Sofia Tingsell Podcasts
-
Sporttvätt, epadunk och hungersten - där har vi några av årets nyord. Språkets inbjudna panel diskuterar den pinfärska nyordslistan samt analyserar språkåret 2022. Vi önskar GOTT NYTT SPRÅKÅR 2023!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Här kan du läsa pressmeddelandet om 2022 års nyordslista.
I Språkets nyårspanel ingår:
Sofia Tingsell, språkvårdare m m på Språkrådet.
Patrik Hadenius, chef för Norstedts förlag och tidigare chefredaktör för Språktidningen.
Susanna Karlsson, Språkets återkommande expert samt docent i nordiska språk vid Göteborgs universitet.
Programledare Jens Möller.
Musiken som spelas i avsnittet är Ragga Epa med Dvnk1.
-
Idag undrar vi hur överlämningen går till från en avgående minister till en tillträdande. Får den nya gå bredvid en dag? Och så undrar vi vad ordet vandel egentligen betyder. Kommer det från vandal?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ulf Kristersson röstades igenom som ny statsminister i riksdagen idag, och imorgon presenterar han sin nya regering och de nya ministrarna. Men hur går det egentligen till när en avgående minister lämnar över till en tillträdande? År 2006 lämnade socialdemokraten Leif Pagrotsky över posten som utbildningsminister till dåvarande folkpartiledaren Lars Leijonborg. Båda är med oss.
Och så undrar vi över ordet vandel, som fanns med i Tidöavtalet. Vad betyder ordet egentligen? Med oss har vi Sofia Tingsell, språkvårdare på Språkrådet.
Sedan gör vi en tillbakablick till den som haft flest roller i svensk film: den eviga ragatan och argbiggan Julia Caesar. Vem var hon egentligen? Med oss har vi Anna-Maria Blomgren som tillsammans med sin man Roger Blomgren skrivit en bok om henne.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman -
Skrivregler, alltså sådant som skiljetecken, stor och liten bokstav och förkortningar, är svårt och väcker många frågor. I podden samtalar språkvårdare Sofia Tingsell med sin kollega Ola Karlsson, redaktör för Svenska skrivregler och Myndigheternas skrivregler, om skrivregler i allmänhet och förkortningar i synnerhet. När ska det vara stor eller liten bokstav i förkortningar, och när ska det vara punkt? Skrivregler har genom århundradena uppfattats som tekniskt och svårt, så går det kanske att förenkla reglerna lite?
Medverkande Ola Karlsson, språkvårdare i svenska vid Isofs avdelning Språkrådet Sofia Tingsell, språkvårdare i svenska vid Isofs avdelning Språkrådet