Tidaholmsanstalten Podcasts
-
Från 2014. Ett bråk om toapapper urartar till det största fängelseupproret i svensk kriminalvårdshistoria. Och snart står fängelset, Tidaholmsanstalten, i lågor.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Fångarna har druckit mäsk och tagit tabletter – och beväpnat sig med järnrör. De gör myteri. Först fredligt, sedan allt våldsammare. Polis och brandkår håller sig utanför murarna av rädsla för konfrontation.
En talesman för fångarna säger till media: ”Vi är beväpnade. Vi kommer inte ge oss.”
En dokumentär av: Martin Ezpeleta.
Exekutiv producent: Amanda Rydman.
År: 2014.
-
Sveriges fängelser och häkten är fulla och kriminalvården står inför en stor utveckling och expansion. Minst 3000 personer till behöver anställas. Podden gör ett unikt besök på Tidaholmsanstalten och träffar kriminalvårdsinspektör Björn Wäring. Han berättar om de viktiga uppdragen som kriminalvården har. Hör ett spännande och intressant samtal om hur en arbetsdag kan se ut på ett fängelse.
-
Den 22 juli 1994 hamnar två fångar på Tidaholmsanstalten i ett bråk om toalettpappret. Tolv timmar senare stod fängelset i brand. Det största fångupproret någonsin i Sverige var ett faktum. LÄS MER!
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Det hela inleddes som en fredlig protest på en av landets säkraste fängelse. Fångarna protesterade mot, vad de ansåg var godtyckliga, isoleringar från anstaltsledningens sida, men de var också missnöjda med den sittande borgerliga regeringens hårda linje i kriminalpolitiken.
Missnöjet i kombination med en ovanligt varm sommar, skulle få katastrofala konsekvenser natten mellan den 22 och 23 juli 1994, då ett hundratal liv svävade i fara.
I P3 Dokumentär om Fångupproret på Tidaholmanstalten 1994 får vi, med unika röster och arkivmaterial som aldrig sänts tidigare, återuppleva det dramatiska dygnet som skulle förändra svensk kriminalpolitik.
Producent: Martin Ezpeleta