Avsnitt

  • Idag träffar jag triatleten, entreprenören, författaren och hälsoinspiratören Jonas Colting som är en person jag varit nyfiken på länge. Jonas började simma relativt sent (för att vara simmare) och blev snabbt biten. I de senare tonåren när han märkte att han aldrig skulle kunna tillhöra världseliten började han 1991 tävla i den då relativt okända sporten triatlon. Det ledde till att han under åren har vunnit Ultraman World Championship på Hawaii två gånger, Swimrun-loppet Ö till Ö 3 gånger och han har 6 VM och EM-medaljer i bagaget.

    Han har också gjort några rejäla långsimningar: Stockholm - Göteborg på 41 dagar, Gotland runt och Phuket runt. Så man kan inte säga annat än att han har ett rejält pannben.

    Jonas har skrivit 4 böcker och driver en egen framgångsrik podcast ”Coltings nakna sanning”.

    I veckans avsnitt pratar vi en hel del om Jonas bakgrund, hur han kom igång med sin träning, om kost och hur det påverkar en att bli pappa. Jag väver också in en hel del av era lyssnarfrågor i samtalet.

    Gillar du den här podcasten så ber jag dig om att prenumerera via den poddspelare du använder, Ge podden ett bra betyg, och framförallt att tipsa dina vänner.

  • Idag ska vi prata hälsa. Och det med en av mina favoriter Lovisa ”Lofsan” Sandström som även gästade mig i avsnitt 25. Den period vi gemensamt varit igenom sedan dess med Coronapandemin har på många sätt förändrat hur många ser på träning. Förut kanske det mer handlade om att hålla sig fit och hålla nere vikten, medans många idag har insett att träning faktiskt är livsviktigt. Det stärker vårt immunförsvar och gör oss bättre skyddade samtidigt som det stärker oss i att få ihop vårt livspussel, som på många sätt blivit mer påtagligt när vi tvingats arbeta hemifrån. Nu har hon dessutom släppt en ny bok ”Allt du behöver veta om vikt: en bok om gener, känslor och beteenden”.

    I veckans avsnitt pratar vi om vad Lovisa lärt sig från sina följare, vilka frågor som de oroar sig för eller tycker är viktiga. Vi pratar om förändringar som Lovisa själv har gjort, både i sin verksamhet och i familjen och på vilket sätt hon har förändrat sättet hon och familjen lever. Vi pratar om livet efter pandemin och vad hälsa egentligen är. VI pratar också om hur barnen påverkats och vad man kan göra för att hjälpa dem att lära sig ta eget ansvar och hur man sätter gränser. Vi pratar gröt, energidryck och proteinpulver och går igenom flera av era lyssnarfrågor.

    Så det här är ett väldigt viktigt och roligt avsnitt som jag tycker ni ska lyssna på och dela med era vänner. För vi behöver uppdatera vår syn på vår hälsa och se till att ta makten över hälsan, både för oss själva men också för våra barn.

    Gillar du den här podcasten så ber jag dig att prenumerera via den poddspelare du använder, ge podden ett bra betyg och tipsa gärna dina vänner.

  • Saknas det avsnitt?

    Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

  • I veckans episod träffar jag Olga Grönvall Lund som är grundare av Reformaten, en ideell förening som vill lyfta upp och påskynda debatten om omställningen av matsystemet. Man vill göra omställningen attraktiv, god och rolig – vilket den kan vara om den serveras rätt. Reformaten har bara 1,5 år på nacken som ideell förening men har åstadkommit mycket under sin första levnadstid vilket ni kommer höra mer om i dag.

    I dagens avsnitt pratar vi om Olgas bakgrund, var hennes engagemang kommer ifrån och hur hon ser på framtiden för Reformaten. Vi pratar om nyvunna erfarenheter, vilka hinder och möjligheter som finns framåt och lite om livet generellt.

    Det här är ett avsnitt ni inte får missa och jag garanterar att ni kommer smittas av Olgas härliga energi. Det är näst intill omöjligt att inte göra det. Vill du engagera dig i reformaten eller bara veta mer så hittar du info på instagram under @reformaten och på reformaten.com på nätet.
    --
    Gillar du den här podcasten så ber jag dig att prenumerera via den poddspelare du använder, ge podden ett bra betyg och tipsa gärna dina vänner.

