Stonehenge Podcasts

  • NYTT MAGISKT avsnitt! Varför vill gäst Andrea åka till 60talets Stonehenge på Druid- & hippiefest, Eva fascineras av livets kontraster och Tanja stoppar tungan i håligheterna på Levain-bröd? Vi pratar stencirklars magi med Sommarsolståndet, LITHA och Midsommarfirandets speciella energier, i år även med kraft från drömmiga planeten Neptnunus! Ett spännande avsnitt om energier, magi, frekvenser och mycket mer! Lyssna och hoppas du njuter lika mycket som vi gjorde när vi spelade in!


    Prenumerera gärna på podden så får du klipp när de kommer ut!


    Om Andrea Larsdotter

    Andrea jobbar som skådespelerska, dramatiker och producent inom film, tv och teater. Hon är utbildat dramatiker ;Biskops Arnö och Dramatiska Institutet. Hon har även en examen från kulturvetarprogrammet, Stockholms Universitet med film, kultur och religion som huvudämnen. Hon driver sedan 2006 även sin egen firma Wäxa MediMoves som skapar film, konst och workshops utifrån olika kreativa tekniker som hon själv utvecklat och satt samman. Hon har även utbildat ett tjugotal instruktörer i de egenutvecklade dansmeditationstekniker hon skapat under Wäxa MediMoves paraply.


    Just nu skriver Andrea på sin första roman där stencirklar har en central och återkommande plats.

    Wäxa MediMoves kommer även tillsammans med Vattumannen hålla i en workshopserie på temat stencirklar under 2022.


    www.andrealarsdotter.se

    www.waxamedimoves.se

    https://www.imdb.com/name/nm1109842/


    #magipodden #stencirklar #stonehenge #vardagsmagi #midsommar #andrealarsdotter #summersoltice #sommarsolståndet #ringofbrodgar #alestenar #standingstonesofcallanish #astrologi #shaman #medium #magiförsjälen #healing #vattumannen


    Om Tanja och Eva.

    Tanja Dyredand är författare och aktuell med böckerna "Magi för själen", "Vardagsmagi", "Skratta & Pausa" samt "Min Magiska Kalender 2022", initierad shaman, healer, meditations- och mindfulness coach, cert. medium och yogalärare.


    Eva Danneker äger Vattumannen bokförlag och bokbutik, samt håller en rad olika kurser.


    Music creds: Intro music: "Magic You Are" Sweet Dish remix (solfeggio 432 Hz, Forest treasure, beat by Dan Hening Arpy )


    TANJAS nya bok är här: En ljudbok med guidade meditationer.

    "Stjärnsjälar, Starseed Bliss - meditera med stjärnorna".

    https://stressaav.nu/ny-bok-slappt-starseed-bliss-stjarnsjal-meditera-med-stjarnorna/


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Denbna vecka är podden lite sen, inte för att vi fuckat up, nej nej, vi har ett Embargo att ta hänsyn till. Glenn, Niklas och Tobias sätter sig och snackar spel, massor av spel. Eller ja, ett spel mest, Elden ring. Men också Dolmen! Fantomen hinner vi med också, och pizza med hamburgare i!

  • Myten om urtillståndet utgör grunden för politiska ideologier och uppfattningar om hur samhället bör organiseras. Men så enkelspåriga var aldrig de äldre samhällena, berättar Tormod Otter Johansen.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

    Vi känner alla till den här historien: En tidig människa reser sig från sin hukade ställning och för varje uträtning av ryggen liknar hon oss allt mer. Hon lär sig hantera vapen, börjar bära kläder och använda jordbruksredskap. Under 200 000 år var vi jägare och samlare, kringströvande i små grupper över de stora kontinenterna av orörd vildmark. Först när vi blev bofasta samlades vi i större grupper och blev jordbrukare. Vi byggde städer, skapade stater och lät oss styras av en elit.

