Sven Delblanc Podcasts
-
Hur är det nu, minns ni Svenssson-slit och släp, vackra Märta, avskummet på torget och Mon Cousin? Eller är ni för unga för att ha sett Hedebyborna på TV, precis i skiftet mellan 70-tal och 80-tal.? Vi har läst Sven Delblancs roman 'Åminne', som är starten på hela historien. Vi fann det vi mindes från TV-serien men också en spännande skildring av tre generationer väldigt olika kvinnor. Samt en hel del annat.
På slutet berättar vi vad nästa episod kommer att handla om, för den som vill vara med och läsa samma bok som vi läser.
Just nu är det Anna Widerberg och Mattias Kvick som driver den här podden. Om ni blir nyfikna på oss så hittar ni oss här:
annawiderberg.se
www.mattiaskvick.n.nu/bilder
Vinjettmusik: Summer Fun by Ahjay Stelino mixkit.co/free-stock-music/ -
Sven Delblanc (1931-1992) anslog sitt stora tema redan i debutromanen Eremitkräftan (1962). Hur välja mellan frihet och ordning? Hur undvika att frihet innebär frihet också för det icke önskvärda? Hur hålla längtan och hoppet levande där allt är tillåtet? Högst som författare når Delblanc i en svit av helt korta idéromaner: Kastrater (1975), Speranza (1980) och Jerusalems natt (1983). I slutet av sitt liv uppsöker han sin egen barndom och skriver de drabbande uppväxtskildringarna Livets ax (1991) och Agnar (1993). Som lärd var Delblanc en av redaktörerna bakom flerbandsverket Den svenska litteraturen (1987-1990).
Docent Peter Luthersson samtalar med Lars Lönnroth, professor emeritus vid Göteborgs universitet och Delblancs medredaktör av litteraturhistoriska standardverket Den svenska litteraturen.