Stina Weststrand Podcasts
-
Skogsräddaren Mats Karström är aktuell i en P1 dokumentär. Vi möter honom i Karkbergets urskog. Vi sänder från Botaniska i Göteborg på temat växthistoria.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Växterna klev upp på land för sisådär 450 miljoner år sedan och banade väg för alla landlevande arter, inklusive oss själva. Hur har växterna utvecklats för att klara skiftande klimat, och alla hungriga djur som följt efter, och varför finns det så vackra blommor? Morgonens fältreporter Lisa Henkow finns på Botaniska trädgården i Göteborg där intendent Stina Weststrand guidar oss genom årmiljonerna.
Och så möter vi skogsräddaren Mats Karström. I 35 år har han letat upp gammelskogar runt Jokkmokk som aldrig kalavverkats men som saknar skydd. Det arbetet skildras i en ny P1 dokumentär av Jenny Berntson Djurvall. I Naturmorgon följer vi med Mats Karström ut i Tolikheden-Karkbergets urskog. Här lever arter som är långsamma eller känsliga, som liten aspgelélav eller rosenticka.
Så här års börjar ugglorna ropa i skymningen - och i nattmörkret. Men hur gör man för att maxa sina chanser för att höra ugglor? Fågelforskaren Martin Green ger oss sina bästa tips i en ugglelyssningsskola.
Daniel Fagerström hittade en hel hög med nyckelpigor på husväggen vid balkongen. Vad gör de? Vi kollar med nyckelpigeexperten Velemir Ninkovic.
I veckans kråkvinkel blir Helena Söderlundh lycklig över att det verkar bli april, även i år.
Programledare är Karin Gyllenklev.
-
Frukten som var så lyxig att man kunde hyra den för att visa upp sig på stan med den. Historien om ananas. Och om vilken roll den har spelat i svensk matkultur?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
- Det var en ananas-hets i Europa under 1600-talet, 1700-talet och en bit in på 1800-talet, säger Stina Weststrand, botanist på Botaniska trädgården i Göteborg.
- Den som hade ananas hade makt och pengar.
Stina berättar om ananasens historiska höjdpunkt. Dessutom vad ananas är rent botaniskt.
Sara Begner, kock och sedan 14 år chef för Coops provkök. Hon är också ansvarig för Vår kokbok, Sveriges mest sålda kokbok, som förra året fyllde 70 år. Vår kokbok kommer ständigt i nya upplagor och blir därigenom också en sorts historiebok över svensk matkulturs utveckling och förändring.
Sara berättar om ananasrecept i Vår kokbok genom åren.
-
Vi spelade in podd i Göteborg och tog med oss Karin och Stina Weststrand samt Emilia Jensen i samtalet! Vi frågade dem om deras inspiration, briljans och hur det kom sig att de gick från vanliga stickare till professionella designers. Visste ni att Emilia inspireras av sportkläder(!) och att det var Karin och Stinas brorson...... Continue Reading →