Whisky Castle Podcasts
-
Smaknoter som "bränt hår" och "härsket fett"? Jajamensan, i avsnitt 72 pratar vi dålig whisky! Dessutom härliga saker som veckans ord, wood och en liten påhälsning på DNs sportchefs nedlagda destilleri Glen Esk.
Vad var det i glaset nu då?Mathias smuttade Box The Festival 2015:
https://highcoastwhisky.se/produkter/the-festival-2015/
David slog på stort med en Bunnahabhain XXV, som de hette innan de började skriva 25 YO. Den moderna 25 YO kostar 3498 kronor och finns här:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/bunnahabhain-8541801/
Jeroen körde Redbreast 15 YO, 849 på bolaget för den som vill:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/redbreast-8585601/Det där med dålig whisky…
Se här några David fann skitäckliga:
http://tjederswhisky.se/loch-dhu/
http://tjederswhisky.se/en-vidrig-whisky-fran-liechtenstein/
http://tjederswhisky.se/caste-hill-doublewood/
https://tjederswhisky.se/wannborga-whisky-5-yo/
https://tjederswhisky.se/rouget-de-lisle-pur-malt/
Här är den där från Whisky Castle som David beskrev som ofattbart vidrig:
http://tjederswhisky.se/den-vidrigaste-whiskyn/
De där billiga indiska som David provade:
http://tjederswhisky.se/officers-choice-et-consortes/
Rasmus Søreng-Christensens fantastiska smaknoter på dålig
whisky, läs alla dessa och skratta:
https://skotsktaake.com/?p=6238
https://skotsktaake.com/?p=6254
https://skotsktaake.com/?p=3060
http://skotsktaake.com/?p=4699
http://skotsktaake.com/?p=5328
Den sista länken går till Säntis peated malt med bland annat följande fantastiska ord som David försökte citera ur minnet:
”Det er ikke meningen at en whisky skal få en til å tenke på Røde Khmer og nazityskland, men det har jaggu dette forferdelige oppgulpet klart. Hvordan kan en whisky smake og lukte brent hår??? Enda verre: Jeg har registrert at det finnes mennesker der ute som liker den, noe man umulig kan gjøre uten å også tilhøre andre perversiteter som scientologikirken, IS eller fanklubben til Nickelback. Takk for meg, nå skal jeg drikke to fulle melkeglass med Octomore for å jage bort smaken og drepe hjernecellene som husker denne whiskyen.”Johan Borgemo skrev intressant om dålig whisky för några år sedan efter att ha utsatts för ett gäng uschliga samples från mig. Han intervjuade också flera kända namn i whiskyvärlden kring deras tankar om dålig whisky. Väl värt att läsa!
https://www.whiskynorden.se/reportage/dalig-whisky-finns-det-egentligen/Veckans ord: wood
Ett bra exempel på hur termen används som en generell term för allt kring faten och lagring har ni här:
https://scotchwhisky.com/magazine/opinion-debate/the-way-i-see-it/9754/fixation-on-wood-has-gone-too-far/
Jämför även:
https://scotchwhisky.com/magazine/in-depth/12859/obituary-dr-jim-swan-1941-2017/Veckans destilleri: Glenesk
Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)
Bästa källan för nedlagda destillerier är Brian Townsends bok Scotch missed, som kan starkt rekommenderas.Glenesk (ibland Glen Esk) grundades 1897 och lades ned 1985. Här lite källor online till destilleriet:
https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2037/glenesk/
https://www.malt-whisky-madness.com/maltmadness/whisky/hillside-glenesk.html
https://www.scotchwhisky.net/distilleries/silent/glenesk.htm
http://lostdistillery.com/07highlands-east/glenesk.html
https://whiskipedia.com/distilleries/glenesk/
http://maltandoak.com/lost-distilleries-part-ii-what-happened-to-glenesk/