Tove Jansson Podcasts
-
Kattis har lyssnat på Kate Bush på repeat, vilket öppnade dörren för en frigörande gråt och en känsla av att vara sig själv, sina föräldrar och sina barn på samma gång. För hur är det att leva med döden, när någon man älskar har gått bort?
Det blir ett känslosamt samtal om bokslut och hur olika det kan te sig. För Kattis skedde det i tysthet, medan Elin skrev ett frigörande brev till sina föräldrar. Det la grunden till en ny, djupare relation som förhoppningsvis fortsätter länge än.
Och så har vi fått en lyssnarfråga om Astrid Lindgren. Elin känner igen sig Lovis, farbror Melker, Madickens mamma och Emils pappa – för visst får de alla plats i en och samma människa? Men mest rör vi oss i hennes hemtrevliga världar och inser att det är nästan omöjligt att hitta namnet på scenograferna bakom alla klassiska tv-miljöer. Tack och lov har scenografiyrket fått ökad status och Elin tipsar om Catharina Nyqvist Ehrnrooth som ligger bakom miljöerna i filmerna om Hilma af Klint och Tove Jansson. Massor med härlig inredningsinspo!
Trevlig lyssning.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det blir kulturkrock när Mumintrollen vaknar upp i julrushen i Tove Janssons berättelse "Granen" som finns i novellsamlingen "Det osynliga barnet". "Granen" heter också HC Andersens novell om en grans liv från planta till att kastas på tippen efter livets höjdpunkt som pyntad och strålande julgran. Vi har läst sagan i "H.C. Andersen Sagor och historier". I urval och översättning av Åke Holmberg, 1955. Två tankeväckande och finstämda berättelser var och en på sitt sätt.
-
"Känslan av ensamhet och utanförskap präglade mina tonår väldigt mycket, men också uppbrottet" berättar miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I P1 Kulturs programpunkt Verket som värker får lyssnarna berätta om ett konstnärligt verk som betytt mycket för dem rent personligt.
Inför valet har vi vänt oss till partiledarna: Vilket verk betyder något alldeles särskilt för dig?
Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet, har valt boken "Vem ska trösta Knyttet?" av Tove Jansson.
Reporter: Tove Lindell.
-
Ta ingen skit, eller? Den här gången pratar vi om gränssättning. Varför är det viktigt att sätta gränser för andra och samtidigt sluta sätta gränser för sig själv? Det handlar om bestämdhet, konturlöshet och om svårigheten att sätta gränser i vissa relationer. Går det att hitta balans mellan för mycket gränser och för lite? Och vad står egentligen på spel om vi inte är uppmärksamma på de gränser vi har eller inte har?
Ämnet engagerar. Dessutom har vi nog aldrig jonglerat med så många metaforer tidigare!
Sådant som nämns i avsnittet:
Grynet, karaktär från ungdomsteve, avsnitt går att se på Öppet arkiv, SVTPlay De tre drivkrafterna för Self compassion Den gåtfulla hälsan, Hans-George Gadamer Glennon Doyle, We can do hard things, podd, avsnitt 3 Det osynliga barnet, Tove Jansson -
Bildningsresan tar dig till kulturens huvudstäder. Här får du en guide till de klassiska besöksmålen som är värda en omväg. Följ med till Fredrik Wadströms Tbilisi.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det här programmet är en vandring mellan uråldriga kyrkor och fort, den historiska stadskärnan och den dramatiska utsikten från kullarna ovanför denna metropol i södra Kaukasus. Vår guide är Lika Chapidze, litterär översättare från svenska. Hon har bland annat översatt August Strindberg, Astrid Lindgren och Tove Jansson till georgiska.
Vi börjar i Metekhi och den berömda kyrkan på klippan ovanför floden. Sedan de varma källbaden i Abanotubani och klättringen upp till fortet Narikala ovanför gamla stan. Efter att ha tittat närmare på den 20 meter höga statyn av Moder Georgien tar vi oss hela vägen upp till svalkan i Mtasminda på berget ovanför Tbilisi. Och så avslutar vi med Niko Pirosmanis målningar på Nationalgalleriet på Rustaveli-avenyn mitt i staden.
Musik:
"Tbiliso" med sångerskan Nani Bregvadze
"Arkhalalo" med manskören Iberi
Programledare och producent: Fredrik Wadström
-
Ted och Kaj befinner sig i skärgården nära Tove Janssons ö och talar om bekvämligheter och om att vara ett med sin miljö.
-
Vad händer när en forskare med rötter i Kalifornien får tag i Tove Janssons serier om mumintrollen? Det får vi veta i detta avsnitt av HumPodd där språk- och litteraturvetaren Mike Classon Frangos pratar om retro-futurism i spekulativ fiction, postkoloniala genusaspekter på serievärlden och annat väsentligt. Vi får också veta vilka seriefigurer Mike skulle vilja vara om han … Fortsätt läsa Serieanalys
-
Tove Jansson skrev inte bara om mumintroll, utan också en av de mörkaste men samtidigt mest hoppfulla kärleksvisorna. Jack och Frida har kurat ihop sig framför pianot i vintermörkret för att sjunga den.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Jack Lantz
[email protected] -
Ewa och Ofelia samtalar om julfirande och julläsning.
