Rådhuset Podcasts
-
Utrikeskrönikan 16 december 2022
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Köpenhamn, fredag.
Ska man förstå Danmark ska man förstå dess mat. Jag måste få berätta om de danska pannkakorna. Men inte pannkakor i största allmänhet, här ska du få höra om de köpenhamnska så kallade rådhuspannkakorna.
Det började med att det landade en inbjudan i min inkorg, den danske professorn Morten Meldal hade fått Nobelpriset i kemi och det skulle såklart firas. Köpenhamns kommun, där han bor och är verksam, var stolta så de nästan sprack och bjöd in till en ceremoni i Köpenhamns pampiga rådhus.
Där skulle det bli tal, bubbel – och pannkakor.
Jag läste igen.
Jo, de skulle servera just pannkakor, och faktiskt inte så mycket annat. Det nämndes liksom i förbifarten, att Morten Meldal firas med rådhuspannkakor. Som om att det var helt normalt att äta pannkakor efter ett Nobelpris, och som att alla var helt med på det. Här låg ju uppenbarligen en bra story begraven.
Mycket riktigt. Efter lite research hade jag lärt mig att rådhuspannkakor är en dansk festrätt som bara får serveras av Köpenhamns kommun och bara vid mycket festliga tillfällen. Rätten uppfanns på 1920-talet av en dansk krögare, som gav receptet till kommunen på villkor att det hölls hemligt och att pannkakan bara serverades i just rådhuset.
Så är det visst än idag, nästan 100 år senare. Även om det finns många försök till kopior därute lär det alltså bara vara i Köpenhamns rådhus du kan äta en äkta rådhuspannkaka.
Där har de å andra sidan ätits många gånger genom åren, har man något att fira eller en viktig gäst så kommer de fram, pannkakorna. Etiopiens kejsare Haile Selassie har ätit pannkakor i rådhuset. Liksom danska handbollslandslaget varje gång de vunnit EM. 1967 serverades 70 000 pannkakor när stan fyllde 800 år, och nyåret 2012 bjöds stans hemlösa på äkta rådhuspannkakor. I somras åts den för att fira danska Tour de France-vinnaren Jonas Vingegaard – och nu har alltså nobelpristagaren Morten Meldal också ätit de legendariska pannkakorna. Liksom jag, för jag nappade såklart på inbjudan och begav mig till rådhuset.
Och där låg de. I en av det pampiga husets många pampiga salar, snyggt uppradade på serveringsfat. Jag försökte se ut som att jag var där för Nobelprisets skull. Borgmästaren höll ett långt tal om forskning i framkant – jag lyssnade inte så noga, glodde mest storögt på de hemlighetsfulla pannkakorna. Belgiens kung Leopold har ätit dem, och världens bästa fotbollsmålvakt Peter Schmeichel. Snart var det min tur.
Jag la upp en på en tallrik och smakade.
En hoprullad pannkaka fylld med vispad *censur*, struken med *censur* och överströdd med rostade *censur*.
Den var såklart utsökt. Jag svalde och gick därifrån med en känsla av att ha tuggat mig ännu en liten bit längre in i den danska folksjälen.
Samuel Larsson, Köpenhamn
-
I den sista valpodden summerar vi intryck från valrörelsen 2022, gör ett nerslag på senaste fullmäktige och försöker skåda in i den dimmiga framtiden. Som på rådhuset är skriven på ett växande antal gula post it-lappar.
-
När den åtalades anhöriga ska ta sig in i Rådhuset börjar folkmassan skrika glåpord och filma. Det är den sista dagen i den internationellt uppmärksammade rättegången om grovt folkrättsbrott. I centrum står en man som lurats till Sverige, och nu ställs inför rätta för avrättningar som ägde rum på 80-talet.Efter nästan hundra förhandlingsdagar är det många känslor i luften. Men när ordförande lämnar över de avslutande orden till den misstänkta mannen lockar han fram en av de mest ovanliga reaktionerna du kan hitta i en rättssal – skratt fyller åhörarläktaren.