Tolkiens Podcasts
-
I det sjuttionde avsnittet av Tolkienpodden hänger vi oss åt rustik gastronomi i en diskussion om Midgårda mat. Vi tar bland annat upp Midgårda specialiteter, livsmedelsproduktion, hobbitars matvanor och ett antal skildrade måltider i Tolkiens verk. Vi som pratar är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
Månadens tips: Årets upplaga av Oxonmoot, rollspelspodden Toa Tabletop samt olika typer av artificiell intelligens (AI).
-
Hon är svensken som regisserar världens mest påkostade tv-serie, The Lord of the Rings: The Rings of Power. Hör Charlotte Brändström i P1 Morgon.
En av förra årets mest uppmärksammade tv-serier var ”Maktens ringar”, som är fritt baserad på J.R.R. Tolkiens berömda universum.
Serien är den mest påkostade någonsin.
Medverkande: Charlotte Brändström, regissör, med på länk från Los Angeles
Programledare: Håkan Widman
Sändes i P1 Morgon 4 januari 2023.
-
I det sextionionde avsnittet av Tolkienpodden tar vi oss an ytterligare en omgång lyssnarfrågor. Vi tar bland annat upp frågor om Saurons strategi under Ringens krig, Tolkiens inspiration till ainurs musik, och vilka de sju kungarna egentligen är. Vi som svarar är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning). Vi vill också passa på att önska alla våra lyssnare ett gott nytt år!
Månadens tips: TV-spelet Dark Souls, Stings skiva If on a Winter's Night... samt SVT-programmet Hårt väder.
-
JRR Tolkien har för Sagan om ringen skapat en hel sagovärld med egen historia, mytologi och skapelseberättelse, inspirerat av bl.a. kristen, fornnordisk och finsk mytologi. Jalle Horn och Svensson för ett samtal om Tolkiens storslagna fantasivärld.
Inlägget Tolkiens sagovärld dök först upp på Dagens Svegot.
-
JRR Tolkien har för Sagan om ringen skapat en hel sagovärld med egen historia, mytologi och skapelseberättelse, inspirerat av bl.a. kristen, fornnordisk och finsk mytologi. Jalle Horn och Svensson för ett samtal om Tolkiens storslagna fantasivärld.
Stöd arbetet: https://www.svegot.se/support - https://www.svegot.se/donera
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.sveating.se/subscribe -
Vi snackar om Amazons dyra fantasyserie "baserat på" Tolkiens böcker. Inga spoilers under första halvan!
-
I det sextiosjätte avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi oss återigen åt lyssnarfrågor. Vi pratar bland annat om Sauron under andra åldern, om Gandalfs kamp med balrogen och om likheterna mellan Tolkiens Ringarnas Herre och Astrid Lindgrens Mio, min Mio. Vi som svarar är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
-
I serien Verket som värker har nu turen kommit till Miljöpartiets Märta Stenevi och det verk som stannat kvar hos henne är en klassiker om ensamhet: Tove Janssons "Vem ska trösta knyttet?"
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
KRITIK MOT SAGAN OM RINGEN-TV-SERIE PÅ GRUND AV SKÅDESPELARNAS HUDFÄRG
I fredags var det premiär för "Maktens ringar" – en tv-serie fritt baserad på Tolkiens Sagan om ringen-universum. Men premiären har mötts av kritik från vissa håll – på grund av skådespelarnas hudfärg, som enligt kritikerna inte stämmer överens med Tolkiens ursprungsberättelse. Samtal med kulturskribent Nathan Hamelberg och filmkritiker Hynek Pallas om vilken roll hudfärg spelar i fiktionen.
CARINA RYDBERG TILLBAKA MED NY ROMAN EFTER 16 ÅR
Författaren Carina Rydbergs roman Den högsta kasten slog ner som en bomb i Sverige i slutet av 90-talet. Hon skrev ocensurerat med verkligheten som förlaga på ett sätt som få gjort tidigare. Nu är hon tillbaka med romanen Vitt slödder. Samtal med vår kritiker Annina Rabe som har läst en helvetesskildring skriven på förvånansvärt gott humör.
P1 KULTUR MINNS FORMGIVAREN OCH KERAMIKERN SIGNE PERSSON MELIN
För en knapp vecka sedan gick keramikern Signe Persson Melin bort, 97 år gammal. Hon slog igenom 1955 på Helsingborgsutställningen H55 med kryddburkarna som då - som nu - framstod som "moderna" och robusta med sin avskalade estetik som var en hyllning till materialet; leran. 2009 träffade Lisa Wall henne i samband med en stor retrospektiv utställning – hör deras möte igen.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson -
Inför valet har vi bett partiledarna berätta om varsitt kulturellt verk som betytt något särskilt för dem. Vänsterpartiets Nooshi Dagostar känner stor kärlek till alla karaktärer i TV-serien Seinfeld.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"ROLF LASSGÅRD - DU ÄR BÄST!"Det ropade en man från ett fönster, när vår reporter Björn Jansson skulle intervjua Lassgård häromdagen. Han är folkkär och bioaktuell: i filmen "Schack" som har premiär idag spelar Lassgård en skotsk skeppsredare som gillar schack och vadslagning, och i oktober har han den manliga huvudrollen i Richard Hoberts triangeldrama "Kärleksbevis". Hör vad Lassgård svarar på Björns Janssons fråga om vad som varit motorn och drivkraften i hans karriär som skådespelare.