    Men stämmer den historien verkligen? I sitt mastodontverk "The Dawn of Everything: A New History of Humanity" ifrågasätter antropologen David Graeber och arkeologen David Wengrow denna välbekanta bild. Både idén om människans ursprungliga tillstånd och den etablerade berättelsen om vad som hände sedan förkastas. De börjar i en frontalattack mot de två alltigenom dominerande grundberättelserna om människans ursprung. De som läst Jean Jacques Rousseau och övertygats om att människan var en ädel vilde som levde i ett oskyldigt tillstånd av primitiv kommunism får svar på tal. Det arkeologiska materialet stödjer inte längre antagandet att små isolerade grupper varit normen sen homo sapiens begynnelse. Men lika hård kritik får de som tolkat Thomas Hobbes tankeexperiment om människans naturtillstånd som "ensamt, fattigt, smutsigt, djuriskt och kort" som en faktiskt historisk beskrivning. Vår förhistoria var knappast ett sorgligt brutalt allas-krig-mot-alla.

    Oavsett om den presenteras som fredlig eller krigisk så är den naiva idén om urtillståndet, satt som kontrast mot vår samtid, grunden för en berättelse om utveckling. Vi har lämnat det primitiva och är i ständig rörelse mot en alltmer komplex civilisation.

    Den berättelse Graeber och Wengrow ger oss är mycket rikare, mer fascinerande och i slutändan mer hoppfull än den stela utvecklingsstege vi alla vant oss vid. Vi kan inte sortera in alla mänskliga samhällen efter varandra i något tydligt schema. Olika samhällens egenskaper som storlek, komplexitet, ekonomi och politiska system hänger inte ihop på det sättet. Utvecklingen har inte ibland stannat av eller varit hackig, den har snarare ständigt böljat fram och tillbaka bland massvis av olika kombinationer.

    Förvisso har vi många gånger gått från att vara jägare och samlare till jordbrukare. Men vi har också återkommande gett upp jordbruket och istället blivit nomadiserande jägare eller herdar. Dessa val har inte bara berott på tvingande omständigheter som klimat och geografi, eftersom vi valt att vara just jägare och samlare, eller herdar, trots att vi mycket väl visste hur man odlade och dessutom bosatte oss på de bördigaste jordarna.

    Men skillnaderna mellan folkgrupper har inte bara handlat om hur vi tillfredställt vårt behov av att skaffa mat. Det handlar också om hur vi organiserat oss och rent fysiskt levt tillsammans. Monumentala arkeologiska lämningar– som Stonehenge, stenarkitekturen i Göbekli Tepe, eller de minoiska palatsen på Kreta – är ibland som vi föreställer oss byggda av klassamhällen där vi var kungar, undersåtar och slavar. Men minst lika ofta var dessa imponerande städer jämlika samhällen utan en infrastruktur av hov, befästningar och spannmålslager. Vissa städer, med enorma jordverk eller hundratals byggnader av sten som krävt oräkneliga timmar av arbete, har byggts av människor som inte ens var bofasta. Folkgrupper från stora områden samlades på dessa imponerande platser några veckor om året för ceremonier och handel.

    Inte ens när man granskar människors sista viloplats verkar den gamla berättelsen hålla. Under hela den moderna eran har vi trott oss finna belägg för starka klasskillnader i gravar, men rika gravfynd återfinns i många olika samhällen. Ibland har de välfyllda gravarna varit reserverade för adel och präster, men i andra fall har vi gett ett överflöd av gravgåvor till personer där inget tyder på att de tillhörde någon elit.

    Historien visar till och med hur samhällen inte ens behöver vara begränsade till en social ordning. Det sydamerikanska Nambikwarafolket i nuvarande Brasilien levde på 1940-talet på två fundamentalt olika sätt under olika delar av året. Under den torra årstiden levde man i små grupper som styrdes av hövdingar med rätt att befalla andra. Under regnsäsongen, när man samlades i större grupper och odlade, försvann deras makt och ingen accepterade order från någon. Andra samhällen, som på Bali, har haft strikta hierarkier i den politiska och religiösa sfären. Men samtidigt har man demokratiskt organiserat det komplexa samordnade jordbruket.