  • I veckans episod träffar jag Daniel Nowak som är en relativt nybliven entreprenör genom sitt bolag For Real Foods som han driver tillsammans med sin hustru Kristin. Både Daniel och Kristin är från Göteborg och efter 10 intensiva år i Stockholm valde de att återvända hem till Kristins uppväxtplats Skärhamn, som ligger på ön Tjörn strax norr om Göteborg.

    Så här kommer ett samtal om hur allt började, vilka prövningar de gått igenom, varför man valde att göra pizzabotten av vitkål (och i vissa produkter av kycklingfilé), vad de står inför framåt och vad det innebär att vara matentreprenör i dagens Sverige.

    Du hittar mer om företaget på instagram under @forrealfoods.official på instagram och forrealfoods.se på nätet.

    Gillar du den här podden ber jag dig att prenumerera via den poddspelare du använder, att ge podden ett bra betyg och gärna tipsa dina vänner.

  • I veckans episod träffar jag Jonas Bergqvist som även medverkade i avsnitt 10 som jag tycker ni ska lyssna på om ni gillar det ni hör idag.
    Jonas började att utbilda sig till ekonom men sadlade om till att studera till sjukgymnast på Karolinska institutet.
    Han är författare till böckerna LCHF & Träning, Drömkroppen på 8 veckor och Ät och Lev Paleo som är bibeln för alla som vill äta och leva på det sätt vi är skapta för genom evolutionen. Och så driver han utbildningsföretaget Paleo Institute med både digitala o fysiska kurser inom kost o hälsa.

    I dagens avsnitt går vi igenom viktiga frågor som hur man kan skapa varaktiga livsstilsförändringar,vi pratar om hur olika människor har olika hälsoförutsättningar och vi pratar folkhälsa 2.0. Självklart går vi också igenom en rad av de lyssnarfrågor jag har fått in på instagram.
    --
    Gillar du den här podcasten så ber jag dig att:
    Prenumerera på podden
    Ge den ett bra betyg!
    Tipsa dina vänner🙏🏻
    @paradiset2.0 @paleo.institute #vägenmotparadiset #evolution #podcast #lchf #låkolhydratskost #hälsa #folkhälsa2.0

  • I veckans episod träffar jag kocken, restaurangägaren, entreprenören och profilen Johan Jureskog. Johan driver restaurang AG och även Rolfs Kök i Stockholm och sin egen hamburgerkedja Jureskogs. Han har även en egen linje med produkter som kallas Jureskog Selection som ni hittar i många av de större dagligvarubutikerna.

    Johan var under åtta år medlem i Svenska kocklandslaget och vann med dem Matlagnings-OS 2004. Han har medverkat i massor med tv-program och är av de större matprofilerna vi har i Sverige, särskilt när vi pratar kvalitetskött och hamburgare.

    I dagens avsnitt går vi igenom viktiga frågor som hans syn på kött vs hållbarhet, vi pratar om hans kärlek till råvaror och vad som är viktigt i livet. Självklart går vi också igenom en rad av de lyssnarfrågor jag har fått in på Instagram som hur man gör den perfekta hamburgaren och mycket annat.

    Gillar du den här podcasten så ber jag dig om tre saker:
    Prenumerera via den poddspelare du använder
    Ge podden ett bra betyg, det betyder massor för mig!
    Tipsa dina vänner. Ju fler som lyssnar desto större chans har vi att ta tillbaka makten över vår egen hälsa och även vara med och påverka planethälsan åt rätt håll.
    Vill du följa det jag gör kan du hitta mig på instagram @johannescullberg, youtube: Hälsotipset med Johannes Cullberg. Johan hittar du @johanjureskog, @restaurang_ag, @jureskogs.

