Viktor Mattsson Podcasts
-
Om regeringens vårbudget, döda partier och Johan Pehrsons onanivanor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Regeringens vårdbudget har beskrivit som en återhållsam historia ämnad att motverka inflationen. Stämmer det? Och när kommer egentligen regeringens utlovade skattesänkningar?
Vi pratar också om Johan Pehrsons uppmärksammade intervju i Fördomspodden där han bland annat fick svara på frågor om sitt runkande. Finns det någon gräns för vad politik kan ställa upp på för att framstå som folkliga?
Spökpartierna som hemsöker ValmyndighetenDet finns en lång rad partier som ingen röstar på, inte ens de som grundade dem. Nu vill Valmyndigheten få slut på detta och strama upp reglerna för att slippa hemsökas av döda partier.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator på SVT.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Heinz Wennin
-
Nu vet vi vad det kostar att sprida vallögner i tv: 8,1 miljarder.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kabelkanalen Fox News har gjort upp med rösträkningsföretaget Dominion om att betala drygt 8,1 miljarder svenska kronor. På så vis erkänner Fox News att kanalen spridit lögner om presidentvalet 2020, men man slipper en utdragen rättegångsprocess med tv-stjärnor i vittnesbåset.
Vapenlobbyns makt över RepublikanernaDen amerikanska vapenlobbyn NRA samlades i helgen för sin stora konferens där man diskutera vapenlagstiftning och hur man som organisation ska garantera fortsatt tillgång till vapen för USA:s medborgare.
Med ett kommande presidentval nästa år såg samtliga republikanska kandidater - tillkännagivna som sannolika – till att synas och höras på plats. Är det möjligtvis NRA som kommer att avgöra vem som blir president i USA 2024?
Pentagonläckan som skakar USAVi pratar också om den stora militärläckan som skakar Pentagon och Vita huset. En 21-årig försvarsanställd man misstänks ha läckt topphemligt material på nätet. Hur allvarlig är läckan?
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot och Cecilia Khavar, USA-korrespondent.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Alma Segeholm
-
Teslamiljardären vill ha inflytande och omfamnar Republikanernas älsklingsfrågor. Vi pratar också om Brittney Griners hemkomst till USA och Kyrsten Sinemas avhopp.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Elon Musk får stor uppmärksamhet för sitt twittrande och tycks ha anammat republikanska talepunkter. Vi reder ut hans politiska hemvist och huruvida han har politiska ambitioner på riktigt.
Brittney Griner tillbaka i USAEfter snart tio månader i rysk fångenskap är basketstjärnan och OS-medaljören Brittney Griner hemma i USA igen. USA genomförde en fångutväxling mot den ökände vapenhandlaren Viktor Bout. Vilka vann mest på bytet – amerikanerna eller ryssarna?
Kyrsten Sinema hoppar av DemokraternaSenatorn Kyrsten Sinema från Arizona meddelar att hon lämnar det demokratiska partiet och istället kommer att inta rollen som en oberoende ledamot i kongressen. Det här borde reta upp president Joe Biden som plötsligt har en mindre majoritet i senaten.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Kajsa Boglind, programledare P4 Världen och Björn Ottosson, USA-expert på FOI.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Victor Ubeira -
Podden på plats i USA där ex-presidenten trappar upp smutskastningen och ryktet säger att han snart tillkännager sin kandidatur för 2024.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
USA:s tidigare president Donald Trump beskriver demokrater som onda människor som är ute efter att förstöra USA och nuvarande presidenten Joe Biden varnar för en demokratisk kollaps.
USApodden är på plats i USA för mellanårsvalet 2022 och vi inleder vår resa i New York och med att bland annat diskutera tonläget i den amerikanska politiska debatten.
New York är intressant igenNew Yorks guvernör Kathy Hochul trodde nog att valet 2022 skulle bli en promenadseger men plötsligt verkar den republikanske utmanaren Lee Zeldin ha en liten chans att komma ikapp.
Detta utmanar bilden av New York som ett demokratiskt fäste. Hur blev det så? Och säger det något om en politisk karta i förändring?
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Kajsa Boglind, programledare P4 Världen och Martin Gelin, New York-korrespondent för Dagens Nyheter.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Heinz Wennin
-
Ulf Kristersson är Sveriges statsminister och här är hans regering.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ebba Busch, Elisabeth Svantesson, Gunnar Strömmer och Tobias Billström hör till dem som landade riktigt tunga poster i den nya M-KD-L-regeringen. Många namn var väntade, men Ulf Kristersson bjöd också på några överraskningar i listan över sina statsråd.
