T-Centralen Podcasts
-
I Dagens Avsnitt gästar vi Anton som dök upp från ingenstans i T-centralen och berättade om han historia, hur man kan förbättra sitt välmående på kort tid och vilken hjälp Jordan Peterson har varit!
-
Skicka ett meddelande till oss (via sms)
Bli LilltorpKompis! Gillar du det vi gör? Stöd oss då gärna. För19 kr i månaden kan du bli LilltorpKompis och stötta oss. Annars så uppskattar vi om du delar det här avsnittet i sociala medier. Eller om du tar en kompis telefon och subscribar oss i dennes podspelare :)
Idag har vi ett spretigt avsnitt.
Mattias börjar med att prata om sin podidé: Levandegöra gamla röster!
Genom att intervjua de äldre som har minnen från två eller fler generationer tillbaka kan vi modernisera dessa minnen och levandegöra dem för kommande generationerDet som är intressant är platser, personer, händelser, hantverk, aktiviteter
Vad tycker du, är det något som låter som en bra idé?
Stockholmare kan inte köra bil är ett vanligt påstående från glesbygdsbor
Stockholm hader en orange vädervarning.
Enligt krisinformation.se innebär det:
"Vid orange varning kan vädret medföra fara för allmänheten, allvarliga skador på egendom och miljö och störningar i samhällsfunktioner. Enskilda personer eller grupper som är särskilt känsliga kan drabbas mycket allvarligt"
Det kom ca 40 cm snö
Det är ganska kul att hacka på stockholmares förmåga att köra bil. Låt mig presentera lite siffror:
I stockholms län bor det 2.34 miljoner människor.
I västernorrlands län bor det ca 245 000.
Stockholms län har en befolkningstäthet om 360 personer per kvadratkilometer
Västernorrlands län har en befolkningstäthet om 11.2 personer per kvadratkilometer
På essingeleden kör det ungefär 160 000 fordon varje dag.
På väg 73 kör det ungefär 70 000 fordon varje dag.
På T-centralen rör det sig ca 300 000 personer varje dag.
Det är alltså fler människor på T-Centralen _dagligen_ än vad det bor folk i hela Västernorrland. Slår vi ihop väg 73 och essingeleden så kör det dagligen lika många (ungefär) som det bor folk i hela västernorrland.
Marginalerna är minimala. Alla system är fulla till max. Det finns inte utrymme till störning, problem eller fel.
Renovering och återbruk har vi ägnat oss åt då den platsbygda skrubben från 1935 togs ner bräda för bräda, sågspån efter sågspån.
Sedan användes detta för att återställa med!
Det tog ett par dagar men nu har vi sovit första natten i "nya" sovrummet. Då återstår det bara ungefär en miljon saker. "Does it spark joy" kommer vi säkerligen prata om framöver. Det är Mattias rensningsfilosofi.
Slaktkurs kan det bli framöver. Ta kontakt om du är sugen på att vara med. Tuppar och bagglamm kommer slaktas.Bli LilltorpKompis! Gillar du det vi gör? Då skall du bli Lilltorpkompis!
För bara 19 kr i månaden kan du bli LilltorpKompis och stötta oss.
Småbrukarpoddens snackgrupp är lanserad (på facebook). Du hittar den direkt på https://www.facebook.com/groups/724343842855485.
Annars så uppskattar vi om du delar det här avsnittet i sociala medier. Eller om du tar en kompis telefon och subscribar oss i dennes podspelare :) -
Lyssna på SLs spökresa Spårlöst, mellan T-Centralen och Kista. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Lyssna på SLs spökresa Spårlöst, mellan T-Centralen och Kista. Släpps den 28 oktober. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Om ordningsvakter i Stockholms lokaltrafik och när resenärer menar att de går över gränsen och använder omotiverat våld.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Minou och hennes vän har precis blivit tillsagda att lämna tunnelbaneperrongen av en ordningsvakt för att de haft med sig folköl. De är på väg därifrån, men hon vänder sig om och säger att hon tycker att vakten utövar maktmissbruk och borde skämmas.
– Och sen så lägger jag till då, vilket jag skäms över, i slutändan av meningen: (…) ”har du en mini-pitt eller?”
Ordningsvaktens blick förändras plötsligt och så säger han: ”det här är ett gripande” och tar tag i Minous hand med ett hårt grepp. Och sen går allt väldigt fort, berättar hon.
– Så vänder de mig, böjer mig framåt så att min rygg fälls fram som en fällkniv. Och så hör jag bara hur min kompis skriker: ni sätter inte handbojor på henne. Och här, här rasar liksom mitt blod ner. Mina ben blir helt svaga. (…) Och så hör jag hur de här handbojorna klirrar.
– Alltså jag förstår inte varför jag står där i de här handbojorna med den lilla, lilla händelsen och de proportionerna, alltså handbojor är ju till för kriminella eller folk som är en livsfara för andra.
Minou blir upptryckt mot en vägg. Sen beordrar ordningsvakten att Minou ska föras in i ett så kallat trygghetsrum.
– Och då liksom, öppnar de dörren och kastar in mig där och jag kommer ner på knäna.
"Jag får ingen luft"43-åriga Julia, som lider av PTSD, berättar att hon var mitt i pågående panikångestattack när hon konfronterades av ordningsvakter i T-Centralen i Stockholm, för nästan två år sedan.
– De försöker få svar från mig, men när du trycker mig in i väggen, och sen trycker min hals – hur kan jag svara dig? Det är det som jag inte fattar, varför de gjorde så.
Mattias Svensson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, hamnade i en diskussion med en ordningsvakt som tyckte att han var för berusad. Sen blir han överfallen bakifrån, berättar han.
– Jag spänner till och plötsligt ramlar vi på golvet och då, då får jag verkligen panik, vad händer? Vad ÄR det här? Den här manliga vakten börjar då liksom klättra upp, han tar stryptag, jag känner jag får ingen luft.
Kaliber har gått igenom de klagomål från resenärer som kommit in till SL. Av drygt 800 klagomål som gäller SL:s ordningsvakter finns 220 st fall där resenärerna upplevt omotiverat eller obefogat våld från ordningsvakterna.
SL: "Finns ofta två sidor av myntet"Så vad säger SL om resenärernas klagomål? Erik Norling är ansvarig trafikdirektör på Trafikförvaltningen i Region Stockholm:
– Om man blir avlägsnad eller gripen av en ordningsvakt så upplevs det sällan som positivt, det är ju väldigt obehagligt och det kan se obehagligt ut. Så det är klart att man kanske har en bild när en sådan här händelse inträffar som man upplevt att det här har varit obehagligt. Kundklagomålen ger en bild av händelse, men den behöver inte vara en nyanserad och korrekt bild av händelsen alltid utan det finns ofta två sidor av myntet.
Kaliber har frågat de anlitade vaktbolagen, tre stycken, om kritiken mot deras ordningsvakter. Ett av bolagen svarar att ytterst få ärenden de hanterar är klagomål och att de utbildar sina vakter i bland annat konflikthantering och bemötande. De gör också kontinuerliga kontroller av sin personal för att se att de jobbar i enlighet med uppdraget.
Det andra bolaget menar att de alltid försöker att minimera antalet resenärer som känner sig felaktigt behandlade av deras ordningsvakter. Men att det inte går att komma ifrån att vissa resenärer kommer att tycka att ordningsvakterna gör fel i en konflikt, särskilt när alkohol är inblandat. Det tredje vaktbolaget svarar att de tar alla klagomål på allvar och utreder dem.