  • Jag återbesöker en av föregångarna inom lågkolhydratkost: Dr Andreas Eendfeldt som är specialist i allmänmedicin och grundare av dietdoctor.com. Jag pratade med Andreas i avsnitt 28 som jag varmt kan rekommendera er att lyssna på efter att ni lyssnat på dagens avsnitt. Så idag går vi inte igenom så mycket bakgrund utan hoppar rätt in i den spännande utveckling som skett sedan jag träffade honom sist. Vi pratar om hur man hanterat pandemin som företag, men också hur man kunnat hjälpa personer att stärka sin hälsa genom att förbättra sin kost och gå ner i vikt. Vi går också igenom en rad av era lyssnarfrågor som jag väver in i samtalet och vi pratar om nya trender som högproteinkost och massor mer.

    Andreas är en sjukt skarp och trevlig person som jag verkligen gillar att prata med. Jag hoppas och tror att vi kommer fortsätta dialogen eftersom vi delar syn på vad som behövs göras i samhället kring preventiv hälsa och sjukvård.

    Gillar du den här podcasten så ber jag dig om tre saker:
    Prenumerera via den poddspelare du använder
    Ge podden ett bra betyg, det betyder massor för mig!
    Tipsa dina vänner. Ju fler som lyssnar desto större chans har vi att ta tillbaka makten över vår egen hälsa och även vara med och påverka planethälsan åt rätt håll.

  • Underbart att vara tillbaka! Vi drar igång rond 2 av Vägen mot Paradiset med lyssnarfavoriten Martina Johansson som även medverkade i avsnitt 66 som jag rekommenderar att du också lyssnar på.

    Martina är utbildad till Civilingenjör på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg med inriktning bioteknik, och hon är snart klar med sin doktorsavhandling inom metabol ohälsa och inflammation. Dessutom driver hon bloggen martinajohansson.se och kontot @nextlevelbiohacking på instagram. Hon har blivit en ledande person inom både ketogenkost och biohacking i Sverige, och är en fantastisk kunskaps- och inspirationskälla.

    I dagens avsnitt pratar vi hormoner, biologisk ålder, kolesterol, fasta, anti aging och massa annat. Martina svarar även på era lyssnarfrågor och ger bland annat sina topp 10 Biohacking-tips.

    Jag hoppas du kommer gilla avsnittet. Prenumerera gärna på podden så ses vi om en vecka!

  • Transporter globalt står för ca 13-14% av alla CO2-utsläpp och idag pratar vi hållbarhet utifrån hur man kan lösa utmaningen att kraftigt minska den belastningen. Dagens gäst är Sofia Granfors som är Head of e-Mobility på VW i Sverige. Vi går igenom vad som händer när världens största biltillverkare med över 300 000 anställda som tillverkar över 20000 bilar om dagen går ALL IN med elektrifiering så påverkar det faktiskt hela världen.

     

    I dagens samtal går vi igenom en del av historiken som har lett fram till den enorma omställningen där Dieselgate 2015 varit en klart pådrivande faktor, vi pratar om hur man arbetar med sitt eget ansvar och hur man hjälper konsumenter att ta sitt ansvar och hur man kan arbeta med klimatkompensering på riktigt. Vi pratar också om samarbeten över branschgränser och med andra länder och mycket annat.

     

    Jag hoppas ni kommer att gilla det här för det är något som påverkar oss alla och kommer ha stor betydelse för vår förmåga att nå Parisavtalets målsättning med klimatneutralitet 2050.

    Gillar ni det här så ge gärna ett bra betyg på itunes och prenumerera på podden. Följ mig och Paradiset på Instagram på @johannescullberg @paradiset2.0 och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.  

    Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.

  • Idag pratar jag med Dr Isis Amer Wåhlin som är överläkare med särskild expertis inom kvinnans hormonella sjukdomar och även är forskare på KI i Stockholm. Hon har även vidareutbildat sig inom funktionsmedicin i USA och driver den funktionsmedicinska kliniken 2Heal på Riddargatan 12 i Stockholm.

     

    I dagens samtal pratar vi om Isis bakgrund, hur hon har kämpat med att utveckla vården på de arbetsplatser hon varit och varför hon slutligen valde att starta 2Heal. Vi pratar om skillnaderna mellan olika synsätt, om fördelarna med att arbeta i team och hur vår livsstil påverkar vår hälsa inte bara här och nu utan även för flera generationer fram i tiden. Vi pratar såklart om maten och där utvecklingen i världen går mot mer ultraprocessad mat där vi konsumenter på sikt tappar kontrollen över vad vi får i oss och där vi nuförtiden inte äter tillsammans i familjer runt matbordet.