    Den nya berättelsens utgångspunkt blir alltså, för det första, att det inte finns något ursprungligt mänskligt samhälle. För det andra att det inte heller har funnits någon utvecklingsstege från det primitiva till det komplexa. Tvärtom handlar vår gemensamma berättelse om otrolig variation. Våra förfäder har med samma intelligens och uppfinningsrikedom som vår prövat, valt och avfärdat samhälleliga möjligheter i ett ständigt växelspel.

    Idag verkar vi tvärtom ha fastnat, både i praktiken och i vår föreställningsförmåga. Den enda legitima, ja, kanske den enda tänkbara formen för mänsklig organisering på stor skala är någon kombination av stat och marknad. Stater med våldsmonopol i kombination med global marknadsekonomi är vår förment eviga sociala ordning. Alla politiska konflikter handlar om hur vi skall använda samhällets olika delar så som de redan ser ut.

    Den avgörande sensmoralen i den nya berättelsen om mänsklighetens historia är att våra sociala strukturer inte alls är ofrånkomliga. Den enorma rikedomen i historien och förhistorien visar möjligheter, inte bundenhet. Vi må ha fastnat på en väg, men inget säger att vi måste fortsätta på den. Vi kan alltid skapa något nytt, en värld och nya livsformer som är annorlunda, till och med bortom vad vi nu kan föreställa oss.

    Framtiden är djupare än historien, och möjligheterna större än vi anar.

    Tormod Otter Johansen, jurist

  • Från Stonehenge till sex på den internationella rymdstationen och allt däremellan. Hur många grodor har varit uppe i omloppsbana och varför tyckte Nixon att kvinnor inte hade i space att göra?


    För fler brain bubbles missa inte den redaktionella plattformen

    https://bublication.com/


    & Följ ‘Bublication’ officiella Instagramkonto: 

    @bublication


    Personer i Podd-duo & Instagramkonton:

    Ida-Sofia Klingspor -  @idasofiakl

    Kristin Bohman -  @kristinbohman

     

    ‘Bublication’ är producerad av Silverdrake Förlag via Acast

    www.silverdrakeförlag.se


    Klippare:

    Marcus Tigerdraake, [email protected]

    @marcustigerdraake


    Koordinator:

    Victoria Tigerdraake, [email protected] 

    @victigerdraake

    .


    Disclaimer: Vi försöker vara så noggranna som möjligt med vår faktacheck, men eftersom vi är en underhållande pratpodd så spekulerar vi en del och ibland kan små fel smyga sig in. Klagomål mottages på duärintebjudenpå[email protected]



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Sanningen om Stonehenge, insikt om hur många siffror volymen har på gitarrförstärkare och mycket mer utreds i detta avsnitt. Men håller den?

    Manus: Christopher Guest, Michael McKean, Harry Shearer, Rob Reiner
    Regi: Rob Reiner
    I Rollerna: Christopher Guest, Michael McKean, Harry Shearer, Rob Reiner, m.fl.

    I Studion: Martin Soneby, Erik Broström, Fanny Agazzi, Sebastian Järpehag

  • En Halloween-film utan Michael Myers, vad kan gå fel? Väldigt mycket visar det sig när vi i veckans avsnitt pratar om Halloween 3 Season Of The Witch! Eller "Alla Helgons Blodiga Natt 3" som allas vår Carl XVI Gustaf hade kallat den. Och nej, vi pratar inte om Nicolas Cage Season Of The Witch...

    Vi försöker bland annat spåna fram en ny titel till filmen, en som inte ska lura tittarna att tro att Micke Myers är med. Reda ut "witch"-kopplingen och om den är bättre än sitt rykte? Stonehenge!

