Simon Sinek Podcasts
-
Psykologisk trygghet är ett begrepp många pratar om, men hur gör man egentligen för att komma dit? Vi har träffat Ulla Osterman som tagit fram verktyget Orangino Work. Hon berättar om hur man genom ett faciliterat samtal med både djup och glädje ger avtryck i ett teams psykologiska trygghet.
I samtalet nämner vi bl a följande personer och forskningsområden:
Daniel Kahneman som skrivit boken Tänka snabbt och långsamt Edgar Schein som forskat om organisationskultur och värderingar Simon Sinek som pratat om viken av ett "why" Malcolm Gladwell Susan Wheelan som forskat fram Group Development Questionnaire (GDQ) som mäter gruppers utvecklingsfaserHör gärna av dig till oss med synpunkter! Du når oss på [email protected]
-
Frågan "varför" är lätt att ställa men kan vara svår att besvara. Men det är viktigt att ha ett tydligt syfte och meningsfullhet i det vi gör om dagarna, inte minst för att må bra.
Just nu är det i ropet att prata om verksamheters "varför" eller på engelska "why" för att citera ledarskapsgurun Simon Sinek, bland andra. Numera finns det också ledarskapsutbildningar som fokuserar på att leda med syfte.
Trendigt eller inte, meningsfullhet är viktigt för oss människor och har alltid varit det. Känner vi inte att verksamheten där vi jobbar fyller något syfte kan det i förlängningen påverka hur vi mår och presterar.
"Varför" är verksamhetens kompass De flesta verksamheter, företag och organisationer startar med ett tydligt och uttalat svar på frågan varför de finns. Allt medan tiden går händer det lätt att fokus istället förflyttas till vad man pysslar med och hur. Men då och då behöver vi stanna upp och lyfta frågan om vad det större syftet är. Vi kan se det som en kompass som visar den långsiktiga riktningen för oss. I en tid av ständig förändring är verksamhetens varför viktigt för att skapa tydlighet. Om vi hamnar i en knepig situation på jobbet och behöver fatta svåra val eller lösa problem kan svaret på verksamhetens varför hjälpa oss att hitta vägen fram.
Svaret på frågan varför skapar mening Att fokusera på varför är också viktigt för att må bra. Det ingår som ett av tre ben i vår älskade KASAM-modell beskrivet som "meningsfullhet". (Lyssna gärna på hela vårt avsnitt om KASAM här).
För att sammanfatta behöver vi känna meningsfullhet för att trivas på jobbet. Det hjälper oss att:
bidra till något värdeskapande känna engagemang i tråkiga arbetsuppgifter söka rätt lösningar och fokusera på rätt saker i lägen när det är oklart vad vi ska göra eller hurVerksamhetens varför och våra egna värderingar Det kan vara lättare eller svårare att tydligt se sitt varför på jobbet, beroende på vad man jobbar med och var man är i organisationen. Men ett syfte finns alltid. Frågan är om vi: a. tydligt ser det b. kan göra det till vårt - alltså om det stämmer med våra egna drivkrafter och värderingar
I organisationer som behöver kompetensutveckla är det klokare att bjuda in medarbetarna med ett varför snarare än med vad och hur - då låter vi deras unika kompetens komma fram. Att ha ett tydligt varför på ett personligt plan gör det också lättare att prioritera under en arbetsdag. Det blir ett stöd för att kunna välja bort det som till synes pockar på mest uppmärksamhet i kalendern och istället fokusera på det som är viktigt både just nu och långsiktigt.
Vår samarbetspartner Skandia har ett verktyg på sin hemsida som heter Friskvårdskalkylatorn. Den är framtagen i samarbete med Uppsala Universitet och nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård. Med den kan du räkna på hur mycket det lönar sig med friska medarbetare! Friskvårdskalkylatorn hittar du här.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.