     

    Gillar ni det här så ge gärna ett bra betyg på itunes och prenumerera på podden. Följ mig och Paradiset på Instagram på @johannescullberg @paradiset2.0 och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.  

    Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.

  • Dagens samtal har jag sett fram emot länge. Mats-Eric Nilsson är en av mina personliga hjältar och jag träffade honom första gången i samband med att jag planerade att starta Paradiset för att få kunskap och inspiration och jag har följt hans resa och läst alla hans böcker som jag tycker verkligen står i en klass för sig.

     

    I dagens samtal pratar vi såklart om Mats-Erics senaste bok Nyfiken på Naturvin men vi går också igenom alla de andra böckerna som liksom följer en logisk tråd i utvecklingen. Vi pratar om hur livsmedelsindustrin har vant oss att maten ska smaka på ett visst sätt och hur vi tappat kontakten med riktig mat. Vi pratar smakförstärkare och hur olikfärgade oliver plötsligt kan bli svarta, varför restauranger väljer att använda industriella livsmedel istället för Äkta vara och hur maten faktiskt kan lösa diplomatiska kriser mer effektivt än andra mer klassiska diskussionsmetoder. Vi pratar också om varför han grundade konsumentföreningen äkta vara och mycket mer.

     

    Det här är ett spännande samtal mellan två passionerade matpersoner som båda vill förbättra Matsverige. och utan Mats-Erics böcker kanske Paradiset inte hade kommit till eftersom de inspirerat mig mycket genom åren? Jag hoppas verkligen du gillar avsnittet och Vill du stötta det jag gör så får du gärna göra det genom att prenumerera på podden och gå in på min patreonsida där man kan stötta med ett litet månadsbelopp som man bestämmer själv så att jag kan fortsätta min kamp för en bättre folk- och planethälsa. Du hittar den på patreon.com/vagenmotparadiset. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.  

    Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.

  • Dagens gäst Ann Fernholm är en av Sveriges främsta vetenskapsjournalister. Hon är doktor i molekylär bioteknik och 2010 utsågs hon till Årets Vetenskapsjournalist. Ann är också grundare av Kostfonden (kostfonden.se) som samlar in resurser till vetenskapliga studier för att undersöka kostens effekter på hälsan och vilka eventuella biverkningar en kostomläggning kan ge.

     

    I dagens samtal pratar vi om Anns bakgrund och vad hennes drivkrafter är, vi pratar om diabetes, ganska vidrig sockerforskning som bedrevs i Sverige på 40-talet, vi pratar såklart om kostfondens arbete och går in på ämnen som sockerskatt och hur forskning bedrivs i Sverige och världen idag. Eftersom vi båda är föräldrar pratar vi om allergier och kostråd för barn. Vi pratar om Svenska och brasilianska kostråd, livsmedelsverket och socialstyrelsen. Det kommer också ett avslöjande om ett stort matfusk från ett av våra mest hypade svenska livsmedelsbolag som du inte får missa!


    Det är ett härligt och energifyllt samtal som jag hoppas du kommer gilla! Vill du stötta det jag gör så får du gärna göra det genom att prenumerera på podden och gå in på min nya patreonsida där man kan stötta med ett litet månadsbelopp som man bestämmer själv så att jag kan fortsätta min kamp för en bättre folk- och planethälsa. Du hittar den på patreon.com/vagenmotparadiset. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.

    Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.

  • I dag ska vi prata om en folksjukdom som faktiskt inte är en utan två helt olika sjukdomar, trots att de har samma namn. Nämligen Diabetes som finns som typ1 och typ 2.

     

    Och dagens gäst Peter Jihde känner nog alla till från TV. Han är en av Sveriges mest kända programledare och har lett program som Idol och Nyhetsmorgon bland annat. År 2012 drabbades Peter Jihde av diabetes typ-1. Och tre år senare när han kände att han kunde tillräckligt mycket för att tala om sin sjukdom har han aktivt kämpat för att öka kunskapen om sjukdomen och berätta om diabetikers situation, bland annat genom instagramkontot jihdes diabetes och även som programledare för Diabetesgalan.