"MAKTENS RINGAR" HITTAR KÄRNAN I TOLKIENS BERÄTTELSEDet menar vår filmkritiker Emma Engström, efter att ha sett de två första avsnitten i den påkostade tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens ringar". Hör henne om vad man kan vänta sig av denna visuella nyorientering utifrån Tolkiens värld.
"ALI & AVA" - HELGENS HÖJDARE PÅ BIOFilmen Ali & Ava är en kärlekshistoria. Ali är en före detta DJ och hyresvärd som just separerat från sin fru. Ava är en ung mormor som tar hand om alla: en bipolär granne, grannens barn, sina egna vuxna barn och så tre barnbarn. Filmen utspelar sig i Bradford i norra England, en plats som kämpar för sin överlevnad sedan stadens stora industrier slagit igen. P1 Kulturs Lisa Bergström har intervjuat filmens regissör, Clio Barnard.
KLASSIKERN "GÖKBOET" - VÅGAR VI SE OM DEN?Vad är tidens dom över den klassiska 70-talsfilmen Gökboet? Med Jack Nicholson i huvudrollen som den uppstudsige patienten McMurphy som i handbojor förs in i ett mentalsjukhus , och vänder upp och ned på den låsta avdelningen. Filmkritikern Mårten Blomkvist vågade se om den - hör vad han tycker.
Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Ulph Nyström
-
I det sextiotredje avsnittet av Tolkienpodden är det återigen dags för ett personporträtt. Den här gången handlar det om Aragorn, en av de viktigaste gestalterna i Tolkiens författarskap. Vi pratar om hans historia, både inom- och utomvärldsligt, och tar upp eventuella förebilder och paralleller. Vi som diskuterar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
-
Nu är äntligen avsnitt 1 av Vibrafonen podcast ute! Jag samtalar med musikern och mångsysslaren Peter Bryngelsson, mest känd från band som Ragnarök, Kung Tung och Urban Turban. Peter har många strängar på sin lyra, både bildligt och bokstavligen. Utöver sitt musicerande skriver han böcker om t.ex. omusikalitet, musik i krig, Peter Green, filmmusik m.m. Jag träffade Peter i somras för att jag främst ville prata om hans bok "Dagarnas skum 2.0". En bok som handlar om Ragnarök och deras låt "Dagarnas skum" från debutplattan (1976). Boken handlar b.la. om låtens uppkomst, samtiden, inspelningen, lyssnarperspektiv, andra band med samma namn och jakten på drömdistpedalen i London. En mycket underhållande bok med mycket bredd och djup som borde finnas i många bokhyllor.
Samtalet kom även att handla om hans andra musikprojekt genom åren samt vanliga missuppfattningar om musikframträdanden, klanger, hur ett projekt leder till ett annat, inspelningseror, samarbeten med musiker från mellanöstern, filmmusik m.m.m.m.m.
Peter släpper snart sin nya bok "Sagan om sagan om ringen". En bok som med Bo Hanssons klassiska album som utgångspunkt berättar om samtiden och om hur symboliken från Tolkiens böcker har anammats av olika musikgenrer och politiska rörelser.
Avsnittet finns där poddar finns. Mycket nöje!
Låtlista:
Ragnarök - Dagarnas skum
Kung Tung - Du är min korvkiosk
Triangulus - Sirius B
Peter Bryngelsson & The bigger and smaller orchestra - Ismene
Urban Turban & Shamim Naghedi - Det börjar verka kärlek banne mig
Jordmån - Brudmarsch efter Lars Höga Jonke
Peter Bryngelsson - Ballad of a tree -
I avsnitt åtta av Filmcirkeln diskuterar vi den svenska, tecknade klassikern Resan till Melonia (regi: Per Åhlin)
Spoilervarning! Se filmen innan du lyssnar på avsnittet.
David förklarar sin kärlek till Åhlins Shakespeare-inspirerade film om öarna Melonia och Plutonia. Marcus och Vidar har precis sett filmen för första gången... eller har Vidar bara förträngt att han sett den? I avsnittet analyseras den citat-vänliga historien, karaktärerna och filmens politiska budskap. Vi ser influenser från Tolkiens Midgård och vi konstaterar att Per Åhlin är lite av Sveriges Hayao Miyazaki. Det råder dock skilda meningar om hur bra Resan till Melonia verkligen är.
Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".
Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar.https://letterboxd.com/filmcirkeln/
-
Lär dig grunderna i sindarin, språket som talas av Midgårds alver, och för en enkel konversation på språket. Föreläsare: Måns Björkman Musiken är från Sands Of Time (Psychadelik Pedestrian) / CC BY-NC 3