Svenska kocklandslaget Podcasts
-
Välkommen till ett nytt avsnitt av Idrott-och ledarskapspodden. I det här avsnittet möter du en av Sveriges främsta och mest framgångsrika konditor Magnus Johansson. Magnus har bland annat varit med i Svenska Kocklandslaget, vunnit OS, ansvarat för Nobeldesserten i 10 år och fick för några år sedan den stora äran att svänga ihop en karamelliserad chokladmousse till Kungen när Hans Majestät fyllde jämt. Du ser Magnus ofta I TV 4's morgonprogram och han var med i juryn i TV programmet Dessertmästarna. Idag driver Magnus det som heter Magnus Johansson Bageri&Konditori och Magnus Johansson Glass och Konfektyr i Hammarby Sjöstad i Stockholm, tillsammans med sin fru Linda. I det här avsnittet pratar vi om hur det är att driva eget, vilka ledaregenskaper som är viktiga, hur du hanterar motgångar tex under pandemin och hur hanterar man press när du tex ansvarar för den viktiga Nobeldesserten. Vi kommer även in på livsmedelskrisen och vikten av att lära oss äta både lokalt och per säsong och mycket mer. Varmt välkommen och trevlig lyssning och vi önskar dig en riktigt glad påsk!
Vill du veta mer om Magnus och hans Team: www.magnus-johansson.com
Lär dig mer om hur du kan äta lokalt och per säsong:
- www.ekoladan.se
- https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/valj-bland-sasongens-godsaker/
- https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/vad-ska-jag-ata/
Lycka till! -
Hon möjliggör för äldre människor att skapa nya gemenskaper i Livsberättargrupper, enligt en modell som Stadsmissionen har tagit fram. Där får människor chansen att bryta ensamheten och lyssna på andra genom att dela glädje och sorg tillsammans.Christina själv har levt flera olika liv, varit en del av Svenska Kocklandslaget, är sjuksköterska och har nu landat som diakon. Det betyder att hon står på de svagas sida och finns för de mest sårbara i samhället. Hon har själv erfarenhet av att vara behövande, när hon blev allvarligt sjuk. Idag är hon verksamhetschef för Äldrecenter Samariterhemmet Diakoni i Uppsala.Johanna Fellenius möter Christina Rangstedt i ett samtal om betydelsen av aktiviteter och gemenskap, särskilt i juletid.
-
I veckans avsnitt möter vi stjärnkocken Håkan Thörnström som berättar allt om logistiken kring Nobelmiddagen.
Med sina åtta år i Svenska Kocklandslaget, en vinst i Kockarnas Kamp och stjärna i Michelinguiden är Håkan en av landets mest meriterade kockar. Vi får höra om konsten att hitta en meny som funkar för långt över 1000 personer, styrkan i att våga utmana sig själv i köket och de bästa knepen för att orka jobba långa dagar i restaurangkök.
Vilka saker är viktigast att tänka på i köket som amatör? Hur hanterar man allergier under Nobelmiddagen? Vad äter en stjärnkock allra helst själv? Allt detta och mycket mer får du svar på i veckans avsnitt av Logistikpodden.
Ta din chans att vinna ett signerat ex av Håkans nya bok “Thörnströms Kök 1997-2021” genom att delta i vår tävling här.
Höjdpunkter i veckans avsnitt:
18:02 Utmaningen att hitta i Blå hallens gångar
18:55 Hur planerar man en Nobelmeny?
23:37 Att tacka ja till att göra Nobelmiddagen en andra gång
30:11 Nobelmiddagens materialfasad
32:39 Hur lång tid tar det att servera över 1000 personer?
43:30 Skillnaden mellan en individuell mattävling och NobelmiddagenAvsnittet presenteras i samarbete med RISE – Research Institutes of Sweden. RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar vi till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle.
I dagens intervju presenterar RISE sitt arbete med nya lösningar för hur datadelning och digital regelgivning kan användas av kommuner för att hantera ex. elsparkcyklar och skapa en mer dynamisk användning av stadens mest värdefulla resurs ”curben” , d.v.s trottoarkanten. Låter det intressant, kontakta Daniel Rudmark på [email protected]
Är du nyfiken på mer? Besök gärna vår hemsida, eller kontakta Sofia Ohnell, tillträdande Chef för affärs- och innovationsområde Mobilitet, [email protected]
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
-
I veckans episod träffar jag kocken, restaurangägaren, entreprenören och profilen Johan Jureskog. Johan driver restaurang AG och även Rolfs Kök i Stockholm och sin egen hamburgerkedja Jureskogs. Han har även en egen linje med produkter som kallas Jureskog Selection som ni hittar i många av de större dagligvarubutikerna.
Johan var under åtta år medlem i Svenska kocklandslaget och vann med dem Matlagnings-OS 2004. Han har medverkat i massor med tv-program och är av de större matprofilerna vi har i Sverige, särskilt när vi pratar kvalitetskött och hamburgare.
I dagens avsnitt går vi igenom viktiga frågor som hans syn på kött vs hållbarhet, vi pratar om hans kärlek till råvaror och vad som är viktigt i livet. Självklart går vi också igenom en rad av de lyssnarfrågor jag har fått in på Instagram som hur man gör den perfekta hamburgaren och mycket annat.
Gillar du den här podcasten så ber jag dig om tre saker:
Prenumerera via den poddspelare du använder
Ge podden ett bra betyg, det betyder massor för mig!
Tipsa dina vänner. Ju fler som lyssnar desto större chans har vi att ta tillbaka makten över vår egen hälsa och även vara med och påverka planethälsan åt rätt håll.
Vill du följa det jag gör kan du hitta mig på instagram @johannescullberg, youtube: Hälsotipset med Johannes Cullberg. Johan hittar du @johanjureskog, @restaurang_ag, @jureskogs.