     

    I dagens samtal går vi igenom Peters historia, pratar om sjukdomen diabetes som växer lavinartat i världen och vad man kan göra för att upptäcka det och i typ 2-fallet förändra sitt liv för att kunna leva ”normalt” igen. Vi pratar om träning som medicin både för kroppen och för psyket och hur viktigt det är att familjen kan vara delaktig i kampen eftersom den drabbar både den som är sjuk och de som lever med dig.

     

    Vill du stötta det jag gör så får du gärna göra det genom att prenumerera på podden och gå in på min nya Patreonsida där man kan stötta med ett litet månadsbelopp som man bestämmer själv så att jag kan fortsätta min kamp för en bättre folk- och planethälsa. Du hittar den på patreon.com/vagenmotparadiset. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.

    Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.

  • Alla vet att en god hälsa är något av det viktigaste som finns. Men vägen dit är inte alltid självklar eller spikrak. Det finns så många måsten, krav, tankar, idéer, koncept och nästan religiösa uppfattningar som gör att det för många människor kan bli så svårt att man väljer att bara stänga ner.

     

    I veckans avsnitt träffar jag kloka Therese Elgquist, eller Thess som hon också kallas som är en härlig Göteborgstjej som är riktigt duktig på växtbaserad mat och också har mycket kloka tankar om hälsa som helhet. Hon var också med i avsnitt 21 och för er som missat det så gå in och lyssna.

     

    Vi pratar om hur hon mår idag med allt som hänt under Corona-pandemin, vi pratar om hennes nya bok Växtbaserat som lär en hur man bygger bra måltider. Vi går också igenom hur hon ser på sin egen träning och hur det förändras över tid. Vi pratar tvång, rutiner och krav och balansen mellan hälsosam press och ohälsosam stress. Eftersom vi båda är matnördar går vi också igenom nya maträtter eller ingredienser där vi bland annat pratar om vad man kan göra för gött med tång :)

     

    Det här är ett skönt samtal som jag hoppas du kommer gilla utan några som helst pekpinnar för att försöka avdramatisera Vägen mot hälsan och skapa mer lust än något annat.

     

    Jag har också bestämt mig för att hålla podden reklamfri så om du vill du stötta det jag gör så får du gärna göra det på min nya patreonsida där man kan stötta med ett litet månadsbelopp som man bestämmer själv så att jag kan fortsätta min kamp för en bättre folk- och planethälsa. Du hittar den på patreon.com/vagenmotparadiset och jag kommer att börja ladda upp material där som blir exklusivt för de som stöttar podden. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.

     

    Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.

  • Under arbetet med vårens podcasts har jag lärt mig ännu mer om pengarnas makt för att påverka både vår hälsa och vår planet. Och insett vilken potential vi alla sitter på att påverka själva. I dagens avsnitt intervjuar Johanna Lundgren Gestlöf som är nybliven hållbarhetschef på tjänstepensionsföretaget SPP.

     

    Och det riktigt roliga med Johanna är att hon är 30 år, oerhört skarp med en bakgrund som både strategikonsult och ett politiskt engagemang som bland annat talskrivare åt en av mina favoritpolitiker Annie Lööf (som ni kan lyssna på i avsnitt #38).

     

    I dagens samtal pratar vi om Johannas bakgrund och uppväxt och går igenom vad som fått henne att välja den väg hon har valt. Vi pratar om hennes tid inom politiken och hur hon flyttat över till näringslivet och balansen där emellan. Hur hon tänker om framtiden och möjligheten att påverka på riktigt där hon nu, i sin nya roll som hållbarhetschef på SPP, verkligen sitter på en positiv maktposition. Bland annat berättar Johanna om hur SPP tillsammans med 29 andra företag tvingat Brasiliens regering till förhandling för att få stopp på bränderna i Amazonas. Sånt blir jag lycklig av.

    Vi går också igenom tips på hur vi alla kan tänka runt vår pension och hur enkelt det faktiskt är att flytta sin egen pension så att det blir ett starkt verktyg för en hållbar förändring och även hur man kan påverka det företag man arbetar på.