I sin regeringsförklaring tryckte den nye statsminister på väntade sakfrågor såsom invandring, brott och straff. Vilka frågor blir viktigast att ta tag i för Kristersson i början av sin mandatperiod - och vad förbisågs i uppradningen av fokusområden?
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
-
M, KD, L och SD är överens och nu går Ulf Kristersson till statsministeromröstning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter nästan fem veckor tycks team Kristersson vara i hamn. På en pressträff meddelades att de rett ut detaljerna och kommit överens om hur Sverige ska styras de kommande fyra åren.
Medverkande: Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
-
Efter en rafflande omröstning står det klart att Julia Kronlid (SD) tar plats i talmanspresidiet. Men Sverigedemokraternas stora seger finns i utskotten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under måndagen samlades riksdagens ledamöter för att rösta om talmanspresidiets sammansättning. Riksdagen röstade ja till att ge Andreas Norlén (M) fortsatt förtroende som riksdagens talman och Kenneth G Forslund (S) kunde utan några hinder utses till förste vice talman.
Strid om Julia Kronlid (SD)När det var dags för andre vice talmansposten blev det strid. M, KD, SD och L hade nominerat Julia Kronlid (SD) vilket MP och V opponerade mot och slöt upp bakom Miljöpartiets kandidat Janine Alm Ericson. Vid dagens slut fick dock MP se sig besegrade och Julia Kronlid valdes till riksdagens andre vice talman.
SD plats i talmanspresidiet har varit en följetong och ses som en viktig pusselbit i de förhandlingar som pågår mellan Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson och de andra partiledarna till höger. Sverigedemokraterna får nu nöja sig med andra vice, men får samtidigt en rad viktiga poster i utskotten.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
-
Regeringsbildningen 2018 tog 134 dagar. Den här gången spår vi att allt går mycket fortfarande men var ska Ulf Kristersson göra av Liberalerna?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Valresultatet är inte klubbat men allt talar för Kristersson uppbackad av KD, L och SD. Nu smids planer för en regering och den kan vara på plats fortare än många tror. Frågan är bara var L ska sitta - i eller utanför en regering.
Självrannsakan hos C och VCenterpartiet och Vänsterpartiet backade i valet och många ställer sig nu frågan hur respektive parti kommer att hantera valförlusten. Hänger respektive partiledare löst nu?
Konservativ våg bland unga, eller?Sverigedemokraterna och Moderaterna fick många röster bland landets förstagångsväljare. Är det en konservativ våg vi ser hos landets unga och vad beror det i sådana fall på?
Medverkande: Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Katarina Helmersson, politikreporter på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Brady Juvier
-
Debatten om de höga elpriserna blir allt mer intensiv. Vad är valrörelse och vad är verklighet?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Valrörelsen har allt mer kommit att handla om elpriserna och vad politiken kan göra för att sänka dessa. Är det energifrågan som kommer att avgöra valet 2022? Oavsett vilken sida som vinner så kommer de få bråttom att hantera elpriserna.
Sverige ingår trots allt i EUParallellt med den svenska valrörelsen och dess energipolitiska debatt förs diskussioner i Bryssel om vad EU kan göra. På fredag ska EU:s energiministrar mötas för att ta ställning till hur unionen ska hantera elkrisen. Vilka förslag ligger på bordet, och vad betyder EU-medlemskapet för Sveriges manöverutrymme?
Valdagen 2022 närmar sig med stormsteg och under valveckan släpper Det politiska spelet en podd om dagen måndag till fredag.
Medverkande: Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Susanne Palme, EU-kommentator på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Maja Lagercrantz och Viktor Mattsson
-
Miljöpartiets dag i Almedalen och språkröret fokuserade på klimatet i sitt tal. Vi summerar också politikerveckan som helhet och vad vi tar med oss hem.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Knivmordet i Almedalen dominerade även sista dagen av politikerveckan i Visby. Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund lyfte det i sitt tal.
Därefter gick Per Bolund vidare med ett tydligt klimatfokus i sitt tal. Med två månader kvar till valet tycks MP satsa allt på det kortet. Kommer det att räcka?
En annan typ av politikerveckaAlmedalen 2022 var första året med färre dagar och där partierna fick nöjas sig med att samsas om dagarna. Hur lyckats var upplägget?
Det politiska spelet i AlmedalenDet politiska spelet är på plats under politikerveckan i Visby 2022. Vi poddar varje kväll söndag till torsdag och finns i ditt flöde att avnjuta senast klockan 21.00 varje kväll.