    Detta och mycket, mycket mer i detta avsnitt.

    #halloween #halloween3 #seasonofthewitch #michaelmyers #filmsmakarna

    Vi finns där poddar finns!

    Superlänk till alla plattformar: https://linktr.ee/Filmsmakarna

    Även på www.pladdercentralen.com

    Handlingen:

    Allhelgonaafton närmar sig. Och som vanligt ska barnen klä ut sig. En leksakstillverkare får en idé: Han ska ta livet av miljontals ungar genom att göra en stor uppsättning giftiga, dödande masker.

    Casten:

    Tom Atkins as Dr. Dan Challis

    Stacey Nelkin as Ellie Grimbridge

    Dan O'Herlihy as Conal Cochran

    Michael Currie as Rafferty

    Ralph Strait as Buddy Kupfer

    Jadeen Barbor as Betty Kupfer

    Brad Schacter as Buddy Kupfer Jr.

    Garn Stephens as Marge Guttman

    Al Berry as Harry Grimbridge

    Wendy Wessberg as Teddy

    Essex Smith as Walter Jones

    Nancy Kyes as Linda Challis

    Jonathan Terry as Starker

    Maidie Norman as Nurse Agnes

    Paddi Edwards as Secretary

    Joshua John Miller as Willie Challis

    Michelle Walker as Bella Challis

    Dick Warlock as Assassin Android

    Nick Castle as Michael Myers (archival footage, uncredited)

    Jamie Lee Curtis as The Voice of The Curfew Announcer / Voice of The Telephone Service Provider / Laurie Strode (voice acting, archival footage, uncredited)

  • Lär dig mer om den mystiska stenformationen utanför Salisbury i England, äldre än pyramiderna i Egypten och mer gåtfull än Mona Lisas leende.


    Avsnittet är tidigare publicerat i Allt du velat veta på 5 minuters eget flöde här på Acast, där du också hittar nya avsnitt då och då.


    Facebook: https://www.facebook.com/alltduvelatveta/

    Instagram: @alltduvelatveta / @frittefritzson

    Twitter: @frittefritzson


    Produceras av Blandade Budskap AB och presenteras i samarbete med Acast

    Become a member at https://plus.acast.com/s/alltduvelatveta.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Vad vet du egentligen om det där mystiska stenmonumentet på engelska landsbygden, som drar till sig turister, arkeologer, new ageare och hedningar?

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Ur Över Oxbrobäcken, 1996 Bengt Emil Johnson (1936-2010)

    Vintersolståndets gryningsljus; sparlåga är rätta ordet; ett annat slags ljus sipprar upp ur den vattensjuka marken; gransnåren delar smeksamt med sig av sin genomträngande drypväta.Här är vårt eget Stonehenge i kärrkanten; ingen tvekan om vem som byggde det; den stora isen lade ifrån sig bumlingarna här när den senast drog norrut. Så här års faller ingen vintersol in korpen har gömt den bakom bergskrönet.Hundratals björktrastar har vaknat; deras var för sig sträva, gnisslande läten vävs samman i ett ringande, på avstånd silverklingande, nästan ljusgnistrande sorl. Snöskatorna, rönntrostarna, skittrastarna, glottertrastarna på väg västerut?Samförståndet blev en orimlighet. Släktgodset skall härjas av eld. Synen sviktar; allt längre mellan stunderna då tanken insomnar i glädje. Björktrastarna är en tid i hans närhet. Varför sjunger de icke innan de lämnar oss? Edward Grey, Lord of Fallodon, (1862-1933), brittisk politiker. Utrikesminister 1905-1916, ledare av House of the Lords 1922-23. På fritiden hängiven fågelälskare som utgav en minor classic kallad The Charm of the Birds (svensk översättning under titeln Fåglar och fågelsång.)