Lista över de böcker som nämns i avsnittet:
Vår kokbok
Julbak deluxe av Frida Skattberg
Julstök i Halleholm av Ruth Kvarnström-Jones
En sagolik jul av Sofia Ymén
En storm i juletid av Camilla Davidsson
Jul i rubinrött av Amanda Hellberg
Eld, snö och stjärnor av Helene Holmström
Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton av Tage Danielsson och Per Åhlin
En julsaga av Charles Dickens
Den osynliga barnet och granen av Tove Jansson
24 goda gärningar av Jenny Fagerlund
Julrevy i Jonsered och andra berättelser av Klas Östergren
och många, många andra julberättelser som finns att låna på biblioteket.
-
Vi samtalar kring läsmiljö och miljöbeskrivningar. Är det viktigt för läsupplevelsen eller kan vissa böcker klara sig helt utan?
Böcker vi tar upp i samtalet i den ordning de nämns:
Gustave och kärleken av Nicolas d'Estienne d'Orves
Sommarboken av Tove Jansson
The Enchanted April av Elizabeth von Arnim
Tolv hundar i juletid av Lizzie Shane
-
Sommaren är slut och Johan Wanloo och Magnus Dahl är tillbaka i etern för att hårdhänt guida er genom den trashiga genrelitteraturens värld. I säsongens första avsnitt avhandlas vad de läst och inte läst i sommar. Serier, fantasy, science fiction, samtida skönlitteratur, självhjälpsböcker, skräck!
Nästa avsnittI nästa avsnitt drar podden igång på riktigt. Och vet ni vad? Vi har en hemlig gäst! Och vet ni vad mer? Den gästen har bestämt att vi ska läsa Warhammerromanen ”Drachenfels”, av Kim Newman writing as Jack Yeovil.
Annat som nämnsHuel (länk som ger dig OCH Magnus rabatt), Johan Wanloo ”Kapten Klara och den farliga dimman” + ”Black Metal Yeti” + ”Fitnesstjejer mot människoätande robotar”, Malin Müller, Johans fräcka Patreon, Rolling Stones, Stephen King ”Song of Susannah” + ”Wolves of the Calla” + ”Salem’s Lot”, Måns Wadenjö ”Monopolet”, Mats Strandberg ”Konferensen”, Camilla Läckberg, ”Saw”, Bret Easton Ellis ”American Psycho”, NK Jemesin ”The City We Became”, Frida Windelhed ”Rött universum”, Alan Moore ”Jerusalem” + ”Swamp Thing”, Raymond E Feist ”King of Ashes”, Tove Jansson ”Solstaden”, Nghi Vo ”The Chosen and the Beautiful”,”Vampire the Masquerade: Night Road”, Fonda Lee ”Jade City”, David Olgarsson ”Efter oss, syndafloden”, Felicia Day ”Embrace Your Weird”, Scott Carson ”The Chill”, Katherine Addison ”The Angel of the Crows” + ”The Witness for the Dead”, ”X-Men Legends”, Rob Liefeld, Jim Lee, Octavia E Butler ”Kindred”, Richard Marx ”Stories to Tell”, Nnedi Okorafor ”Binti: The Complete Trilogy”
-
Tove Janssons 'Sommarboken' är en bok som alla bör läsa minst en gång om året, gärna inför sommaren, för att få rätt sommarkänsla. Följ med mig, Anna Widerberg, och min bror Mattias Kvick när vi lär känna Sophia och hennes farmor på ön ute i skärgården. Vad boken handlar om? Ja, det mesta i livet; kärlek, besvikelse, skräck, vänskap, åldrande och massor av trots. Sophia och hennes farmor tampas med livet från var sitt håll och ändå tätt tillsamman, i ett slags stillsamt uppror.
Om ni blir nyfikna på oss så hittar ni oss här:
https://annawiderberg.se/
http://www.mattiaskvick.n.nu/bilder
Ett tidigare blogginlägg om Sommarboken: https://annawiderberg.se/meningen-ar-kanske-att-alska-varre-och-varre/
Vinjettmusik: Summer Fun by Ahjay Stelino https://mixkit.co/free-stock-music/ -
Bokravet fortsätter!
Alve och Amandus är helt sålda på boken Pappan och Havet av Tove Jansson och doppar fötterna i mumindalen och existentiell trevlighet.
Jingel: Mikael Aguilar och Jakob Erlandson
Ljudmix: Jakob Erlandson
Programbild: Cornelia Bech -
Erik och Kristin pratar med Bellis om hur fandom fungerar i Grekland, sitt liv som översättare, diverse författarmöten och förslag på bra SF-böcker. Varför fantasy inte fångar honom förutom allt med Tove Jansson.
Författare som nämns i avsnittet.
Brian Aldiss, Poul Anderson, Alfred Bester, Harry Harrison, Robert Silverberg, Clifford D. Simak, Jack Vance, Sam J Lundwall.
Böcker på Bellis topplista över bra litteratur:
"Tigermannen" av Alfred Bester
"City" av Clifford D. Simak
"The illustrated man" av Ray Bradbury
"1984" av George Orwell
"Orlando” av Virginia Woolf
"Arena" av Fredric Brown
"Pappan och havet" av Tove Jansson