Medverkande: Fredrik Furtenbach inrikespolitisk kommentator på Ekot och My Rohwedder, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
-
Centerpartiets och Sverigedemokraternas dag i Almedalen. Annie Lööf inledde sitt tal med att hedra den kvinna som attackerades i Visby.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf höll tal i Almedalen efter knivattacken i Visby där en kvinna dödades. Lööf talade om vikten av samarbete, men tog även upp andra frågor såsom regeringsfrågan där hon riktade kritik mot Ulf Kristersson för SD-samarbetet.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll tal på förmiddagen, innan dådet, och hans tal präglades av en dyster världsbild där Sverige måste räddas från socialdemokratin. Går den tonen hem hos hans väljare?
Det politiska spelet i AlmedalenDet politiska spelet är på plats under politikerveckan i Visby 2022. Vi poddar varje kväll söndag till torsdag och finns i ditt flöde att avnjuta senast klockan 21.00 varje kväll.
Medverkande: Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Johar Bendjelloul, programledare på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
-
KD och L intar Almedalen 2022 och båda partiledarna drar en lans för så kallat "vanligt folk". Är medelklassen verkligen hotad, och av vem i sådana fall?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Slaget om den älskade medelklassenKristdemokraternas partiledare Ebba Busch hyllade Svenssonlivet och angrep ”kulturradikaler” i sitt Almedalstal. Kommer KD:s USA-osande konflikt att funka i svensk politik?
Liberalernas partiledare Johan Pehrsson debuterade som Almedalstalare och slog även han ett slag för medelklassen. Hur potent är denna diffusa grupp som väljarunderlag?
Det politiska spelet i AlmedalenDet politiska spelet är på plats under politikerveckan i Visby 2022. Vi poddar varje kväll söndag till torsdag och finns i ditt flöde att avnjuta senast klockan 21.00 varje kväll.
Medverkande: Tomas Ramberg och Fredrik Furtenbach, inrikespolitiska kommentatorer på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
-
Moderaternas och Vänsterpartiets dag i Almedalen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kärleksbombade samtliga samarbetspartners i sitt tal och gav regeringen en kraftig känga genom att kalla dem ”vänsterkartellen”. Vad menar han med det?
Likt Socialdemokraterna gick Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar hårt åt friskolor som plockar ut vinst. Hon kräver en plan för hur ett vinstförbud ska genomföras. Kan hon få en sådan?
Det politiska spelet i AlmedalenDet politiska spelet är på plats under politikerveckan i Visby 2022. Vi poddar varje kväll söndag till torsdag och finns i ditt flöde att avnjuta senast klockan 21.00 varje kväll.
Medverkande: Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Monica Saarinen, programledare på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
-
Socialdemokraterna först ut i Almedalen 2022 och Erdogans ande vilar över Visby.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Turkiets krav på Sverige och regeringens eftergifter till Erdogan fortsätter att plåga statsministern. Hur jobbig är den här processen under att valår?
S vill se vinstförbud i skolanSocialdemokraterna vill se ett stopp för vinstuttag i svenska skolor. Andersson är därmed beredd att gå längre än sina företrädare, men kommer hon att få med sig Annie Lööf?
Det politiska spelet i AlmedalenDet politiska spelet är på plats under politikerveckan i Visby 2022. Vi poddar varje kväll söndag till torsdag och finns i ditt flöde att avnjuta senast klockan 21.00.
Medverkande: Tomas Ramberg och Fredrik Furtenbach, inrikespolitiska kommentatorer på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
-
Sverige och Finland har formellt bjudits in till Nato sedan man kommit överens med Turkiet - men om vad?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På tisdagen meddelade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att det finns ett avtal mellan Sverige, Finland och Turkiet. Avtalet ligger till grund för en fortsatt process med målet att införliva de båda nordiska länderna i försvarsalliansen.
Vägen hit har inneburit stora prövningar för svensk diplomati och förhandlingsförmåga. Vad var priset för att Erdogan till slut skulle säga ja? Har USA ett finger med i spelet? Och har Sverige övergivit kurderna i regionen?
Kristdemokraternas syn på abortI samband med abortbeslutet i USA:s högsta domstol har abortdebatten fått nytt syre i Sverige. Det finns ett parti med en särskild historisk relation till abort - Kristdemokraterna.
Medverkande: Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot, Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent och Besir Kavak, reporter på kurdiska redaktionen på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
- Visa fler