     

    Vill du stötta det jag gör så får du gärna sätta in några kronor på supporter.acast.com/vagenmotparadiset så att jag kan fortsätta min kamp för en bättre folk- och planethälsa. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.

    Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.

  • Idag ska vi prata mat, hälsa och entreprenörskap, mina favoritämnen! Och detta dessutom med en väldigt trevlig person som jag tidigare inte träffat så det blir extra roligt. Kocken, författaren och programledaren Niklas Ekstedt gästar mig idag.

     

    År 2000, när Niklas var 21, öppnade han sin första krog Niklas i Helsingborg. Redan året efter utsågs den till årets affärskrog av Dagens industri och den vann mängder med utmärkelser. 2003 öppnade han systerkrogen Niklas Viken i Viken utanför helsingborg. 2007 öppnade han 1900 i Stockholm samtidigt som restaurangerna i Skåne stängdes och hösten 2011 öppnade han Ekstedt som fick en stjärna i Guide Michelin 2013. Han har skrivit böckerna Den blå maten, Happy Food och happy Food 2.0 tillsammans med journalisten Henrik Ennart (som ni förresten kan lyssna på i avsnitt 11 om hur man blir 150 år) och ett antal egna kokböcker. Han är programledare både för svenska och engelska matlagningsprogram

     

    I dagens avsnitt pratar vi en del om hans uppväxt och relationen till föräldrarna, vi pratar om hans starka intresse för kopplingen mellan hälsa, mat och åldrande och hur det är att vara förälder med hans yrkesval och hur det är att uppfostra sina barn. Det blir också en del prat om konsekvenserna av att vara egenföretagare och arvet från hans pappa superentreprenören. Vi går igenom påverkan från corona såklart men pratar också om framtiden.

     

    Nu tar jag sommarpaus ett par veckor men vill du stötta får du gärna sätta in några kronor på supporter.acast.com/vagenmotparadiset. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.

    Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.

  • Idag ska vi sammanfatta mycket av det vi pratat om det senaste året i ett väldigt spännande samtal som sätter fingret på många av de frågeställningar och utmaningar jag och säkert vi alla brottas med varje dag.

     

    Tomas Björkman är en social entreprenör, filosof och författare som är teoretisk fysiker i botten och har en genuin nyfikenhet och vilja att förstå komplexa sammanhang som en grundläggande drivkraft i allt han gör. På 90-talet grundande han en bankverksamhet som han sålde 2001 och han har också under åren även byggt upp fastighets- och IT-bolag. Han har efter entreprenörskarriären skapat stiftelsen Ekskäret och co-workingspacet Ekskäret Klustret. Han har även skrivit böckerna The Market Myth, The Nordic Secret (tillsammans med Lene Rachel Andersen) och Världen vi skapar som jag varmt rekommenderar. Tillsammans med Norrsken Foundation och några till är hans stiftelse medskapare till appen 29K.

     

    I veckans podcast pratar vi om hur världen vi skapat nått en så kallad punkt där vi antingen kan bryta ihop eller bryta igenom som samhälle. Vi pratar om våra kollektiva föreställningar, om hur det mesta vi tar för givet och ser som sanningar faktiskt bara är en påhittad verklighet som vi kan själva kan förändra. Vi pratar om det paradigmskifte vi står inför nu på grund av de enorma tekniksprång vi genomgått de senaste 30 åren, hur vi tidigare klarat av stora mentala skiften i historien och vad som krävs för att vi ska kunna göra det nu. Både som individer och som samhälle. Vi pratar om hur vi behöver en ny syn på arbete och vår funktion på jorden för att återigen hitta mening med vår tillvaro och samtidigt bidra positivt till jordens utveckling.

     

    Gillar du den här podden och skulle vilja bidra på något sätt så att jag kan fokusera på att intervjua de bästa gästerna istället för att jaga sponsorpengar så vore det oerhört uppskattat om du ville stötta showen via supporter.acast.com/vagenmotparadiset. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.

    Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.

