Markus Heilig Podcasts
-
Hur vi beter oss när vi första gången dricker alkohol kan säga en hel del om vilken sorts alkoholkonsument vi kommer att bli senare i livet, enligt Markus Heilig, professor i psykiatri och beroendeforskare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Markus Heilig har forskat om beroende av alkohol och droger i decennier och också varit forskningschef på USAs nationella alkoholforskningsinstitut vid NIH. Nu leder han ett centrum för neurovetenskap vid Linköpingsuniversitet. Där har de nyss gjort en studie och sett att magnetstimulering av vissa delar av hjärnan kan minska alkoholsuget och den mängd vid dricker. Att få det att bli en kliniskt fungerande behandlingsmetod mot alkoholberoende vore en dröm, säger han.
Han är trött på myten om att personer med beroende är någon sorts moraliskt svaga människor som bara kan ta sig i kragen, säger han.
Lena Nordlund
[email protected] -
Hur vi beter oss när vi första gången dricker alkohol kan säga en hel del om vilken sorts alkoholkonsument vi kommer att bli senare i livet, enligt Markus Heilig, professor i psykiatri och beroendeforskare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Markus Heilig har forskar om beroende av alkohol och droger i decennier och också varit forskningschef på USAs nationella alkoholforskningsinstitut vid NIH. Nu leder han ett centrum för neurovetenskap vid Linköpingsuniversitet. Där har de nyss gjort en studie och sett att magnetstimulering av vissa delar av hjärnan kan minska alkoholsuget och den mängd vid dricker. Att få det att bli en kliniskt fungerande behandlingsmetod mot alkoholberoende vore en dröm, säger han.
Han är trött på myten om att personer med beroende är någon sorts moraliskt svaga människor som bara kan ta sig i kragen, säger han.
Lena Nordlund
[email protected] -
Markus Heilig är professor i psykiatri vid Linköpings universitet och specialist på beroendesjukdomar. Han har medverkat i Från Savannen till Tinder på SVT och är en flitig debattör. Vi pratar om vad ett beroende är och hur det utvecklas samt vilka riskfaktorer som finns och hur man tar sig ur ett beroende.
Vidare samtalar vi om problemen som uppstår när ideolog står i motsats till vad forskningen säger.
Det blir också en hel del adhd, skola och samhälle.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta samlingsavsnitt djupdyker vi i ämnet feminism. Vi pratar om vänsterfeminister, hur ett feministiskt samhälle ser ut, våldtäkt och kvinnors utsatthet, toxisk femininitet, vad patriarkatet egentligen är, vad en stark kvinna och matriarker är, vart feminismen har tagit vägen, ett historiskt perspektiv, mediafeminismen och råd till dagens feminister från våra gäster. De som medverkar är: Paolo Roberto, Bilan Osman, Mona Sahlin, Cissi Wallin, Nina Wikner, Bianca Kronlöf, Mirjam Grant, Victoria Johansson, Emanuelle Davin, Amelia Adamo, Belinda Olsson och Markus Heilig.Vill du höra hela samtalet? Gå in på www.patreon.com/hurkanvi och bli Patreon. Har du inte råd att bli Patreon? Hör av dig till oss på [email protected] så löser vi det.Gillar du det Hur kan vi? gör och vill stötta med en engångssumma så swisha till 123 124 77 33.Vill du boka Navid som samtalsledare, moderator eller föreläsare? Gå in på www.navidmodiri.com/bokaFör att fortsätta samtalet, gå med i gruppen "Hur kan vi? - Eftersnack" på Facebook:https://www.facebook.com/groups/hurkanvi Alla avsnitt av podden och kontaktuppgifter hittar du på https://www.hurkanvi.se.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Navid pratar med journalisten och programledaren Belinda Olsson och professor i neuropsykiatri Markus Heilig om SVT-programmet “Från savannen till Tinder”, om könsroller och socialkonstruktivism, om medialogik och kultursideaktivism, att vara i det nyfikna utforskandet av komplexitet och kaos, jämställdhetsparadoxen och skillnaden på män och kvinnors hjärnor.Är du man och vill samtala med andra män kan du anmäla dig till den digitala mansgruppen hos Storebror. https://storebror.orgÄr du kvinna och vill samtala med andra kvinnor kan du anmäla dig till den digitala kvinnogruppen hos Storasyster. http://instagram.com/samtalmedstorasy...Vill du höra hela samtalet? Gå in på www.patreon.com/hurkanvi och bli Patreon.Har du inte råd att bli Patreon? Hör av dig till oss på [email protected] så löser vi det.Gillar du det Hur kan vi? gör och vill stötta med en engångssumma så swisha till 123 124 77 33.Vill du boka Navid som samtalsledare, moderator eller föreläsare? Gå in på www.navidmodiri.com/bokaFör att fortsätta samtalet, gå med i gruppen "Hur kan vi? - Eftersnack" på Facebook:https://www.facebook.com/groups/hurkanvi Alla avsnitt av podden och kontaktuppgifter hittar du på https://www.hurkanvi.se.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Mäns våld mot kvinnor måste vara en angelägenhet för varje anständig människa. Teser om att könen är sociala konstruktioner som helt enkelt kan avskaffas är inte till hjälp. Vad som krävs är en bättre förståelse för hur människans evolutionära arv växelverkar med våra sociala normsystem. Det skriver hjärnforskaren Markus Heilig – aktuell inom kort med nya SVT-serien ”Från savannen till Tinder”, där han med Belinda Olsson undersöker medfödda skillnader mellan kvinnor och män.
-
Detta avsnitt intervjuar vi Professor Markus Heilig som skrivit boken "Han, hon och hjärnan" (Natur och kultur) om de biologiska skillnaderna mellan män och kvinnor samt om vilka de kulturella och sociala effekterna av dessa skillnader är.
-
Finns det skillnader på kvinnor och mäns hjärna? Finns det skillnader mellan flickor och pojkar i hjärnan och förutsättningar för lärande? Ja, det finns en del skillnader som man behöver ta hänsyn till för att skapa optimala förutsättningar till att klara sig i skolan.
Varför är det kontroversiellt med skillnader mellan könen? Samtidigt som vi ser skillnader i jämställdhet ser vi skillnader i biologin. Är det nödvändigtvis en motsättning eller kan vi klara av att ha två skilda tankar i huvudet samtidigt. Att vi är lika värda samtidigt som det finns skillnader.
I avsnittet diskuterar vi det komplexa med biologi, jämställdhet och löneskillnader.
Markus Heilig är professor vid Linköpings Universitet och har ägnat en stor del av forskning kring stress och beroendeproblematik. Nu är han aktuell med boken "Hon, han och hjärnan".
Lär mer om boken här; https://www.bokus.com/bok/9789127822191/hon-han-och-hjarnan/
Vill du ha kontakt med Kristina efter avsnittet mailar du lättast till [email protected]