rubriken ”Bye-bye booty: Heroin chic is back”, där det förklarades att 90-talets heroin chic-estetik håller på att göra comeback. Men, värt att påminna om – om man är lite petig med modehistorien – är att beniga modeller med lågt BMI inte är synonymt med den stil som fick öknamnet ”heroin chic”. Det var snarare en look – en hel estetik – som bjärt bröt av mot den svulstigare 80-talsstil som dominerat; och den handlade om långt mer än bara kroppsvikt. I veckans Stil berättar vi historien om hur estetiken med öknamnet heroin chic skapades.
Det blev en stil som kom att göra starkt intryck på många av dem som var unga under 1990-talet. Vi träffar Cecilia Suhaid Gustafsson, som idag är konstnärlig ledare för Riksteaterns dansrepertoar och driver podden Kulturens ABC, men vid den här tiden gick hon på gymnasiet och var uppslukad av fotomodeller. Hon minns tydligt när Kate Moss gjorde entré i hennes liv.
Heroin chic-estetiken återfanns inte bara i modebilden. Liknande uttryck färgade vid samma tid även musik och film. 1995 recenserade Helena Lindblad den cinéma vérité-inspirerade filmen Kids, som med ett rått och dokumentärt uttryck visade upp staden New York. Bakom filmen stod regissören Larry Clark och manusförfattaren Harmony Korine. Vi pratar med filmkritikern Helena Lindblad om den senares inverkan på skildringen av den amerikanska ungdomskulturen.Heroin chic-estetikens kroppsideal har under hösten påståtts vara tillbaka. Vissa pekar ut Kim Kardashians drastiska viktnedgång inför årets Metgala som en brytpunkt för skiftande ideal. Andra har spekulerat i hur hennes onormalt stora kroppsförändring egentligen var möjlig. På sociala medier sprids obekräftade rykten om att realitystjärnan kan ha använt sig av ett läkemedel. För under hösten har en ny bantningstrend skapat rubriker i USA. Mediciner med ämnet semaglutide, menat för diabetes- och obesitaspatienter har börjat köpas upp av rika, friska människor. Nöjesjournalisten Michelle Hallström berättar om hur Hollywoodtrenden redan tagit sig till Sverige och överläkaren Mikael Rydén påtalar dess riskabla konsekvenser.
Veckans gäst är Stefania Malmsten, grafisk formgivare och lektor i visuell kommunikation vid Beckmans Designhögskola, som var med och startade två av 1990-talets mest inflytelserika modetidningar i Sverige: Pop och Bibel.
-
Hur kommer Sverigedemokraternas relation med Moderaterna att utvecklas? Hur väl kommer Socialdemokraterna att lyckas som oppositionsparti? Och hur mycket av Tidöavtalet kommer gå att genomföra? Det är frågor som vi samtalar om i veckans Hotspot, som bland annat handlar om förstagångsväljarna, Alliansen och realpolitikens återkomst.
Gäster i programmet är Dick Erixon, ansvarig utgivare för Samtiden och chefredaktör för Riks, och Widar Andersson, politisk redaktör på Folkbladet.
-
Den 19 oktober blev en historisk dag i Linköping. För första gången någonsin meddelade Socialdemokraterna och Moderaterna att de ska styra kommunen tillsammans. I avsnittet analyseras partiernas överenskommelse av den tidigare kommunpolitikern Christian Gustavsson (M) samt den tidigare socialdemokratiska riksdagsledamoten Widar Andersson. Medverkar gör även Annika Ekstedt. Programledare är Dennis Petersson.
-
I veckans avsnitt av Panelen diskuterar Paula Bieler-Eriksson, Widar Andersson och Sakine Madon överbefälhavare Michael Bydéns uppriktiga intervju med SVT om det försämrade omvärldsläget, den pågående revolten mot regimen i Iran och att LO nu säger sig vara redo att samtala med SD. Programledare: Erik Thyselius.
-
Varför vann högerblocket riksdagsvalet? Vad ligger bakom SD:s framgångar? Vilka partier kommer att ingå i nästa regering? Det är några av frågorna som Katarina Barrling, docent i statsvetenskap, och Widar Andersson, politisk redaktör i Folkbladet diskuterar med programledaren PJ Anders Linder i säsongens första Studio Axess. Gästerna bedömer att Ulf Kristersson blir statsminister i en trepartiregering med moderater, kristdemokrater och liberaler, som har en diger lista av ytterst krävande uppgifter framför sig. De förenas i tron att det blir ont om tid för moderatledarens löprundor.
-
Socialdemokraterna har innehaft regeringsmakten under större delen av de senaste hundra åren. Kommer de att kunna förbli ett stort regeringsparti? Vilka är deras väljarbas i dag? Och hur ser partiets vision för framtiden ut? Det är frågor som vi samtalar om i veckans Hotspot, som bland annat handlar om kompetens, pragmatism och invandringspolitik.
Gäst i programmet är Widar Andersson, politisk redaktör på Folkbladet och tidigare socialdemokratisk riksdagsledamot (1991–1998).
-
Föreläsning av Widar Andersson. Jan Jörnmark ställer frågor. Kolla in Levande Demokrati.
-
Magdalena Andersson väljs till ny partiledare för Socialdemokraterna vid kongressen den 3-7 november 2021. Men är det självklart att hon också blir statsminister? Ja, jag håller det för otroligt att man inte har gjort upp med C, V och MP om den saken på förhand, säger Widar Andersson. Det har tagit tid att skapa den breda interna enigheten om henne och nu vill partiet dra största möjliga fördel av den, inte slänga den på hälleberget. Vad 2022 års val menar Widar Andersson att den stora frågan är i vad mån Socialdemokraterna ska lyckas bygga något gemensamt och förutsägbart med både Vänsterpartiet och Centern. Spännvidden mellan partierna är ändå inte större än vad som brukade rymmas inom S. Widar Andersson är politisk redaktör i Folkbladet. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
-
I säsongens sista avsnitt av Panelen samtalar Torbjörn Hållö, Maria Abrahamsson och Widar Andersson om SVT, SR och UR:s vara eller icke vara, bensinupproret och valet till Europaparlamentet. Programledare: Erik Thyselius.
-
I det femte avsnittet av Panelen diskuterar Torbjörn Elensky, Widar Andersson och Maria Abrahamsson Fredrik Reinfeldts rapport om att vi måste jobba till 75, SOM-institutets senaste undersökning och Nyamko Sabunis kandidatur till posten som partiledare för Liberalerna. Programledare: Erik Thyselius.