Maria Ehrnström-Fuentes Podcasts
-
Avsnitt 100 handlar om The Great Resignation, den stora massuppsägningen, som är en pågående trend i vilken lönearbetare frivilligt har sagt upp sig från sina arbeten. Orsakerna är bland annat urholkade löner, stigande levnadskostnader och en lång historia av missnöje. Också inom Vasa stad grunnar man på varför allt fler säger upp sig på egen begäran. Hankenforskaren Maria Ehrnström-Fuentes och forskaren på Helsingfors universitets Ingrid Biese medverkar. Redaktör: Patrick Sjöholm.
-
Ulf Ullring från Østlandet i Norge är ursprungligen biolog till utbildningen men har också jobbat som jordbrukare, och med att sköta norska kulturlandskap, vilket också fört honom in på forskning kring betesdrift på betesmarker. Ull Ullring är en av pionjärerna i Europa inom den regenerativa rörelsen. Han var den första i norden som kom i kontakt med Allan Savorys läror om holistic management och det som han kallar målinriktat betesbruk. I den här diskussionen reder vi ut hur holistic management och regenerativt lantbruk har fått fotfäste i Europa och Norden samt skillnaden mellan dessa två begrepp. Ulf menar att det är en stor skillnad mellan hur man ser på brukad mark och vild natur inom utbildningsväsendet, och fram till nyligen höll alla sig till sitt eget “område”. Som biolog skulle man inte forska på betesmark på 80-talet men idag har forskare börjat bedriva mer multidisciplinär forskning där man drar nytta av insikter från båda ämnena. Vi diskuterar och hur den regenerativa certifieringssystemet EOV (eller ecological outcome verification som den heter på engelska) uppkommit och hur den skiljer sig från ekologiska certifieringsprocesser.
Intervju: Maria Ehrnström-Fuentes
Editering: Magdalena Lindroos
-
Åsa Vilhemsson och Anders Assis bor på Haskens i Sillerbo, i Hälsingland. Här driver de en gård enligt regenerativa principer. Utöver den egna gården jobbar Åsa som folkhögskolelärare och Anders förvaltar ett lokalmuseum i trakten. Deras resa in i det regenerativa har gått genom deras gemensamma intresse för historia och arkeologi. Berättelser om hur bondgårdar fungerade förr i tiden är något som alltid fascinerat dem och fått dem att själva bli intresserade av lantbruk. Men det var först när de kom i kontakt med Allan Savorys läror om holistic management som de började förstå hur allting hänger ihop. Det var som att ett svartvitt fotografi plötsligt fylldes med färger och gav en djupare mening till vad de håller på med.
Den erfarenhet som de fått via sin egen verksamhet och den kunskap som de skapat tillsammans med andra regenerativa bönder fick Åsa och Anders att vilja utbilda och inspirera andra om dessa metoder. Därför har de nu startat en ett-årig utbildning i regenerativt lantbruk på Bäckedals folkhögskola i Sveg i Härjedalen. Kursen drivs av regenerativa pionjärer i Norden, och syftet är att tillsammans med andra lära sig förstå den komplexitet som finns i landskapet och den självorganiserande helhet som vi människor är en del av. I det här poddavsnitten diskuterar vi hur Åsas och Anders syn på lantbruk förändrats under åren men också om hur samspelet mellan människan, djuren, och jorden kommit att forma deras syn på sig själva och det landskap de är en del av.
Intervju: Maria Ehrnström-Fuentes
Editering: Magdalena Lindroos
-
David Jonstad är journalisten som gjorde en u-sväng i livet och valde att flytta ut från Stockholm till en liten gård i Dalarna. Längtan till landet vaknade i David efter att han insåg att det inte finns några teknologidrivna innovationer som kan lösa den djupa ekologiska kris som mänskligheten och planeten befinner sig i. Under åren som gått har han hunnit skriva flera böcker där han reflekterar över klimatkrisen och den industriella civilisationens baksida. I den senaste boken Meningen med landet som kom ut hösten 2021 skriver David om sin egen resa ut från stan till landet och vad som på riktigt skänker livet mening när man vågar ta sig ur tillväxtekonomins och konsumtionssamhällets grepp. I det här poddavsnitten diskuterar vi den gradvisa förändring som David upplevt då ha börjat rota sig i en ny verklighet på landet, och hur hans egen identitet förändrats då han kommit närmare den natur han ser sig vara en del av. Vi talar också om hur svårt det kan vara att göra en sådan här omvälvande förändring utan att bränna ut sig på köpet.
Intervju: Maria Ehrnström-Fuentes
Foto Maria Hansson
Editering Magdalena Lindroos -
Det här avsnittet är en inspelning av paneldiskussionen hölls under Vetenskapskarnevalen i Vasa den 19 november 2021. I panelen medverkade Kaj Löfvik och Maria Österåker, båda från Veikars i Korsholm och Magdalena Lindroos från Övermark i Närpes. Alla tre personer har gått igenom en personlig omställningsprocess där de börjat bygga upp en mer hållbar livsform på den plats där de bor. Diskussionen baserade sig på forskningen som gjorts kring de första intervjuerna i podd-serien Världar i omställning, och fokuserade på vad en ekologisk ekonomi egentligen är och hur en sådan ekonomi kan uppstå genom personliga omställningsprocesser.
Läs mer om evenmanget här: Hankenforskaren Maria Ehrnström-Fuentes: Det krävs mod att hoppa av tillväxttåget
Editering: Magdalena Lindroos
Bild: Lisbeth Kjellin