  • Idag ska vi prata om manlighet, eller mer specifikt manliga förebilder, och vad bristen på det kan skapa för problem. Dagens gäst Navid Modiri är född -83 i Iran, uppvuxen i Göteborg och numera bosatt i Malmö med sin dotter. Han kom till Sverige som tvååring med sina föräldrar som flydde från Iran. Han har alltid känt sig utanför (eller ”mellanför” som han själv säger) och har ägnat väldigt mycket tid och kraft på att försöka passa in och hitta sin identitet. Han är en kreativ mångsysslare som tänker, skriver och pratar som han själv säger. Han kan titulera sig föreläsare, musiker, författare, programledare, samtalsaktivist, podcastvärd för ”Hur Kan Vi?” och tillsammans med Mårten Granlund har han även startat podden ”Storebror”. Han har vunnit Stora bloggpriset, priset som årets kommunikatör och blivit nominerad till Stiftelsen Konungens ledarskapspris.

     

    I dagens avsnitt pratar vi om manlighet, faderskap, om hur det för många unga saknas manliga förebilder och stabila pappor idag, vad det innebär att vara en manlig förebild och ta ansvar för sina misstag. Vi pratar om att våga gråta, bjuda på sitt mörker och visa hela sig själv för att bli starka tillsammans. Vi pratar om ångest och hur man kan hantera den genom att bygga egna rutiner. Och vi pratar om risken med sociala medier som kan göra att man känner sig helt värdelös.

     

    Gillar du den här podden och skulle vilja bidra på något sätt så att jag kan fokusera på att intervjua de bästa gästerna istället för att jaga sponsorpengar så vore det oerhört uppskattat om du ville stötta showen med några kronor via supporter.acast.com/vagenmotparadiset. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.

    Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.

  • Idag är det ett ganska kontroversiellt avsnitt men jag ber er att försöka släppa förutfattade meningar innan ni börjar lyssna. Dagens gäst Filip Bromberg är legitimerad psykolog och generalsekreterare för Nätverket för psykedelisk vetenskap (www.psykedeliskvetenskap.org).

     

    Många lyfter psykisk ohälsa som en av de största utmaningarna vi står inför idag och nuvarande behandlingar hjälper långt ifrån alla. I avsnittet pratar Filip om den moderna forskningen på psykedeliska substanser och hur de studeras som behandling för olika former av psykisk ohälsa. Hur går behandlingarna till och vad händer i hjärnan? Vad är ayahuasca och psilocybin? Vad är egentligen riskerna och vad finns det för möjligheter? Dessa är några av de ämnen vi berör i avsnittet. Och jag lovar er att både diskussionen och resultaten är väldigt spännande och förtjänar att komma fram i rampljuset. Särskilt med tanke på hur fenomenalt dåligt ställt det är med många svenskars psykiska hälsa idag.

     

    Gillar du den här podden och skulle vilja bidra på något sätt så att jag kan fokusera på att intervjua de bästa gästerna istället för att jaga sponsorpengar så vore det oerhört uppskattat om du ville stötta showen via supporter.acast.com/vagenmotparadiset. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt.

    Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.

  • Martina Johansson är Sveriges mest erkända Biohacker och driver bloggen och instagramkontot Next Level Biohacking. Hon är i grunden civilingenjör i bioteknik från Chalmers och doktorerar just nu inom inflammation och metabol hälsa.

     

    I dagens avsnitt pratar vi om Martinas historia och väg in i biohackingen och hennes fascination för lågkolhydratkost. Vi pratar om hur viktigt det är att vara medveten om de kostval som görs och vilken kunskap som krävs för att få ut mesta möjliga hälsoeffekt om det är det man är ute efter. Vi pratar om hormoner, rutiner, produktivitet, psykisk ohälsa, fertilitet, kost och diabetes, klimakteriet, ketogen kost vs inflammation, socker, fett och framtidens kost och mycket, mycket mer.

     

    Gillar du den här podden och skulle vilja bidra på något sätt så att jag kan fokusera på att intervjua de bästa gästerna istället för att jaga sponsorpengar så vore det oerhört uppskattat om du ville stötta showen via supporter.acast.com/vagenmotparadiset. Alla bidrag mottages tacksamt!

     

    Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.

    Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.